• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GORG: to je teda hodne oklikou. kolikrat se tam vubec mihlo slovo "prace", vis?
    GORG
    GORG --- ---
    Ad Dušek video.. je to trochu obklikou k tématu toho jiného paradigmatu přístupu k práci..
    GORG
    GORG --- ---
    Jaroslav Dušek a Nevýchova: Rozhovor
    https://www.youtube.com/watch?v=CQ0xJ9BtfeQ
    GORG
    GORG --- ---
    No definice chudoby - asi dobře říká Keller, že můžeme hovořit o "pracující chudobě" - totiž, že řada lidí pracuje za nižší plat než je hranice chudoby .. to je asi 9 tisic, zatímco minimálni mzda je 8 tisíc.
    Takže mluvíme o těch, kteří pracují.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    LUBOB: http://www.novinky.cz/finance/334816-od-chudoby-deli-mnoho-lidi-jen-stokoruny.html "v oficiálních statistikách nejsou zachyceny tisíce bezdomovců, lidí žijících po azylech a ubytovnách."
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT: cim presne je 1.5 milionu lidi ohrozeno?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    ALMAD: V tom pořadu právě říkají jak se chudoba měří (absolutní, relativní). Zazní tam i 60 % mediánu HDP.. :) (ano existují i jiná třípísmenková srovnání. například BCI, těžko měřitelné a porovnatelné HDŠ.. ) viz Sedláček v záhlaví..

    WANAH: Takže rozevírání nůžek je podle tebe problém? Napadá tě nějaký řešení co s tím? A v čem spatřuješ ten nárůst hlouposti? Proč je to větší průser než chudoba a pro koho?..
    Jak souvisí hloupost se stupiditou?..
    Esej o stupiditě František Koukolík.avi
    http://www.youtube.com/watch?v=aRSZeTPQFAE


    _BENNY: Super nápad.. Asi budu muset dát WANAHovi v jeho předchozím příspěvků za pravdu. :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: mam napad! chudi, kteri nic nemaji, si mezi sebou vyberou penize, ty si pak vyplati jako nepodmineny prijem a problem s chudobou je vyresen!
    WANAH
    WANAH --- ---
    NEKROMANT: Poslední minuta mě uplně rozsekala :) A definitivně potvrdila že rozevírání ekonomických nůžek je druhořadý problém. Mnohem větší průser je rostoucí a podporovaná hloupost.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    NEKROMANT: To je dost—jak je definovana chudoba?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Chudobou je v ČR podle statistik ohroženo 1,5 miliónu osob, což činí přes 15 procent populace. Nejvíce ohroženi chudobou jsou ti, u kterých se setkává příjmová chudoba, nezaměstnanost a materiální deprivace. Hostem P. Schwarze je sociolog L. Prudký.
    http://media.rozhlas.cz/_download/3118647.mp3
    flash: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3118647
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Aha, on je to ten Johna Forbese Nash z filmu Čistá duše :D http://www.csfd.cz/film/4543-cista-duse/ Jsem ani předtím nevěděl.. :)
    Vilfredo Pareto měl asi také zajímavý život..- "jeho teorie elity, se stala součástí ideologie italského fašismu"
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: “Imagine you are being born and society tells you, “Welcome, you will be cared for, and asks you what you want to do with your life, what is your calling? Imagine that feeling, that’s a whole different atmosphere.”

    To je inak taky krasny blabol - ked sa narodim, tak mi je cela spolocnost tak ukradnuta, ako vsetko co je viac ako 50cm vzdialene. :)

    Mne to vobec nepride provokativne filozoficke, ale naopak priamociaro manipulativne. Osobne si nemyslim, ze neistota financneho zabezpecenia produkuje ojebavacie / zmrdske zmyslanie. To je skor prejavom urcitej formy moralky. Osobne poznam hned niekolko ludi, ktori pochadzaju zo zabezpeceneho prostredia a zaroven maju jednoznacne ojebavacie tendencie.

    Myslim, ze ten experiment s Justinami velmi dobre sedi na NZP. NZP moze fungovat, len ked bude drviva vacsina populacie spolupracovat - tj. budu realne produkovat hodnoty, ktore budu ekonomicky zaujimave.

    Akonahle skupina ludi, co sa na systeme len vezie presiahne urcite %, tak to cele nutne padne. Otazka je len ake je to kriticke % "flakacov" a aka je pravdepodobnost ich vyskytu. A uprimne momentalne nemam vobec pocit, ze spolocnost (ci uz v CR/SR) je nejako extra moralne vyspela.

    Ono paradoxom NZP je prave to, ze ma davat zabezpeku, ktoru by ale idealne nemal nik dlhodobo z vlastnej vole vyuzivat..
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    GORG: Já si myslím, že Švýcarsko je pro projekt NZP (nepodmíněného základního příjmu) poměrně problematická země: (1) již teď tam je hodně vysoký životní standard, (2) švýcarská společnost stojí na protestantské etice práce (tvrdá práce = etický a správný způsob života), a (3) švýcarská společnost obecně... jak to říct, aby se neurazili... prostě hodně nemá ráda cizince. Domnívám se, že tyto 3 faktory výrazně snižují šance na to, že cokoliv jako NZP v dohledné době projde...
    GORG
    GORG --- ---
    Anarchy in the USA! (and everywhere else) - BFP Roundtable
    https://www.youtube.com/watch?v=bQ_QEdpxocc&list=TLKAacQsGjbWAir81b3USLDKMhx75XC4be


    debata o anarchii a kdo tam bude cistit zachody apod.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    GORG: 100 tisic bloudu ci vyzirku je ti malo? ts ts ts :-)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TEDxPrague - Tomáš Hajzler - Konečně v penzi. Už můžu dělat, co mě baví.
    http://www.youtube.com/watch?v=CaEA91_dl7Q
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: Očekával bych, že 100k lidí bude nějaký limit, který potřebují aby vůbec něco mohli navrhnout peticí parlamentu.
    GORG
    GORG --- ---
    Swiss Plan to Pay Basic Income – Regardless of Job
    http://www.trueactivist.com/swiss-plan-to-pay-basic-income-regardless-of-job/

    Daniel Straub, co-founder of Basic Income Initiative, shares why the change is so needed: “Imagine you are being born and society tells you, “Welcome, you will be cared for, and asks you what you want to do with your life, what is your calling? Imagine that feeling, that’s a whole different atmosphere.”

    Currently, this country has 8.02 million people living within its borders. 100 thousand of these signed a petition which was presented to parliament with the proposal: to afford every citizen, regardless if they are working or not, a monthly paycheck of 2,500 Swiss francs.

    // Ta otazka myslim presahuje ekonomicke aspekty zeme ale je provokativne filozoficka. Totiz ne nutne bylo NZP vymysleno, aby byl novy zpusob, jak okradat lidi, aby se na tom nahradalo par zakladatelu, ale ze jsou prinejhorsim prilis naivni, ze takove otazky nachazeji. Totiz je obtizne se vzit do role tehle otazky, protoze tu je zvykem si ji pokladat, az kdyz mas clovek a) dost volneho casu, b) vyresil zdroje financi.
    Proto neni divu, ze leckkoho cynicky napadne : "Budu pobirat NZP davku a odjedu ji travit na Bahamy na plazi". To je myslim odpoved ale nekoho, kdo neni v te situaci bez strachu o preziti. Nebyt toho strachu mozna takove ojebavaci odpovedi nebudou :-)

    Jinak 100 tisic podpisu, jestli je clanek aktualni, je zatim docela malo z 8 milionu
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Našel by tu někdo tenhle film na internetu? http://www.csfd.cz/film/341430-s-chuti-do-toho/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam