JUNIPETRUS: tohle je nepodstatná slepá ulička: je jedno, jestli jsou to poukázky na zlato, nebo "stravenky" vydané rok dopředu (když sklizeň je ještě na poli a ne v sýpkách). podstatné je v tomhle případě, že tvoje osobní důvěra
paranoici obecně mají problém s penězi, protože sami často řeší první level (ne)důvěry - natož pak by asi zajímali nějakým odhadováním pravděpodobnosti, že někdo jiný důvěřuje někomu jinému.
paranoiu si můžu představit jako dokazování matematickou indukcí: nejprve musíš věřit prvnímu prvku. a potom musíš dokázat, že n-tý člověk věří (n+1)-tému člověku v řadě :-) a takhle nějak pochopíš fungování peněz: nestačí ti věřit, že jsou kryté, záleží ti na tom, aby tomu věřili úplně všichni v tvém společenství.
paranoik tedy ohledně peněz řeší zcela nepodstatný faktor celého řetězce: svůj vztah vůči bance, který je irelevantní. banka která něco kryje zlatem klidně nemusí vůbec existovat: podstatné je, jestli lidi, kteří mě obklopují a kteří mají potenciál ode mě peníze přijmout, tomuto věří. jestli to je nebo není podvod: toto je složité, pokud jsem sám peníze přijal za nějakou svojí protislužbu, tak jsem byl sám podveden a nemusím podle mě řešit, zda dále podvedu někoho dalšího: pokud peníze fungují v souladu s Kantovým kategorickým imperativem (a to zjevně fungují: jsou tedy jedním z mála příkladů "maximy našeho konání, které je závazným zákonem pro všechny" :-)), tak je úplně jedno, že je to podvod, protože to není "nemravný" podvod (je to spíš jakásí "white lie")