• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    NEKROMANT: Takže podle tebe by neměla platit například rovnost před zákonem, protože by to nebylo spravedlivé?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT: Spravedlnost, nebo-li rovnost
    spatne, brachu, uplne spatne.
    spravne je to 'spravedlnost nebo rovnost'. muzes si dokonce vybrat.
    coz ti da i odpoved na tvou otazku kdo jsou v případě NZP hovada?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Spravedlnost, nebo-li rovnost mezi lidmi, tvoří jeden ze základních stavebních kamenů evropské civilizace. O křesťanském původu pojedná poprvé v dnešním vydání pořadu Lidé pera Ivan Štern.
    mp3: http://media.rozhlas.cz/_download/3121027.mp3 flash:http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3030350

    Pochybné vysvětlování nerovnosti mezi lidmi | Svět ve 20 minutách
    http://www.rozhlas.cz/plus/svet/_zprava/pochybne-vysvetlovani-nerovnosti-mezi-lidmi--1351326
    GORG
    GORG --- ---
    LUBOB: Ne vse se da prevest na penize.
    Resp. ze min penez nez predtim pro nekoho neni presto win.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    GORG: jasne ze jo. ja dam stovku, ty das stovku, & kazdy si z toho vezmeme dve stovky.
    GORG
    GORG --- ---
    OMNIHASH: tak je otázka,zda opravdu nemůže existovat jakýsi win-win scénář pro všechny.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NEKROMANT: hele, uvědomuješ si, že pokud nepřijmeme axiom, že peníze se generujou samovolně, tak MUSÍ existovat skupina, která bude na NZP drtivě prodělávat, protože bude muset utáhnout dalších x-lidí, co budou přispívat míň, než vybírat?

    A věřit Kellerovi? :)))) dokážu odpustit ekonomicky nepoznamenanýmu/hloupýmu jedinci víru v NZP, ale rozhodně nevydejchám tohle zmrda, co na podobně postiženejch parazituje.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    NEKROMANT: Justýny v tom případě ale mají stále největší (legální) zisk/majetek.. Nejsou to nějací chudáci bezmocní kteří by trpěli nedostatkem peněz a společenské moci (zvlášť pokud budeme věřit Janu Kellerovi a těm studiím na které ukazuje že pocit štěstí se s rostoucím majetkem zvyšuje jen do nějaké hranice a pak už ne).
    Nějak mi to s tím příkladem Justýn nesedí.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SEAMON: Kdo jsou v případě NZP justýny (ti kdo mají výrazně nadprůměrné platy a přiznávají je?)
    NZP je podle mě forma progresivního zdanění (kde jsou hergot Justýny?)
    A kdo jsou v případě NZP hovada? Ti kdo nejsou schopní nebo ochotní na daních zaplatit tolik aby to pokrylo náklady NZP ? Mají na to nárok už teď (byť je s tím dost běhání a né všichni kteří mají nárok jsou ochotní nebo schopní si to vyběhat).
    GORG
    GORG --- ---
    ZARREMGREGARROK: To mi rekl kamarad pracujici v bance. Nevim podrobnosti, ale melo jitnproste o jinou ligu transakci nez jsiu pristipkarske miliony.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: To máš celkem jednoduché.
    Každý rozumný člověk který vlastní větší obnos peněz se je bude snažit diverzifikovat aby o ně nějakou blbou náhodou nepřišel a tím pádem nebude posílat obří sumy z jednoho účtu na jiný.
    A pokud není rozumný, tak se na miliardová konta stejně nedostane.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: EU 2.3 biliona eur - kuk na populaciu http://en.wikipedia.org/wiki/European_Union
    a zistis, ze to je cca 2 tisic na hlavu (zalezi od toho ake presne je to cislo populacie). Aj keby sa ten bailout opakoval rocne, tak nic moc.

    Zacinam mat take temne podozrenie, ze by sme tu mali zaviest matematicke testy uroven ZS/SS.. :D
    GORG
    GORG --- ---
    FIONOR: Já vím, že tě nezajímá, co se ti nehodí do krámu.
    Ale vem si, že si sám psal, že tu linkuju čůráka zmrdanýho postižence, který nemá žádný vzdělání, a rád je ve světle reflektorů, tak jsem tě chtěl poopravit, že opravdu myslím prominentní kapacity v oboru., Kteří začínají znít jak Zeitgeist.

    Sklop uši, že si napsal sračku. Demagog si dobrý

    Je mazec tohle tunelový vidění.. ten Wolf není žádný divoký kritik systému, a jak koukám na název jeho publikace "Why Globalization Works (Proč globalizace funguje) (Yale University Press, 2004) " asi ani odpůrce globalizace. Tedy řeči o tom, že je to nějaký bojovník proti systému? Hmm dobře ty.
    Už se o tom bavit nechci, je to asi offtopic už moc, ale vypadá to, že nakonec možná dojde na "naše" slova.
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Tak ta narazova castka za bailouty, investicni pobidky a spol. mozna tak velka na hlavu nebude. Kdyz snizis dane mozna docilis lepsiho efektu nez pres NZP.

    Jinak v USA byla celkova castka bailoutu udajne 23 bilionu dolaru.
    EU dala na bailouty 2.3 bilionu EUR.

    A bailouty se opakuji zatim nejak, tak by se z toho mozna dalo zit dlluhodobe :)
    GORG
    GORG --- ---
    FIONOR: ne, nepřibývá - to jen část těch idiotů, co těm konspiracím věří dostala dost prostoru k tomu, aby se mohli tvářit jako odborníci
    je to zhruba na úrovni toho, že nikdo s dostatečným vzděláním se už neobtěžuje vysvětlovat zákony termodynamiky lidem...


    Martin Wolf (* 1946) je britský novinář, hlavní ekonomický komentátor deníku Financial Times. V roce 2000 obdržel za svou činnost řád CBE (Commander of the British Empire).

    V roce 1971 úspěšně zakončil magisterské studium ekonomie na Oxfordské univerzitě a nastoupil do Světové banky. V roce 1981 Světovou banku opustil a získal manažerskou pozici v Trade Policy Research Centre v Londýně. Od roku 1987 pracuje pro deník Financial Times, kde od roku 1990 zastává pozici hlavního ekonomického komentátora.

    Martin Wolf – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Martin_Wolf

    // Nepises spis nahodou pekny nesmysly. Tenhle clovek nema vzdelani a je podle tebe blbecek, co chce prostor? Stacilo do googlu zadat "Martin Wolf" a nasel jsem tohle.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Az nato, ze sa tu uz niekolko krat ratalo, ze uz relativne male sumy ktore sa maju rozdelit per osoba vyrazne ukrajuju z celkoveho rozpoctu. Ked spravim len hlupu kalkulaciu - cely rozpocet SR na 2014 / pocet obyvatelov SR tak vychadza astronomicka ciastka cca 2600e. A to by statu neostalo nic..

    Pricom 2600e nie je ani zivotne minimum, ked to rozratam na cely rok. Ano bankovy bailout mohol byt drahy, ale ked tie naklady rozdelis na cele obyvatelstvo tak mozno zistis, ze si z toho mozu maximalne tak kupit jednu veceru a koniec. Zatial co potencialne straty (mozno kaskadove) by mohli zruinovat tisicky rodin.

    Samozrejme, ze tieto zasahy zo strany statu nie su moc popularne (ale to hlavne koli korupcnym podozreniam). Ale to nas zas vracia ku klasickej otazke - kde sa nato zoberie. :))
    GORG
    GORG --- ---
    FIONOR: V tom pripade se namame, o cem bavit.

    Hele myslenka je, a znovu ji asi potreti ci ctvrte opakuji, ze pribyva prominentnich divokych vlku a kancu v oblasti financnictvi, ekonomie ci bankovnictvi, kteri rikaji to same, co se tvrdi v alternativnich mediich. Vic uz k tomu asi neni co rict.

    Kdyz si budu jako soucast financniho experimentu zvanem NZP tisknout penize, tak to samozrejme vyresim vse s nedostatkem penez v rozpoctu.
    GORG
    GORG --- ---
    Ona cela tahle debata odstartoval nalinkovanim jeho clanku. Samozrejme debata je o vsem moznem, jen ne o obsahu toho clanku :-)

    Ale ocenuju, ze se aspon pokousis debatovat. Cemu malo rozumim jsou ty tendence lidi jen vse minusovat, jak vztekly. Ikdyz svym zpusobem, tak by se dalo si predstavovat primou demokracii formou referenda.. palce nahoru/dolu. Proti nejsou moc velkym priznivcem prime demokracie :D Jakoze je fajn, ale to podle me neni samo o sobe resenim niceho.
    GORG
    GORG --- ---
    FIONOR: No jak uz jsem se ptal - ten ekomom Wolf ti taky prijde jako pitomec? Kredit ma na sva slova slusny, aby sel brat vazne. Ne byt ignorovan nebo to vkladat do ust me nebo Zeitgeistu.
    Jak jsem psal - pribyva prominentni ekonomu a bankeru, co rikaji to same.
    GORG
    GORG --- ---
    NZP je defakto to same jako bailout bank. Dostanou od statu zcela zdarma penize, obrovske sumy penez. Stat se podobne mohl snazit ozivit ekonomiku tim, ze by ty penize dal primo lidem. Pritom kolem bailoutu ani moc povyk nebyl. Spis nad odstupnymi nekterym vlastne problemovym bankerum, ale ten bailout byl povazovany za nutne zlo podobne jako statni dotace, investicni pobidky apod. kriveni trhu.

    Mach argumentuje myslim spravne, ze kdyz uz dotace, tak by mely byt dany vsem. Dotace jsou neco jako NZP. Penize za nic. Ale nespravedlivym zpusobem - nekdo je zvyhodnen.
    Podobne jsem tu kritizoval prispevek novopecenym absolventum VS - samozrejme jen nekterym z nich - omezeno poctem.
    GORG
    GORG --- ---
    Jinak zminka, ze se bankovni transakce s castkami vyssich nez je 1 miliard Kc neeviduji, dava teda snadno vzniku dohadu, do jake miry lze tomuto bankovnimu systemu duverovat.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    FIONOR: V zasade ako porekadlo - Za dobrotu, na zobrotu. Len to Justiny ukazali trosku vedeckejsie. :)

    V zasade sa da povedat, ze elementarny problem s NZP je ten, ze sa medzi ludmi vzdy najdu nejake hovada. A hovada sa budu vzdy snazit ojebat aktualny system. A zial NZP ma take naivne predpoklady, ze to je hovada prakticky raj.

    Inak v teraz tak uvazujem, ze by som rad videl keby NZP zaviedli ako experiment v ramci skoly - aby kazdy ziak mal vreckove... Ako dlho by ten system preziil a ake by boli vysledky. :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam