• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    NEKROMANT: Justýny v tom případě ale mají stále největší (legální) zisk/majetek.. Nejsou to nějací chudáci bezmocní kteří by trpěli nedostatkem peněz a společenské moci (zvlášť pokud budeme věřit Janu Kellerovi a těm studiím na které ukazuje že pocit štěstí se s rostoucím majetkem zvyšuje jen do nějaké hranice a pak už ne).
    Nějak mi to s tím příkladem Justýn nesedí.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SEAMON: Kdo jsou v případě NZP justýny (ti kdo mají výrazně nadprůměrné platy a přiznávají je?)
    NZP je podle mě forma progresivního zdanění (kde jsou hergot Justýny?)
    A kdo jsou v případě NZP hovada? Ti kdo nejsou schopní nebo ochotní na daních zaplatit tolik aby to pokrylo náklady NZP ? Mají na to nárok už teď (byť je s tím dost běhání a né všichni kteří mají nárok jsou ochotní nebo schopní si to vyběhat).
    GORG
    GORG --- ---
    ZARREMGREGARROK: To mi rekl kamarad pracujici v bance. Nevim podrobnosti, ale melo jitnproste o jinou ligu transakci nez jsiu pristipkarske miliony.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: To máš celkem jednoduché.
    Každý rozumný člověk který vlastní větší obnos peněz se je bude snažit diverzifikovat aby o ně nějakou blbou náhodou nepřišel a tím pádem nebude posílat obří sumy z jednoho účtu na jiný.
    A pokud není rozumný, tak se na miliardová konta stejně nedostane.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: EU 2.3 biliona eur - kuk na populaciu http://en.wikipedia.org/wiki/European_Union
    a zistis, ze to je cca 2 tisic na hlavu (zalezi od toho ake presne je to cislo populacie). Aj keby sa ten bailout opakoval rocne, tak nic moc.

    Zacinam mat take temne podozrenie, ze by sme tu mali zaviest matematicke testy uroven ZS/SS.. :D
    GORG
    GORG --- ---
    FIONOR: Já vím, že tě nezajímá, co se ti nehodí do krámu.
    Ale vem si, že si sám psal, že tu linkuju čůráka zmrdanýho postižence, který nemá žádný vzdělání, a rád je ve světle reflektorů, tak jsem tě chtěl poopravit, že opravdu myslím prominentní kapacity v oboru., Kteří začínají znít jak Zeitgeist.

    Sklop uši, že si napsal sračku. Demagog si dobrý

    Je mazec tohle tunelový vidění.. ten Wolf není žádný divoký kritik systému, a jak koukám na název jeho publikace "Why Globalization Works (Proč globalizace funguje) (Yale University Press, 2004) " asi ani odpůrce globalizace. Tedy řeči o tom, že je to nějaký bojovník proti systému? Hmm dobře ty.
    Už se o tom bavit nechci, je to asi offtopic už moc, ale vypadá to, že nakonec možná dojde na "naše" slova.
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Tak ta narazova castka za bailouty, investicni pobidky a spol. mozna tak velka na hlavu nebude. Kdyz snizis dane mozna docilis lepsiho efektu nez pres NZP.

    Jinak v USA byla celkova castka bailoutu udajne 23 bilionu dolaru.
    EU dala na bailouty 2.3 bilionu EUR.

    A bailouty se opakuji zatim nejak, tak by se z toho mozna dalo zit dlluhodobe :)
    GORG
    GORG --- ---
    FIONOR: ne, nepřibývá - to jen část těch idiotů, co těm konspiracím věří dostala dost prostoru k tomu, aby se mohli tvářit jako odborníci
    je to zhruba na úrovni toho, že nikdo s dostatečným vzděláním se už neobtěžuje vysvětlovat zákony termodynamiky lidem...


    Martin Wolf (* 1946) je britský novinář, hlavní ekonomický komentátor deníku Financial Times. V roce 2000 obdržel za svou činnost řád CBE (Commander of the British Empire).

    V roce 1971 úspěšně zakončil magisterské studium ekonomie na Oxfordské univerzitě a nastoupil do Světové banky. V roce 1981 Světovou banku opustil a získal manažerskou pozici v Trade Policy Research Centre v Londýně. Od roku 1987 pracuje pro deník Financial Times, kde od roku 1990 zastává pozici hlavního ekonomického komentátora.

    Martin Wolf – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Martin_Wolf

    // Nepises spis nahodou pekny nesmysly. Tenhle clovek nema vzdelani a je podle tebe blbecek, co chce prostor? Stacilo do googlu zadat "Martin Wolf" a nasel jsem tohle.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Az nato, ze sa tu uz niekolko krat ratalo, ze uz relativne male sumy ktore sa maju rozdelit per osoba vyrazne ukrajuju z celkoveho rozpoctu. Ked spravim len hlupu kalkulaciu - cely rozpocet SR na 2014 / pocet obyvatelov SR tak vychadza astronomicka ciastka cca 2600e. A to by statu neostalo nic..

    Pricom 2600e nie je ani zivotne minimum, ked to rozratam na cely rok. Ano bankovy bailout mohol byt drahy, ale ked tie naklady rozdelis na cele obyvatelstvo tak mozno zistis, ze si z toho mozu maximalne tak kupit jednu veceru a koniec. Zatial co potencialne straty (mozno kaskadove) by mohli zruinovat tisicky rodin.

    Samozrejme, ze tieto zasahy zo strany statu nie su moc popularne (ale to hlavne koli korupcnym podozreniam). Ale to nas zas vracia ku klasickej otazke - kde sa nato zoberie. :))
    GORG
    GORG --- ---
    FIONOR: V tom pripade se namame, o cem bavit.

    Hele myslenka je, a znovu ji asi potreti ci ctvrte opakuji, ze pribyva prominentnich divokych vlku a kancu v oblasti financnictvi, ekonomie ci bankovnictvi, kteri rikaji to same, co se tvrdi v alternativnich mediich. Vic uz k tomu asi neni co rict.

    Kdyz si budu jako soucast financniho experimentu zvanem NZP tisknout penize, tak to samozrejme vyresim vse s nedostatkem penez v rozpoctu.
    GORG
    GORG --- ---
    Ona cela tahle debata odstartoval nalinkovanim jeho clanku. Samozrejme debata je o vsem moznem, jen ne o obsahu toho clanku :-)

    Ale ocenuju, ze se aspon pokousis debatovat. Cemu malo rozumim jsou ty tendence lidi jen vse minusovat, jak vztekly. Ikdyz svym zpusobem, tak by se dalo si predstavovat primou demokracii formou referenda.. palce nahoru/dolu. Proti nejsou moc velkym priznivcem prime demokracie :D Jakoze je fajn, ale to podle me neni samo o sobe resenim niceho.
    GORG
    GORG --- ---
    FIONOR: No jak uz jsem se ptal - ten ekomom Wolf ti taky prijde jako pitomec? Kredit ma na sva slova slusny, aby sel brat vazne. Ne byt ignorovan nebo to vkladat do ust me nebo Zeitgeistu.
    Jak jsem psal - pribyva prominentni ekonomu a bankeru, co rikaji to same.
    GORG
    GORG --- ---
    NZP je defakto to same jako bailout bank. Dostanou od statu zcela zdarma penize, obrovske sumy penez. Stat se podobne mohl snazit ozivit ekonomiku tim, ze by ty penize dal primo lidem. Pritom kolem bailoutu ani moc povyk nebyl. Spis nad odstupnymi nekterym vlastne problemovym bankerum, ale ten bailout byl povazovany za nutne zlo podobne jako statni dotace, investicni pobidky apod. kriveni trhu.

    Mach argumentuje myslim spravne, ze kdyz uz dotace, tak by mely byt dany vsem. Dotace jsou neco jako NZP. Penize za nic. Ale nespravedlivym zpusobem - nekdo je zvyhodnen.
    Podobne jsem tu kritizoval prispevek novopecenym absolventum VS - samozrejme jen nekterym z nich - omezeno poctem.
    GORG
    GORG --- ---
    Jinak zminka, ze se bankovni transakce s castkami vyssich nez je 1 miliard Kc neeviduji, dava teda snadno vzniku dohadu, do jake miry lze tomuto bankovnimu systemu duverovat.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    FIONOR: V zasade ako porekadlo - Za dobrotu, na zobrotu. Len to Justiny ukazali trosku vedeckejsie. :)

    V zasade sa da povedat, ze elementarny problem s NZP je ten, ze sa medzi ludmi vzdy najdu nejake hovada. A hovada sa budu vzdy snazit ojebat aktualny system. A zial NZP ma take naivne predpoklady, ze to je hovada prakticky raj.

    Inak v teraz tak uvazujem, ze by som rad videl keby NZP zaviedli ako experiment v ramci skoly - aby kazdy ziak mal vreckove... Ako dlho by ten system preziil a ake by boli vysledky. :))
    GORG
    GORG --- ---
    FIONOR: Penize asi muzes prepocitavat na praci, ale kdyz teda ti muzu za 1000 10 hodin pracovat na zahrade, tak asi nemuzes rict dalsim 9 lidem, ze i jim budu 10 hodin delat na zahrade (resp. 9 + 8 + 7 + 6 + 5 + 4 + 3 + 2 + 1 = 45 hodin prace) ci neco na ten zpusob.
    Muzes rozebirat, co jsou to penize, nicmene o cem mluvi ten Wolf a cela banda jinejch lidi je o tom, ze v nasem konkretnim pripade jsou ty frakcni rezervy, ktere docasne vytvari vic penez, nez vlastne existuje

    a dalsi vec u FEDu, ktery ma udajne sve penize pujcovat USA vlastne s urokem. Tedu USA jako takove by logicky nemelo mit moznost jak je vratit zpet k splaceni takoveho urok, pokud by teda USA nenasli nejake ohromne zasobiste zlata a svuj dluh vykoupili, ktery nutne musi vzrustat s kazdym dolarem.
    GORG
    GORG --- ---
    teda "bankovky" je nepresne.. myslim tim penize, at uz ve forme bankovek nebo elektronicky ci v mincich
    GORG
    GORG --- ---
    FIONOR: Bez ohledu na to, že Mládek je dost pravděpodobně pitomec, Mach na tom není o nic lépe...

    A co ten Wolf? Ten vypada na kapacitu. Jakoze (dosud) uznavany.
    Tak papirove bankovky resp. jejich digitalni reprezentace preci neni dluh ale jina forma reprezentace/vymeny(barteru). Neco jako pointer v programovani. Misto tahani celeho pametoveho bloku s objektem posles jen 4bajtovy pointer, 8bajtovy u 64bitobych systemu.

    To co delaji banky je ale, zda se, ze maji vice pointeru ukazujici na tu samou oblast pameti, kdyz se pridrzim IT programovaci analogie.

    Dalsi vec je, co je pravdy na tom, ze USA si od FEDu bankovky pujcuje (s urokem) a tedy je defakto nemuze splatit (kdyby na to prislo)? Tohle tvrzeni v ruznych osvetovych dokumentech se taky zacina objevovat z ust ekonomu a bankeru nekterych.
    GORG
    GORG --- ---
    NEKROMANT: Jo je to zvláštní. Na jednu stranu je celé téma frakčních rezerv jakoby tabu (moc se o něm nemluví v jakémkoliv směru, nebo jsem si nevšiml).
    A lidi o frakčních rezervách resp. o tvorbě peněz jakové hovořící mají zpravidla ten kritický pohled, že je to vlastně něco na způsob podvodu nebo pyramidové hry.
    Onehdá byla debata v ČT, kde byl Petr Mach a jakýsi politik z ČSSD (tuším že se jmenoval Mládek), a ten Mládek doslova řekl, že podle něj se dluhy splácet nemusí, a že to už to tak funguje přece delší dobu žít jakoby furt doknekonečna se schodkovým rozpočtem (do toho uvažoval, jak určité půjčky vlastně umožňují celkově růst = schopnost dluhy splácet nebo udržovat, aby se moc nezvyšovaly).
    Zní to šíleně, ale přitom spíš Mach tam byl moderátorem i ostatními hosty spolu s tím Mládkem považován naopak za šílence, který si myslí, že dluhy by se měly splácet.
    A to ani není řeč o "peníze = dluh" nebo "peníze z ničeho" ale že i myšlenka nutnosti splácet dluhy jakoby byla něco exoticky extrémistického.
    A co jsem slyšel od člověka pracujícího v bance, že se prý transakce nad miliardu neevidují? Vítej v high society.. možná se evidují jinde.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SEAMON: Já tu Justínu nechápu pořád jak to s NZP souvisí a justínu až tolik neznám.. Ale mám v plánu si to přečíst (originál - eh tedy překlad originálu).. :)
    Domnovám se že ta základní myšlnka NZP je nám asi oběma známá.. mě se zdá dobrá a tobě špatná :)
    Asi se shodneme že koncept NZP počítá s tím že peníze vybere na daních a pak je rozdá zpátky (tedy nejedná se o obdobu kvantitativního uvolňování či emise nových peněz atd..).
    Takže se shodneme na tom že jde o přerozdělování a někomu se ubere a někomu se přidá.
    Ale já si myslím že to bude mít pozitivní dopady pro lidi.. (pro volný trh si myslím taky, byť je na rozdíl od zdejších diskutérů pro mě na místě až za tím co je dobré pro mě a pro lid "obě podmínky" :D)

    Nashe jsem důkladně nečítal, ale slyšel jsme chybné interpretace už dřív.. :) Ale pořád mi to připadá víc k věci než justýny..
    S tím že ty podmínky splněny ve společnosti se přít nebudu. Zdá se mi že máš pravdu, že splněny nejsou.

    "statny system do ktoreho odovzdas svoje financie ti ich zdvojnasobi." No nechapu, co se mysli tim systemem.. Asi bych se musel vratit k tem Justinam :D - pak by mi to asi bylo jasnejsi..
    Myslim ze NZP se vyplati vic jak 50% populace aniz by to byly Justiny tak jak jsem tu Justinu pochopil/nepochopil :D
    -Ale na tom se dlouhodobe neshodujeme..


    GORG: Ta financni negramotnost je silena... Neco malo jsem se dozvedel od Davida Graebera :D ale nemam porad dojem ze by mi to stacilo :) Pripadam si jako analfabet..
    V dokumentech jako http://www.youtube.com/watch?v=6sjubBLnI-8 jsou velké nepřesnosti a ani sami zaměstnanci bank toho o penězích moc neví (ekonom také každý říká něco jiného pokud vůbec něco... :D).
    Dokonce ani bývala ředitelka české komerční banky se kterou se znám toho o penězích moc neví..
    A bavil jsem se se dvěma zaměstnanci ČNB a také mi to přišlo hodně zvláštní co mi říkali o penězích (a neschodovalo se to..).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam