• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    LALINA
    LALINA --- ---
    _BENNY: víš, já si myslím - ba dokonce jsem skoro přesvědčena o tom, že POKUD se vůbec něco změní, nebude to vůbec dobrovolně. Nikdo se tě nebude ptát, jestli chceš nebo nechceš. Jako alternativa k dobrovolnosti a postupné změně jsou jenom dramaticky rychle ustanovené totalitní systémy všeho druhu (dnes neskutečně usnadněné obrovskými možnotmi techniky). A vidíme, že právě tímhle směrem se to ubírá - nejen v myšlení, ale i v praxi a v poslední době až nepříjemně blízko nás.
    Když to přijde, budeš malá hnida, který se nikdo na nic ptát nebude, budeš dšělat, co se ti řekne a hotovo. Pro tvé vlastní dobro, samozřejmě:)

    Zaměň slovo "sobecký" za "individuální" a slovo "altruistický" za slovo "společný". Ted už to možná bude oecnější a srozumitelnější.
    Nejde o to nějakými sluníčkovými kecy měnit lidi ze sobců na hodné. Jde o to, jestli si všichni ( i ti sobci)uvědomíme, že skutečně udržitelný kvalitní život musí být vyváženější, nesmí generovat příliš velké sociální nůžky a nesmí být ani destruktivní vůči planetě.
    Dneska jsme na začátku, kdy lidi, který už si to uvědomujou, jsou ještě pořád za extremisty, ekofašisty, blázny, idioty a kdovíco ještě, ale možná už za 100 let bude takový myšlení normální.
    Dnešní vyhrocenej individualismus tu nebyl vždycky a ani navždy nepotrvá, tomu věř jako věříš, že po noci přijde den:)

    Já osobně jsem těžkej individualista, ale umím si sama sebe představit i ve společnosti, která bude vyvážená. Nevidím ji totiž ani jako komunistický kolchozy a družstva, ani jako nějaké technomilitaristický totality. Ale to je vize, který ani sama moc nevěřím, dívajíce se na dnešní lidi a na rychlost, s jakou se řítíme k jiné alterantivě, bohužel mnohem pravděpodobnější.

    Bejvaly doby, kdy jsem říkávala: civilizace chcípá a dobře jí tak.
    Dneska mě těší, když vidím aspon nějaký výhonky novýho myšlení, někoho, kdo těžce předběhl dobu a přesto se nebojí na těch vizích pracovat. Těm lidem patří můj obdiv i podpora, protože tam je život, tam je cesta k přežití.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    LALINA: Ano. Dlouhodobě se zde přesvědčujeme, že čím méně zkušeností z reálného života někdo má, tím méně problémů s NZP vidí a vice versa. Můžeš mě zkusit dokázat, že jsi v kontaktu s realitou a máš vědomosti na kterých můžeš stavět, ale přesně tohle bývá ten okamžik, kdy příznivci NZP odstupují od diskuze ("nemám zapotřebí ti cokoli dokazovat!") nebo se uchylují k iracionálním argumentům a manipulativním videům z Youtube.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GORG: a to si laskave delejte beze me. chcete menit kulturu? menit lidi ze sobeckych na altrusticke? tak koukejte zacit sami od sebe, nez se zacnete koukat na ostatni.

    LALINA: tak napriklad ty LALINO, kolik penez jsi dnes nekomu zcela bezpodminecne a plosne ze sve kapsy rozdala?
    GORG
    GORG --- ---
    LALINA: No tak tady dostává automaticky mínus každý, kdo tu myšlenku NZP bere jen trochu vážně.
    Já souhlasím, že sobeckost nás dostala, tam kde jsme teď.
    Nakonec to může být jakýsi "test" každé civilizace - jestli se pomlatí mezi sebou a nakonec zanikne třeba i, nebo najde vzájemnou win-win symbiózu.
    K tomu je ale asi potřeba zapomenout všechno, co nás učili. Rodiče, škola a vlastní dogmata..
    LALINA
    LALINA --- ---
    aha...výkvět zdejší inteligence....majitel diskuse mě měl dostatečně varovat.....tak čau
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Taky nebudu mít nic proti, pokud se s tou ideou někdo psychicky vyrovná a bude kultivovat moji společnost.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LALINA: ja si taky myslim, ze kdyz dostanu neco zadarmo, tak se budu mit lip. takze davejte, davejte...
    LALINA
    LALINA --- ---
    Ahoj, vzdáleně se NZP zabývám, myslela jsem původně, že je to v podstatě nástroj budoucnosti, kdy podstatně ubyde práce, kterou by lidi mohli dělat a za ní dostávat peníze.
    V dnešní situaci, jak je tady a ted, NZP nevidím nijak pozitivně, protože hovada a bezbřehý individualismus...
    Vidím NZP jako něco, o čem je třeba rozmýšlet a s tou ideou se psychicky vyrovnávat (ano, s tím, že někdo bude "doplácet" na jiného), aby jednou bylo možné něco takového zavést v praxi (pokud tedy naše civilizace vůbec tak daleko dojde, že budou všechno dělat stroje.)

    To, co tím společnost získá, není penězi vyčíslitelné, ale obecně bych to nazvala kvalitou života a fungování společnosti. A ta se týká všech, i těch bohatých (pokud se nerozhodnout žít někde v ghettu a bez styku s okolním světem.)

    Jinak k těm zájmovým sférám obecně: na první pohled to vypadá celkem přirozeně a rozumě, ale jestliže jsou věci státu, věci společnosti pomíjeny jako nepodstatné, budou se deformovat, budou upadat a nakonec se v tom svinstvu budeme plácat všichni - my, naše rodiny, naši přátelé i známí.
    To je to, co se děje teď , ta přirozená "sobecká" teorie tu v praxi už nějakou dobu běží a jak to dopadá vidíme všichni. Nikdo, ani politici nepracují pro společnost, ale výhradně pro sebe, nic to nedrží pohromadě, nefunguje to a rozpadá se to.

    Čili asi je moudřejší a prozíravější přeřadit společnost někam víc nahoru na svém žebříčku priorit - kultivovat ji a strat se o ni, aby dobře fungovala a potom v ní může bejt dobře všem těm naši zájmovým okruhům. A o to jde - takže jsme u splnění blaha našich zájmových okruhů, akorát cestou, která funguje....
    Cesta "sobecká" vede tam, kde jsme ted ..
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    prva sfera si ty a tvoja rodina, druha priatelia, tretia znami a az niekde na konci je spolocnost ako celok.

    & na uplnem konci je linej povl, ktere ti rika, ze ma narok na vysledky tvoji prace. trebaze to zabali do vzletnych slov :-)
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Idea NZP podla mna dost koliduje s tym ako clovek vnima svoje okolie - prva sfera si ty a tvoja rodina, druha priatelia, tretia znami a az niekde na konci je spolocnost ako celok.

    Aneb jak společnost vynalezla "cizí lidi". vs. všichni jsme v tom společně
    Jakože je to věc pohledu a samozřejmě je běžný vnímat okolí ve vrstvách rodina, známí, národ,... v tomhle pořadí priorit.
    Neznamená ale, že by to nešlo vnímat jinak, a třeba se ktomu společnost posune jako celek.

    Osobně si teda nejsem jistej, že by NZP samo o sobě takový posun v mysli společnosti dokázalo zařídit. Spíš to má určité prerekvizity anebo být pouze kamínkem na cestě.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: Justiny su vo vseobecnosti ti, co hraju podla pravidiel, ich zisk zo systemu je diskutabilny a casto su prvi co budu potrestany. V terajsom systeme su to napriklad naozaj poctivi podnikatelia - vsetky opatrenia, ktore maju za ucel postihnut podvodnikov zasiahnu poctivcov casto 2x tak tazko.

    Ano, napr. pri NZP by mohli byt Justiny aj ti co maju nadpriemerny prijem - jednak o cast prijmu pridu, ziskaju - to je dost otazne, ze co. A eventualne sa na nich moze este spolocnost pozerat cez prsty - napr. pri NZP by som prestal platit akekolvek prispevky charite, lebo to nema byt predsa potrebne.

    Hovada v ramci systemu su vzdy ludia, co ho zamerne doja a zneuzivaju - tj. realne venuju svoj cas a energiu nato aby vytazili zo systemu maximum, hoci pri danom nasadeni by kludne mohli vykonavat zmysluplnu pracu, ktora by bola pre niekoho ineho osozna.

    Inak z tvojich vyhlaseni mam trosku pocit, ze mat nadpriemerny prijem je skoro zlocin. A take zriadenie sme tu uz myslim mali. A NZP nie je forma progresivneho zdanenia - to sme tu uz totiz tiez mali.

    Idea NZP podla mna dost koliduje s tym ako clovek vnima svoje okolie - prva sfera si ty a tvoja rodina, druha priatelia, tretia znami a az niekde na konci je spolocnost ako celok. Presne takto aj prioritizujeme nasu energiu - ochota minat svoj cas a energiu na nejaku cinnost prudko klesa s tym ako sa vzdalujeme od prvej sfery. Terajsi system tiez ma socialny charakter, ale podstatna cast z nasich prispevkov sa mina na veci, ktore su osozne pre nase sfery a mensia na tie viac vzdialene - a tam sa este preferuje adresnost a podmienenost.

    Tento mechanizmus je podla mna v nasej prirodzenosti a nevidim v tom nic zle.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT: vidis sam tu debilitu, co jsi napsal?
    rovnost pred zakonem se od rovnosti lisi jak? to 'pred zakonem' je privlastek rozsirujici (puvodni pojem) nebo zuzujici?
    neni nahodou rovnost pred zakonem nazyvana rovnopravnosti?
    & nakonec, vidis snad nekde v mem prispevku napsano, co by melo nebo nemelo platit?

    kdyz chudy okrade bohateho, tak je to ve jmenu rovnosti, spravedlnosti nebo zakona, nebo snad vsechno dohromady?

    nez si zase zacnes placat jatra, udelej si jasno v pojmech, ty lidovej mysliteli :-)
    GORG
    GORG --- ---
    NEKROMANT: Možná že všechno lze převést na peníze. Nevím a Marxe jsem taky nestudoval .)
    Ale jak se teda převádí na zisk charita? Narážím na to, že pokud jeden bude mít 70 Kč a ten druhý 130, možná nutně nemusí znamenat, že jeden z nich prohrát. Někdo dává ty prachy dobrovolně pro dobrý pocit, že někomu pomohl.
    Samozřejmě do jaké míry může být charita taktická - buď pro geopolitické účely filantropů (Gates, Soros apod.) nebo potenciální zisk (sponzoring korporací různých blahodárných účelů, aby si udělali reklamu, a tedy v důsledku vydělali víc peněz)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    NEKROMANT: Takže podle tebe by neměla platit například rovnost před zákonem, protože by to nebylo spravedlivé?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    OMNIHASH: Otázka je co je myšleno tou drtivostí.. Podle mě to právě není dost drtící, proto to "podle mě možná" bohužel nezničí nebo neohrozí fungování stávajícího kapitalistického systému.. :)

    Koho myslíš těmi postiženými a jakou formou podle tebe parazituje? Narážíš na velké platy europosranců?

    GORG: Vůbec jsem to nepochopil. Ohledně toho, že vše nelze převést na peníze tak viz záhlaví/nástěnka "Leonardo Plus ČRo Plus 1.3.2014 16:10" Sedláček
    Marx psal něco o komodifikaci, zbožním fetišismu atd..
    Já Marxe na rozdíl od starších generací nestudoval :P Ale ty pojmy budou nejspíš používat i jiní autoři.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT:
    NZP je podle mě forma progresivního zdanění

    ale hovnajs. zdaneni je o vyberu penez. NZP je o rozdavani.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    GORG: to vykladej tem parazitum, ne mne :-)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT: Spravedlnost, nebo-li rovnost
    spatne, brachu, uplne spatne.
    spravne je to 'spravedlnost nebo rovnost'. muzes si dokonce vybrat.
    coz ti da i odpoved na tvou otazku kdo jsou v případě NZP hovada?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Spravedlnost, nebo-li rovnost mezi lidmi, tvoří jeden ze základních stavebních kamenů evropské civilizace. O křesťanském původu pojedná poprvé v dnešním vydání pořadu Lidé pera Ivan Štern.
    mp3: http://media.rozhlas.cz/_download/3121027.mp3 flash:http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3030350

    Pochybné vysvětlování nerovnosti mezi lidmi | Svět ve 20 minutách
    http://www.rozhlas.cz/plus/svet/_zprava/pochybne-vysvetlovani-nerovnosti-mezi-lidmi--1351326
    GORG
    GORG --- ---
    LUBOB: Ne vse se da prevest na penize.
    Resp. ze min penez nez predtim pro nekoho neni presto win.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam