• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    Anarchy in the USA! (and everywhere else) - BFP Roundtable
    https://www.youtube.com/watch?v=bQ_QEdpxocc&list=TLKAacQsGjbWAir81b3USLDKMhx75XC4be


    debata o anarchii a kdo tam bude cistit zachody apod.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    GORG: 100 tisic bloudu ci vyzirku je ti malo? ts ts ts :-)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TEDxPrague - Tomáš Hajzler - Konečně v penzi. Už můžu dělat, co mě baví.
    http://www.youtube.com/watch?v=CaEA91_dl7Q
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: Očekával bych, že 100k lidí bude nějaký limit, který potřebují aby vůbec něco mohli navrhnout peticí parlamentu.
    GORG
    GORG --- ---
    Swiss Plan to Pay Basic Income – Regardless of Job
    http://www.trueactivist.com/swiss-plan-to-pay-basic-income-regardless-of-job/

    Daniel Straub, co-founder of Basic Income Initiative, shares why the change is so needed: “Imagine you are being born and society tells you, “Welcome, you will be cared for, and asks you what you want to do with your life, what is your calling? Imagine that feeling, that’s a whole different atmosphere.”

    Currently, this country has 8.02 million people living within its borders. 100 thousand of these signed a petition which was presented to parliament with the proposal: to afford every citizen, regardless if they are working or not, a monthly paycheck of 2,500 Swiss francs.

    // Ta otazka myslim presahuje ekonomicke aspekty zeme ale je provokativne filozoficka. Totiz ne nutne bylo NZP vymysleno, aby byl novy zpusob, jak okradat lidi, aby se na tom nahradalo par zakladatelu, ale ze jsou prinejhorsim prilis naivni, ze takove otazky nachazeji. Totiz je obtizne se vzit do role tehle otazky, protoze tu je zvykem si ji pokladat, az kdyz mas clovek a) dost volneho casu, b) vyresil zdroje financi.
    Proto neni divu, ze leckkoho cynicky napadne : "Budu pobirat NZP davku a odjedu ji travit na Bahamy na plazi". To je myslim odpoved ale nekoho, kdo neni v te situaci bez strachu o preziti. Nebyt toho strachu mozna takove ojebavaci odpovedi nebudou :-)

    Jinak 100 tisic podpisu, jestli je clanek aktualni, je zatim docela malo z 8 milionu
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Našel by tu někdo tenhle film na internetu? http://www.csfd.cz/film/341430-s-chuti-do-toho/
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    prakticke vyhrady se neberou. nekteri musi byt justynami, protoze ostatni maji zakladni lidske pravo justynou nebyt.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    Myslim, ze tento experiment v velmi pekne a v skratke sumarizuje prakticke vyhrady k NZP.
    :: OSEL.CZ :: - Prokletí Justýny
    http://www.osel.cz/index.php?clanek=7562
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Ne ze bych souhlasil s NZP, ale nektere idee o kterych pise GORG nejsou ve svete nove -
    Švédský Göteborg zavádí šestihodinový pracovní den – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...nicni/evropa/333493-svedsky-goteborg-zavadi-sestihodinovy-pracovni-den.html
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Peter Staněk / Vitálne problémy budúcnosti
    http://www.youtube.com/watch?v=4ccK6xHh1Kc
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    GORG: Mluvit o spravedlnosti je tanec na hraně nože. Málokdo z těch skutečně moudrých si troufne veřejně soudit, co je spravedlivé a co ne, protože si je vědom vlivu a následků, která jeho rozhodnutí ponesou. (posuď sám, kolik politiků stál jeden neuvážený výrok kariéru).

    V současném systému pravda vládne pravidlo vlčí smečky - chceš-li být alfa, poper se o to. Dnešní systém však nabízí dostatek možností, aby uspěl v podstatě každý, kdo se snaží, nežijeme ve Spartě a i ratichický nerd může brát statisícový plat jako špičkový programátor. O lidi, kteří jsou znevýhodněni oproti ostatním z důvodu nemoci je postaráno - pravda, mohlo by to být lepší, ale nejsme holt arabové a například v Indii takoví umírají denně na ulici a náš zdravotnický medián je pro ně zlatou nebeskou branou (Kde je kurva spravedlnost?)
    A kdo nám tu zbývá? Lidé vykonávající "podřadné" práce, mizerně platově ohodnocené. V kolbence u pásů, u Tesca za kasou. A víš, co ti lidé dělají, aby nemuseli ty podřadné práce dělat? Piču dělají. Koukají po večerech na bednu, nemají tucha kdy bylo národní obrození ale odcitují ti zpaměti děj posledních sta dílů Ordinace v růžové zahradě. Neumí základní matematiku, ale jebou dvakrát týdně do kulatého nesmyslu dvě hodiny v kuse a pak to spláchnou deseti kousky. Mají na baráku hypo za mega (na čtyřicet let, takže zaplatí ve finále čtyři a budou zadlužení ještě pod žulovou deskou), protože kurva neumí základní matematiku, ale koupí si Passata aby ohromili sousedy a do něj audio za padesát klacků. Na splátky. Nevím jak tobě, mě těhle lidí líto není, protože se mezi nimi pohybuji a kdybych byl dostal za každé zaskuhrání co slyším korunu, tak jsem milionář i kdybych to prodal do sběrny na váhu. Jsou to líní idioti a to málo, co mají si zaslouží, protože nikdy nebyli schopni udělat víc proto, aby měli víc. Když jsem cestoval, viděl jsem chlapa od rodiny, kterému spláchla tsunami barák i s rodinou. Běhal po magistrále zničeného města a prodával v kolonách hajzlpapír, aby měl na jídlo. Tvrdil mi, že když to bude dělat ještě rok, přežije a možná si i vydělá dost na to, aby mohl uvažovat nad přesunem někam, kde by se mohl uživit rybařením. Když mluvíš s takovými lidmi, naprosto ztratíš soucit s naší bandou skuhrálistů - tak jako ho nějak nemám s místní bandou zastánců NZP, kteří sedí pod střechou (na kterou mají narozdíl od 80% populace nárok), v teple (na které mají narozdíl od 80% populace nárok), mají co žrát (z podpory na kterou mají narozdíl od 80% populace nárok) a ŘVOU ŽE MAJÍ NÁROK NA TO MÍT SE KURVA LÍP!
    GORG
    GORG --- ---
    A nemyslím rozdíl mezi řeknmě těmi, co vydělávají průměrný plat (což většina lidí tvrdí, že ani nemá.. v ČR) a těmi z nejnižším platem nebo dokonce žádným platem, ale spíš že ta škála jde hodně nahoru ještě dál.

    Spravedlnost se v tomhle může měnit i podle daného zřízení... stalinismus by možná spíš odměňoval fyzickou práci, kdy si chlapi "vyhrnou rukávy" a jdou hrdě pracovat pro vlast, a ten současný zas té intelektuální práce.. a jiný režim zas může intelektuální práci potírat a ty lidi moc chytrý zavírat do vězení. Agrární postprůmyslná společnost si zas může víc vážit farmářů nebo zemědělců.. těch, kteří se starají o základní lidské potřeby. A zcela ostře přehlížet veškeré kancelářské a jiné intelektuální (nebo administrativní) profese.
    GORG
    GORG --- ---
    Já nevim, jestli to jde nějak definovat.
    Úsilí se taky obtížně prokazuje. Je tak usilovnej dříč nebo jen blbej provokatér? :) Jak tu naznačil kolega vlk.
    Porovnat úsilí odborných zaměstnání vůči těm manuálním do toho se neodvažuju.

    Možná není žádný spravedlivý systém hodnocení práce (nějaký explicitně definovaný nějakou hodnotou, cenností...), a přesto se mi často v životě zdálo, že to bylo nevyvážené... na prodej v obchodě nebo uklízení sice není potřeba odbornost, ale někdo se neubrání dojmu, že něco sakra porte nehraje.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    To by dobře podporovalo pitomce, kteří musí vyvinout neobyčejné úsilí, námahu a nasazení k dosažení výsledku, kterej by jinej vytvořil mimochodem mezi druhym a třetim knedlíkem :-)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    Me napadlo k GORG -- rozumim tomu teda dobre, ze by cinnost nemela byt odmenovana podle vysledku, ale podle vynalozeneho usili?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    GORG: na tohle je zaruceny recept.
    nech si svoji praci, ale dej pokladni svoji vyplatu. ona si necha svoji praci, ale da svoji vyplatu tobe.

    libi? jdes do toho? vzdyt je to spravedlive, ne?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Konec dějin v call centru | A2larm
    http://a2larm.cz/2014/03/konec-dejin-v-call-centru/
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    GORG: Tos jen přeneseně sdělil, že když se budeme mít sluníčkově, tak bude všechno nejlepší. Taková diskuse je k hovnu, s prominutím. Pokus se prosím vystoupit z té mlhy a zapracovat na konkrétních příkladech.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: Tak to dost i řeší nabídka a poptávka. -- to zvyseni platu na dvojnasobek proti soucasnemu stavu, ktery se ti zda nespravedlivy?

    To mi vysvetli, prosim...
    GORG
    GORG --- ---
    FIONOR: Tak to dost i řeší nabídka a poptávka.
    Já teda nenavrhoval, že hodlám ceny nějak stanovovat, nebo že by je měl stanovovat někdo jiný.
    Jen že pokud nepřímo nějaká reforma změní rozložení platů, tak by to byl myslím krok správným směrem spíš než důvod k obavám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam