• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Protože NZP není emise peněz.. od začátku do konce v tom konceptu se počítá s penězi které se vyberou na daních..
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: A to si psal o ČNB ? :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    OMNIHASH: Jakýkjolvi jiný? Když stačí že mají 2% toho co si půjčují? Kde vezmu takovou půjčku já?
    A kolik se toho splatilo, když ten kurz 2% se od roku 1999 nezměnil?
    Kdekoliv v AAA ale nevytvoří vlastní peníze ze kterých po tobě stát chce daně a obchody v nich musí přijímat platby.. A ani je nedostanou na za tak výhodných podmínek jako komerční banka (který se reálně stejně nesplácí).
    Když krachly velké banky tak na to stejně platili lidí z daní...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: koukám že vylučuješ možnost že by si někdo koupil za NZP něco jiného než drogy.. To mě ani tak nepřekvapuje..
    Ale zajímá mě, co podle tebe drogy nejsou.. :)


    XCHAOS: Pokud vím tak kibuci se v součsasném systému žádné nedokázali udržet (nebo už né podle těch pravidel co dřív a už se tam odděluje soukromý a veřejný majetek atp).. A považovali se spíš za komunistické než za liberální rovnostáře.. :) Slyšel jsme rozhovory s lidmi (i čechy) kteří tam dlouho žili...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NEKROMANT: ty máš furt představu, že si komerční banky od ČNB berou peníze zadarmo, ale tak to není. Půjčujou si je na úrok jako kdokoliv jinej. http://cs.wikipedia.org/wiki/Lombardn%C3%AD_sazba Peněžní multiplikátor je myšlenkovej konstrukt, výsledek pozorování trhu, ne nějakej zákon, kterej by tvrdil dostaneš stovku, vyrobíš litr. Dochází k němu i v kampeličce, v AAA auto - kdekoliv, kde se podniká s penězma.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    OMNIHASH: Tady ten nágl si taky nemyslí že finanční sektor je stejný jako ostatní: http://videafilosofie.webnode.cz/news/andrease-clausse-penize-a-pravo-s-titulky/

    ZAPPO: Jůůů jednorožci - to jsem potřeboval.. díky :D Věděli jste že jednorožeč má rozvinutu čakru 3tího oka..? No nic, jdu si povídat s jednorožcem abych nabral lepší vibrace a prosvětlil cestu :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: já prostě konstatuju skutečnost. a nejde jen o 90tá léta. finanční systém je citlivé téma každé společnosti, zachycující citlivé osobní údaje, minimálně. cílem pogromů obvykle bylo pálení účetních knih, apod. na druhou stranu, ekonomiky bez konceptu úvěru bývají obvykle výrazně méně výkonné. je to prostě složité.

    faktem je, že některé věci se vyzkoušely, ať už dobrovolně, jako demokratický či "osvícenský" experiment, jiné se pořádně nevyzkoušely nikdy. zajímavé je, že existují určité okruhy nadšených věřících, kteří jsou si vždy naprosto jistí, že zrovna ten jejich nevyzkoušený experiment je určitě správný a jeho nevyzkoušení brání jen čísi spiknutí ... a jiné nevyzkoušené experimenty jsou zaručeně špatné a nefungovaly by.

    každopádně, pro mě ZP není o rovnosti. pokud tě zajímá rovnost, nastuduj si problémy izraelských kibuců. to jsou paradoxně nejpokročilejší experimenty s "liberálním rovnostářstvím" v historii (kam se hrabe Stalin či Mao, to byly všechno jen lágry..., tady šlo o těžkou dobrovolnost a psychologii...).
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: a proč tomu tak je? Protože na konci 90. let zakládal kampeličky každej nadšenec po druhým semestru makroekoonomie, nebo naopak protřelý bandičky, co na podobný nadšence čekali s mnoucíma se rukama...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: teď řešíme základnější otázky a to: kde se peníze berou :)
    Ale jen stručně zareaguj.. NZP jak navrhovala iniciativa by na dávky brala z daní (a výše se vztahuje k HDP) a budeme si hrát na to že stát je schopný vybírat daně (pokud ne, tak je to stejně problém sám o sobě NZP ne NZP..) tak nemusíme ani tak řešit tolik zajímavá témata jako jsou tvorba peněz, kvantitativní uvolňování atd.. Ale když už se o tom ta debata rozběhla tak jsem se do ní také zapojil (i tím dotazem ČNB..).

    OMNIHASH: A tvorba nových peněz základy nejsou?
    Já se asi stanu spíše spolumajitelem kampeličky než banky (držím se při zemi a myslím že se stanu snáž členem kampeličky než držitelem potřebného množství akcií aby mě pouštěli do těch rozhodovacích schůzí..).. Mají také kampeličky (družstevní záložny)* právo na přístup k těm výhodným úvěrům (2% mám, 98% dostanu) jako banky?..
    A s tím uzavřeným spolkem bych tak nejásal když máme jen jednu českou malou komerční banku (a ještě jednu fakt pidi jen investiční..), která do nedávna byla družstevní záložna...

    * anarchistické a antikapitalistické to sice není, ale o něco více demokratické snad ano (jeden člen= jeden hlas)..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: ... ta pravidla ale zahrnují určitý základní vlastní kapitál, který ale není tak samozřejmé dosáhnout, že :-) neříkám, že systém, kde banku vlastně nepůjde odlišit od herny by automaticky .stabilní a životaschopný, ale nejde se tvářit, jako že nic a že banku si vlastně může otevřít každý. o tom, kdo doopravdy vydělá velké peníze, dnes v první řadě rozhodují banky.. tedy finanční elity, pokud své řady rozšiřují, tak v nejlepším případě "kooptací"...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TILOPA: což je prostě teorie. u věcí, které se nikdy nezkusili, prostě nevíš jak dopadnou. ale když jsme u toho, tak skutečně ZP nemůže mít na starost ČNB, to je jasné. spadá to pod MSV... a je to samozřejmě nástroj k značnému zeštíhlení a zjednodušení jeho agendy.

    s tím "zničením ekonomiky" je to složitější... informační éra nutně bude mít jiná pravidla, než předtím třeba éra těžkého průmyslu... a ta zase jiná, než předtím převážně zemědělská společnost. prostě některé věci se mění a vyvíjejí. stejně tak lze říct, že deflační ekonomika nikdy nefungovala... a přesto existují její zapřísáhlí obhájci...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    OMNIHASH: Já se asi stanu spíše spolumajitelem kampeličky než banky (držím se při zemi..).. Mají také kampeličky (družstevní záložny) právo na
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    OMNIHASH: Já se asi stanu spíše spolumajitelem kampeličky než něčeho jiného.. Mají také kampeličky (družstevní záložny) právo na
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: některé formy nerovnosti ale svůj význam rozhodně mají. pro mě ZP je základní záchranná síť, kterou může potřebovat během života nečekaně kdokoliv (např. řada bezdomovců začíná např. rozvodem či úmrtím partnera... je to vlastně forma psychosociální choroby... aby někteří podnikatelé mohli být úspěšní, tak v konkurenčním prostředí jiní musí zkrachovat, apod.)

    pro taky mluvím o ZP nebo VZP, spíše než o NZP. NZP například předpokládá, že spolčnost/stát se kvůli potřebám svých občanů má povinnost zadlužovat (u soukromých subjektů), apod. to jsou kličky, které ti přijdou jako nepodstatné... ale třeba právě zadlužování veřejných rozpočtů samo o sobě vytváří hlubší a obtížněji vratné nerovnosti, než jsou ty, proti kterým bojuješ...
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    JUNIPETRUS: No vidis chlapce, pokud NZP bude mit na starosti CNB tak jako dobry hospodar nevyda zadne lidem, protoze by tim znicila ekonomiku. A mas to vyresene.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NEKROMANT: prosímtě nejdřív čti, pak o tom přemejšlej a až pak piš. Máš to tam docela dobře popsaný. Centrální banka půjčí konrétní bance (ČS) a ta poslala peníze do oběhu. Další půjčky a vklady už záleží na klientech (Metrostav), takže nemůžeš mluvit o okrádání, je to normální nákup služeb, kdy si klient vybírá, u koho si půjčí a za jakých podmínek. Centrální banka vydává peníze jenom po splnění jasnejch pravidel, a každej, kdo je splní si může zažádat o bankovní licenci a začít podnikat, nejedná se o uzavřenej spolek Bilderbergů.


    Představ si banku jako půjčovnu aut. Příjdeš, dáš jako záruku svojí občanku(složíš jistinu), půjčíš si auto (peníze), ty používáš, dokud se ti to hodí a pak ho jdeš vrátit. Půjčovně (bance) vrátíš auto (splatíš dluh) a zaplatíš za pronájem auta(úrok). Není to nic jinýho, než jakákoliv jiná služba. Když se oprostíš od svýho ideologickýho základu, že banky jsou zlí, zlí, zlí lidé a začneš o nich uvažovat jako o jakýmkoliv jiným subjektu na trhu, tak ti to začne dávat větší smysl.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR:A to jak nové peníze vznikají (případně jak vznikly ty staré) podle tebe základ není?..
    V tomto videu vím o jednom mýtu (o tom mýtu vím z knížky dluh aneb prvních 5000 let kteoru psal antropolog a anarchista..).
    Peníze jako dluh (Money as Debt) - Autor: letecka_guma, Video na Stream.cz (ID: 450889)
    http://old.stream.cz/uservideo/450889-penize-jako-dluh-money-as-debt

    Jaké tam jsou podle tebe krávoviny (jen v tom historickém exkurzu, zbytek filmu neřešme)? :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    NEKROMANT: termín nejsem socka se asi nehodí, protože i když mám 1/10 tak somruju nějaké drobné miliardy tedy třeba těch 9/10.
    Ale ten termín socka se prostě zažilo používat hodně divně :) Myslel jsme ho ve smyslu.. koukejte už mám nějaké prachy a moc a vím jak to chodí, nejsme nějaký chudák který neví jak okrádat ostatní a tvářit se u toho vznešeně :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    OMNIHASH: Zatím to pořád vypadá, že k nově vytvořeným penězům se dostanou pouze ti, kteří už mají alespoň nějaké peníze a mohou si dovolit dlouhodobě nesplácet nebo založit svojí banku které ČNB peníze nové přičaruje (půjčkou "která se asi moc často nesplácí", či spíše důkazem že nejsem socka a mám 1/10 toho co chci získat.. )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam