• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    NEKROMANT: termín nejsem socka se asi nehodí, protože i když mám 1/10 tak somruju nějaké drobné miliardy tedy třeba těch 9/10.
    Ale ten termín socka se prostě zažilo používat hodně divně :) Myslel jsme ho ve smyslu.. koukejte už mám nějaké prachy a moc a vím jak to chodí, nejsme nějaký chudák který neví jak okrádat ostatní a tvářit se u toho vznešeně :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    OMNIHASH: Zatím to pořád vypadá, že k nově vytvořeným penězům se dostanou pouze ti, kteří už mají alespoň nějaké peníze a mohou si dovolit dlouhodobě nesplácet nebo založit svojí banku které ČNB peníze nové přičaruje (půjčkou "která se asi moc často nesplácí", či spíše důkazem že nejsem socka a mám 1/10 toho co chci získat.. )
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    příklad z http://www.euroekonom.cz/ekonomie-clanky.php?type=lekce14:

    Díky multiplikační tvorbě vkladů proběhl na trhu zajímavý proces. 1 000 000 korun se rozmnožil na 1 900 000 korun. Milionem korun disponuje stát, 900 000 má na účtu Metrostav. Proces multiplikační tvorby vkladů ale pokračuje dál. Metrostav nepotřebuje peníze ihned, nechá je proto několik dnů ležet na účtu Komerční banky (například do splatnosti faktur). Komerční banka se zachová podobně jako Česká spořitelna. Proč by měla u sebe nechávat 900 000 korun, když 90 procent z nich může se ziskem půjčit někomu jinému. Třeba firmě Linet na investice do technologie výroby nových modelů nemocničních lůžek.

    Multiplikační proces ale ani zde nekončí a pokračuje v podstatě až do nekonečna. Při výši bankovních rezerv na úrovni 10% vznikne v jeho průběhu v ekonomice 10 000 000 korun. 1 000 000 + 900 000 + 810 000 + 729 000 + 656 100 + 590 490 + ... = 10 000 000. Při výši bankovní rezerv 20% vznikne z jednoho milionu 5 milionů, při výši 5% 20 milionů atd.

    Takto živelně tedy probíhá tvorba peněz. Centrální banka nikdy přesně neví, jak dlouho bude multiplikační proces tvorby vkladů probíhat, ani to, na jakou částku se nakonec její jeden milion rozmnoží. Pouze zkušenosti z minulého období (převedené na data a ekonomické modely) jí pomáhají držet se alespoň poblíž stanoveného inflačního cíle.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    OMNIHASH: Stahuji to tvoje PDF? ale za polovinu doby než tu umáte jsem to rozhodně ani nestáhl :)
    Na povinnou míru rezerv jsem už dřív hodněkrát narazil.. tam jde o to že to je něco jako koukej táto ČNB já mam kilo, tak mi (malé komerční nadnárodní bančičce) vytvoř další litr, ať ho můžu lidem dál půjčit, tahat z nich majetek a práci a mít z toho zisk (a nebo to můžu dát svým kámošům nadnárodním firmám) :D
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NEKROMANT: fér, hledat zdroj umíš, tak ho ještě zpracuj....najdi si tam povinnou míru bankovních rezerv a pak snad pochopíš, na co se tu ptáš.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    TILOPA: tak, kdyz jsem si nasadil zase oci do dulku, po precteni tve vety.
    Pojdme si rict, co to slova "kryty" v klasickem smyslu znamena.
    Bankovka byla kryta zlatem tehdy, kdyz si mohl prijit do banky, a vymenit za x zlata.
    Proto nazvy men jsou vlastne nazvy hmotnostnich jednotek.

    Takze to, co jsi rekl, si prekladam jako, ze muzes smenit za dobreho hopodare CNB.

    Ale i jinak je to ironicke, protoze penize NZP samozrejme bude mit nastarosti CNB. Takze budou z tveho hlediska vzdy kryte.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TILOPA: A jak se pozná, zda li je ČNB dobrý hospodář či nikoliv? :) S čím hospodaří?..
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NEKROMANT, JUNIPETRUS: Kdybyste si přečetli učebnici Makroekonomie, tak tomu rozumíte za polovinu času, co tu nad tím spolu dumáte...


    Makroekonomie-základní-kurz-Pavelka.pdf | Ulož.to
    http://uloz.to/x1j3zJW/makroekonomie-zakladni-kurz-pavelka-pdf
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    JUNIPETRUS: Kryte dobrym hospodarem, zde je to konkretne CNB
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Dobrý den. Kdo smí vytvářet peníze (emitovat) a co se s těmi penězi pak děje (komu je ten kdo je vytvoří dá dál, kdo s nimi smí nakládat - prostě jak a na základě čeho se dostanou do oběhu).
    Možná se to učí ve školce nebo základní škole, ale mě to není jasné (možná jsem zrovna chyběl). Jsou kolem toho různé mýty a konspirační teorie, proto se obracím na vás a doufám že mi to srozumitelně vysvětlíte.

    V těch konspiračních teoriích se objevují informace, že peníze mohou vytvářet i komerční banky na základě nějakého povolení ČNB (může se stát, že by banka nemohla někomu půjčit peníze, protože jich má málo?).
    Pokud mohou peníze vyvářet komerční banky, tak v jaké výši a jak s nimi mohou nakládat? Jsou takto nově vzniklé peníze něčím kryté a čím? Co by se stalo, pokud by všichni lidé splatili své dluhy bankám? Je tolik peněz v oběhu? A pokud ne, nemohla by se z našeho bankovního systému stát pyramidová hra?

    Dotaz odeslán dnes ČNB :)
    Snad to jsou schopní vysvětlit i takovým blbců, jako jsem já :D
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    NEKROMANT: Začíná to 22:45, tak si to kousek vraťte :)
    Ta ohrda pro králíky je v případě peněz právě ta ochrana před kopiemi a státem udělený monpol na jejich vytváření .
    Nebo tady to je sporné (panuje zde spoustu mýtů, dezinformací atd..)kdo peníze může vytvářet (je to jen ČNB? nebo si banky mohou něco přitisknout?) FED atp.. :) ale když peníze bude vytvářet někdo kdo nemá nějaké oprávnění, tak když ho chytnou (to je prostě o tom jak je ta ohrada děravá..) tak ho za to nejspíš budou trestat víc jak za vraždu.. :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Lucio, anarquista y albañil (2007) | ČSFD.cz
    http://www.csfd.cz/film/274430-lucio-anarquista-y-albanil/
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    JUNIPETRUS: Já ti na to už odpovídal.. Kryté jsou důvěrou a státními institucemi a soukromími exekutory.. Koruna která je platná je tímto krytá.. Třeba slovneksé koruny už kryté budou asi jen historickou hodnotou a případnou cenu toho z čeho jsou vyrobené (ten kov třeba ze kterého jsou..).
    Třeba ochranné prvky na bankovky v ČR umí dělat pořádně tuším jen dvě frimy..
    CYCLOS - software pro lokální výměnné systémy | NašeEkonomika.cz
    http://www.naseekonomika.cz/cyclos-software-pro-lokalni-vymenne-systemy/
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    TILOPA: cim jsou kryte?
    Jak poznas korunu krytou od te nekryte?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TILOPA: Tak užitná hodnota se nesnížila.. jen ta směnná.. A inflace může být výhodná pro ty, kteří nemají žádné peníze a nebo mají lepší možnosti jak je získat (a čím méně jich zrovna mají..).
    Například užitná hodnota peněz v té papírové podobě je například na utření zadku na toaletě, neb by se dali hodit do krbu.. :)
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    JUNIPETRUS: Ano, kdyz vykopes 100kg zlata, znehodnotil si ho, proto cim vic lide nachazeli zlata, tim vic roztaceli spiralu kdy jeho mnozstvi v obehu tlacilo jeho cenu dolu atd. S penezi to je stejne, s chlebem je to stejne, s mlikem, atd, proto v minulosti kdyz byla nadvyroba, se mliko vylivalo do poli , misto aby se rozdalo lidem, protoze se tak umele udrzovala jeho hodnota.A branilo se jeho znehodnoceni.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    JUNIPETRUS: Jde o to, že některé věci mají na trhu směnnou hodnotu jen tehkdy, když jsou vzácné (týká se i toho zlata). Příklad s králky z filmu ukradni tenhle film2:
    Steal This Film II
    http://www.youtube.com/watch?v=xpXK8mDTiNg&t=24m20s

    Někde by se to nechalo najít a "ukrást" i v češtině :))
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Tohle napsal jeden můj kamarád.. (možná to bylo součástí sbírky kapitalistických básní).
    Jsem největší žijící básník. Prodám sám sebe. Až se celý rozprodám, nezbyde nic. Budu bohatý.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam