• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    ANDY_WARHOL: Vies.. osobne si myslim, ze kym bude existovat humanoidny robot, ktory bez problemov urci co v miestnosti som ja a kde ja mam prdel, ktoru ma utriet. (A idealne mi pritom nesposobit roznu skalu zraneni)

    Bude moje ja uz davno potravou pre cervy. ;)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ANDY_WARHOL: ja si budu na stari platit cernosku. bude ziva a rozhodne nebude picovat, protoze by se vratila velmi rychle zpet do afriky.
    a nebo to vyresim jako karel gott a jeho zena, zaplatim si posluhovacku z Filipin, krea bude umet jenom anglicky.

    jinak ten sarkasmus je jasnej, protoze nepodmineny prijem je kapitalni blbost, kterou nelze aplikovat globalne. jasne, nejakej ten lokalni blahobyt jako mame tady v evrope (podivej se kolik lidi ma mobil a turbointernet) a nebo lide v severni americe, ten je jasnej, ale nelze lokalni teorii aplikovat na celej svet, na mista kde je chudoba.

    ono ani nejde tuto blaznivou teorii aplikovat na tak malou zemi jako je cesko, protoze naklady na zivot v praze jsou zcela jine, nez naklady na zivot v Cubove raji na zlinsku. Ale jo, dokazu si predstavit Cuby, jak budou brat zakladni prijem o prazske vyssi (zaplati si trvaly bydliste na urade prahy 10 napr) a za to budou zit nekde na venkove...

    dokud se nevyresi globalni problemy lidsta, dokud budou existovat takovy kokoti jako Putin nebo Kim cong un ci cinsti soudruzi kapitaliste, utopicka teorie nzp patri do rise scifi, stejne jako startrek, ktery je peknou ukazkou budoucnosti, kde jiz nejsou penize, vsichni vsechno maji a kdo muze venuje se zkoumani vesmiru... :P
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    VYHULENY_UFO: add druhy odstavec:no nevim proc ten sarkasmus. tohle samozrejme jednou nastane. otazka je akorat kdy. nikdo tady netvrdil, pokud vim, ze to bude hned. a me by tento trend docela vyhovoval.no nerikej, ze by si nechtel mit radsi na stari svoji osobni sexy robotku, ktera by se o tebe starala a nikdy by nepicovala nez hnit nekde v duchodaku, kde se o tebe budou starat spatne placenej a tudiz vecne nasranej personal?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    GORG:
    a) Daná osoba pobírá ZP a nepracuje = jeho měsíční příjem je částka ZP

    b) Daná osoba pobírá ZP a zároveň pracuje = příjem je ZP + cokoliv si vydělá navíc. Tedy prací by vždy jen získal.


    & ten ZP se vykouzli z ceho?
    za b) mas spatne. to to vazne nevidis?
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    VYHULENY_UFO: Jasne! Len co sa prekona tych zopar technickych detailov budu humanoidny roboti na kazdom rohu. ;)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ANDY_WARHOL: vo tom zadna, ale nejsou to zadna IDecka z mistniho auditka, ktere diky stedrym socialnim davkam, levnym tabletum z komunisticke ciny a turbointernetu od vodafonu cele dny bojuji za svet k nim spravedlivejsi a stedrejsi...

    ale jinak predpokladam, ze se zde stale valej bajecne teze o automatizaci, robotizaci a vubec obecne, ze technologie je na takove urovni, ze dnes jsou roboty schopne nahradit i inda ci cinana....
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    VYHULENY_UFO: tak nekteri lide si to umi zaridit aby meli bez prace kolace :)
    GORG
    GORG --- ---
    ANDY_WARHOL: Jo. No stát přijde o daň. Asi by se takové řešení nedalo přímo nazvat "funguje", když je to vlastně ilegální, ale ta možnost tu je. A asi je dobře, že to někdo řeší aspoň tak, ikdyž je to spíš deviace.

    Ten model se ZP by sice nezaručoval, že i tak nebude dělat na černo, ale myslím že poměr cena výkon porušovat zákon jen kvůli daním by se nevyplatilo. I co do důchodu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    to vypada na nejakou chybicku, sem bych mel mit pristup zakazanej....

    ale aspon vidim, ze porad ty same idecka melou porad ty same hovna o tom, jak bez prace mit kolace :PP
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    GORG: no ale to v soucasnem systemu funguje taky. akorat na cerno
    GORG
    GORG --- ---
    ANDY_WARHOL: No u ZP mi přišlo, že by to mělo tu výhodu, že by byly tyto dvě hlavní polohy:

    a) Daná osoba pobírá ZP a nepracuje = jeho měsíční příjem je částka ZP

    b) Daná osoba pobírá ZP a zároveň pracuje = příjem je ZP + cokoliv si vydělá navíc. Tedy prací by vždy jen získal.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    GORG: a ty myslis ze nejaka jina davka - nzp, to vylepsi? snad jedine v tom, ze vetsina soc davek neumoznuje legalne makat abys o ni neprisel, takze se dela na cerno...
    GORG
    GORG --- ---
    Mně třeba přijde současným systém dávek spíš demotivační. Už jsme se tu o tom bavili. Jak je výhodnější nepracovat.
    A že by toaleťák měl čouhat NAD rolkou samozřejmě :-)
    GORG
    GORG --- ---
    ANDY_WARHOL: To je otázka no.
    Ale lidi se občas neshodnou na ničem :-) http://en.wikipedia.org/wiki/Toilet_paper_orientation
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    GORG: no ale ze kazdy ma potencial, tedy spis moznost se uplatnit a i se mit dobre tvrdi prece hlavne ti zli kapitalisti :) ale ti chteji jit opacnou cestou, nez davat davky (nzp) vsem, tak je spis krouhat. ekonomicka motivace. kdyz ma kazdy potencial, krome par opravdu nemohoucich, tak nejake davky ty lidi pak nenuti ten potencial vyuzit.
    tedy je otazka, udelalo by nzp z vetsi casti populace stejne povalece, jako uz jsou dnes nektere uz 3 generacni nezamestnani? (od dedecka po vnuka nikdo praci nema) ? jak by to mohlo lidi motivovat k cinnosti, kdyz tu vidime jak jine davky demotivuji? imho je to prave nesmysl. bez ekonomicke nutnosti by velka cast lidi zacala hnit v bahne.
    GORG
    GORG --- ---
    ANDY_WARHOL: Tak zdogmatizovat lze asi vse :-) Mne teda naopak prijde, ze muzi a zeny ocividne nejsou to samy uz i fyziologicky :)
    No tvrdit, ze skola muze za odpor k ZP zas tak uplne nejde, a je to tenky led to jo. Ja to tam v nejakem smeru vidim.
    Jinak nemyslim, ze by onen potencial v kazdem byl vzdy nutne neco "zavratneho" jakoze kazdy ma na vsechny profese mistrovsky. kazdy nebude teoreticky fyzik. nekdo bude spokojene prodavat v obchudku, nekdo nadsene uklizet, jiny pect dorty a Franta navrhovat moduly pro kolonizaci Marsu s Maruska na hyperpohonu.
    Mne prave prijde, ze uz samo pridelovani dulezitosti ruznym pracem na praci kouka zkreslenou optikou.
    Pak vznikaji otazky, kdo bude delat treba primo spinavou praci a zadky v nemocnicich budou utirat roboti...? :D Jde o to, ze nektery lidi to budou delat stejne... jejich potencial (neboli spis mozna receno jako zajem) muze byt pomahat jinym. Nekteri to tak maji.
    Poznal jsem holku, ktera chodi do nemocnice pomahat lidem s poskozenim mozku. A do toho do prace. A peceni dortu. A akce pro deti. Zdobeni prostoru na Naplavce. Namaluji lavicky na pekne teple barvy. Shodou okolnosti dela pro toho O.Maleho, co vytvoril jobs.cz, ale je to zjevne i budhista, co tohle financuje radu projektu davani. pro vytvoreni sveta bez penez pry.Sama rika, ze ji to davani "nabiji", ikdyz to okoli moc nechape... mne to notovalo :-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    GORG: ja chapu jak to myslis, ale byl bych opatrny. protoze neco podobnyho (o stejnem potencialu, ale tentokrat muzi vs zeny) tvrdi gender studies. no a kdyz to zachazi tak daleko, ze tvrdi, ze muzi sou silnejsi proto, ze kdyz jsou maly, tak je rodice nuti jist maso, kdezto holcicky ne, tak je to uz dost absurdni. v kdyz to pak prevedu na tve chapani, tak bych mohl napriklad rict, ze cernosi jsou lepsi atleti, protoze... proc vlastne? ze by meli vic masa nebo jinou vychovu?
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: ano, jsme ovlivneni statnim skolstvim.ale i vychovou.tezke pak objektivne hodnotit modely o vnitrnim potencialu, kdyz jsme cely zivot, zejmena v detstvi byli bomardovani necim zcela opacnym .

    vety typu "Svycari jsou dostatecne vyspeli mit referendum oproti nam v CR" mydlim zarne na prikladu dokladaji tuhle mentalni setrvacnost. obhajuj svoje hranice, a stanou se jimi
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SEAMON: jedni se boji, ze by ti co ten potencial nemaji, uz nic neprinutilo aby neshnili
    druzi zas tvrdi, ze by se to nestalo protoze kazdy ma potencial
    jestli to chapu spravne
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Inu co ti nato napisat - ak veris a vidis co chces - tj. to ze nejaky potencial ma kazdy, tak to je pekne presvedcenie. Ale stale na spojenie temy z ZP pramalo - teda aspon pre mna.

    To mam chapat ako - dovod preco ludia nesuhlasia s ideou ZP je preto, ze chodili do statnej skoly, ci co naznacujes?
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Ja bych to prave videl tak, ze ten potencial ma opravdu kazdy.
    A tohle paradigma vnimam i u ZP.
    Dukaz? U mne to spis souvisi s mym svetonazorem.. neni to ciste materialni pojeti cloveka, to priznavam. negim, jestli se to da podlozit nejakymi studiemi, ale myslim ze dilcim zpusobem na to ukazuje mnoho veci (vyzkumu, vedeckych poznatku atd.), ....
    kuprikladu Learyho experiment, kdy daval veznum psilobycin, a tim mel rapidne srazit nejich recidivitu. tj. ze clovek neni nutne "rozeny pro kriminal" nebo cokoliv, ale ze ten vliv okoli v detsvi je zcela stezejni s malym vlivem nejake genetiky aspol. , ackoliv jsou i geniove odmala, kde opravdu muzeme mluvit o opravdu vrozenych velkych dispozicich k urcite oblasti lidske cinnosti.

    Jinak me je jedno, co rodice muzou. Tady stat ridi lidi, kde vetsina vysla normalni skoly. A stejne tak my zdejsi diskutujici ci tissi paleckari.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: To su pekne dojmy a teraz nam skus ukazat, ze to tak je. Poznam kopec aktivnych ludi z klasickych skol, co si svoj potencial uspesne rozvijaju. Skoly su rozne, tak ako su aj deti.

    A dnes - ako som uz pisal, je kvantum moznosti, takze ak ma rodic pocit, ze jeho dieta nie je na standardnej skole stastne. Tak moze skusit alternativu.

    Z historickeho hladiska boli predosle vzdelavacie systemy ovela menej materialne vybavene a ovela striktnejsie. A vyprodukovali ludi, ktori vytvorili svet aky pozname. Tj. pocitace, telefony a vsetky tieto technologie vymysleli a vytvorili ludia, ktori mali k dispozicii papier, ceruzku, pravitko a tabulky a vzdelavanie kde ich niekto dost casto nakopal do zadnice.

    Dnes maju ziaci k dispozicii kvantum modernych technologii a uplne ine podmienky - mame radovo viacej kvalitnych odbornikov?

    Ty nejako predpokladas, ze kazdy ma nejaky uzasny vnutorny potencial - len neviem na zaklade coho. Ano zla skola moze nejaky potencial zmarit - len ten tam najprv musi byt. Osobne si myslim, ze zaklady takeho niecoho vznikaju davno predtym, nez dieta prekroci prah skoly.

    Ale ok - zla skola, dokaze zabit potencial, ktory by sa mohol rozvijat - napr. aj v ZP. Ak to je cela suvislost, tak ok.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam