SEAMON: Já tu Justínu nechápu pořád jak to s NZP souvisí a justínu až tolik neznám.. Ale mám v plánu si to přečíst (originál - eh tedy překlad originálu).. :)
Domnovám se že ta základní myšlnka NZP je nám asi oběma známá.. mě se zdá dobrá a tobě špatná :)
Asi se shodneme že koncept NZP počítá s tím že peníze vybere na daních a pak je rozdá zpátky (tedy nejedná se o obdobu kvantitativního uvolňování či emise nových peněz atd..).
Takže se shodneme na tom že jde o přerozdělování a někomu se ubere a někomu se přidá.
Ale já si myslím že to bude mít pozitivní dopady pro lidi.. (pro volný trh si myslím taky, byť je na rozdíl od zdejších diskutérů pro mě na místě až za tím co je dobré pro mě a pro lid "obě podmínky" :D)
Nashe jsem důkladně nečítal, ale slyšel jsme chybné interpretace už dřív.. :) Ale pořád mi to připadá víc k věci než justýny..
S tím že ty podmínky splněny ve společnosti se přít nebudu. Zdá se mi že máš pravdu, že splněny nejsou.
"statny system do ktoreho odovzdas svoje financie ti ich zdvojnasobi." No nechapu, co se mysli tim systemem.. Asi bych se musel vratit k tem Justinam :D - pak by mi to asi bylo jasnejsi..
Myslim ze NZP se vyplati vic jak 50% populace aniz by to byly Justiny tak jak jsem tu Justinu pochopil/nepochopil :D
-Ale na tom se dlouhodobe neshodujeme..
GORG: Ta financni negramotnost je silena... Neco malo jsem se dozvedel od Davida Graebera :D ale nemam porad dojem ze by mi to stacilo :) Pripadam si jako analfabet..
V dokumentech jako
http://www.youtube.com/watch?v=6sjubBLnI-8 jsou velké nepřesnosti a ani sami zaměstnanci bank toho o penězích moc neví (ekonom také každý říká něco jiného pokud vůbec něco... :D).
Dokonce ani bývala ředitelka české komerční banky se kterou se znám toho o penězích moc neví..
A bavil jsem se se dvěma zaměstnanci ČNB a také mi to přišlo hodně zvláštní co mi říkali o penězích (a neschodovalo se to..).