• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: Tak ono eliminacia ciernej prace by zamestnanost riesil. Podobne ako eliminacia danovych podvodov. Ono to je kaskadovy efekt - ak niekto dokaze pouzitim nefer taktitky vyrabat nieco lacnejsie, tak ziskava vyhodu. Kedze ostatni chcu byt konkurencie schopny, tak sa prisposobia atd atd..

    V podstate je to presne forma zavodu ku dnu, len sa menia aktivne prvky. Tj teoreticky ak by zavreli firmu, co zamesntava 100 ludi a 50 nacierno, tak sa otvori miesto na trhu v danom rozsahu. Teda teoreticky by ina firma tych 100 + nieco ludi zobrala, lebo by mala mat viac prace.. Teoreticky. :D
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    MANFRED: A nebylo to z toho důvodu že tehdá jeho klika byla v menšině? :)
    Navíc né každý to asi ví.. A někdy je fajn slyšet pravdu kterou člověk ví, než překvapivé lži které neví :D
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SEAMON: Takže obdoba negativní daně u svobodných (s tím že ta částka u svobodných je nesmyslně malá, takže tady je rozumná..?) Čím víc pracuješ, tím dostaneš menší podporu, až se úplně zruší? Ano to by mi rozhodně nevadilo.. Nemuselo by se pak tolik tlačit například na progresivní zdanění :D
    Ale osobně (a na tom se nejspíš neshodnem) bych z toho nevylučoval nezaměstnané..
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: Trade off - a preco nie? Ak poviem vsetkym pracujucim - hranica je 15000. Ten co zarobi 5000 dostane dotaciu 10000. Ale ten co zarobi 15001 nedostane nic. Mas pocit, ze budu nadseni? No jedna cast ano, druha moc nie. Len ked sa mi ta druha polka zbali a pojde o dum dal, tak sa nam to trosku rozsype.

    Takze ano trade off - ak tato spolocnost dodotuje do 15000 akukolvek pracu, preco ma byt akceptovany niekto, co realne moze, ale nechce pracovat? Jediny realne akceptovatelny dovod by bol - proste mame vsade plno. Zaroven, ked davam kazdemu tolko aby mohol viest dobry zivor - preco mam akceptovat napr lupeze?

    Ono realne - ak berieme to, co tvrdia pri NZP, tj. zabezpecnie znamena viac prace, stastnejsich ludi a celkovu transformaciu, tak sa nemame moc coho bat. Ti chudobnejsi budu stastni a bohatsi sa nebudu musiet obavat, ze ich klepne niekto po hlave.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    NEKROMANT: Tak ty neposlouchám vůbec :-), ono Špidla se dobře (teda ne mě) poslouchá, protože řiká věci který každej (teda myslim) dávno ví (teda myslim) ale řešení....zažil jsem jeho "zdroje jsou" a stačilo mi, ale jako upřimně musím přiznat, že na socana je dost dobrej (srovnávám-li se strojvůdcem, buldozerem a Škromim....)a v reformách, který se snažil za svý vlády dělat, bylo tak nějak více pravicového než by jeden čekal, třeba tu srandu s odchodem do důchodu v 72 letech poprvně obsahovala jím vymejšlená reforma.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SEAMON: Tak třeba mi zaměstnavatel sliboval smlouvu, ale nedal mi jí..
    Já raději mám nějákou práci (i když načerno) než žádnou.
    Ale zvažuji že budu dodržovat zákony a práskat na všechny i za cenu toho že pak budu známá firma a už žádnou práci neseženu..
    Navíc jsou legální způsoby jak se vyhnout placení daní.. Navíc vím že se krade a podvádí ve velkém i mimo práci na černo..
    Podle mě jsou špatně i neplnohodnotné pracovní smlouvy které nestačí na důstojný život..
    Googlete: pracující chudoba
    Připadá mi vztah zaměstnanec-zaměstnavatel nerovný..
    Přál bych si aby se zpřísnili kontroly, zvýšili sankce..
    Ale to by stejně neřešilo problém nezaměstnanosti, ale toho že se neplatí daně..
    Mě víc momentálně trápí to že lidé kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní jsou na tom fakt blbě než to že se vyberou menší daně, byť to spolu souvisí...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Já jsem včera byl u budhistůa byla tam přednáška o lenosti.. A někdo tam říkal tento vtip: Dvě starší mámy se baví ve dveřích: Ten můj teď začal dělat nějaký budhismus nebo co.. A ta druhá na to říká.. Pořád lepší než když by nedělal nic...
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: To, ze v takej situacii mozes byt nik nepopiera. Skor to, ze to formulujes ako nutenie. Nutil ta zamestnavatel zobrat pracu nacierno? Alebo si sa k tomu donutil sam, tym ze si sa dostal do danej situacie?

    Keby si povedal, ze ludi v tazkych situaciach takto zneuzivaju - to je ine. Slovickarenie? Ani nie - dava to uplne iny kontext.

    Inak paradoxom situacie, je ze sice mas osobnu skusenost s ciernou pracou, oznacujes ju ako nutenu, co teda logicky znamena, ze ludia co robia nacierno su obete. Oznamil si teda niekedy, ze ten zamestnavatel podvadza a zamestnava nacierno?

    Teraz to neber v zlom, ale zacinam mat v tom celkom zmatok.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    REDGUY: Hypoteticky: A co když to bude invalida, kterému se nechce pracovat? :) tak pořád si mu ochotný dát 100 000 ? :)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    NEKROMANT: kriminalizace chudoby - lol.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    NEKROMANT: Asi máme jiné hodnocení kdo je to skutečně potřebný člověk a co skutečně kdo potřebuje a co si zaslouží - bezpochyby. Ja budu mnohem radsi, kdyz z mych dani dostane sto tisic prispevek na auto nejakej invalida, nez kdyz z nich dostane deset tacu nekdo, komu se proste nechce pracovat.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SEAMON: Jak extra rešit uplne nepracujici? A kdo vsechno do te katerogie uplne nepracujici spada?
    trade off?
    Já jsme proti zvyšování kriminalizace chudoby a například drogově závislých. Ale po uplynulých debatách jsme tu ani nečekal nějakou shodu...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    REDGUY: Asi máme jiné hodnocení kdo je to skutečně potřebný člověk a co skutečně kdo potřebuje a co si zaslouží.. To je asi jasné ne?...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: A které psané sdělení myslíš že mi dělají problém?
    Něco čtu o zdroje, ale neumím jazyky a čtu pomalu.. Friedmana jsem nečetl.. Ty si četl Marxe originál? :D
    Čtu teď knížku od Valtra Komárka a od Davida Graebera.. V rozhlase poslouchám Karla Kosíka.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    FIONOR: Uprimne postupujucou diskusiou by som bol ochotny uvazovat o eliminacii chudoby tym, ze sa definuje garantovane minimum a zrusi min plat a rozdiel stat dorovna. S tym, ze by sa ale museli extra riesit uplne nepracujuci.

    Toto by vsak muselo priniest nejaky zjavne trade off.. Proste cast spolocnosti, ktorej sa nedari dostane extra peniaze a nik neriesi preco. Ale na druhej strane by som ocakaval ovela prisnejsi trestny system. V zmysle spolocnost ti dava priestor na slusny zivot - ocakava, ze dokazes potom dodrzat zakony.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    NEKROMANT: Ja hlavne nechapu jak muzes s vaznou tvari propagovat system, kterej by znamenal zaroven brutalni zvyseni dani a zhorseni situace (mj.) duchodcu a skutecne potrebnych lidi.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Takže máš dojem, že chápu o čem tu píšeš a neb si myslíš že nikoliv?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    můžu to napsat i tak, že se domnívám, že NZP lépe naplňuje potřeby lidí než ruka volného trhu...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Já si myslím, že je to spravedlivější rozdělování zdrojů, než které předvádí ruka volného trhu.. :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: No to je právě ideologie neoliberalismu se kterou né jen já nesouhlasím :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam