• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: V současnejch podmínkách vidim problém jednoznačně ve voličstvu, jakkoli je dobrý místo hajzla kterýho zná si zvolit toho kterýho nezná, už nevyžaduje programy (natož reálný) a podobnou veteš, stačí jen dost reklamy, hromada slibů a je to. Prostě to stačí.
    GORG: Otázkou je, jaký je to vlastně systém, ta současnost. V podstatě už to nezapadá do definic a nerespektuje principy kapitalismu, socialismu etc. ale je to něco jako kříženec, kterej preferuje to blbý ze všech systémů a tedy vzniká prasopes. Navíc se furt dál "vylepšuje".
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Uprimne nechapem v com vidis ten realny prinos - ok dajme tomu, ze mozes hlasovanim v lubovolnej chvili odvolat politika z pozicie x. Neviem ako u vas, ale v nasom systeme je tam koli tomu, ze sa jeho strana / koalicia nejako dohodla. Tj. aj ked ho odvolas, tak zas bude niekto iny nominovat nahradu a ten niekto iny tam povodne zvolil to hovado co odvolavas...

    Elementarny problem je v tom, ze ti ludia co su momentalne v politike (hlavne na veducich poziciach) nemaju prilis velky moralny kredit (diplomaticky povedane :D). To tvoje dynamicke odvolavanie pozadujes koli tomu, ze v politickom prostredi neprebiehaju dostatocne "cistiace" procesy - len tie su opat zalozene na ludoch, ktori ich maju realizovat. Teda celkovo system zlyhava na ludskom faktore skor ako na samotnych pravidlach.

    To je inak pripad aj stredneho managementu v hypermarketoch - tam existuju dve pravdy, tu pracu na kase zvladne prakticky kazdy po relativne kratkom zauceni. Druha vec je, ze lokalny manazment su casto doslova neludske hovada. Tj. je to ten isty problem na ktory potopil socializmus - ocakavali "lepsieho" cloveka. Zatial co kapitalizmus skor akceptuje toho cloveka co existuje. (Ale to nie je vysada managementu - poznam firmu, ktora bola uspesna zamestnanecka akciovka a ludia sa v nej mali dobre - nie vynikajuco, ale dobre. Len to ludom nestacilo a nakoniec si firmu predali. A ked sa im do vedenia dostali taketo manager hoviadka - az potom pochopili co vlastne spravili, len to uz bolo neskoro..)

    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: Nemyslím, že se tam všichni politici snaží jen o koryto. Spíš o nich (těch jiných) ani moc nevíme, protože v telce vídáme většinou pana Korytáře (ten to má rovnou ve jménu :)) apod.
    Jestli by se tímhle způsobem dostali do popředí strany těžko říct.
    Nebo jestli by případné zrušení stran a převažující role individualit nevedla k extremismu...

    Jinak ale pokud bude se držet na mysli reality (lidi oblivnitelní populismem. , politici úplatní,...) tak si asi tím rovnou dveře ke změně zavíráme, pokud ani nevěříme, že je možná. Lze pak přehlížet, že jsou mezi nima i ti upřímní, co to fakt myslí upřímně :-)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: Tak řadoví členové jsou tam od toho aby drželi hubu, zvedali ruku, případně se svíjeli v orgasmu při spatření bossů strany( individua jaký popisuješ sou tam jen tak na vozdobu a presentaci před volbama):-), já nevim, nelíbí se mi, co strany dělaj, ale když ty kokotiny, podvody, hrabání a kořistění někoho fascinujou, potažmo chce svý hrdiny podpořit v boji o mls, chápu že se členem nějaké té strany stane.
    A snaží se prodrat se ke korytu. K malé radosti těch, kteří u něj již mlaskaj, protože pro všechny je místa málo.
    Já bych to výměnu členů jako spásu neviděl, ono už dneska když se někdo odchýlí z linie a nedej bože začne něco se svym resortem dělat, případně neskáče jak krysař píská, nebo se nedělí o nakořistěné, zmizí taky. Navíc poslední dobou je společnost převelice náchylná k tomu, hledat spasitele, což podpořeno reklamou muže vést docela ke katastrofickým koncům.
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: No, výmšnu vládních vlád za nevládní (opozici) mi nepřijde moc šťastná, protože imho tak se v těch stranách jen rozmnělují ti, kteří nejsou právě ti korytáři, a skutečně chtějí něco dělat. A to myslím jde krz ČSSD, ODS, TOP09,.. všechny strany. Všechny táhnou ti takový velcí kanci nebo kančice (teď se mi nechce dohledávat gender friendly označení samice :)) a ti víc řadoví členové nemají moc vliv.

    Zlepšení teda vidím v tom, co jsem zmiňoval. Možnost průběžným hlasováním dynamicky vyřazovat z vlády či jiných míst JEDNOTLIVÉ státní čřinitele. Nikoliv tedy celou stranu nutně nebo natož vládu.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    ZARREMGREGARROK: Vzhledem k tomu, že je to stát, což znamená že každý volby mužou znamenat že se vymění strany vládní za nevládní, nedá se nic lepšího čekat:-).
    FIONOR: Ví pánbu jaký má oumysle (odjakživa ty nejhorší:-). Je tam ta zásadní chyba, že pořád ještě mu generujem prachy, ideální podnik s státní majoritou generuje ztrátu, stát do něj rve peníze horem dolem a je spokojenej že má místa v dozorčí radě a řídících funkcích pro kamarády.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    MANFRED: Jak se takový magor dostane k majoritnímu podílu ve společnosti? Mě to zní, že si znehodnocuje investici.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    JUNIPETRUS: Ježiš kdo by se pak o ně staral kdyby nešlo z těch daní platit stát(menší část) a krást (větší část)..bez politiků, všeobjímajícího státu,regulace a vysoké koncentrace zákonů, pokynů, příkazů, rozkazů a debilů na m2 není života.
    Já mám teď čerstvý zážitek z odboráře, to je taky politik jak vyšitej. Našemu podniku se nedaří jak by mělo, méně než málo příčetný majoritní akcionář požaduje výplatu dividend v míře, že do investic a oprav dáváme půjčené prachy, do toho nám klesla cena výsledného produktu v poslední době o 60%.... Tak jsme se vrhli na úspory..teda zbytek se vrhl na úspory, protože začnou dělat to co já běžně (třeba 400m po fabrice chodit pěšky, netisknout záplavy debilit, šetřit na službách jako třeba vytírání a úklid v kanclu apod.), protože nechceme vyházet lidi(mimoto kdo by tam pak tvořil hodnoty, že jo- vcelku v rozporu s tim co majoritní akcionář chce, protože tomu jsou lidi, provoz a tak putna, chce hlavně prachy a teda taky fleky pro svoje trafikanty), udělali jsme si o tom pěknou schůzi a nějakej smíšek se smyslem pro srandu tam pozval odborovýho bosse.
    Tak jsme si hezky povídali, kde ještě servem nějaký peníze (moje heslo "neopravuj a neser se do toho co ještě funguje" se ujalo), vymejšlíme akce kde fakt jdeme do řádově tisícovek, no a nakonec povstane odborový boss a zeptá se, o kolik se příští rok zvednou platy........
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: Jakmy způsobem by se v takovém systému lobovalo?

    Vesmír ma taky konstanty (jako je rychlost světla, váhu protonu atd.) naší zKonodarci podobně myslím mění konstanty v nasem systému . v jakési představě, ze ještě par větví zastrihnout, možná o kousicek zvýšit plot a doladit množství dusíku nebo jiných látek v půdě, a máme dokonalý stabilní systém.
    Vesmir kdyby mel údajně jen o chlup nějakou konstantu jinak, tak exploduje, roztrhá se na kusy.
    Myslím ze vhodná analogie.. taky hledaj jakoby konstanty dokonalého ekvilibria... nebo vem to takhle: oni prakticky mění hlavně jen čísla,ale v principu se nic nemění.
    EU v porovnání změny přineslo.. i když nevím,jestli kýžené..
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    ALMAD: spis je divny proc si dav davno nezvolil stranu, ktera ma zruseni dani v programu
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: Tyjo, system, kde se formou primeho lidoveho hlasovani podili na kazdem rozhodnuti si moc nedovedu predstavit...mozna kdyz by se to osetrilo nejakym pozadovanym minimem hlasu. Prijde mi, ze je to jinak mozna jeste nachylnejsi na protichudny lobbying, nez soucasna verze uplaceni poslancu. A po pravde receno, bejt politik, tak si nedokazu predstavit, jak v tomhle prostredi chtit pracovat...zadna sance na konzistenci.

    Ad "konstanty" (kdyz se konstanty muzou menit, skoro bych rek ze nejsou konstanty), mam neurcity pocit, ze dav si odhlasuje smerovani dani smerem k nule a bude se hrozne divit, az to zkrachuje.
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: Větší participace znamená, že nemusíš čakat 4 roky, aby si volil Stranu, ale budeš přímo volit spíš program/konkrétní rozhodnutí. Politika odvoláš lusknutím prstu.
    V současném stavu lidi někoho zvolí (stranu), ta typicky neplní sliby, a pak se čeká 4 roky než se přehodí pravice s levicí. :-)

    Konstantami myslí třeba DPH.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: Jsem zmaten. Mel jsem za to, ze [ ALMAD @ Nepodmíněný Základní Příjem ] se venuje predevsim technickym aspektum a ty ekonomicke pomiji.

    Ty ne -- pulka zbytku internetu ano. Co s tim? ;)

    "Já bych teda spis vsadil na větší občanskou participaci. i když to lidi nechtej moc - mít vliv a spolu s tím i odpovědnost za své volby. " -- co to prosimte v kontextu tyhle debaty znamena? Me prjde, ze dojit vhodit listek do urny je vetsi obcanska participace nez kliknout na mobilu, takze...

    "Nevím totiž jestli když ti pak politik může měnit ty konstanty" -- abych se ujistil...o jakych konstantach mluvime?
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: Šlo mi o to, ze bych do toho netahal ty ekonomické aspekty bitcoinu.
    Jinak já teda bitcoin nikdy moc jako prostředek k zbohatnutí nebral.. spis jako jinou menu bez centrálního řízení.

    Já bych teda spis vsadil na větší občanskou participaci. i když to lidi nechtej moc - mít vliv a spolu s tím i odpovědnost za své volby. Jak už psal kdysi Egon Bondy, ze to raději nechaj korytarum.

    Nevím totiž jestli když ti pak politik může měnit ty konstanty,aniž bys to mohl prubeznyma volbama ovlivnit, ze pak můžou kur*it jakýkoliv systém
    GORG
    GORG --- ---
    We Are Change Exclusive: Inside Look At Contributionism - disinformation
    http://disinfo.com/2014/07/change-exclusive-inside-look-contributionism/
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: Ne, ale nemeli bychom ignorovat problemy a rizika. Tvoje "tohle v podstate skoro nekdy pro nekoho funguje, tak to zobecnime na statni spravu" je jinej kalibr.

    "Nekdo hleda problemy, nekdo to dela" -- a nekdo je programator a dela oboje, protoze jinak by to fungovalo jeste min, nez ted.

    Taktez -- kolik znas lidi, co realne pouzivaji bitcoin? Ja pomerne dost. Vsichni do jednoho se snazi vydelat na lidech, co nastoupili do vlaku pozdeji.

    GORG: To udelal kdo? Jestli mluvis o me, tak to co pisu jsou moje dedukce z informaci z komunity, ve ktere se pohybuju. Jestli zaverum co nesouhlasi s tvymi rikas antipropaganda, ohwell, aspon jsi konzistentni.

    GORG: Ja se rozhodne elektronizaci nebranim, jenom si myslim, ze je tam tuna veci, co je potreba vyresit a hlavne si mysilm, ze zvyseni efektivity bude mnohem, mnohem vetsi v jinych castech systemu, nez jsou volby, kde je zrovna kurva velka motivace to ovlivnit.

    A po pravde, jestli cela motivace je "lidi nejsou schopny dopravit se 10 min za roh odvolit, hmm, musime jim volby naservirovat do smartphonu", tak si myslim, ze jsou tam jiny problemy ;)

    (rikam jako clovek, co byl u poslednich voleb nasranej, protoze do EU voleb nejde volit mimo Evropu :-/)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    JUNIPETRUS:
    S tim popisem zrušení otroctví bych to tak jasně neviděl. Prostě jednoho dne někomu došlo, že se otrok nevyplatí, protože má vyšší náklady, než námezdní síla.
    -musí se pořídit (chytit, koupit, namnožit) což vytváří náklady ještě než začne pracovat oproti námezdní síle která přijde sama.
    -musí se ubytovat a nakrmit aby se neznehodnotil tim že umře. Námezdní síla se ubytuje sama a taky se sama nakrmí, když umře nebo omarodí, najme se jiná. Když se jí strčí jako výplata to, co by stál otrok, radostně zajásá a překoná ho pracovním výkonem.
    -musí se hlídat, aby nezdrhnul, nebouřil se apod. Námezdní síla zdrhnout nechce(i kdyby, expresně se nahrne jiná).
    etc.
    S nějakou morálkou bych to nemíchal, jedině snad ten zajímavej fakt, že část lidí dává soft formám otroctví
    přednost před svobodou, což je důvod, proč nám tu půlka národa pláče tohou po komouši případně "vládě pevné ruky populistů" nebo prostě komukoliv, kdo by jim řikal co maj dělat a oni jen sladce naslouchali příkazům, drželi hubu, krok a zákryt. Možná proto, že jak říkala nějaká románová postava, jelikož chtěla žít tak, aby se o ní někdo staral, stala se sluhou.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    No vida. Juncker, novy predseda evropske komise
    http://www.gouvernement.lu/906488/20juncker_rundschau

    Frankfurter Rundschau: Am 1. Januar 2007 übernimmt Deutschland die EU-Ratspräsidentschaft. Die Bundesregierung will in dieser Zeit vor allem die Sozialpolitik in den Vordergrund rücken. Was kann, was muss sie tun?

    Jean-Claude Juncker: Die Europäische Union muss auch eine Sozialunion werden. Derzeit bekommen Ordnungspolitiker allein schon bei der Vorstellung einer Sozialunion krankhafte Anfälle. Die Bundesregierung sollte die sechs Monate Ratspräsidentschaft dazu nutzen, um das Thema Sozialpolitik auf längere Sicht neu zu beleben. Ich hoffe nicht, dass dies eine Eintagsfliege bleibt - auch keine Semesterfliege.


    Frankfurter Rundschau: Welche Mindeststandards halten sie in der EU für unerlässlich?

    Jean-Claude Juncker: Ein Grundeinkommen. Das heißt: Jeder, der in einem EU-Mitgliedsland wohnt, hat Anspruch auf ein Mindesteinkommen. Dieses muss natürlich nicht überall gleich sein. Brüssel kann nicht die Höhe festlegen, sollte aber prinzipielle Regeln für eine soziale Grundsicherung formulieren.

    ---
    FR: Jaký minimální standard považujete v Evropě za nezbytný?
    JCJ: Základní příjem. To znamená: Každý, kdo bydlí ve státě Evropské Unie, má nárok na minimální příjem. Tento nemusí být všude stejný. Brusel nemůže určovat výšku, měl by ale zformulovat principiální pravidla pro takové základní sociální zajištění.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    TILOPA: ptal si se jestli nas nenapadlo vytvorit novy system.
    Kdyz neni chybny system, co ti vlastne vadi?
    Myslis, ze okoli a system, v kterem lide od malicka vyrustaji neovlinuje jejich chovani a motivaci a tedy moralku?
    System je i to, ze se lidem od malicka vtlouka do hlavy "musis necim byt", a nekym byt znamena hodne vydelavat penez, system to jsou i vsudyprimne reklamy, system to je silena mantra ekonomickeho rustu.
    System to je ideologie soutezeni.
    Myslis ze to nesouvisi s moralkou, kdyz nekdo je nucen, normalni clovek, neustale soutezit o "mista", podnikatel o zisk a to kolikrat ani ne proto, ze nekdo je chamtivy, ale proto, ze zisk potrebuje, protoze se treba zadluzil - investoval(vzdyt podnikani je preci snadne ne, podnikat muze preci kazdy), musi platit dluhy s uroky, nebo chce udrzet v chodu rodinou firmu, nebo praci pro zamestance.
    A nemit zisk znamena krachovat, krachovat znamena mit zatraceny existencni problemy. Proto i kdyby nekdo mohl vyrabet kvalitnejsi vyrobky a vyrabet je tak, aby pritom co nejmin drancoval zivotni prostredi, tak nemuze, protoze by nebyl konkurence schopny, neprodal by.
    Nakonec i k tem zamestnancum se treba zacne chovat jako svine, protoze potrebuje snizovat naklady a zvysovat efektivitu.
    Anebo prave je to prave bohaty chamtivec, kteremu system umoznuje tim, ze ma prachy poroucet, diktovat, parazitovat, protoze chce mit jeste vic. Viz ten clanek o hypermarketu.

    To podle tebe neni otazkou systemu, kdyz si to ti zamestatnaci musej nechat libit, protoze jsou zavisli na tech par korunach, ktere nemuzou ziskat jinak?

    Kdyz se zrusilo otroctvi, zmenil se system, nebo se lide stali nahle moralnejsimi? A opravdu se zrusenim otroctvi nic nezmenilo, nezlepsil se zivot cele spolecnosti?

    Tvoje vzdychani nad moralkou lidi. Ale vis vubec co je moralka?

    Moralku nelze oddelit od pochopeni a vetsiho poznani.
    Tim, ze se objevili lidi, kteri poznali, pochopili, citili, ze otrocky system(vlastneni otroku) je spatne, a zevrzenihodne, prokazali, ze se moralne zmenili, jejich moralka vedla k cinum, pozadavku na zruseni otroctvi,az se k nim pridali dalsi lide a ono se to podarilo.
    Jenze otroctvi dneska existuje dal v jine forme, daleko rafinovanejsi.

    Jinak skutecne, kdyz je neco spatne a lide trpi, kolikrat to se zadnou moralkou nesouvisi, spis s nevedomosti, a prave systemem v kterem jsou chyceny.
    Znas Cimrmanum vytah ne? To byl system,ktery resil jak dostat horniky zpatky nahoru. Akorat to melo hacek, ze se casem zacali hornici v dole hromadit. Lze snadno spocitat, ze pokud se pokazdne posle jeden hornik dolu navic, tak se zacnou hromadit. Takovy system nemuze dlouhodobe fungovat. Ale treba z hlediska majitele dolu to fungovalo, protoze dostal svoje zdroje.
    Presne takhle funguje dnesni system.
    Nebo si predstav dnesni ekonomicky system, a system penez, jako kdyby existoval system zdravotnictvi, kde by pacientum s nedostatkem krve poskytly krev, ale pak by ji zase casem pozadovali zpatky + plus x procent dalsi krve.
    Nemoralni jsou ti, kdo tento system vymyslely, kdo ho provozuje a ma z nej zisk, a kdo ho podporuje, ne ten kdo je jeho obeti.
    Moralni pak je, kdyz clovek, ktery vidi co zpusobuje tohle zbytecne utrpeni s tim nesouhlasi, upozornuje na nefukcnost a navrhuje reseni.
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    JUNIPETRUS: ale toto jak tu opakovane pisu neni chyba systemu, takze zmena na jiny treba nzp nic nevyresi, ale je to moralni problem - pokud se lidi nezmeni na teto urovni porad bude dochazet k urcitemu parazitovani a otroceni a zneuzivani
    GORG
    GORG --- ---
    Popravde vzhledem k moznostem zneuziti big brother elektronizace jsem nikdy nebyl moc zastance pocitacu ve verejne sprave. Teda snad leda pred lety, kdyz jsem delal na podobnem systemu pro magistraty. Tak se mi vybavuje' jak na teambuildingu rikam, ze sjednotit systemy pres kompy by bylo nejlepsi a typek, ze by to tak ruzove nevidel. Pak jsem se docetl casem o iluminati a tyhle powergrabers, a jak Diebold pouziva heslo 'Diebold' a '12345' primo hradcoded v e svych volebnich systemech a vsem to evidentne prijde ok. Ze staci prijit k jedine z volebnich budek, strcit tam flasku s timhle heslem tam nacpat svuj program, co zmeni volebni vysledky v celem statu, protoze jsou pripojene ores internet navzajem. To vse napsane ve zprave analyzy bezpecnosti volebnich systemu Dieboldu ve statu Maryland.
    Presto se mi zda myslenka prubeznyho volebniho systemu nosna.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam