• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    NEKROMANT: Podotýkám, že ani jedno z mínusek není ode mne.. Za rozumnou debatu nemínuskuju. :) Jen mě ještě napadlo, nemáš tak úplně pravdu. Práce je i duševní činnost, kterou nevzniká nic hmotného. A právě tam nejsme omezení zdroji planety. A zrovna v duševní činnosti je IMO klíč ke všemu. K efektivnějšímu využití zdrojů, k dalšímu vývoji lidstva jako druhu, k expanzi mimo hranice planetárního systému, ale třeba i k sebedestrukci - že jo, Oppenheimere. :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SYLVAEN: Nejsem si jist, jestli lidstvo jakožto dominantní druh došlo ke konsenzu, jinak byl příspěvek zajímavý :)
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    NEKROMANT: Pokud se ptáš na vesmír a vůbec, tak odpověď je 42. :) Jinak co se téhle planety týče, lidstvo jakožto dominantní druh došlo ke konsenzu, že má právo si zdroje planety rozdělit podle nějakých pravidel. Kdysi to bývalo právo silnějšího, pak právo urozenějšího, když se to jedněm urozeným nelíbilo tak se vrátilo zase právo silnějšího, pak přišel někdo bohatší a toho silnějšího koupil i s příbuzenstvem.. a tak dále.

    Fór je v tom, že planeta a její zdroje ve skutečnosti nepatří nikomu. Tohle "vlastnictví" je v podstatě jen virtuální právo na dočasné výhradní užívání, protože my tu nebudem, a planeta pořád jo. :)
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    SYLVAEN: Jo, tohle bude bohužel trvat, než se vyléčí. Když vezmu kolik lidí takhle psychicky zmrzačil minulý režim...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SYLVAEN: "chtěj aby něco dostali z toho co vydělal někdo jinej."
    Prací ale nic nového nevzniká, ale přeměňuje se jen to co už tady bylo.. :) Komu patří vesmír a přírodní zdroje? Tomu kdo má větší sílu? :)
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    NEKROMANT: To je na hodně dlouhou a detailní debatu, a zjistil bys, že stanovisko, které zastávám, je na první pohled fašistické.. ale už na ten druhý bys taky zjistil, že to dává perfektní smysl. :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    VYHULENY_UFO: Co když by většina demokraticky rozhodla o popravách nebo jakýkoliv jiných trestech (ať už za cokoliv) ? Bylo by to podle vás spravedlivé?

    Třeba nemocnici potřebovat nebude a zůstane spokojeným debilem kterému stačí odpoad :) Znal jsme bezdomovce který dělal dříve u horské záchrané služby a zdravotní pojištění mu tedy hradil stát.. Živil se sběrem papíru. Měl vysokou školu a dřív dělal na stavbách. Znal několik knih které jsem četl.. Umřel na rakovinu.
    Pak jsem znal paní co se stala bezdomovkyní a dříve dělala zdravotní sestru. Od pacienta který byl na ní agresivní chytla HIV..
    freegani asi žerou všichni z konťáků.. Jednoho znám. Studuje nějakou vysokou školu - stromy, lesy.. :) Má autoimunitní onemocnění (který nesouvisí s vybíráním odpadků a má ho od mala).

    Takže vyvlastnění je krádež, ale "divoká či nedivoká" privatizace je v pořádku?.. :)

    Dneska jsem si dal dva kozli (piva) jsem ve velkých popovicích.
    Co vy a drogy?
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    NEKROMANT: Nemluvě o tom, jak by se porovnával socialismus a kapitalismus na příkladu dělení Korey, tam se to do dneška ještě nesrovnalo.
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    MANFRED: "Lidi [...] chtěj aby něco dostali z toho co vydělal někdo jinej." - to je, bohužel, klíčová vlastnost v celé řadě postkomunistických zemí. Hledáme zemi kde lítají pečení holubi do huby.

    Za bolševika jsme měli za to, že tou zemí je západní Německo nebo Amerika, protože na tom byli v porovnání se socialistickým světem dobře. Pak jsme dostali šanci svobodně se rozvíjet, podnikat, a dokázat že na to taky máme.. a zjistilo se, že v kapitalismu pečení holubi fakt nelítají. Zklamaní a otrávení pak Češi hledali svou zaslíbenou zemi, medem a strdím oplývající, v Evropské Unii. Ani Brusel nám ale pečené holuby neslíbil, a protože v EU většina zemí jen bere dotace, tak penízky docházejí.

    A tak zklamaný líný český Honza zahodí hrábě a uchýlí do hospody, za poslední pětník si dá pivo a buřta s cibulí, a bude nadávat jak je to nespravedlivý. A bude vzpomínat jak mu bejvalo dobře, když se mohl flákat a stejně dostával svých dvanáct set bolševických korun. A pak půjde chrápat, a zatímco se mu bude zdát o snadné výhře v lotynce, o pár kilometrů dál bude Helmut ještě za posledních slunečních paprsků honem sklízet seno, aby v noci nenamoklo, protože je dobrý hospodář. To ho naučil jeho táta, a toho to naučil jeho děda, protože se vždycky museli ohánět.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Mrzí mě že tu už nemůžu moc diskutovat.. diskuse se zajímavě rozjela :))
    Snad na to budu reagovat pozdějš. Z té diskuse tady začínám mít větší a větší dojem že argumenty všech jsou do nějaké míry platné a že rozdělování pravo levo je nedostatečné. Možná že to celé myšlení logické je nějaké divné a plné předsudků, soudů a nálepek.. Možná je čas na revoluci né ekonomickou ale myšlení :D

    LUBOB: Kdo a co určuje co komu patří? :))
    Každému podle jeho zásluh je právě definice alá reálný socialismus (která je podle mě špatná). Protože ty zásluhy většinou hodnotí někdo hodně neobjektivně a dle mého soudu nespravedlivě..
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    NEKROMANT: A vůbec, proč neporovnat na nejlepším příkladě který nám historie dodala.
    Německo po válce. Půlka v socialismu, půlka kapitalistická.
    Co říkají tvoje vědomosti o tom, kde se měli lidi lépe?
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    NEKROMANT: Elektrifikace venkova byla u nás nepochybně lepší, jen je detail v tom, čemu se říká venkov.

    Když máš osadu a na desítky až stovky kilometrů okolo jen volnou přírodu, případně neosvětlenou dálnici tak je to trochu něco jiného než cokoliv co máme v Čechách.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    ZARREMGREGARROK: Otázka jak co nazývat.. jeslti minulý režim byl socialistický.. :) Menší spotřeba přírodních zdrojů a větší sdílení. V koupelně jedna baterie (šetření přírodních zdrojů), postavení metra atd.. Elektrifikace venkova byla u nás lepší než v USA.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    NEKROMANT: Vyškrtnou je ze seznamu osob s nárokem na NZP :-)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Výbor pro tajné služby zveřejnil zprávu o kontroverzních vyšetřovacích metodách CIA. Metody CIA byly často brutální. Mají být vysocí úředníci Bushovy administrativy stíháni? Ospravedlňuje terorismus mučení? Hostem Petra Schwarze je Andor Šándor. http://media.rozhlas.cz/_download/3275088.mp3
    flash: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3275088
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    SYLVAEN:
    Tak to není Tvoje vina, ale chyba nadřízeného, těch 60%.
    Jinak s tím slibovaným snižováním daní, to je takovej lehkej úlet "moderní" pravice v společnosti zdeformované kulturní revolucí.
    1)Lidi dneska nechtěj, aby jim víc zbylo z toho, co si sami vydělaj, chtěj aby něco dostali z toho co vydělal někdo jinej. Pročež daj přednost stovce od státu, namísto ušetřenejm dvoum od sebe.(teda až na vyjímky, který ovšem voličsky naprosto nevytrhnou).
    2) Nedá se říct, že by státy s daněma jako kráva neprosperovaly, viz šílenosti s daněma z příjmu vysokopříjmových osob, teda dokud se nepovedlo zlikvidovat pocit sounáležitosti se státem, pokleslou hrdost na vlastní dějiny a další ohavné atributy (pravicové).

    Hlavní problém je v tom, že ono zdanění, tedy jeho výsledek, nakonec utápíme v debilitách, pokud se nejelo na deficitní státní rozpočty, bylo to dokonce nebezpečný, vybírat větší daně, protože se stoupající sumou vybranejch prostředků se postupně nafukoval státní aparát. Dneska je to fuk, nafukuje se na úkor rostoucího deficitu. No a jelikož se zjistilo, že obyvatelstvu to nevadí, stvořily se nadstátní orgány (aby se všechny chytré hlavy někam vešly), který taky bobtnaj. Částka, která se nakonec dosype k těm, kteří mají být státem podporováni, nijak závratně se stoupajícím výběrem nestoupe, protože poměr mezi výběrem a tím, co moloch sežere sám, je v lepšim případě konstantní. Utěšeně ale stoupá procento, který se ukradne.
    Chápu, že snižování daní si pravice vybrala jako stěžejní v týhle neradostný situaci, protože vychází z teorie, že málo-li se vybere, málo se debilně přerozdělí (napsal bych i ukradne, ale to je při znalosti lidí, který si momentálně na pravici hrajou, fakt neuvěřitelný i žáku páté A), ale správnej tah to není už z důvodu 1).
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    PHAILO: Aaaa, to je celkem možné. Stejně bych musel "nádeničit" dokud by mé vlastní projekty nebyly připravené ke startu, ale měl bych o to větší motivaci, protože bych věděl že co si vydělám, to mi zůstane.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ZARREMGREGARROK: robot se schopnosti se naklonovat. nekdo je vyrabet bude muset a nejlip, kdyz si to zaridej vlastnimi silami :P
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    SYLVAEN: Nikoliv, špatně jsi to pochopil. Psal jsem to tak, že kdyby tady byl kapitalismus (a tudíž by ti stát všechno nesebral), pracoval bys možná jen na svých projektech - efektivně.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    VYHULENY_UFO: Miss World bude robot, nebo klon?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam