• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    ZARREMGREGARROK: nikde jsem netvrdil, ze clovek vse co potrebuje dostatne od statu.
    Bude dostavat zakladni prijem. V cem prinasi konkretni nezavislost se tu snazim ruzne rozvadet, a ty by si mohl zapojit take sede bunky, a pokusit se domyslet souvislosti, misto toho, aby se chytnul jednoho vyroku a dodal mu nejaky jiny vyznam.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JUNIPETRUS: Dejme tomu, ze nekdo by treba rad necemu venoval, udelal si nejaky kurs, nejaky skoleni, nebo se venoval uzitecne aktivite, na kterou ale nema cas, protoze musi chodit do prace. Lide bud na neco nemaji penize, nebo na to nemaji cas, NZP muze pomoc s obojim.

    ty porad odmitas videt tu druhou stranku veci. ze aby tohle nekteri mohli delat, tak na ne nekdo jiny musi makat. cimz je jim presne to same znemoznene.

    pochop uz konecne, ze ne vsichni by byli prijemci NZP. nekteri by byli jen platci. to jsi vazne tak natvrdlej, ze to nevidis?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JUNIPETRUS: adresné dávky, ano to je ten zakopanej pes. Nechápeš jak fungují, snažíš se vytvořit sociální systém aniž bys věděl jak funguje doteď.
    Znáš třeba zákon o sociálních službách?
    GORG
    GORG --- ---
    KAI: Tam je asi ne úplně jasně vymezená hranice, kdy někdo parazituje, a pomoc pořádně neprospívá nikomu ani jemu, a lidmi co pomoc potřebují, třeba i dočasnou (kdy řekněme dlouhodobě opravdu nic moc sami v podstatě nedávají).

    Vybavuju si spolubydlení, které popisuješ, ale i taková, kde opravdu ti druzí brali, a sic by se jakoby rozdali a rozdávali, ale neměli moc z čeho, hledání práce je taky netrápilo, vyjídali ledničku, zatímco já tehdy během podnikání šetřil, a občas si koupil třeba i nějakou margot čokoládu, tak už mě vypěnily nervy, když i tu mi někdo snědl.
    Na konci měsíce jsme měli být rádi, že zaplatí aspoň nájem. Když s tebou bydlí tři takoví, resp. dva .. ten třetí se moc neodvažoval si něco brát a jedinej mi přišel zodpovědnej, a pak kamarád, se kterým jsme to finančně táhli jako jediní. Tam je opravdu mez, kdy je hranice překročena. Kupříkladu jsem koupil 40 dkg šunky a večer tam zůstalo jedno kolečko, to jsem si zapamatoval :-)) Ale víceméně v tomhle duchu. Když pak řekl, že nájem přece zaplatil, tak mi došlo, že se vůbec nechápem v tomhle. Já tehdy podnikal a pozvolna se přestávalo dařit a jedl v podstatě furt jen musli s mlíkem co nejlevněji, tak tohle už bylo parazitování a trenažér mé asertivity.

    Ale nevím, jestli jako se to dá definovat tím, že v tom dlouhým běhu musíš neustále do komunity dávat. Celkově aplikovat nějaké principy na celou společnost státu má jiné charakteristiky než mikrokosmos komunity.- Těžko říct, jestli to vůbec jde. Protože když se ti doma takhle někdo chová, tak ho prostě můžeš vyhodit. Podobně v malé komunitě. z pohledu společnosti jako většího celku je pak spíš otázka, jestli to finančně jde utáhnout rozpočtem než ta morální, která u "nepodmíněného" by neměla být ničím hlídána.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    JUNIPETRUS:
    Říkáš, že chceš aby každý byl paušálně nezávislý na ostatních.
    Proč by ho měli ostatní lidé zajímat, když všechno co potřebuje dostane od státu?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Je neprijemne somrovat a doprosovat se, stejne jako byt doprosovan.
    Proto podporuji NZP, ktery prinasi (vetsi) nezavislost kazdemu cloveku.


    retard
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KAI:
    Ty se taky zrovna taky neptretrhnes v zodpovidani vsech otazek.
    Tim nerikam, ze je to spatne, ani ti to nevycitam. Nektere otazky jsou spise recnicke a k zamysleni.
    Stejne jako je v poradku, ze kazdy ma odpovida na co chce.

    "Kolik bezdomovcu uz u tebe bydlelo?"
    Ani jeden.

    "Nelze zaroven i pracovat i vzdelavat se?"
    Lze.
    Moje protiotazka - nelze s NZP pracovat i vzdelavat se?

    "Nelze si na obdobi planovaneho dovzdelavani se nasetrit?"
    Planovaneho? Proc planovaneho. Nekdo si nasetrit muze, nekdo ne, treba ten kdo je bez prace. Nebo ten, koho prace poradne neuzivi.
    S NZP mas Urcite prostredky mas k dispozi kazdy mesic. A nemusis chodit na brigadu do mekace, abys si mohla chodit kurs francoustiny, taici nebo venovala se plavani.
    NZP je prijem. Prinasi stejne vyhody jako kterykoliv jiny prijem. S jistym prijmem se naopak lepe planuje, i organizuje zivot.

    "Nelze na to obdobi dovzdelavani se/odpocivani pouzit vlastni zdroje (rodina, pratele), musi se to resit celoplosnym NZP pro vsecky, i ty, co o to nestoji?"
    Lze pokud je mas, nebo pokud ti nevadi obtezovat ostatni, a byt na nich zavisla, a byt vuci nim ruzne dluzna.
    Ale je to problem, protoze vlastni zdroje v kapitalismu jsou vetsiny lidi velmi omezene a trh neni schopen zajistit vsem dustojnou praci a slusny prijem s kterym vystaci.
    Pritom neni duvod, aby clovek musel byt zavisli na ostatnich a byt treba na obtiz lidem nejblizsim, kdyz kazdy muze byt pomerne financne nezavisly.
    NZP je ovsem take vlastni zdroj. Je to podil na bohatsvi zeme, pudy a dusevniho a vyrobniho bohatstvi zeme.
    Kdyz si rozpocitas vsechno bohatstvi zeme - suroviny, vyroba, penize - zjistis, ze je toho dost pro vsechny.
    Pokud nestojis o NZP, muzes ho vratit do rozpoctu.

    "Proc mas neodbytnou potrebu se veset na druhy lidi?"
    Ja tu potrebu nemam, prave naopak. Jestlize mam vlastni byt, a prostredky na jidlo, nemusim somrovat u jinych. To ty mluvis o vyuzivani rodiny a pratel viz napr. (Nelze na to obdobi dovzdelavani se/odpocivani pouzit vlastni zdroje (rodina, pratele) a londyska zkusenost.
    Je neprijemne somrovat a doprosovat se, stejne jako byt doprosovan.
    Proto podporuji NZP, ktery prinasi (vetsi) nezavislost kazdemu cloveku.
    KAI
    KAI --- ---
    JUNIPETRUS: a ja myslim ze zodpovidani vsetecnych otazek tobe uz stacilo a ted je rada na tobe, zatim se tomu prubezne vyhybas.

    Takze:
    Jake jsou tvoje zkusenosti s pomoci druhym?
    Co pro sve pratele a zname delas konretne ty? Co za to chces, jak moc jsi ochotny se tomu nezistne venovat, po jak dlouhou dobu?
    Kolik bezdomovcu uz u tebe bydlelo?
    Nelze zaroven i pracovat i vzdelavat se?
    Nelze si na obdobi planovaneho dovzdelavani se nasetrit?
    Nelze na to obdobi dovzdelavani se/odpocivani pouzit vlastni zdroje (rodina, pratele), musi se to resit celoplosnym NZP pro vsecky, i ty, co o to nestoji?
    Proc bych kecala do chozeni na pohovory kamaradovi, ktery si na sve odpocinkove obdobi nasetril? To neni pritel v nouzi, takze se asi nepujde sackovat ke me do bytu, ne?
    Proc mas neodbytnou potrebu se veset na druhy lidi?

    Proc se vyhybas zodpovezeni jakekoli otazky?
    KAI
    KAI --- ---
    JUNIPETRUS: tak jeste jednu vec, pac ty mas ocividne uplne pokroucene predstavy o tom, jak by prirozene nejaky princip davani-brani mohl mezi lidmi fungovat.

    Ad: Mas zajimave choutky - mit nekoho pod dohledem, kontrolovat ho.

    Na teto choutce neni vubec nic zajimaveho, je naopak uplne prirozena. Pokud napriklad mame v parte pratel nekoho momentalne bez prijmu, a v takove situaci byl v Londyne kazdou chvili nekdo z nas, a protoze jsme vetsinou nemeli narok na zadnou podporu a byli jsme tam bez rodin, cili opravdu odkazani jen vzajemne sami na sebe, takze jsme si tu rodinu trosku suplovali a starali se o sebe vic, nez je tady v CR dle me zkusenosti bezny, tak porad ale byla snaha, abysme treba chodili ven na akce vsichni a nenechali jednoho, dva samotny doma. Skladali jsme se na vstupny, na chlast, na jidlo, abysme se proste meli dobre vsichni.

    Pochopitelne se tak nejak sleduje, kdo je vetsinou ten, kdo dava a kdo spis jen bere a jak moc se ti, co spis jen berou, snazi o nejakou zmenu, aby taky mohli obcas i prispet, aspon teda za sebe, a porad jen neviseli na ostatnich. Pokud tento smysl pro reciprocitu nekdo dlouhodobe nemel a parta ziskala pocit, ze podporu ostatnich zacina povazovat za samozrejmou a celkove nic moc nedela pro to, aby svoji situaci zmenil, zcela prirozene zacal vznikat tlak na tohoto cloveka a zacala se vyjadrovat nelibost s jeho pristupem a zacalo se mu vic kecat do toho, co by podle ostatnich mel delat, pac zdroje ostatnich rozhodne neomezeny nejsou a z hliny chleba neuplacas a z prstu si na najem nevycucas a to je presne to, co ty proste zabednene odmitas videt.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KAI: Jsem presvedcena, ze kazdeho neco bavi, kazdy neco umi a kazdy muze byt druhym necim uzitecny.
    Pokud tomu tak, proc se bojis, ze NZP povede k tomu, ze vsichni prestanou pracovat?
    Dejme tomu, ze nekdo by treba rad necemu venoval, udelal si nejaky kurs, nejaky skoleni, nebo se venoval uzitecne aktivite, na kterou ale nema cas, protoze musi chodit do prace. Lide bud na neco nemaji penize, nebo na to nemaji cas, NZP muze pomoc s obojim.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KAI: Na duchody (krome pripojesteni si) nikdo v CR nesetri.
    Duchod je vlastne velmi podobny mechanismus nzp,lide si prispivaji, akorat je casove rozlozeny a podmineny.

    Problem je preci, takovy jsem z tebe ziskal dojem, ze clovek nedela nebo nemaka, protoze nesnanis lemply nebo ne?
    Adresny davky? Takze uz ti nevadi, ze "tvoje" penize jdou nejakemu lemplovi?

    Neni vlastne porad jasna tvoje motivace pro kult prace.
    Mas vstipeno, ze clovek musi makat proto, ze kazdy si musi svoji existenci zaslouzit -"bez prace nejsou kolace" nebo proto je to povinost cloveka prispivat spolecnosti?
    I kdyz je tedy zrejme, ze u tebe ne kazdy musi makat, staci kdyz ma na setrino, nebo ho zivi kapital, ze?
    GORG
    GORG --- ---
    KAI: Tak mně se docela současná práce líbí. Musím říct, že jsem měl asi štěstí narazit na poměrně rozumnou firmu, co rádi dělaj věci dobře ale zároveň neworkoholicky, a dávají dost volnost a odpovědnost spíš na zaměstnance, ať se sami postarají, aby to měli včas hotové.
    Prostě přesně, co jsem hledal. Sice už pak většinou nemám moc chuť (resp. čas) dělat vedlejší projekty, ale cítím se z ní poměrně zrelaxovaně.
    Jako otročení mi to nepřijde, baví mě to. Takových zaměstnání moc není, tak to tu nechci stáčet k tomu, co potřebuju já.. všiml jsem si, že se to tu stáčelo k subjektivním pohledům.

    Jsem třeba rád, že jsem zvolil tuhle a ne tu druhou firmu, co jsem slyšel pak od kolegy tam pracujícího.. uf, tam by to byla ta otročina :) Už z toho druhého kola pohovoru, jak tam byli ti dva z představenstva, jak se třeba ptali, co si myslím o managmentu.. a říkám že je fajn, když někdo umí vest lidi, ale nesmí to být psychopat, a že 1 ze 3 lidí jsou statisticky psychopati. A on prej "No takže my jsme tu tři, tak třeba Vy jste psychopat? :-) " řekl s usměvem..no prostě probít se tímhle systémem přetvářek..a šlo mi to, ale měl jemný pocit, že psychopati být můžou..hlavně asi tím, že se mi nezáměrně podařilo toho jednoho ponížit..... a co jsem pak slyšel od kolegy, že tam denně v interkomu jede nějaký Dobrý den a všichni musí křiknout taky nějaký pozdrav.. pry to jednou slyšel taky z nedaleké zastávky MHD, otevřená okna, že i nějaký pán tam čekající se musel otočit, co se to tam děje. :)) A taky ta hláška genrálního "Pane XXX.. víte kolik já vydělávám? Tak držte hubu" či tak něco.že si dovolil říct svůj názor. Uf, prostě prototyp moderního otroctví...docházka, opičárny.. takhle je to skoro všude.

    Rád bych aby z práce byli spokojení všichni.. on by pak ani nikdo neměl blbej pocit z toho, že část platu dávám někomu cizímu. Změna atmosféry na pracovním trhu by i psychopaty mohlo zklidnit. Tak byl by to experiment :-) Obecně práce jak ootročina spíš bývá a vlastně asi zbytečně. Všechny ty práce by s menší změnou mohly být v poho. I práce hovnocucáře .)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KAI: musime se tedy ujasnit, jestli povazujes alturismus za ctnost a jestli zavodime v tom, kdo nekomu vice pomaha, nebo se bavime o NZP.

    A napadlo, ze nekdo proste je v obdobi, kdy pracovat nechce? Nebo i nekdo z tvych pratel muze mit nasetreno, tak proc ho honit na pohovory?
    Me takove zachazeni bohuzel evokuje zachazeni s clovekem jako se zbozim. Jaky je vlastne rozdil jestli clovek prodava sve telo (jako prostititka) nebo telo skrze svoji praci?

    Jinak je pravda, ze vetsina zamestatnani zacina pohovory.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: Na tebe mam taky otazku. Dokazes napsat nekdy uvahu o tematu delsi nez dva radky?
    KAI
    KAI --- ---
    GORG: Lidi prý utrácí hlavně jako zaměstnanci, protože si tím údajně podvědomě kompenzují, jak většinu času tráví v práci. Ten přetlak nespokojenosti se pak snaží ukojit nakupováním.

    Ja porad moc nechapu tady tu NZP podporovacema vseobecne prijimanou premisu ze chozeni do prace = otroceni, vykoristovani a nespokojenost, kterou je potreba nejak kompenzovat. Ja vim, ze ne uplne kazdy muze rict, ze ho jeho prace bavi; me treba moje prace bavi a naplnuje hodne a ve svem okoli nejsem zas az tak cestna vyjimka.
    Jsem si vedoma, ze ne vzdy je to hned mozne, ale pokud si to clovek da dlouhodobe za cil, ze prace pro nej bude neco vic, nez jen tupa kazdodenni nikdy nekoncici povinnost, tak toho dosahnout lze a jakekoli "ale" je vymluva, uhybani a zbavovani se zodpovednosti za vlastni zivot.
    Jsem presvedcena, ze kazdeho neco bavi, kazdy neco umi a kazdy muze byt druhym necim uzitecny.
    Jde o to se k teto problematice postavit trosku pro-aktivne a ne jen si s hlavou v ruce stezovat a pasivne plakat, to nestaci, to muze byt zacatek, ale pak je potreba delat neco vic. Nachazeni talentu ci takzvane vlastni zony, elementu, kde je clovek jako ryba ve vode, je jedno z mych temat, kterym se rada zabyvam, jak u sebe tak u druhych, a jsem ochotna sve poznatky z badani v teto oblastni nezistne poskytnout i druhym ;) protoze si myslim, ze je efektivnejsi naucit lidi chytat ryby, nez jim je furt jen davat. Je to samozrejme nekdy hodne tezky a muze to trvat dlouho, ale vysledek toho, ze muzu rict, ze to co delam a cim se zivim be hodne bavi, naplnuje a jeste me slusne uzivi, za to stoji.

    Cili, kdyz za mnou nekdo prijde s tim, ze pro nej zamestnani = nespokojenost, kterou je potreba nejak kompenzovat, tak se budu ptat - a co vsecko uz jsi zkusil udelat pro to, aby to bylo jinak?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: a takhle blbe se ptas normalne? a cekas ze ti na to bude nekdo odpovidat? fakt? a bavi te to takhle? kolik lidi jsi uz takhle presvedcil? a kolik bezdomovcu uz u tebe spalo? a nejsi tak trochu natvrdly? kolik mas vlastne kamaradu? moc ne, co?
    GORG
    GORG --- ---
    Na zde linkovaných přednáškách Peníze 2.0 to byla myslím Fisherová, kdo tam zmiňoval, jak někteří lidé procházející psychospirituální krizí například potřebují třeba i 2 roky podpory, kdy třeba nejsou schopni pracovat. Tam by NZP sedlo přesně jako prdel na hrnec, myslím.

    Ale skupina populace - jde spíš o ty starší - by si kupovala třeba ty sladkosti a vesele se flákala. To by byla asi první reakce většiny lidí. Někteří by po čase flákání ale mohli díky finančnímu polštáři mít čas najít své vnitřní pnutí k aktivitě. Ti starší asi už moc ne a asi by zbytek života zevlovali.

    Tak je to teorie. Někteří by zrušili peníze úplně. Zůstat u systému peněz by nemusel být takový šok pro starší lidi.
    GORG
    GORG --- ---
    rozumě = rozumně, uf potřeboval bych státem sponzorovaného proof readera:)
    GORG
    GORG --- ---
    KAI: Tím jsem si vloni prošel taky. Půl roku jel z odstupnýho a podpory, druhou už nebyly příjmy žádné.
    Jo, bylo zajímav, jak se člověk naučil šetřit, a některý věci prostě nemohl.

    Oproti tomu jsem s pravidelným příjmem utrácel ty roky předtím mnohem víc za dražší věci (džusy např. nebo zdravou výživu). Čokoládu jsem si teda nekupoval, ani když jsem měl prachy, ale to je tím, že mi v tom nešlo o prachy, ale že nechci jíst cukr, natož nějaký pseudocukr, co rozleptává mozek, takže jsem si nekoupil ani pytlík slazených ořechů.
    Každopádně jsem začal nakupovat rozuměj. Předtím jsem utratil (jako zaměstnaný) asi 40 000 měsíčně, spolu s nájmem. Muset to zkrouhnout na 10 s tím, že jsem byl rád, když posehnal aspoň ty.

    Nevím teda ale, jestli to souvisí s podporou nějaká hamižnost, nebo jak to nazvat. Lidi prý utrácí hlavně jako zaměstnanci, protože si tím údajně podvědomě kompenzují, jak většinu času tráví v práci. Ten přetlak nespokojenosti se pak snaží ukojit nakupováním.

    Tehdy jsem ty prachy tedy vnímal jinou optikou, to určitě. A necítil se moc svobodný. A trošku přiškrcený, když si na rande dal nejlevnější pivo. Ani ji nemohl pozvat. To fakt každá koruna dobrá.
    Dokonce mě překvapilo, že jsem v tomhle stavu dal 50Kč za Nový prostor,ale prostě mi to nedalo.
    Už jsem myslel, že si udělám svoje NZP prací v šatně v afterparty klubu. Ale teda atmosféra byla fakt úlet a skoro nikdo tam nebyl, takže šatna moc nenesla. S jednou jsem si tam povídal, že prý mám srát na podnikání a nechat se někde zaměstnat, že jí to sice vyšlo.. nějaká sličná programátorka c++, že má školu 3d programování, a to její 50 docela dost pomohlo, ale i tohle by šlo, kdyby tam chodilo dost lidí, a polovina si tam dala bundu, tak jsem počítal tak 100 x 20 kč za večer, dva dny v týdnu (tj. cca 4000 za týden), a zbylý čas si kódit ty svý věci...jinak prostory bývalýho bordelu a pan majitel luxus :D ale prostě snažil jsem se improvizovat -
    tj. dva dny v týdnu tohle a zbylý dny si podnikat.

    no nakonec jsem si až se spožděním začal sběhávat pohovory a trvalo pro mě nečekaný 3 měsíce než jsem si našel práci. nevím no.. ten stres a strach, jestli je ta motivace. Já prostě nechápu, jak by někdo měl mít chuť NIC nedělat. To přece nedělá pro ostatní ale pro sebe. ty 4 litry týdně by mi stačily a nemusel bych býval ty zbylý dny v týdnu pracovat,,a stejně jsem měl chuť je využít ke kódění těch mých indie her. ikdyby to nic neneslo, jakože neneslo.. nevím, doporučuju film Indie Games
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JUNIPETRUS: Lide touzi po svobode a seberealizaci

    jen tak pro zajimavost, cim by ses seberealizoval ty (krome gejziru krystalicke stupidity na nyxu)?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam