• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: :)) Pekny april.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    http://youtu.be/VqlGUwBI850


    DNAjobs.cz - revoluce v náboru!
    http://www.dnajobs.cz/
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Ano, exekutorům.. :)
    _BENNY: Byl jsme ještě v zaměstnání.. Kdes byl v 9 hodin ty? :)
    FIONOR: Buď v klidu, jsme relativně v klidu. Jen jsem chtěl využít příznivého dne v kalendáři.. :)
    TRISSIE: Zeptej se lidí na ulici jakou s tím mají zkušenost.. :) Podle mě to prostě nefunguje. Krom toho často lidé ani o dávky žádat nejdou.. Nechtějí nic po státu ani mu nic nechtějí dát (práce na černo).. Dokazovat nároky a komunikovat s úředníky je náročné (jak dokladově, tak psychicky.. těch bariér je řada..). Úředníci se lidem dost nevěnují a neříkají jim na co všechno mají nárok. Často nejsou příliš ochotní a sami jsou špatně placení a přetěžováni (málo času na jednoho "klienta"..)
    Hodně lidí kteří mají na dávky nárok je nepobírají.. Neznalost zákona je velká.. I problémy být na úřadech a k tomu mít nějakou práci či brigádu legálně třeba na DPP... Tihle lidé jsou na tom často blbě a systém jim spíš hází pod nohy další klacky a překážky.. :)
    Možná by mohli fungovat dobře nízkoprahová centra, ale určitě to nestačí..

    SEAMON: Jde o to že NZP otevírá pro diskuzi k tomu že lidí nejsou jen lidské zdroje a spousta "nutné" a užitečné práce je dělána zadarmo.. Trh není prostě dokonalý a právo na přežití (které se vztahuje i na "flákače"* atd..) by podle zastánců NZP nemělo být řízeno trhem...

    * flákač používám protože je tady zmiňován je hlavní "enemy image" :)
    Ale debatuje dobře.. :) jen pokračujte a nenechte se rušit..
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    FREKIM: Ale nemáš snad v kolem sebe osoby, které se věnují hlavně umění, vědě a filosofování nad nesmrtelností chrousta a žijí více či méně z dávek a kteří ti dávají něco, co ty nemáš a neumíš a žije se ti kvůli nim líp?

    Za seba mozem kludne povedat, ze nie - mam vo svojich kruhoch dost vela ludi, co maju rozne hobby, ktorym sa spravidla venuju vo svojom volnom case. A hoci cast z nich produkuje velmi pekne vysledky, neviem o tom ze by uvazovali o tom, ze sa vzdaju svojho povolania a budu zit z davok. Jednak si uvedomuju, ze neprodukuju az tak unikatne vytvory, ale tiez aj to ze robit nieco ako hobby je uplne ine ako sa tym realne skusat zivit.

    Inak trosku mam pocit, ze cast predstav o NZP vychadza z toho, ze ludia maju napr. hobby - ktore ich momentalne neuzivia, ale potencialne by mohli. Len zakladny rozdiel medzi hobby a realnou pracou je ten,
    ze hobby clovek vykonava ked sa mu chce a pracu vykonava lebo musi. A tato zmena casto pokazi aj to najkrajsie hobby.
    FREKIM
    FREKIM --- ---
    FIONOR:
    Toho jednoho z milionu si my všimneme jako celá společnost a po sto letech mu postavíme sochu. Ale nemáš snad v kolem sebe osoby, které se věnují hlavně umění, vědě a filosofování nad nesmrtelností chrousta a žijí více či méně z dávek a kteří ti dávají něco, co ty nemáš a neumíš a žije se ti kvůli nim líp? Myslím, že bych snadno za sebe mohl jmenovat víc než deset a jsem rád, že tu jsou.

    Naše zákony odrážejí etické normy společnosti a je v nich posedlost ekonomickými systémy. Ekonomická výhodnost neznaměná nutně nějaké dobro a stát má sledovat dobro a ne ekonomickou výhodnost. Může to být prostředek k dosažení dobrého života občanů, ale mě se zdá, že už jsme skončili nějak brzo a řešíme hlavně, aby si někdo něco zasloužil a používáme ty odsudky k umělému zvyšování naší ceny i moci a snižování druhých. Je to třeba vidět na tom, jak něktěří rádi nenávidí bezdomovce jejichž společenská nebezpečnost všech dohromady se nevyrovná jedinému kmotrovi. Současný systém podlě mě zbytečně odsuzuje a snaží se vypadat, že to tak musí být.

    Pokud tedy současný systém nebo jeho varianty přinesou více dobra občanům, aniž tím jiným ublíží a NZP by to nedokázal tak dobře, tak musím uznat, že NZP je zbytečný. Stejně si to ale nemyslím a z důvodů dřívě řečených, bychom to měli zkusit. Uměřeně, postupně.

    Tvůj názor na mezilidské vztahy mi připadá krajně patologický, protože jakoby předstírá, že není svobodná volba, ale pouze biologická/sociobiologická determinace. Ne všichni chtěji vychovat své děti vedle sobce, aby jejich děti mohly pak udělat to samé. Někdo si myslí, že nemusí v životě trpět víc, než je nutné.
    FREKIM
    FREKIM --- ---
    FIONOR: Pokud bychom měřili takhle, tak je to argument pro NZP. Společnost obvykle nedokáže poznat, co je dlouhodobě užitečné a sleduje spíše krátkodobý užitek. Cena někoho, kdo žil v bídě a byl považován za zlo a parazita se někdy ukáže dlouho po jeho smrti a pak o něm mluvímě dobře. Stejně dnešní posuzování pravděpodobně dusí lidi, kteří budou považováni za inovátory. Kdo má teď nulovou nebo zápornou hodnotu může mít celkově velkou hodnotu. A člověk, který nemá má "dobré srdce" a pramalou ctižádost může být velmi užitečný pro štěstí lidí kolem něj. Když to ale necháme soudit společnost, tak to dopadne odsudkem za flákačství.

    Velmi nesouhlasím s tím, že by etika společnosti byla daná a hotovo. Společnost je vychovatelná a v různých civilizacích byly různé názory, není možné se spolehnout na to, co si zrovna dav myslí a podle toho jednat. A ta holka z tvého příkladu bude myslím dost litovat, že si zvolila sobeckého muže a ne dobrého muže,
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SEAMON: no, tenhle druh služeb jednak zajišťují sociální poradny (bývají zřízené při městských úřadech) a druhak občanské poradny, jejichž právníci mívají v právu sociálního zabezpečení fakt přehled.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    FREKIM: Ano system je komplikovany, mal by byt asi optimalnejsi a lahsie aplikovatelny - co je podla mna realne dosiahnutelne. Tym padom je z mojho pohladu riesenie cez NZP, ako ist s tankom na vrabce.

    A z isteho uhlu pohladu si prave popisal priestor pre nove pracovne miesta - nadacia, v ktorej budu sediet specialisti na tento druh poradenstva. :D
    IORETH
    IORETH --- ---
    Osobně bych věnovala větší péči zeštíhlení a zefektivnění té adresnosti - ne jejímu úplnému zrušení.
    FREKIM
    FREKIM --- ---
    IORETH: Sleva na poplatníka, podpora v nezaměstnanosti, podpora bydlení, sleva na dani na děti, důchod, dotace na důchodové spoření, slevy na daních za životní pojištění... Je tady bludiště dávek a jenom někdo kdo na to úplně dlabe nebere vůbec nic. Skoro bych se vsadil, že každý znás má nějakou úlevu/podporu. V podstatě tu je NZP, ale s obrovským posudkovým aparátem okolo, příjemce dávky musí znát zákony, plnit nějaké podmínky a stát fronty na úřadě, ale výsledek je, že všichni něco mají, nikoliv nutně jak to potřebují a věnovali tomu zbytečně moc energie.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    IORETH: Tak ono pozor - to sa sicko automatizuje! Tj. tieto pozicie budu navzdy prec, sice tie naklady budu mozno tak 20x tolko co to stalo, ked to robil clovek. Ale no co nespravit pre pokrok pravda.. ;)

    Len mam take pochybnosti - tak 5 minut dozadu som vyplnoval capchu na webe, co je pre mna bezproblemova cinnost.. Ale pre pocitac to je vcelku netrivialny problem. Ako bude vyzerat taky automatizovany hovnocuc - mozno aj strasidelna predstava.
    HUGO
    HUGO --- ---
    IORETH: těžko říci, jestli by nechyběli i v jiných profesích, občas si říkám, že hadovku na hlavu, cigára do kapsy, lahváč vedle šaltrpáky a hurá do krajiny nemusí být tak špatný šolich :)
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    FIONOR: Presne, okrem toho ti co budu chciet nad zivotnou urovnou NZP a nebudu specialisti budu v ronvkakom strese ako dnes, ci pripade horsom. Lebo im bude konkurovat armada ludi, ktori ci potrebuju len privyrobit.

    Takze bud klesnu na NZP uroven (co aspon mne nepripada ako dobry spolocensky jav), alebo to bude ta nova skupina co bude musiet neustale ekonomicky zvazovat a premietat.
    IORETH
    IORETH --- ---
    GORG: Pokud se to zavede, budou MUSET. Pokud chtějí, MOHOU už dnes - síť charitativních organizací je tu nehustší v historii, nebo můžou přímo podporovat někoho v okolí.
    IORETH
    IORETH --- ---
    HUGO: Tihle lidi nebudou (stejně jako pokladní, skladníci, montovači či otravovači v call centrech). Ergo v těchto profesích prudce stoupnou platy, čímž se zdraží vstupy pro většinu dalších odvětví a následně vzrostou ceny tak, že plus mínus smažou vliv NZP. Jen budeme dražší z pohledu zahraničního obchodu, což je vyloženě výhra.
    GORG
    GORG --- ---
    IORETH: Tak nedá se řícft, že by měli.. ale mohli právě :) Těžké nějak definovat, co je morální. Ty na to koukáš jako na podporu flákačství. Někteří mají zas jiný pohled. Že podporujou tím vnítřní zdroje člověka například. Třeba to nebude ani jedno z toho ..
    FREKIM
    FREKIM --- ---
    SEAMON: Právě právě. Systém dotování už tu je a kdo si chce opatřit, tak si opatří. Falešný počet dětí žijících v ČR, nebo berou na děti, které má někdo jiný. Nulové daně a černý příjem. Švarc systém, kombinace hlavního pracovního poměru s minimální mzdou a DPP pod 10k měsíčně pouze se srážkovou daní, atd. Kolem toho je postaven posudkový a kontrolní aparát. NZP umožňuje z části nahradit složitý systém, který nedokáže eliminovat podvodníky a peníze vydává podle nespolehlivých pravidel. Část občanů se tím také odkriminalizuje.

    Proveditelnost nebo neproveditelnost za nás snad odzkouší jiné státy, pokud na to nemáme vůli my. Nemám informace ani schopnosti to spočítat, takže technické detaily nemůžu diskutovat. Mě zajímá hlavně etická obhajitelnost.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    HUGO: to nekdo tvrdil?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    FREKIM:
    Pouze, že se využijí zdroje, které už máme ke snížení té starosti pro všechny občany a hlavně pro ty, které to memontálně nejvíc trápí.
    ale tohle se prece deje. nezamestnani maji podporu. chudi maji socialni davky.
    tady se ale hovori o NZP pro vsechny bez rozdilu, bez podminek.
    HUGO
    HUGO --- ---
    FREKIM: já jsem zvědavý na tu sociální vrstvu, jejímž koníčkem bude obsluha hovnocucu
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    FREKIM: Uzasna odpoved, takze ak bude zdaneny nejako inak - meni to nieco na tom fakte, ze tych 8000 pre poberaca NZP musi niekto iny vytvorit? Ten priklad je dokonca este vcelku priaznivy - lebo ty naznacujes zvysenie DPH - co je kravina, ktora tu bola uz xy krat - ak sa zvysi DPH, tak si za NZP realne menej kupis. Ak ma NZP riesit chudobu, tak to poriesis tak, ze plosne zdvyhnes ceny cez DPH? Ved to je zacarovany kruh.

    NZP je experiment, který, kdyby vyšel, tak by myslím měl kdekdo radost včetně nás - Ok a co ked sa NZP zrealizuje a cely system zlyha, co potom? Totiz aby bolo jasne - zastancovia tvrdia ze NZP sa da realizovat, zaroven ze sa ale neda ekonomicky namodelovat a uz vobec nemaju plan, ak by to nahodou nefungovalo. Hm, preco to asi nevzbudzuje doveru? ;)

    Ani momentalne nie su peniaze jedinou motivaciou k nejakej cinnosti. Ano, momentalne su urcite cinnosti, ktore ludia vykonavaju aby si zabezpecili existenciu, pricom ich nemusia zrovna naplnat. Ale aj mimo prace je kvantum cinnosti, ktore vykonavam aj ked ma nebavia, lebo su potrebne. To ziadne NZP neporiesi, taky je proste zivot.

    Málo lidí zvládne nic nedělat a když je můžeme osvobodit od neustálého ekonomického přemítání a zvažování, tak jim umožníme se věnovat třeba kultuře nebo politice. - Takze ludi, ktori nechcu nic robit, hoci su schopni nieco robit budeme dotovat a oni sa mozno budu venovat kulture, alebo politke? Kultura a politika su veci v ktorych sa nemusi tvrdo makat? A ak by aj tato konstrukcia fungovala - budu tie vysledky stat zato? Zrovna tento argument ma absolutne neoslovil.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam