SEAMON: Já netvrdil že utírání prdele či diskutování není možné komodifikovat (učinit z toho zboží-služby atd..). Ale šlo o ten vztah práce-peníze.. Peníze s prací nemusí souviset skoro vůbec (na rozdíl od toho tvrzení že práce= čas= peníze se kterým nesouhlasím v takto jednoduché formě..).
Zajímavé to je. Ale zajímavé je že i ostatní lidi kteří měli na škole ekonomii nebo jsou ekonomy mi moje otázky nedokáží moc dobře zodpovědět a nebo každý odpovídá trochu jinak (a vzájemně se to vylučuje).
V podstatě těď se domnívám že trošku chápu kde se peníze berou, ale nechápu proč se neberou ve větším množství a nedochází k hyprinflaci. A sám si na to odpovídám protože peníze mizí né v reálné ekonomice ale v bublinách :) Můžu se plést a stojí to za přemýšlení a další zkoumání..
Nad tím pojmem práce se často prostě lidé neshodnou.. Někdo odděluje práci a zábavu jako dvě neslučitelné kategorie.. Pro jiné se to může překrývat atd. Prostě ten pojem je hodně obecný a každý ho chápe trochu jinak.. Jinak nepsal sem že vím že NZP je funknčí. Psal se že se tak domnívám a že si to myslím (a samozřejmě nejsem jediný..). :)
Já asi nejsem tak citliví a málo co mě dojímá :)
Takový pocit jako ty nemám, ale chápu že ty ho mít můžeš. Podle mě by byl funkční NZP za předpokladu že budou fungovat peníze tak jako doposud alespoň tou mírou jak jím (ne)rozumím.. :) Ale je fajn to probrat hlouběji a bavit se o penězích, trhu, práci a dalších věcech.. NZP je ideální k rozpoutání debaty i o těchto tématech-podtémat..