• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    XCHAOS: Dost silne pochybujem, ze 90% terajsich povolani v roku 1990 neexistovalo. Mozno sa to da konstatovat na zaklade nazvoslovia a pripadne vyssej specializacie, ale pricipialne je to podla mna prestrelene. V podstate by to znamenalo, ze vacsina ludi, ktorich poznate ma ine povolanie ako v 1990. Realne moze mat akurat tak iny nazov, ale obsahovo je to to iste.

    Ten popis decentralizacie tj. prechod z miest na dediny / mensie mesta - o tom som uvazoval aj ja. V podstate sa da povedat, ze v pomerne velkej skupine povolani uz skutocne nie je nutna fyzicka pritomnost v praci. Napriek tomu sa standarne vyzaduje. Ak by sa preslo na formu domacej prace, tak to v zasade moze znamenat pozitivne veci prave pre sluzby, ale aj pre tu strednu vrstvu, ktoru tak trosku odpisuje.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XCHAOS: Tak v lecčems s tim lze souhlasit, dost z toho už jako východisko uváděl už Milan Zelený(ten návrat k lokálnímu a budování soběstačných regionů), akorát nevim, jak se s faktem, že se tam píše o adaptabilitě, iniciativě, schopnosti postarat se o sebe,"pěstování svých talentů",flexibilitě, popere názorový směr, že podobných krávovin netřeba, on se stát postará.
    Poznámka: Pokladní v hypermarketu jako příklad střední třídy..dost dobrý :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Co nás čeká. "Není to krize, ale nová realita" | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/co-nas-ceka-neni-to-krize-ale-nova-realita_294984.html
    Čeká nás slowbalizace, glokalizace, rurbanizace a buzzwordizace společnosti.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    NEKROMANT: Už se na to řešení těšim :-)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Ekofórum ČRo Plus
    25.1.2014 19:10 V Česku je příliš mnoho chudých lidí. Bez dávek by neměly kde bydlet a ocitly by se na ulici. Jeden z nejhorších důsledků krize nedokázaly řešit dvě minulé vlády, úkol tedy čeká na tu další. Připravil Petr Holub.
    http://media.rozhlas.cz/_audio/3048874.mp3
    flash: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3048874
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG:
    Ono násilnou nenásilnou dopadne to stejně:-).
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    GORG: Jsem rád, že stojíte o změny které jsou nenásilné stejně jako já.
    Ohledně psychopatů nemám jasno..
    Tady něco z ČRo k tématu: http://media.rozhlas.cz/_audio/3045237.mp3
    Jinak kdo zažil occupy tak má trošku pochybnosti o tom, že se lidé snadno shodnou a dohodnou do nějaké podoby konsensu vhodného pro všechny..
    Domnívám se, že těm politikům to nedá až takovou práci lid rozdělovat pomocí klasických metod korupce (privilegia, cukuřík, konzum..) a strachu (různých forem násilí a odepření privilegií..).
    Zajímavý dokument na toto téma: ryba smrdí od hlavy a přednášky Koukolíka (deprivanti atd..), Hnízdil.
    Ale setkal jsem se s psychology který s tím jak se o psychopatech a deprivantech běžně mluví a jaké jsou východiska nesouhlasí. Připadá mi to ale zajímavé téma..
    Ti nesouhlasící například vidí v tomto možný lov čarodějnic, stavění koncentráků pro psychopaty atp.. (varianta na třídního nepřítele vám bude ode mě jako levičáka možná vyhovovat více :D).
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: "Demagog je člověk, který hlásá věci, o nichž ví, že nejsou pravda, a to lidem, o nichž ví, že jsou hlupáci. “
    — H. L. Mencken"
    Demagogie – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Demagogie

    Proč ta otázka je podle tebe demagogická?
    Já si nejsem vědom logického klamu nebo že by to mělo zneužívat předsudky, emoce atp.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    ALMAD: Není to jen zástěrka.. Já to vnímám jako důležitou reformu. Můžeme se bavit o o nějakých zásadnějších změnách a alternativách v jiných diskusních skupinách, nemám nic proti...


    XCHAOS: Hehe :) a cos jim tam psal? :)
    Ja tebe beru jako střed (levice/pravice).. Takový podnikatel/anarchista s lehkým sociálním cítěním :)
    Jsme v jiné životní situaci a proto mám jiné potřeby a politické požadavky ale diskuse s tebou je vcelku zajímavá i když vím že se na něčem neshodnem.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: který nás úspěšně dělej na části který pak štvou proti sobě a mužou se strhat smíchy jak jim to žerem

    Přesně.

    Zabíjet je smysl nemá, ikdyž jsem se setkal s lidmi, kteří to vidí jinak. Snažím se vysvětlit, že násilnou revolucí se tak spíš dostanou k moci znovu ti samý psychopati.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: Ale tak to určitě, že zčásti si to děláme sami, já myslim že nebejt politiků, který nás úspěšně dělej na části který pak štvou proti sobě a mužou se strhat smíchy jak jim to žerem, tak se normálně domluvíme na lecčems. Akorát je tam ta vada, že nemá cenu je zabíjet, to je případ jako když z anglie vozili zločince do austrálie, tak kriminalita neklesala, protože uvolněný místa zaplňovali rychle se rekvalifikující nový raubíři.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: takže pokud na něco nemám, tak to nesmím ani chtít? až takhle chceš lidi cenzurovat? - a opet XChaosuv oblibeny argumentacni faul. Nikde jsem ani nenaznacil, ze to, na co nemas, nesmis chtit. Nikde jsem te ani v naznaku necenzuroval. Pouze jsem pomoci citoslovcu vyjadril, ze tvoje tvrzeni "Otazka "Kde na to vzit" je v souvislosti s NZP demagogicka" je idiotske.

    Muzes to chtit. Muzes o tom mluvit. Ale smir se s tim, ze kdyz hlasas "Dame kazdymu penize zadarmo", tak otazka "Kde na to vzit" je naprosto na miste, dokonce na uplne prvnim miste. Krome fantasmagorii typu "zvysime dane o 50%" nikdo ani nenaznacil jak na ni odpovedet a zbezny pohled na rozpocet a rust HDP ukazuje, ze to proste nejde nejen v soucasne dobe, ale v i nejakem strednedobem horizontu (~nizke desitky let). Jiste, zbezny pohled muze byt mylny, ale znovu, nikdo ani v naznaku nedemonstroval opak.

    Odbyt nebpohodlnou otazku tim, ze ji prohlasim za demagogickou? Bah. Dost ubohe, i na tebe, popravde receno.
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: Jo napadl mě u toho příklad doktora, kde je to hodně speciální nebo řekněme jaderný technik. Dost se situace pak podobá nutnosti mít řidičák na auto. Asi se to dá shrnout na možnost ohrožení bezpečnosti veřejnosti?

    Ad stát jsme my... no není tomu tak ted tolik, ale asi si za to můžeme zčásti sami.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: Ono je to pravda ostré označení, ale když on dokáže předstírat že ty peníze potřebuje pro lidi postižené..etc...až po poskytování služeb plátci daně, místo toho je vráží do obdob kouzelnejch hrnců, akorát ve velkym, je to prostě zlodějna. Strašná sranda je, když jednou rukou obere lidi o peníze které tedy neutratí, což dusí výrobu, obchod a druhou je (po odloupnutí dílu na svou administrativu a existenci) pak vrazí do podpory výroby a trhu s gestem chytrého hospodáře.
    Problém je, že my stát nejsme* a mužem mu do toho kecat, asi jako tchyni do vaření(teď máme navíc supertchyni EU která už je uplně teflonová). Veškerý dohodnutí a podobně, to sou pěkný věci, ale maj svý voliče, daj jim sliby nebo koblihu a je hotovo.

    No nevim s tim vzděláním a sledováním jak píšeš, tak leckde by tak šlo, leckde asi moc ne, vem si třeba doktora, že je obvoďák blbec se většinou zjistí až když si pobije zákazníky nebo jim zubař zkurví zuby :-), v dnešní době eště nikoli zadarmo.

    *Kdysi někdo řekl, že "silnej jedinec dělá většinu". Tak co teprve pár hajzlů.

    Něco o tý podpoře něčeho prostřednictvím dotací. Zde EU a rozvoj regionů :-), argument "Dáte-li někomu své peníze na to, aby vám koupil věci, které považuje za správné on, nikoliv ty, jež chcete vy sami, nemusí to být pro vás výhra ani v případě, že dotyčný nakoupí za více peněz, než kolik jste mu dali." ale platí i pro náš nejdražší stát.

    O evropských dotačních fondech
    http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2014011906
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: to je zajímavý přístup. nejlepší parodický účet je samozřejmě tenhle:
    Twitter / BoredElonMusk: A.I. will be quite useless ...
    https://twitter.com/BoredElonMusk/status/426038188608479232
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: to ale není parodickej účet, to je čistá fansite vzniklá z ryzího obdivu tvejch postulátů - není na ní nic, co si sám nevypustil do éteru.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: jistě. nejen odpovědi, ale otázky mohou být demagogické. (všechny strany dialogu mají stejná práva, podle mě)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: jo, já ho také propaguju... jsem zvědav, na kolik followerů se dostanete, dokud člověk nemá vlastní parodický účet, tak na Internetu nic neznamená :-) kdyžtak mé pravé účty jsou např. https://twitter.com/TeckaCZ , https://twitter.com/PiratiBrevnov (a samozřejmě https://twitter.com/MxChaosP pro takové to obecné tlachání o ničem) takže koho opravdu zajímají moje názory a zájmy, tak je může follownout (aspoň pochopí, jak nepatrnou rolik v tom hraje podpora ZP)

    REDGUY: fajn... takže pokud na něco nemám, tak to nesmím ani chtít? až takhle chceš lidi cenzurovat?

    jasně, já si uvědomuju, že dnešní podpora pro ZP je velmi nízká mj. i proto, že občané si moc dobře uvědomují, že prostředky, jak od někoho nějaké daně do veřejných rozpočtů vybrat, jsou omezené a budou ještě omezenější. ale pokud bych nesměl teoretizovat o ničem, co si zrovna teď hned nemůžu dovolit - sakra, o čem bych pak měl teoretizovat? spoustu toho, po kterých jsem toužil v době, kdy jsem na to neměl peníze (nebo jiný vzácný zdroj), jsem třeba později v životě realizoval: proč by to se společností jako celkem nemohlo být stejné?
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Tak myslim, ze ked niekto povie, ze ho okrada "stat". Tak mysli tym defakto statnu spravu a nie suseda Deza. ;) Ono ja osobne si myslim, ze aspon v SR je principialny problem v politickej kulture, co je zial vec ktora sa skor zmeni generacnou obmenou ako zmenou stavajucich politikov.
    Proste momentalne sa da povedat, ze priemerny politik vidi volbne obdobie ako 4 roky v ramci ktorych si musi nahrabat, lebo mozno sa uz spat nedostane. Co viac-menej vedie k politike "po nas pohroma".

    Nejako mi uplne absentuju nejake plany na 10-20 rokov, ktore by sa tykali napriklad skolstva, zdravotnictva a pod. Jedine, kde mozno take nieco existuje je doprava - ale to je skor dane tym, ze na dialniciach moze kradnut kazda legislativa, len na ich stavbu fakt treba rozumny plan.

    Toto zaroven vedie k oblubenej mantre - stat je zly vlastnik. No ono je ked sa kedze 4 roky potencialne zmenia riaditelia v x statnych firmach. A este sa tam supnu politicki nominanti, atd. To vsetko je riesitelne bud lepsimi politikmi, alebo dobrymi zakonmi - ktore vsak musia prijat politici. Proste zacarovany kruh.
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: Proto mi přijde nejasný říkát státnímu finančnímu danění nebo až útlaku (resp. NZP pro někoho) zlodějina. Jakmile se to jako kráděž jeví, pak to asi chce nějakou změnu. Vymýtit korupci není snadné, ale svým způsobem je to objednávka veřejnosti. Větší tlak na odvolání nebo prošetření lidí z korupce by myslím korupci komplikovalo. Chci říct, že pokud má většina národa pocit, že je stát okrádá, a přesto my (většina) jsme ten stát, tak kde je chyba?

    Ohledně titulů za vysoké školy...třeba patřím mezi názoroborce, co by systém hodnocení spíš rušily. Nakonec běžně v profesi lze při zaměstnávání někoho sledovat čistě, jestli se mi ten člověk hodí svými projevenými schopnostmi. Odpadá celý problém s náklady na testování a pochybnosti kolem udělování titulů. Mizí ten silný kompetetivní rozměr ve vzdělávání, který je stejně někdy jen o hře na opisování nebo memorování faktů bez zájmu. Kdo věří na motor v soutěživosti to asi považuje za blbost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam