• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    JUNIPETRUS: Pro a proti (25.11.2014 09:30)

    Jaké byly příčiny finanční krize v roce 2008 a jak se osvědčila ekonomie jako věda? V pořadu Pro a proti diskutovali ekonom, filozof a šéf Centra pro sociální a ekonomické strategie Martin Potůček s ekonomem Petrem Robejškem.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Český rozhlas Plus (archiv - Pro a proti)
    http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3258664
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NEKROMANT: kapital... mas rad komunisty, ze jo.. ti uz neco takovyho vyzkouseli a popraviste, lagry a sikana byly zdarma a snadno dostupny pro kazdeho, skoro zadarmo, bez prace. v podstate stacilo jen neco malo rici ... diky, ale never more...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Next new world1
    http://www.youtube.com/watch?v=noJ3_wsd8bc


    demokracie ve škole :: Videa a přednášky nejen o filosofii
    http://videafilosofie.webnode.cz/news/demokracie-ve-skole/
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    PHAILO: Práce a produkt je jedna věc.. ale další věc je kapitál a omezené přírodní zdroje. Jde ale o dostupnost pro všechny kteří danou věc potřebují.. Prostě rozdělení moci, míru nerovností atd..
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    to jsou vsechno jen intelektualni reci, ale cozpak nevite, ze JUNIPETRUS potrebuje cash, vydelat si ho neumi protoze je lempl a rodice mu ho uz nedaj! vzdyt to je prece hrozna systemova nespravedlnost!!
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    JUNIPETRUS: Ano, mám dost omezený pohled.

    Obávám se ale, že stejně omezený ho má značná část společnosti, což se obávám že může být pro výsledek fatální.

    Já si teda pamatuju, že jsou hry co jsem vydržel hrát týdny. Když se podíváš, kolik hodin mají někteří na WoW či Starcraftu2, tak se obávám, že se do toho skutečně vejdou celé životy (a znám takové lidi. Holt priority ,))

    Jestli pro tebe byt cinny a bavit se znamena jenom to, ze lidi hrajou hry a koukaj se na filmy. Jak je mozne ze spolecnost preziva ted? — protože novodobé otroctví způsobuje hlad a nebo jiný pocit nedostatku, který i takové jako já donutí něco udělat.

    Mimochodem, to by mozna stalo taky za uvahu, proc maj nekteri lidi takovou potrebu norit se do sveta her a filmu,zda a jake je zatim psychologicke a spolecenske pozadi) — noření se do jiných větů a jednoduchá excitace je tu snad odjakživa, ne?

    Akorát na začátku byli vypravěči a pak knihy.

    Jestlize to dokazou ted, proc by to nedokazali po tom, az zjisti, ze se nedostava, pocitacu, her, elektriny a jidla?—protože se obávám, že takových lidí bude málo. A když, tak že je víc bude bavit vyrábět tu hru, než upíct chleba. A když je bude bavit upíct chleba, tak to udělaj pro sebe a ne pro další milion lidí. Protože zatimco hru můžu nasdílet/nakopírovat bezpracně, s tou velkovýrobou už to taková bžunda neni.

    Takze vidis, ty a spol, co tak velebite nucene prace — já chápu, že granularita větší, než "my" a "oni" je složitá, ale stejně to zkus.

    Nedelejme si iluze, ze se nejak najednou nejak hodnoty vetsi casti spolecnosti, ze prachy, postaveni a uspech, najednou bude neco co prestanou vyznavat. — otázka, jestli se tihle lidi nepřesunou jinam.

    Jestlize NZP umozni delat lidem, to co dnes chteji delat, a zaroven to umozni dalsim lidem nedelat anebo delat neco jineho. Je logicky NZP pokrokem, lepsim, svobodnejsim systemem, nez je ten dnesni.

    Díra v tomhle je, že to zní, jako že distribuce nabídky a poptávky se bude pořád vyrovnávat a že zvýšená daňová zátež ty pracující nedemotivuje / nenamotivuje k přesunu do jiné země.

    MANFRED
    MANFRED --- ---
    OTAVA: Ale není to sobec. Ten by je rovnou šlohnul myslíce jen na sebe. Tak se vymyslel tenhle bezrizikový, netrestný způsob kterej slibuje naasypat i komusi jinému (stejně qualitním a přínosným členum společnosti).
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    VYHULENY_UFO: Co by delal, nic nedela. a nema prachy. Tak zasvetil svuj zivot usili jak k tem prachum prijit bezpracne. Kdyby stejny usili venoval produktivni cinnosti, mel by se jako kapitalista v zite.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    _BENNY: ja ti dekuji za vracena prava, vazim si toho, jeste bys mi mohl dat prava admina a nebo aspon mazani, at je legrace kompletni

    JUNIPETRUS: nechapu mistni inteligenty, ze maji chut a cas jiz pres rok reagovat na tyhle ocividny sracky , mega sracky...

    fakt nechapu, co clovek, ktery vyplodi takovou hromadu sracek ve skutecnosti dela.... vzdyt tohle troleni na nyxech o nzp musi bejt na plnej uvazek a ja se bojim, ze mu to platime my vsichni...
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    JUNIPETRUS: Nepřipadám si jako otrok, a ani jako otrokář vzhledem k tomu, že zaměstnávám další lidi. Možná mám však skutečně pokřivenou realitu. Ptám se tedy znovu a rozšiřuji svou otázku:
    1) Kolik hodin denně pracuješ ty?
    2) Považuješ to za ideální? Jaká je podle tebe ideální míra práce?

    A ne, nikoliv. V okamžiku zavedení NZP s prací neseknu, protože už budu dávno fungovat ve státě, kde NZP není.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: pamatujes si alespon neco matne o pojmech jako je "retard", "strelte ho do hlavy, vzdyt se trapi" apod?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    JUNIPETRUS: aby nas nakonec amici s tim zavedenim nzp nepredbehli.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    PHAILO: tak to jsi asi workoholik, to ti ta prace bude chybet, az dostanes 8tisic nzp a seknes z praci, vid?
    A nebo je tu jine vysvetleni, ze jsi uz jsi tak ochoceny, ze jsi ztratil smysl pro pojmy otroctvi a svobody.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    JUNIPETRUS: Píšeš tam, že se po každém chce, aby chodil do práce, která třeba nemá ani žádný smysl. A mimochodem - znám spoustu lidí (vč. mě), kteří občas pracují i víc než 12 hodin denně a na otroctví si nestěžují. A to třeba i bez nároku na odměnu. Kolik hodin denně otročíš ty?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    PHAILO: o predstirani cinnosti jsem nic nepsal.
    Po ostatnich se nechce, aby pracovali aspon 8h denne?
    Mas pravdu, u korporaci (kdo vi kde jeste), je to i 12h, a k tomu jsou jeste neplacene prescasy
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    GORG: Však my si nakonec porozumíme! Správná cesta je omezit ŽP co nejvíc tak, aby se vyplatilo pracovat.
    GORG: Ta ropa tam samozřejmě je nutnou podmínkou. Protože jinak papírky bez hodnoty, miliardový NZP a pořád není na chleba.
    JUNIPETRUS: To jak píšeš, že se po každém chce aby chodil denně na osm hodin do práce předstírat činnost funguje maximálně ve státní správě a okrajově v korporátu.
    FESTER
    FESTER --- ---
    JUNIPETRUS: proboha co to servirujes ?
    napr Frances Fox Piven je vylozena komunistka a je clenem of the Democratic Socialists of America
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    The U.S. Basic Income Guarantee Network
    http://www.usbig.net/index.php
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    ALMAD: jenom hrani pocitacovych her?
    Mas dost omezeny pohled. Mimo jine tim, ale taky rikas, ze se nikdo nerealizuje a nebavi praci ci jinou cinnosti. Je to opravdu tvuj nazor?

    A jak dlouho vydrzis hrat pocitacovou hru?
    Ja tu a tam vydrzim hrat hru v kuse i 8h, ale nevydrzim dyl jak dva dny, pak uz me nebavi.

    Jestli pro tebe byt cinny a bavit se znamena jenom to, ze lidi hrajou hry a koukaj se na filmy. Jak je mozne ze spolecnost preziva ted?
    Mimochodem, to by mozna stalo taky za uvahu, proc maj nekteri lidi takovou potrebu norit se do sveta her a filmu,zda a jake je zatim psychologicke a spolecenske pozadi)
    Je to proto, ze musi jit do prace, aby si meli na tu pocitace, hru, elektrinu a jidlo?
    Jestlize to dokazou ted, proc by to nedokazali po tom, az zjisti, ze se nedostava, pocitacu, her, elektriny a jidla?

    Takze vidis, ty a spol, co tak velebite nucene prace, se v pripade nouze opet dostavi, a motivator jmenem nutnost, ktery podle vas je pricinou prosperity vsech, bude opet na scene.
    Tak ceho se bojite?

    Ovsem presto tu je dost velky rozdil. Dneska je to vynucenost systemova, dobrovolnost minimalni, prace je ideologie, a clovek pracuje hlavne kvuli prachum.
    Ve spolecnosti s NZP je prijem zarucen, dobrovolnost skutecna, prace prestane byt fetishem, a kdyz se kvuli tomu, ze prace ma skutecne vyznam. Ale opet zduraznuje, zustane kapitalismus, lide budou moci dal "pracovat" pro penize).
    A v pripade nouze (nebude toaletni papir) lidi se budou muset zorganizovat tak, aby ho meli, ale pak aspon budou vedet proc pracuji, aby vznikla nejaka hodnota, treba ten papir, ne pro jenom prachy.
    Na druhou stranu, vyrabet toaletni papir v okamziku kdy je ho nedostatek, je docela slusna podnikatelska prilezitost, nemyslis?

    Nedelejme si iluze, ze se nejak najednou nejak hodnoty vetsi casti spolecnosti, ze prachy, postaveni a uspech, najednou bude neco co prestanou vyznavat. Neprestanou a k tomu potrebuji dal pracovat a podnikat. To zajisti "vyrobu" a NZP zajisti palivo(penize). Takovemu vztahu se rika symbioza.
    NZP ale zmeni klima a (pracovni) vztahy.
    A predvsim to poskytne svobodu tem, kteri vynavaji trochu jine hodnoty, trochu jiny pristup k praci, k penezum, i tem kteri chteji nejak pracovat.
    Jestlize NZP umozni delat lidem, to co dnes chteji delat, a zaroven to umozni dalsim lidem nedelat anebo delat neco jineho. Je logicky NZP pokrokem, lepsim, svobodnejsim systemem, nez je ten dnesni.
    GORG
    GORG --- ---
    Ad délka pracovní doby, a že se "neupeče tolik rohlíků". Hodně by mohlo rozčísnout situaci zrušení minimální mzdy. Zaměstnavatel by si pak mohl dovolit zaměstnat víc lidí. A vzhledem k dnešní nezaměstnanosti by práci pak mohli sekundovat dnešní nezaměstnaní.
    + získávání praxe by bylo snazší. Dělat na stáží a být finančně zajištěn přes ZP by zaměstnavatel jistě uvítal zaměstnance, kterému nemusí platit mzdu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam