• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: takze gravitace jsou pismenka? Nebo ty pismenka neco znamenaji a co?
    Rekl bys ze gravitace je neviditelna sila pusobici na dalku?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    NEKROMANT: dobre si mu to napsal
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: co je to gravitace?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: prodej pozemku? prodej práva a těžbu?.. Jako že práce je vyndat papír a podepsat smlouvu?.. :) chápu..
    Kasíno, akciový trh...
    Cena materiálu (přiroda). Mžeme se kouknout na externality (sdílené rziko třeba radiokativního spadu z atomové energie ze které těží jen někdo atd...).
    Některé hodnoty mohli vzniknout bez přičinění ebo práce člověka.. (čistý vzduch třeba - obchod s emisemi..).
    práce a peníze jsou dvě věci ktrí ejde zaměňovat rovnice peníze= čas= práce je podle mě nepatná.. :) Jsou to věci které jsou nezaměnitelné a není mezi nimi rovnost. A vztah mezi penězi a práci sice nějaký jistě existuje ale né tak úzký jak tu prezentuješ..
    Je to můj názor, mmůžeš s ním nesoulasit a kromě banu a dávání mínusů a zpochybňování mých kompetencí a rozumu je to asi tak všechno co s tím můžeš dělat :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Proč by nemohli mít peníze hodnotu i když by nešli směnit za práci?.. By se mohlo obchodovat s majetkem, akciemi, právy na užívání, infromace atd..
    A teď už slyšín ten argument ze práce je potřebná na všechno včetně vstaní ze židle (a jsme s prominutím u utírání prdele :D).
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    OMNIHASH: Někteří věří že ani není nutné čumět do slunce :)

    To že neovládám zákady může být pravda, ale kdo je ovládá? Skoro nikdo ani s vyším vzděláním se mi zdá že na tom není o mnoho lépe. A já se tu ptám i na zákadní věci.. Případné rovnice můžu klidně nechat na někom jiném. Nejsem někdo kdo má patent na rozu jenom si kladu otázky a podporuji to co i připadá správné a logické s těi oezenými znalosti a schopnostmi které mám. Nikde jsme netvrdil že se nemohu mýlit splést atd..
    Kde vidíš potřebu u NZP nebo v rámci diskuse o které se bavme počítat difereniální rovnice (nebo jejich obdobu)? Bavíme se na obecné úrovni.. Když nerozumím zákadům tak i je někdo kdo jim rozumí může vysvětlit.. Tady ale spíš naríže na jiné hodnoty, společenské třídy, přístupy a vnímání světa a a různé poledy na ty nejzákladnější věci.. To je podle mě hlavně záležitostí fylosofie.. Ale Sociologii ani jiným oborm se něják bránit nechci (byť hodně ekonom co znám o ekonomii nemluví příliš v superlativech a tvrdí že to je pavěda.... :)
    Ale žádná věda ani obor není zárukou pravdy.. Když jsme koukal na přednášky o fyzice tak tam zpochybňují gravitaci a říají že to je trošku jinak atd.. :)
    Věda se pořád vyvyjí a nové teorie narazují staré..
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    bylo? zajimavy postrehy inside..

    16 Reasons Matt Yglesias is Wrong about the Job Guarantee vs. Basic Income | New Economic PerspectivesNew Economic Perspectives
    http://neweconomicperspectives.org/...reasons-matt-yglesias-wrong-job-guarantee-vs-basic-income.html
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    FIONOR: jasný, já si taky nemyslím že ta taxa s tím souvisí, akorát se ptám proto, že nějaký metriky na to, jak je právník dobrej, prostě neznám :)
    Ale tak trošku sleduju internety, kde se jednak řeší že corporations are people now, jiný internety, kde se řeší, jak funguje právo pro bohaté - superspecializovaný právnící, který neví nic mimo ten svůj paragraf - na kterým ale zas dokážou položit jakýhokoliv protivníka na zem. Nechci zatím dělat nějaký předčasný závěry ve stylu, že cyberpunk už začal a svrhněme NWO, jen prostě cítím potřebu se orientovat v chaosu, abych nezblbla.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    FIONOR: možná jsme narazili na věc, kterou považuju já za důležitou... je možný že v současný době budou mít nejbohatší korporace dražší právníky než nejbohatší vlády?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ALMAD: ten text se mnou dost rezonuje, s tím spojením otcovství a kariéry
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT: joseftreti
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    OMNIHASH: to je spatny usudek, to je jako by si rekl, ze v dnesni dobe by mel bych kazdy schopny vystudovat vysokou skolu a byt doktorem, soudcem, programatorem, zjevne tomu tak neni pro ruznou hladinu intelektu lidi..
    GORG
    GORG --- ---
    OMNIHASH: Tak jinak - soustředmě se na státní správu - tam nejde o jedince, ale chod společnosti v jeho řízení. Tam je zodpovědnost státu odlišit.
    Znamená to tedy, že všechna státní politika reagující na moudra ekonomů majoritně prezentovaných v médiích, jsou pravda?

    Reklamu bych s vědou nesrovnával, to je jak srovnávat zbíječku s delfínem, nemyslíš? :-) Reklama je vždy o manipulaci, o větší nebo menší lži. Technikách PR neboli PRopagandy. Odtud vznikl termín PR v 1910 nebo kdy. Resp. na PR to přejmenovali po válce, protože nacistická proipaganda neudělalá dobré PR slovu propaganda.

    Nicméně proč teda jiní ekonomové neřeknou, že VŠE vyučuje ilegální ekonomii, která odporuje všem základním pravidlům ekonomické teorie, čili to učí úplně špatně? Proč se stejně tak neozvou skuteční ekonomové a nevysvětlí, proč pokud nějaký ekonom říká v médiích pravdu, tak ho exaktně smete ze stolu. V matematice to je myslím běžné. V kvantové mechanice už hůř.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GORG: asi proto, proč nejsou popravovaný ostatní zaměstanci reklamních agentur. Žijeme v době, kdy by měl být každej dospělej svépravnej jedinec schopnej detekovat reklamu a odlišit jí od skutečnosti.
    GORG
    GORG --- ---
    OMNIHASH: Pokud teda někteří ekonomove nesdeluji médiím ek. názory ale věci pro své komerční zájmy, jaktoze nejsou hned odhaleni? Případně následně popraveni za sabotáž, pokud je ekonomie tak exaktní?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NEKROMANT: hodně lidí si myslí, že když budou dostatečně dlouho čumět do slunce, tak nebudou muset jíst...

    Ekonomie sama o sobě pavěda není, nicméně někteří ji dokáži tak zprznit (viz. učebnice VŠE), že v takové verzi se pavědou skutečně stává.. Dále tu jsou pak "ekonomové", kteří však dělají pro komerční instituce (např. banky, pojišťovny, penzijní fondy) a přitom se do médií vyjadřují pod pláštíkem toho, že jsou ekonomové. Nesdělují však své skutečné ekonomické názory, ale propagují to, co je nejvýhodnější pro jejich komerční zájmy.
    fsdfsdsfd


    Počítání diferenciálních rovnic myslíš co? myslím tím to, že se snažíš prokázat/vytořit poměrně složitou a komplexní ekonomickou teorii, aniž by si ovládal základy. Těžko pak můžeš odhalit další levely problémů v daný teorii.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    OMNIHASH: Hodně lidí ekonomii považuje za pavědu. A mě připadá zajímavé se na práci, peníze a dluh koukat filosoficky. Počítání diferenciálních rovnic myslíš co? Věštění z křišťálové koule to jak se lidé budou chovat když bude zavedený NZP a o kolik stoupne nebo klesne dokonalý ukazatel HDP?
    TILOPA: A nebo si hrát s papírky podle jiných pravidel a dávat si pozor na to kdo ta pravidla určuje a komu nejvíce slouží a vyhovují.
    LUBOB: Věřím že nějaký brouk si pochutná i na bankovce :D
    Krom práce se za peníze vyměňují oprávnění nakládat s nerostným bohatstvím, nebo rozhodnutí úředníků a spousta dalších věcí... Práce a peníze nejsou v tak úzkém vztahu jak se tu pořád někdo snaží prezentovat.
    Hra je to určitě (co není hra?) a možná že jsem ještě blbější jak vypadám, ale nebudu hodnotit sám sebe, protože určitě to nedělám nezaujatě a obecně objektivně :)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT: to jsi vazne tak blbej nebo je to jenom blba hra?
    penize jsou prostredkem smeny prace. nedaj se zrat.
    za penize si kupujes produkty prace jinych. co jim za to chces nabidnout? nic?
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    OMNIHASH: myslis Slunce ? .))
    Jinak z diskuze mi jasne vyplyva ze system se musi zmenit, ze jiz dost bylo hratek s papirky. At zije system bez penez, jupiii!
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NEKROMANT:
    1.) já už mám ekonomii dostudovanou, nějaký ty písmenka u jména se mi díky ní už válej. Studovat budu, ale jinej obor, stay cool daddy'o, dohnat a předehnat se dá i během této pětiletky ;)

    2.)ty máš pocit, že tu po tobě všichni jdou, proto, že s tebou nesouhlasej, ale v reálu je to proto, že spousta z toho co tu píšeš jsou nonsensy, který by ti taky přišli vtipně mimo, pokud bys měl vzdělání/rozhled v ekonomii.

    3.)Těžko reálně diskutovat, pokud se tu zabíráme filosoficky nad věcma, co jsou v podstatě ekonomický axiomy - práce, peníze, dluh atd... Je to jako se snažit se vypočítat diferenciální rovnici a během toho řešit, co jsou ty dvě vodorovný čáry nad sebou, nebo nedej bože to divný velký něcojakoS.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam