• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    Aby se lépe žilo - města i obce se snaží ulevit svým občanům — Regiony — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...ny/266407-aby-se-lepe-zilo-mesta-i-obce-se-snazi-ulevit-svym-obcanum/
    GORG
    GORG --- ---
    Jinak tohle NEKROMANT bych hodill někam do záhlaví či ?
    GORG
    GORG --- ---
    Ještě dodávám, že racionálního.. prostě exaktní věda. Vstupy, výstupy... metodika, měrení..
    GORG
    GORG --- ---
    Exaktnost myslím dost směruje k nějakému závěru... a vzniká uzkost, pokud někde odpovědi chybí.
    Ikdyž ta uzkost je udajně určitým motorem pokroku, evoluce.
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: No myšlenka, kterou si zmínil, působila dosti shrnující čím je vlastně dnešní svoboda získána. A čím může vymizet.
    GORG
    GORG --- ---
    Osobně bych totiž pustil z hlavy, co nám bylo vtloukáno do hlav. Ostatně už samotný termín "vtloukat do hlavy" zní dost opresivně, že se vám někdo snaží něco vnutit. Tedy lidská historie pro mě ztratila ten punc serioznosti už pred nějakou dobou... podobně velká část jiných věd. Teda ne jako celek ale některé ty některé vyvozované názory....
    z toho treba plynoucí vzdělávací politika státu, která mi pripada kontraproduktivni, takže se naopak plýtvají peníze na něco neužitečného v konečném důsledku... (muset se většinu nakonec stejně odnaučit resp. samostudie doučit to potřebné)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: Kde tam vidis jistotu a jak souvisi s exaktnosti?
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: No fascinující je ta jistota, jak to je , a jak to není.

    Já ti k tomu můžu jinak prostě ríct, že to vidím jinak s tou svobodou :) Ten exaktní pohled jsem tu popsal. Já to vidím jinak. Ale raději o věcech polemizuju u piva než se s tím sepisovat po internetech. Pokud zrovna nepíšu nějaké propagandistické články.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: Pravdaze.

    Asi se k tomu hlasim; mam pocit, ze snaha popsat v diskuzi veci tak, aby pod nimi ten druhy rozumel to same byva prinosna.

    Spolecne pocitove halucinovani radsi provozuju mimo net/diskuze, protoze na nem se mi nejak ztraci prilis mnoho veci.

    ...a zaroven to teda vysvetluje spoustu veci o tehle diskuzi ;)
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: Tak sis to vyvrátil :)
    V tehle dobe je všechno snaha nějak definovat, exaktně popsat. No kdo ví.. možná to tak chtěl Bůh, aby lidi (ne)dostatek (surovin) k něčemu dokopal. Bohem exaktnosti už lze nasadit opravdu korunku :)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: Uhm, me prijde ze jde vyvratit pomerne snadno: staci najit obdobi, kdy nekdo trpel surovinovou krizi a presto si udrzel svobodu.

    Me neprijde predstava, ze se nekdo rozhodne nezacit vrazdit, ale misto toho patrat po nahradach nejak extra mimozni.
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: To s tím pohledem na muzeum jsem chtěl ukázat, jak různě můžeš koukat na věci.
    Ten pohled, který popisuješ, nejde popřít ani vyvrátit. Stejně ani tak prokázat.
    Zapadá mi do exaktnosti exaktní doby.. popisuješ jak to JE a že je to exaktně definované - svoboda je v podstatě díky surovinám.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: WTF? OK, potom jsem ho napsal fakt spatne.

    Pointa tohohle pohledu je, ze svoboda a demokracie byva mene efektivni, nez stare poctive autoritarske rezimy. A ze jeden z duvodu, proc je ted po pomerne kratkou dobu (co, nejakejch 150 let?) rozsirena je proto, ze mame dostatek zdroju, abychom si ji mohli dovolit.

    A ze az tohle prejde (napriklad proto, ze vycerpame ty nerostny suroviny a nenajdem vcas dostaetcne nahrady), tak nas prejdou i tyhlecty svobody.

    To neznamena, ze je svoboda nedulezita / nemame nad tim premyslet / muzem u je hromada srotu / filozofove maj kopat. Jestil to tam nekde je, tak bych si to rad poslech pro nas pomalejsi.
    GORG
    GORG --- ---
    Zrovna jsem natrefil na ontopic prednasku z paralelni dimenze... jinak zajimave pusobici serie prednasek, jak tak koukam.. jdu to proklikat (nektere vyminusovane expertky tam jsou koukam taky :))

    Svobodná firma: Jaroslav Dušek - svoboda a podnikání?
    http://www.youtube.com/watch?v=ISEOH7ufT3A
    GORG
    GORG --- ---
    Co člověk to názor, ikdyž jsou určité proudy idejí jako je tenhle v podstatě sociodarwinistický, který na podobné otázky kouká asi takto:
    život jako nekonečnou serii vzájemné usurpace ve snaze o prežití.. a tak vznikl časem díky náhodným mutacím i pokročilý život ve formě komplexní bytosti jako je člověk a díky náhodě, že se vyvinul na planetě náhodou umožnující život. Měl vlastně štěstí.. stejné jako tne, kdo se nenarodil do rodiny cikánů..prostě smůla. Od prvních prvoků, bičíkovců až po složitější organismy, vše je souboj o prežití..
    a díky možnostem člověka usurpovat planetu jako takovou díky jejím zdrojům a usurpace technologií díky užitím vědy a své výhody evolucí získanou inteligencí vlastně můžeme mít i dočasně relativní svobodu (si myslet, že jsme svobodní a nejsou žádné elity .))... než NAM dojdou zdroje NASI planety.
    je to dost antropocentrický pohled, hodně racionální uvaha doby, kde je ceněno hlavně exaktní chápání a zkoumání reality. Dost odlišný pohled napriklad od vedeckého a jiného pohledu pred jeste par stoletími, kde exaktní zkoumání ještě udajně nemělo takový prim
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: Napsal si jeden pohled na v podstatě filozofickou otázku.
    Co vůbec člověka odlišuje od zvírat (geneticky naprogramovaných instinktů)? A k čemu je vůbec filozofie? Neměli by filozofové spíš vzít krumpáč a kopat , at jsou aspon k něčemu užiteční? :)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: Tyjo, tenhle primer vubec nechapu. Muzes ho trochu rozvest prosim?
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: Jo na muzeum se taky dá koukat jako na bazar šrotu.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: To je spis slovo do pranice k tomu nazoru, ze svoboda a demokracie je docasny luxus, ktery si muzeme dovolit diky docasnem dostatku surovin (nevzpomenu si na zdroj).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam