• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    ja bych dodal jenom malickost. Neco jako NZP uz pred mnoha lety prosazoval Vlastimil Tlusty (ODS) Cele se to tvari tak nejak alternativne, ale myslenku jsem prvne registroval z mainstreamu. Cela vec za jistech okolnosti muze bejt dost kontraproduktivni vuci idealum priznivcu NZP.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TRISSIE: Když se to spočte tak to pro ČR vychází na cca 9500 Kč.. Většina lidí z evropské iniciativy se shodla na tom že méně než 6000Kč by bylo zneužití myšlenky.. Ale dá se uvažovat i postupném zavádění.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TRISSIE: Ještě že máme FAQ :D a můžeme z něho často a pohodlně kopírovat.. :)
    NZP by měl být minimálně na úrovni hranice chudoby podle standardů EU, což odpovídá 60 procentům tzv. národního mediánu ekvivalizovaného čistého příjmu. V zemích, kde má většina obyvatel nízké příjmy, by mělo být na určení výše základního příjmu použito alternativní měřítko (např. spotřební koš), aby byl zajištěn důstojný život, materiální bezpečnost a plná účast občana ve společnosti.
    FAQ - Všeobecný základní příjem
    http://www.vseobecnyzakladniprijem.cz/faq
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NEKROMANT: používá se definice mediánu HDP...
    no tak to je teda perla, která stojí za zapamatování. Medián HDP, to jako medián z HDP od Angoly po Zimbabwe?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    TRISSIE: mluvit o NZP v klubu o NZP ti neprijde relevantni.
    Kdo konkretne postrada schopnost definovat co NZP ma byt? Ja bych rekl, ze to jsi treba ty, nebo Benny a spol, takze nejste relevantni v tomto klubu podle tebe, co s tim udelas.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TRISSIE: NZP má být peněžní dávka vyplácená všem občanům, případně rezidentům v pravidelném intervalu.
    Má dosáhnout toho efektu, aby každý měl takový příjem který by byl na úrovni nebo nad úrovní chudoby (používá se definice mediánu HDP...).
    Platit se bude z daní (není definováno kterých, ale je snaha o to aby byly progresivní).
    Je více konceptů NZP a cílem bylo rozpoutat diskusi i nad jiným možnými podobami..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NEKROMANT: protože je to zhruba stejně relevantní, jako mluvit o NZP bez schopnosti definovat, co to NZP má být, jakého má konkrétně dosáhnout efektu a Z ČEHO SE BUDE PLATIT.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TRISSIE: Ok, a proč to píšeš do diskuse o NZP? :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TRISSIE: jak nejde? Kurva, a á už chtěl zakládat kampaň na kickstarteru.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SEAMON: Nevím jak přesne fungují mormoni a jak moc se podílí na kapitalismu.. Ale už dřív jsem na Mormony narazil a přišlo mi to na první pohled sympaticky.. ale moc o tom nevím..
    Podle tebe, to tedy vlastně funguje dobře? Stávající systém.. (když pominu osobní selhání jako pár zkorumpovaných politiků..) z toho systémového hlediska a nastavení pravidel..
    SEAMON: Jen se o tom zmiňoval.. Najdu o tom víc a pošlu sem.
    FIONOR: V tom videu byla zmínka o komunitách v zahraničí, které jsou postavené na dobrovolnosti a peníze tam údajně nemají.. Zjistím víc.. A těch komunit je myslím víc..

    Trošku si to smotal dohromady a podsunul něco.. ale nevadí :)
    1.Rovnoměrná distribuce chudoby by to byla, pokud by si to založili jen chudí sami a nepřispívali by do toho ti kteří mají vysoké přijmi (proto jsem zastánce té progrese atd..)
    2.jednou bude líp - to nechápu jak s NZPsouvisí.. podle mě za současných poddmínek aplikace NZP byla fajn... HDP tak jak je velké teď snad nikdy dřív nebylo..
    3. dělný lid a stroje jsou častá realita.., hanba bohatým jak souvisí s NZP? Že se jim vezme více na daní? Proto bychom si bohatých měli vážit že mohou víc přispívat.. Samozřejmě bychom se měli ptát jakým způsobem bohatství nabývají ..
    Velká sociální kontrola je právě v těch komunitách.. Díky tomu tam ale nejsou lidé ohrožený tím co se v naší většinové společnosti nazývá sociopatologické jevy.. Prostě jde o to, že se ti lidé více znají a víc o sobě vědí protože jsou spolu více v kontaktu.. Není to tak anonymní. Právě že to práčkaství a totalitní sledování dělá jen jedna nějaká autorita nahoře v hiearchii.. v těch komunitách ví každý o každém a není potřeba to práskačství a ta kontrola je. ale zase se ti členové víc podílí na těch společných pravidlech.. Tak záleží jaká komunita atp..

    "Vlastně, když tohle píšu, napadá mě, že NZP pokročilo od komunismu jen o malý krůček dál - namísto znárodnění a společného vlastnictví výrobních prostředků znárodňuje práci (čti peníze, které jsou její reprezentací)a dělá z ní společné vlastnictví - a ze společné pastviny přece krev neteče."
    Jasně a Bismar s jeho sociálním státem byl komunista.. :)
    Všechno státní a co souvisí s daněmi je komunistické.. :) A už si vstoupil do strany svobodných občanů a loboval za to aby neměl antimonopolní úřad monopol a byl zprivatizovaný? :D
    Komunismus je podle mě mnohem ambicioznější idea než NZP.. NZP se snaží odstranit chudobu v rámci globální kapitalismu, který produkuje nesouměřitelnost.. :)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    TRISSIE: jo, nektery lidi byli taky presvedceni, ze letadla preci litat nemohou, a ze vlaky jsou nesmysl, protoze lidi pri rychlostech nad 50km ztraci vedomi, a nebo transplatace srdce, to byla taky silena myslenka.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a já chci terraformovat Mars!
    Je naprosto nerelevantní, že technologicky nejde, ale kdo je proti okamžité terraformaci Marsu, je sobec, co na to nechce dát svoje peníze!
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Zjisteni: je dulezite rozlisovat mezi skeptiky NZP a odpurce NZP.
    Proto nepodlehejme klamu,ze tu je skupina lidi, ktera chce NZP a druha, ktera ho nechce, a ze je to nejake jednotna skupina.
    Zda se mi, ze by spoustu lidi pro NZP byla, dokonce s ni sympatizuje, uvedomuji si problem nezamestanosti, rostouci automatizace, nerovnomernost rozlozeni zdroju, sympatizuji s myslenkou, ze lidi by nepracovali proto, ze musi, ale ze chteji, ze mohou volit atd., ale jsou navenek proti nebo si to mysli a to z jedineho proste duvodu - ze nevidi neznaji zpusob jako to financovat.
    A pak tu jsou odporci, a ti jsou proti, ze zcela jinych duvodu, casto velmi sobeckych a ideologickych, jako treba "kdo nepracuje at neji"a sobeckych "kdo by delal spinou praci, kdo by mi cistil zachody" nebo "nebudu preci nekomu platit jeho zakladni prijem".
    Proto rozslisujme ideu NZP a problem financovani, coz je neodelitelne slozky, ovsem nejsou totozne.
    Pak bude jasne, ze optimisti se skeptiky maji vice spolecneho nez skeptici s odpurci, a spolecne muzem spojit sily v hledani reseni zpusobu financovani
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Ať žije automatizace :D - přišlo mi že to tu chtělo trošku odlehčit..
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: To bylo moudre...
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: protoze jsi komunista.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Ja bych si taky pral prerozdelovat cele HDP. Jak se to dela?
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    A teraz prosim este taky 3-4 hodinovy dokument.. To urcite budeme vsetci pozerat. Probuh pokial tam je nejaka myslienka, ktora vas zaujala, tak sa da linknut aj na konkretny cas. Argumentaciu typu drbnem vam 2h video do odpovede je ako co?
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: Chapem to tak, ze je schopny vykonavat cinnost za ktoru mu je niekto ochotny platit peniaze a to legalnou formou - ak to chces nazvat trh prace, kludne. Pisal som o ludoch co stratia pracu vzhladom na technologicky pokrok (co sa tu dost casto spomina), skusme sa drzat tejto linie. ;)

    Tj. mame cloveka, co bol schopny vykonavat urcitu cinnost, ta cinnost zanikla a on nie je schopny / ochotny naucit sa novu cinnost / vykonavat inu cinnost s ktorou by bol schopny sa o seba postarat. Ked sa nato pozerame, tak ano pripomina to situaciu ako ked ma clovek nejake postihnutie, ktore mu neumoznuje v spolocnosti fungovat.

    V praktickej rovine, ale tomu cloveku nic nie je a na svete existuju komunity, ktore sa snazia / su sebestacne a funguju na technologiach, ktore by mal normalny clovek zvladat (napr Mormoni a pod.). Takze je mozne vytvorit prostredie v ktorom by boli tito ludia viac-menej sebestacny a nemusela by ich spolocnost 100% dotovat.

    Co napriklad take riesenie?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Frohes Schaffen - Ein Film zur Senkung der Arbeitsmoral
    http://www.youtube.com/watch?v=Pq7l1Bg9H2M
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam