SEAMON:
Ako sam priznavas - tvrdenie, ze kazdy ma svoj nejaky potencial vychadza z toho, ze tomu proste veris. Aky suvis to potom prosim ma s tym ako bol niekto vychovany?
Já psal, že tomu věřím, ale to neznamená, že to tak opravdu není :-) Nemyslel jsem to tak, že bych to tím názorem chtěl vyvolat .
MYšlenka je, že státní školství má spíš tendenci ten potenciál ubíjet. Neznamená, že ubije nutně v každém.
Takze teraz ako - ked Franta uspesne pracuje na nuklearnej fuzii a Pepa zameta podlahy, tak robia rovnako dolezitu pracu? Lebo ja to vidim tak, ze ked Franta uspeje tak ma ludstvo porieseny energeticky problem, nehovorim ze cista podlaha nie je zla, ale celkovy vyznam je trosku niekde inde.
Z jejich perspektivy je podstatny oboji stejne. To ze se v dnesni spolecnosti neustale pomeruje, co z neceho/nekoho muzu vytezit (pripadne jak obejit ci obechcat zakony), abych usetril na danich je myslim prave tahle neuroticka (tj. nemocna) kultura. Proste deformace hodnot na zisk. Uz jsem tu psal, ze ono i si myslet, ze kdyz vlastnis pozemek, ze mas pravo tam tezit, opomiji, ze neptal nikdo te planety, jestli k tomu nema co rict. Prirodni bohatstvi je k dano k dispozici, a majitel pozemku si bere. A zastavuje pudu betonem a pak se divi, ze puda neplhcuje tolik vodu a jsou furt zaplavy.
V prirode je bezna harmonie a spoluzavislost... jinak to kolabuje. Clovek povysil sve zajmy na nejake posvatne pravo.
Proste to ZP vyzaduje, aby lidi presli na uplne jine paradigma, a imho to samo jen tak nezajisti, takze by teoreticky spolecnost mohla zkolabovat driv nez by lidi stihli prejit z toho soucasneho soutezeni na spolupraci. Pak by ani nikoho nenapadlo pobirat ZP a odjet do jine zeme, kde pobirat i zaroven normalni plat a vysavat soc. system CR, kdyz je tak blba, ze to dava. Jak tu zaznelo.