• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Problem tvojej teorie o potencialy je ten, ze je zalozena ciste na tvojich dojmoch. A predpoklade, ze ine ako statne skolstvo nebude mat negativny efekt na tento potencial - naco dokaz nemas.

    Kazda skola je tak dobra, ako pedagogovia, ktori na nej ucia (btw na alternativnych skolach ucia aj tak pedagogovia, ktori absolvovali na 99% klasicke vzdelanie DUH!). Ak sa do procesu este aj zapajaju aktivni a angazovani rodicia, tak je to otvara uplne nove rozmery. Uz len toto su vstupy, ktore velmi casto na klasickych skolach chybaju.

    To preco chybaju - je ich radovo viac a jednoducho nemame tolko kvalitnych a angazovanych pedagogov. Zaroven ZS su nevyberove - tj. pristup ma nefiltrovane cele spektrum populacie. Alternativne skoly su defakto filtrovane - minimalne zaujmom rodicov o to kam ich dieta chodi.
    Sance, ze v ramci triedy budes mat 30 podobne zmyslajucich rodicov je vcelku nepravdepodobne.

    Z mojho pohladu teda
    a) nevies preukazat ze kazdy nejaky potencial ma
    b) nemas ziadnu statistiku toho nakolko je klasicke skolstvo potencialovo "zhubne"
    c) nevies preukazat, ze alternativne skolstvo je realne ine

    A uz nehovorim o tom, ze v ciste praktickej urovni nas realne zaujima, ci ten potencial je skutocne na nieco dobry. To, ze ma Tomas potencial byt podpriemerny spevak je mi uprimne uplne nanic.

    Skutocne mas pocit, ze pre Frantu a Pepu je ich praca rovnako podstatna? Ok dajme tomu, ze Franta je lekar a Pepa stale utiera podlahu. Ak Pepa podlahu neutrie - bude spinava. Ak Franta odflakne svoju pracu, moze umriet clovek. Fakt si myslis, ze obaja vnimaju svoju cinnost ako rovnaku zavaznu?

    Aj ked odignorujem ekonomicky aparat je pre mna Franta so svojou schopnostou liecit stale hodnotnejsi - ja lekar nie som a on mi vie pomoct ak to potrebujem. A dokaze aj zamiest podlahu - tak ako ja, aj ked mozno to neurobi s takou radostou ako Pepa.

    Som ochotny uznat, ze obaja vykonavaju uzitocnu pracu, ale ani nahodou rovnako dolezitu. Tu sa znova dostavame k tomu clanku co tu uz davno bol - suma uzitocnych schopnosti urcuje praticku hodnotu cloveka.
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Ako sam priznavas - tvrdenie, ze kazdy ma svoj nejaky potencial vychadza z toho, ze tomu proste veris. Aky suvis to potom prosim ma s tym ako bol niekto vychovany?

    Já psal, že tomu věřím, ale to neznamená, že to tak opravdu není :-) Nemyslel jsem to tak, že bych to tím názorem chtěl vyvolat .
    MYšlenka je, že státní školství má spíš tendenci ten potenciál ubíjet. Neznamená, že ubije nutně v každém.

    Takze teraz ako - ked Franta uspesne pracuje na nuklearnej fuzii a Pepa zameta podlahy, tak robia rovnako dolezitu pracu? Lebo ja to vidim tak, ze ked Franta uspeje tak ma ludstvo porieseny energeticky problem, nehovorim ze cista podlaha nie je zla, ale celkovy vyznam je trosku niekde inde.

    Z jejich perspektivy je podstatny oboji stejne. To ze se v dnesni spolecnosti neustale pomeruje, co z neceho/nekoho muzu vytezit (pripadne jak obejit ci obechcat zakony), abych usetril na danich je myslim prave tahle neuroticka (tj. nemocna) kultura. Proste deformace hodnot na zisk. Uz jsem tu psal, ze ono i si myslet, ze kdyz vlastnis pozemek, ze mas pravo tam tezit, opomiji, ze neptal nikdo te planety, jestli k tomu nema co rict. Prirodni bohatstvi je k dano k dispozici, a majitel pozemku si bere. A zastavuje pudu betonem a pak se divi, ze puda neplhcuje tolik vodu a jsou furt zaplavy.
    V prirode je bezna harmonie a spoluzavislost... jinak to kolabuje. Clovek povysil sve zajmy na nejake posvatne pravo.

    Proste to ZP vyzaduje, aby lidi presli na uplne jine paradigma, a imho to samo jen tak nezajisti, takze by teoreticky spolecnost mohla zkolabovat driv nez by lidi stihli prejit z toho soucasneho soutezeni na spolupraci. Pak by ani nikoho nenapadlo pobirat ZP a odjet do jine zeme, kde pobirat i zaroven normalni plat a vysavat soc. system CR, kdyz je tak blba, ze to dava. Jak tu zaznelo.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SEAMON: tak je to mozny, ale osobne si to nemyslim, docela to sleduju. hlavne treba japonci na to dost tlacej, ty maji dve veci, potrebu - populace starne, vedecky potencial - jsou na spicce vyzkumu robotiky, pokud vim. tohle je nesmirne efektivni kombinace, takze bych to nepodcenoval.
    VYHULENY_UFO: no ja myslel sarkasmus v kontextu vyvoje robotiky, protoze ten na miste neni. ano nebude to ted ale bude to.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PHAILO: no, zlatem uz asi nikdy kryty nebudou, takze se musis smirit s tim, ze penize se blizi spise k tomu, co znas napriklad z pocitacovych her. Proste budes sbirat kredity a jak se jim bude rikat, bude celkem fuk.... :)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    VYHULENY_UFO: Já se obávám, že jsme se stále ještě nebyli schopni přenést přes ten úplný základ - že peníze, aby měly nějakou cenu, musí být kryty nějakou hodnotou. Jinak jsou to jen čísla asi tak použitelná, jako když tady rozdám virtuální bambilion.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    ANDY_WARHOL: Vies.. osobne si myslim, ze kym bude existovat humanoidny robot, ktory bez problemov urci co v miestnosti som ja a kde ja mam prdel, ktoru ma utriet. (A idealne mi pritom nesposobit roznu skalu zraneni)

    Bude moje ja uz davno potravou pre cervy. ;)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: [se citi opravnen urcovat]
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PHAILO: nejvetsi prdel je, ze takova podivna existence jako id GORG se citi opravnen, ktera prace je dulezita a ktera ne. Ale to vetsinou nekacakenka takhle maji, ze zavidi napriklad bankovnim urednikum nebo uspesnejsim spoluzakum.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ANDY_WARHOL: ja si budu na stari platit cernosku. bude ziva a rozhodne nebude picovat, protoze by se vratila velmi rychle zpet do afriky.
    a nebo to vyresim jako karel gott a jeho zena, zaplatim si posluhovacku z Filipin, krea bude umet jenom anglicky.

    jinak ten sarkasmus je jasnej, protoze nepodmineny prijem je kapitalni blbost, kterou nelze aplikovat globalne. jasne, nejakej ten lokalni blahobyt jako mame tady v evrope (podivej se kolik lidi ma mobil a turbointernet) a nebo lide v severni americe, ten je jasnej, ale nelze lokalni teorii aplikovat na celej svet, na mista kde je chudoba.

    ono ani nejde tuto blaznivou teorii aplikovat na tak malou zemi jako je cesko, protoze naklady na zivot v praze jsou zcela jine, nez naklady na zivot v Cubove raji na zlinsku. Ale jo, dokazu si predstavit Cuby, jak budou brat zakladni prijem o prazske vyssi (zaplati si trvaly bydliste na urade prahy 10 napr) a za to budou zit nekde na venkove...

    dokud se nevyresi globalni problemy lidsta, dokud budou existovat takovy kokoti jako Putin nebo Kim cong un ci cinsti soudruzi kapitaliste, utopicka teorie nzp patri do rise scifi, stejne jako startrek, ktery je peknou ukazkou budoucnosti, kde jiz nejsou penize, vsichni vsechno maji a kdo muze venuje se zkoumani vesmiru... :P
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Prepac, ale toto je uz silny blud. Ako sam priznavas - tvrdenie, ze kazdy ma svoj nejaky potencial vychadza z toho, ze tomu proste veris. Aky suvis to potom prosim ma s tym ako bol niekto vychovany?

    Vcelku ma fascinuje ako jednoducho redukujes schopnosti cloveka akceptovat a hodnotit myslienky podla toho na aku skolu chodil. Hlavne ked mnohi revolucni myslitelia, ktori prisli s alternativnymi pohladmi na svet boli "produktom" statneho vzdelavania - napr. aj samotny zakladatel Summerhillu.

    GORG: Mne prave prijde, ze uz samo pridelovani dulezitosti ruznym pracem na praci kouka zkreslenou optikou.

    Takze teraz ako - ked Franta uspesne pracuje na nuklearnej fuzii a Pepa zameta podlahy, tak robia rovnako dolezitu pracu? Lebo ja to vidim tak, ze ked Franta uspeje tak ma ludstvo porieseny energeticky problem, nehovorim ze cista podlaha nie je zla, ale celkovy vyznam je trosku niekde inde.

    Celkovo sa nejako stracam v tom, co ma byt teda zmysle toho potencialu - to co popisujes sa nejako silne podoba na hobby. Ja chapem to chapem tak, ze skoly su aj miestom, kde sa cloveku otvaraju obzory a ponuka priestor kde moze zvysit svoj potencial. Ak ma byt vysledkom skoly, ze niekoho potencial je byt predavackou - nie je to trosku skor smutne?
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    GORG: Mne prave prijde, ze uz samo pridelovani dulezitosti ruznym pracem na praci kouka zkreslenou optikou.
    Proč? To, že některé práce jsou důležitější než jiné, je snad evidentní, ne?
    GORG
    GORG --- ---
    LUBOB: Co je na tom spatne?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    VYHULENY_UFO: add druhy odstavec:no nevim proc ten sarkasmus. tohle samozrejme jednou nastane. otazka je akorat kdy. nikdo tady netvrdil, pokud vim, ze to bude hned. a me by tento trend docela vyhovoval.no nerikej, ze by si nechtel mit radsi na stari svoji osobni sexy robotku, ktera by se o tebe starala a nikdy by nepicovala nez hnit nekde v duchodaku, kde se o tebe budou starat spatne placenej a tudiz vecne nasranej personal?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    GORG:
    a) Daná osoba pobírá ZP a nepracuje = jeho měsíční příjem je částka ZP

    b) Daná osoba pobírá ZP a zároveň pracuje = příjem je ZP + cokoliv si vydělá navíc. Tedy prací by vždy jen získal.


    & ten ZP se vykouzli z ceho?
    za b) mas spatne. to to vazne nevidis?
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    VYHULENY_UFO: Jasne! Len co sa prekona tych zopar technickych detailov budu humanoidny roboti na kazdom rohu. ;)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ANDY_WARHOL: vo tom zadna, ale nejsou to zadna IDecka z mistniho auditka, ktere diky stedrym socialnim davkam, levnym tabletum z komunisticke ciny a turbointernetu od vodafonu cele dny bojuji za svet k nim spravedlivejsi a stedrejsi...

    ale jinak predpokladam, ze se zde stale valej bajecne teze o automatizaci, robotizaci a vubec obecne, ze technologie je na takove urovni, ze dnes jsou roboty schopne nahradit i inda ci cinana....
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    VYHULENY_UFO: tak nekteri lide si to umi zaridit aby meli bez prace kolace :)
    GORG
    GORG --- ---
    ANDY_WARHOL: Jo. No stát přijde o daň. Asi by se takové řešení nedalo přímo nazvat "funguje", když je to vlastně ilegální, ale ta možnost tu je. A asi je dobře, že to někdo řeší aspoň tak, ikdyž je to spíš deviace.

    Ten model se ZP by sice nezaručoval, že i tak nebude dělat na černo, ale myslím že poměr cena výkon porušovat zákon jen kvůli daním by se nevyplatilo. I co do důchodu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    to vypada na nejakou chybicku, sem bych mel mit pristup zakazanej....

    ale aspon vidim, ze porad ty same idecka melou porad ty same hovna o tom, jak bez prace mit kolace :PP
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    GORG: no ale to v soucasnem systemu funguje taky. akorat na cerno
    GORG
    GORG --- ---
    ANDY_WARHOL: No u ZP mi přišlo, že by to mělo tu výhodu, že by byly tyto dvě hlavní polohy:

    a) Daná osoba pobírá ZP a nepracuje = jeho měsíční příjem je částka ZP

    b) Daná osoba pobírá ZP a zároveň pracuje = příjem je ZP + cokoliv si vydělá navíc. Tedy prací by vždy jen získal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam