• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    "Jednotlivé členské světy využívají různé vlastní ekonomické modely. Základní jednotkou měny na celém území Spojené Federace Planet je Federační kredit, který se používá pro obchodní transakce uvnitř Federace i při obchodech se sousedními nečlenskými světy.

    Základem průmyslové výroby jsou replikátory, schopné přeměnou energie na hmotu vyrábět téměř jakékoliv zboží. Technologie jaderné fúze poskytuje členským světům Federace velké množství levné a čisté energie, díky které je průmyslová výroba i produkce potravin na vysoké úrovni.

    Ekonomika na Zemi 24. století se od ekonomiky 20. století zásadně liší. Postupně se vyvinula do postkapitalistického stavu, kdy peníze pro chod společnosti už nejsou potřeba. To bylo možné nejen přirozeným vývojem ekonomického systému v čase, ale i technologickým rozvojem a dosažením vyšší společenské a kulturní vyspělosti lidské společnosti."

    Asi by jim ve Star Treku mel nekdo vysvetlit, co delaj spatne. :-).
    To penize-prace zni misty spis jako nabozensky axiom.
    Nejmin asi dava smysl u sportky. Nekdo si koupi za 20 kc tiket. Vyplni tam nahodne cisla, a touto praci si vydela miliony,kdyz ma to, cemu se v terminech ekonomie rika stesti ,)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    EKIM: hehehehehe, když se skalní fanda NZP rozčiluje nad výší daní, je v tom něco velmi symptomatického...skoro bych řek, že je to souhrn námitek proti NZP v kostce.
    EKIM
    EKIM --- ---
    FIONOR: Tu hodnotu bychom mohly nejblíže nazvat jako ,,kršna,,. Známého hinduistického boha a nebo také jako označení pro ,,všepřitažliví, neodolatelný,, Je to tedy cokoliv co si můžeš představit. Konkrétně se dá začít, u základních potřeb života samotného. Vzduch, voda, jidlo,spánek... takže vzduch http://portal.chmi.cz/...ntainer&menu=JSPTabContainer/P1_0_Home&nc=1&portal_lang=cs#PP_TabbedWeather
    voda https://www.youtube.com/watch?v=kBFh6xlwRvQ.... jde jen o interpretaci, informací a jejich správné užití v praxi. To co je správné, by mělo pocházet ze společenského konsenzu v místě kde ti lidé žijí. A tímto způsobem rozvíjet tradice. Nevím k čemu mi je dobré používání peněz, když , ikdyž je vydělám na černém trhu, stejně při každé utratě, platím daň. Pokud je zdaním odečítám 20%, proč o daních mluvím jako o něčem špatném? proč ne. Když, můj život řídí zákony, které formují lidé, kteří mě nezastupují, mám právo tento systém napadat. Hrozí mi že, mě systém označí jako za nepřítele státu, a třeba teroristu. V lepším případě jako za příživníka. Nepřizpusobivého. Psychicky nemocného, paranoidního. Jen protože nakládají s financemi, a zdroji, jako by patřily jen jim a oni mají přeci právo dávat i brát tak jako bozi.
    Známi mi na toto téma odpověděl, to by pak ale podle tebe nikdo nic nedělal. Vždyť kam by se poděla motivace? Když by všechno bylo v podstatě zadarmo? Řekl jsem mu že, bych na jeho místě šel s tou kýlou na operaci (má kýlu a máká v dopravě) a s hlavou na transplantaci mozku. Protože všichni lidi nevidí blaho všech v tom být, na tom lepé než ten druhý.
    Já už se tady do těch diskuzí moc nehrnu, všechno co bylo řečeno pro vytvoření konsenzu tu je. Dále mě to stojí příliš mnoho energie, vysvětlovat algoritmy typu. práce-patent-penize-dluh-válka-prospěch-moc-vědomí nebo maso-zabíjení-kšeft-banka-profit-válka.... :))

    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SAL2040: Ne.

    To, že stroje ulehčují manuální práci neznamená, že tu není spousta jiný práce, kterou je záhodno udělat. Co je to zbytečný zaměstnání? Nic takovýho v soukromý sféře neexistuje, a kdo tvrdí, že ano, tak nepochopil základy ekonomie.
    Jinak, bez peněz za práci můžeš žít i dneska, dokonce bych řekl, že v přímý korelaci s tím, kolik práce usnadňuje mechanizace. Dokud budou stroje schopný nahradit práci námezdního dělníka v továrně z konce 19. století, tak i zdroje, který jsou distribuovaný zdarma v rámci sociálního století budou odpovídat mzdám dělníka z 19. století. To, že je tu skupina lidí, co nezvládli přechod do třetího tisíciletí, a jejich jediný uplatnitelný schopnosti na trhu práce jsou úklid pomocí koštěte, nebo rozvoz pizzy na mopedu je sice smutný, ale pochopitelný a je slušná drzost vyžadovat na zbytku společnosti, aby jim dotovala živobytí, protože mají pocit, že nejsou řádně odměněni za svou práci.
    Dělat prostě nemusíš. Musíš si to ale umět zařídit, menšíma úvazkama líp placený práce počínaje a rentiérstvím konče. Nebo teda najít skupinku podobně smýšlejících exotů a snažit se přesvědčit zbytek společnosti, že máš nárok žít z jejich práce.
    SAL2040
    SAL2040 --- ---
    OMNIHASH: no to je právě ta pointa: dostali jsme se do stádia vývoje civilizace, kdy už se ten vztah začíná vytrácet (většinu práce dělají stroje), ale společenský řád je pořád nastavený tak, že peníze (nebo obecně materiální zdroje pro přežití) se dávají pouze jako odměna za práci. výsledkem je spousta zbytečných zaměstnání a firem co chrlí do světa pi**viny, protože něco prostě dělat musíš...
    EKIM
    EKIM --- ---
    OMNIHASH: já vidím vztah mezi hodnotou a prácí, a nevidím vztah mezi penězi a hodnotou...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    EKIM: já už pomalu začínám NZP aktivisty chápat. Vy prostě nevidíte/nechápete vztah mezi penězma a prací a nakládáte s nima jako se dvěma naprosto na sobě nezávislejma veličinama.
    EKIM
    EKIM --- ---
    Mě se líbí ta paralela základního nepodmíněnečného přijmu, jako když roste kytka, slunce jí neučtuje svitné, prostě tu je bez výjimky pro všechny. Ambice uvěřit že jsem někdo víc než ostatní pro své schopnosti, ať už geneticky dané, nebo časem získané praxí, sociální. Takové vymáháním si společenského statusu, a stanovením role ve společnosti. Pravidla hry? Kdo má správné informace. Pochopí že, země jako celek je dlouhodobě udržitelný, stějně tak jednotlivé státy, obce, kraje. Nejen že není problém nezaměstnanost, korupce, líný úředníci, dementní fízlové, feťáci, cikáni. To život je podmíněn fyzikálním zákonům práce jako pohybu. Proč dělat něco, co se udělá samo? Celé je to divadlo, herci si vybírají publikum, a scénář jsou pravidla hry. Makety herců, a okurky z kartonu, hrají na snídani....
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS je retard a ma 1 den RO, aby mel dost casu premyslet nad tim co mu spravce klubu rekl
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: _BENNY. cemu z toho jsi nerozumel?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: s cim mas problem?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    skvela prednaska v cestine
    Z-Day 2014 / Ing. Petr Taubinger - Od peněžního a měnového systému k ...
    http://www.youtube.com/watch?v=iRw7-twVzEo
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: tak jses retard a neumis cist? rozumnel jsi mi?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    MANFRED: njn pravice (svobodní atd..) říkají že systém přestává fungovat protože je málo svobodného trh a moc regulací. Levice říká že systém nefunguje díky tomu že trh nikdy nebyl svobodný a svobodný trh není zárukou spravedlnosti, svobody atp.
    Sociální stát je stejně jako NZP kritizovaný ze všech stran (pravice, levice, nevím jak konzervativci či mladí kapitalisté :D).
    Je otázka zda komunistická cesta musí bít bolševickou cestou.. A jak se to má s komunismem, byrokracií a centrálním řízením. O mao
    FIONOR: V češtině už moc podobně laděných plátků pravda není.. Ale treba csaf.cz je podle mě víc anarchistické. A2 je spíš umělecko intelektuálně levicové - pravda i trošku anarcho :) Sionistickému spiknutí nevím jestli věří ani přesně co si pod tím představuješ. Stačí na takové označení třebas víra v to že existovali nějaké bohaté a vlivné rodiny které vlastnili banky a ovlivňovali politiku?: Rockefellerovi, Rothschildovi atp? :)
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: Ten graf vypadá slušně zavádějící.
    Jelikož by se pro zavedení NZP musely příjmy státu zvednout o víc než polovinu, nevím jak jinak než zvednutím daní o víc než polovinu(47,5%->75%) by se to provedlo. (za předpokladu, že danitelné věci by neklesly, což taky nezní pravděpodobně)
    Tak by se červená a modrá čára protly někde na dvojnásobku poverty levelu čili na cca 25200 Kč
    GORG
    GORG --- ---
    EconoMonitor : Ed Dolan's Econ Blog » The Economic Case for a Universal Basic Income (Part 1 of a series)
    http://www.economonitor.com/dolanecon/2014/01/03/the-economic-case-for-a-universal-basic-income/

    This post begins a series that will explore various aspects of a universal basic income, beginning with the simple economics of the UBI and contrasting it with other approaches to income support. Future posts will examine the fiscal cost of a UBI and some of the political and ideological issues it raises.

    MANFRED
    MANFRED --- ---
    NEKROMANT: Oponoval bych autoru, komunistická cesta bohužel není zablokovaná, bolševický svinstvo úspěsně znovu instalujem v podobě byrokratismu, centrálního řízení, ekologismu, regulací, zákazů a jiných škrtičů svobodného trhu a společnosti. Sranda je, jak když se nyní projevuje účinek instalace todle bordelu, ječí se jak kapitalismus (kterej už ta bramboračka moc nepřipomíná) blbě funguje a vymýšlejí se další kurvítka.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: nevim jak moc velky zajem je tady o tvoje nesmysly, ale kdyz uz to musi byt, tak v cestine nebo anglictine.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JUNIPETRUS: :)))) Das habt meinen Tag gemacht.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: jak vis, ze tomu nerozumim?
    Texty v anglictine se muzou a nemcina ne? Nemcina je svetovy jazyk.
    Pokud bude zajem, muzu to prelozit a muzem se o tom pobavit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam