• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    NEKROMANT: Z té ankety spojuji celkový prospěch a finance.. To je docela problém. Nevím jestli tu anketu neudělat znovu. Opravit asi nejde..
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    NEKROMANT: Průměrná mzda je kolem 25 500 Kč. V Praze a jiných velkých městech to bude asi výrazně více.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NEKROMANT:
    Já nevím co jsou náklady a co všechno se do toho počítá..

    v tom pripade, alou zpet na zakladku!!!


    NEKROMANT: odpoved je snad jasna, nzp by vsechny slusny pracujici lidi ozebracilo snad vic nez komunisti....
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    NEKROMANT: Místo platů mělo být asi příjmy.. Ale to si člověk všimne vždycky až když už je pozdě :D
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---

    Pokud by se zavedl NZP (v podobe shánění podpisu EOI - pro zjednodušení 7 000 - 10 000 Kč měsíčně), myslím, že bych z toho měl/a já a moje rodina nějaký prospěch? Tedy byla by finančně lépe nebo hůře?

    3 hlasy od 3 respondentů

      NEKROMANT
      NEKROMANT --- ---
      XCHAOS: Já nevím co jsou náklady a co všechno se do toho počítá.. Chtělo by to o tom vědět víc.. Ale tak každopádně to není nějaký modelový příklad.. Podle mě si to tam dělají bohatí pro sebe a na chudé kašlou :) Otázka co se myslí dotacemi jaké tam byly jak fungovali..
      Já už se zaměřuji spíš na demokracii ve škole: http://videafilosofie.webnode.cz/news/demokracie-ve-skole/
      Jana Nováčková | "Vedlejší účinky" tradiční základky - SlidesLive
      https://slideslive.com/38889646/vedlejsi-ucinky-tradicni-zakladky
      TEDxPrague - Jana Nováčková - Jak se z touhy učit se stane sběratelství známek
      http://www.youtube.com/watch?v=7cnxm-OatVs


      A na to kdo by měl vytvářet pravidla-zákony a jak :)
      O NZP toho moc nového v češtině není poslední dobou..

      Krom toho zase po svátcích budu obíhat úřady práce a podobné instituce :)
      A práci budu asi mít. Ale něco mi tam nevyhovuje.. Uvažuji jak by šlo ten produkt a s ním spojené služby nabízet etičtějším způsobem než se to děje teď.. :)
      VYHULENY_UFO
      VYHULENY_UFO --- ---
      XCHAOS: to zni dobre...

      NZP nikomu negarantuje, že bude mít např. na nájemné v Praze. může ale lidem pomoci, pokud si k němu přivydělají...

      takze jedina cesta jak nezit ve spolecnosti nemakacenku. stehovat se tam, kde lidi budou muset pracovat, protoze pak je jedina jistota - jako v tomto pripade - ze z prahy lemplove a prizivnici zmizi do socialne vyloucenych lokalit, jelikoz bez prace nebudou mit na zivot na drahem miste...

      a to by mozna bylo na nzp dobry... ale pak uz by bylo jednodusi, kdyz uz je to takovej spravedlivej system, vytvorit ghetta a tam platit zivot zdarma lidem, kteri jasne deklaruji, ze nechteji makat a ze jim staci davky :P

      cool bro!!!!
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      SEAMON: podle mě samozřejmě ano. dokud bude výchova obecně zdůrazňovat, že spořádaní občané, kteří poctivě tvrdě dřou v továrnách na zbraně, se živí poctivě, zatímco všechnu ta příživnickou verbež, co by chtěla podíl ze strojově zabalených potravin sklizených kombajny, by měl někdo naučit makat, tak se samozřejmě předsudků nikdy nezbavíme :-)

      (BTW v tomto komunistická výchova naprosto nevybočila z řady... a ostatně i spousta lidí, co je skeptická k dnešnímu vzdělávacímu systému, je úplně burt... individualismus nebo kolektivismus, konzervativismus/tradicionalismus nebo liberalismus/progresivita... všechno je to buřt, pokud se zdůraňuje, že práce je vždycky lepší, než nepráce... jenže ve skutečnosti min. některé formy zahálky prostě mají menší negativní externality, než některé formy práce)
      SEAMON
      SEAMON --- ---
      GORG: Zeby to bolo tym, ze do diskusie o ZP tahas temy, ktore zo slusnosti oznacim ako okrajove? Uspesne si vytvoril peknu OT vetvu diskusie a teraz vytahujes hate kartu. A ano, zial som k tomu prispel aj ja, kedze som na teba reagoval - nabuduce si to asi rozmyslim.

      Ale kedze sem neustale tahas vychovu a vzdelavanie - je podla teba sposob vychovy/vzdelavania faktorom, ktory nejako ovplyvnuje zriadenie / fungovanie / uspesnost NZP?
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      NEKROMANT: no, tohohle já se právě bojím: However, the total cost of the basic income system was considerably higher than the sum total spent on subsidies

      musí to být tak až jednoduché, jako prostá hromadná transakce přes všechny účty jednotlivých občanů ve všech bankách. jakmile to někdo začne komplikovat a hrotit náklady, tak to samozřejmě zkrachuje.

      GORG: na NYXu to k hateování nemá nikdy daleko....

      VYHULENY_UFO: je to jednoduché: NZP nikomu negarantuje, že bude mít např. na nájemné v Praze. může ale lidem pomoci, pokud si k němu přivydělají... pokud ale mají jiné priority, budou se muset odstěhovat.
      (srovnej s dnešním systémem příspěvků na bydlení....)
      NEKROMANT
      NEKROMANT --- ---
      XCHAOS: Já uvažuji že bych do budoucna založil zájmový kroužek přátel komunikace s úřady, ve kterém by byly hlavně bezdomovci. Představuji si to jako když František z Asisi žádal o povolení svého způsobu života u Papeže (vyhověli mu rychle i proto, že z nich šel děsný smrad).
      NEKROMANT
      NEKROMANT --- ---
      XCHAOS: Já. Od Marka Hrubce v nějaké debatě nebo videu. Ale podrobnosti nevín. To spíš vygoooglíš, vyyacyajuješ nebo vyduckduckgouješ :)
      Basic income in the Middle East - Wikipedia, the free encyclopedia
      http://en.wikipedia.org/wiki/Basic_income_in_the_Middle_East
      GORG
      GORG --- ---
      imho zmatek v terminologii (medicínsky psychická choroba je terminus technicus), ale tohle je diskuzní klub nebo hate party? ...
      GORG
      GORG --- ---
      SHEALA: Tak já o duševní nemoci vím něco ze svýho života a neuráží mě to.
      Možná nemám citlivost na vyjadřování takhle po netu odhadnout, jak si to kdo vyloží

      Jen se občas zastávám lidí,kde by to jeden nečekal.Je to myšleno spíš (trvdě)filozoficky, protože jak si s tím osobně v kontaktu nějakým způsobem jsou to stejně pak teorie, co ti jsou k ničemu,když máš vztek

      Já jsem tu netvrdil, že já jsem ten zdravej :) Ale tak je to diskuzní klub..musím si nasadit kravatu.a tvářit se, že rozumím psychologii.Snad tím nepodporuju nějaký šílený bandwagon neporozumění.

      Jsem ochoten se o té diagnóze Breivika pobavit, pokud mě u toho přestaneš osočovat.
      VYHULENY_UFO
      VYHULENY_UFO --- ---
      XCHAOS: snuzka divnych slov, kterym nerozumim.

      kazdopadne minimalne uz budou lide zvyhodneni mistem, kde ziji. jeste mi stale nikdo nevysvetlil, jak vyresi nzp problem, ze v praze jsou na naklady naq zivot vyssi nez v napriklad v beskydech. (a globalne uz neuvazuji, protoze v tom pripade se toerie nzp zacne rozpadat jak mrtvola v rybnice)

      s junipetrusem ci gorgem mas spolecny to, ze hledate koncept a nedokazete se oprostit od sobeckych prani "ja bych se hlavne mel mit dobre".
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      MANFRED: heh, z wiki:
      Notable libertarian proponents of basic income include Milton Friedman (in the form of negative income tax)
      ...
      Winners of the Nobel Memorial Prize in Economic Sciences who fully support a basic income include Herbert A. Simon,[127] Friedrich Hayek,[128][129] James Meade, Robert Solow,[130] and Milton Friedman

      ono opravdu to může být tak, že je prostě levnější si dodržování pravidel občany "koupit", než ho vynutit silou (a s tím jak člověk stárne, asi začíná cítit, jak moc společnost stojí na pravidlech... spíš, než jen na osobní iniciativě... )
      SHEALA
      SHEALA --- ---
      XCHAOS: Ale ZP nemá být na nějaký integrační období ne? ZP je na furt. ZP není tréninkové zaměstnání na půli cesty.
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      rád bych upozornil, že argumenty pro ZP jdou napříč politickým spektrem:
      Basic income - Wikipedia, the free encyclopedia
      http://en.wikipedia.org/wiki/Basic_income#Advocacy
      a mimochodem, aniž bych si to na wiki předem studoval, tak moje argumentace přirozeně spadá do:
      Basic income - Wikipedia, the free encyclopedia
      http://en.wikipedia.org/wiki/Basic_income#Right-wing
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      SHEALA: co mám já společnýho s Junipetrusem, kromě ZP? neznám ho, já žádný papíry na hlavu nemám, pokud vím. proč musím být v jedné větě s ním? nechci mu přisuzovat žádné stigma, ale nevím, jak to souvisí se mnou.

      já jsem založil firmu, která stále nezkrachovala a teče z ní státu každý čtvrtletí tolik DPH, že bych měl mít základní příjem předplacený na pěkných pár desítek dopředu. jenže prostě na podnikatele, který z toho něco má pro sebe, jsem měl vždycky moc málo drzosti. není jednoznačné, že chci ZP pro sebe - pokud vůbec, tak na překlenutí měsíce dvou, když se nedaří. vím ale o lidech, kteří jsou fakt pro společnost ve stávající fázi evoluce nepoužitelní - a každá komunita, která se je snaží nějak integrovat, tím bude handicapována. celkově vím o pár lidech, kteří kdyby existoval ZP, tak by nikdo nebyl motivován "dát jim šanci si vydělat"... a můj život by prostě byl lepší a já bych v takovém světě nejspíš byl úspěšnější či šťastnější než jsem dnes (to je samozřejmě jen odhad, ale je to možné)

      že ZP není adresný, umožňuje jeho relativní anonymitu. nebo resp. občan nemůže být zcela anonymní, ale jde o to, že nezavádíš placené místo úředníka, který by rozhodoval, zda někdo nárok má a někdo už ne (dělící čára bude vždy mlhavá a to logika bude trochu fuzzy)

      mj. ještě k tomu, kdo by měl adresně dostávat co... kritéria znevýhodnění se fakt s proměnou technologií mění. mobilita už dávno není rozhodujícím kritériem pro tržní hodnotu práce: samozřejmě, hraje roli v integraci do společnosti, na nějaké nevědomé úrovni fungování mezilidských vztahů. ale co vozíčkáři v Hornbachu? vysokozdvižný vozík tam přece musí taky projet všude! no a práce z domova na počítači? spousta lidí chodí do kanceláří jen sedět u počítače!

      dnešní doba na inteligenci místo na slepé poslouchání rozkazů klade takový důraz, že paradoxně - mírně zaostávat za průměrem je dnes větší znevýhodnění, než třeba omezení mobility. programátor si z domova může (teoreticky ještě pořád, i když konkurence narůstá) vydělat víc, než průměrný neprogramátor, který nepobíhá a mele pantem. kdyby "adresné" dávky měly být spravedlivé podle tebe tak by se muselo posuzovat větší množství kritérií kritérií a dávky by pak nedostali třeba všichni nemobilní - ale jen ti, kteří navíc ještě nejsou nadprůměrně inteligentní a nedokáží si najít práci přes Internet z domova. (v podstatě další věc, která mě vedla k podpoře ZP je, že se ze sociální péče stala samostatná věda, která posuzuje, kdo má na co nárok a kdo už ne...)

      (jenže opět: různé psychotesty lze promyšleně fingovat, takže např.nejinteligentnější lidi se často velmi rafinovaně naučí imitovat průměrné schopnosti, aby optimalizovali riziko... třeba včetně rizika, že budou něco donuceni dělat výhrůžkami, apod...)
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      GORG: teď řešej, že ho včas nesebrali matce (což Norové dělají rádi) a nenašli mu náhradní rodinu (ale že by to mohlo být tím, že JINÝ děti než jeho naopak failujícím rodinám sebrali, to je holt na ně asi už moc transpersonální)

      (na druhou stranu, aspoň v EU budou vstřícnější k "normálním" pragmatickým xenofobům, kteří nikde masově nevraždí a jen tak si jdou zanadávat a zademonstrovat... něco jako upouštění páry z kotle... no nevím, není to tu offtopic?)

      každopádně norský systém sociálního zabezpečení, umožňující prý v podstatě náhodně vybranému procentu rodin žít skrze "invalidní důchody" je zrovna dobrý důvod, proč když už, tak plnohodnotný ZP, a nesuplovat soudním systémem loterii.
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      GORG: no tak jasně, subjektivity se nezbavíš.

      kvantovka je hlavně příšerně proti-srsti matematika, která tě ochrání před tím, abys Kodaňskou interpretaci bral moc doslova (aneb Kodaňská interpretace, tedy to mnoho světů, jsou ty chemtrails, a před těma ta ochrání matematika, která je tak složitá a nudná, že už na to nemáš čas myslet, a hlavně se to netýká makroskopického měřítka.. i když pokud by kvantový jev vyrobil energii jen s určitou pravděpodobností, tak celá tvoje subjektivní větev reality by existovala jen s určitou pravděpodobností... v podstatě na tom nevidím nic divnějšího, než na Konfederaci solipsistů, nebo tak něco :-) chci říct, že filosofie zatím napáchaly větší paseku, než věda. dokonce i atomovky zatím byly použité historicky jen dvě... zatímco když dáš bandě pitomců nacionalistickou filosofii a mačety do rukou... nebo když zinscenuješ, že to tak bylo, a ve skutečnosti to s určitou pravděpodobností bylo trochu jinak...)

      experimentální psychologie je přesně to, co je věda překračující hranici, za kterou by jít neměla... proč si nevystačit prostě se shromažďováním dat (ale pravda, když to budou data o lidech, shromážděná bez jejich vědomí, tak jsi taky za čárou). co takhle se smířit s tím, že věda jako taková je v podstatě jen přírodní věda, a uvědomit si, že cokoliv, co se snaží pozorovat člověka, bude vždy něco mezi ideologií a náboženstvím, vždy tam budou zpětné vazby...

      jinak ano, s tím "posloucháním rozkazů" chápu... dá se říct, že co za Hitlera bylo "posloucháním rozkazů", to v dnešní společnosti hrozí, že bude nahrazeno "dělal jsem to, protože mi za to někdo platil". představa, že "když za to dostanu zaplaceno, je to určitě správná věc" je hrozně naivní. samozřejmě i to lze obejít přiměřenými postmoderními kličkami - např. "nebaví mi to" (v krajním případě: nevytvářím koncept, ve kterém být nájemný vrah je neetické, ale prostě se vymluvím na to, že mi to prostě nebaví" - případně, kdyby mi tuhle profesi dohodil Úřad práce, tak se můžu pokusit se v této profesi neosvědčit...). (obecně můj obecný argument pro ZP je, že mám podle mě právo odmítnout práci v továrně na zbraně... ale ono obecně.. co kdyby zarytému vegetariánovi dohodili práci v řeznictví? apod. možná nemáme právo vybírat si práci, která nás baví.. ale máme právo vybírat si práci, která se nám vnitřně příčí...)
      SHEALA
      SHEALA --- ---
      XCHAOS: ne, duševní nemoc není osud horší než smrt. Ani duševní nemoc ze schizofreního okruhu.

      Ano, je příšerné, pokud tě v postsocíkovské nemocnici ostříhají do hola a zavřou do klece. Díky práci nikým nevolených antivistů, Rowlimngové a MDAC se toto už tolik neděje. Je dost příšerné, když je o tobě článek na exotopedii (Míchal Kolesa). Jenže to není až tak problém nemoci samotné, to je problém že jsme jako lidi (my duševně zdravý) hovada, co nemáme nic lepšího na práci než se pošklebovat lidem co mají smůlu. (A díky tomu taky projdou ty zvěrstva, jako sou klece a stříhání dokola).

      Ale furt tohle všechno není níc, co inherentně patří k duševní nemoci, tohle patří k chování očkovanejch bělochů.
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      VYHULENY_UFO: ...na druhou stranu, radši se nechám oblbnout práškováním, než abych se nechal oblbnout tebou :-) nebo-li, některé grass-roots virální memy jsou možná neškodnější, než seriózně se tvářící cíleně prefabrikované virální memy :-) (obecně dokud chemtralis nepřikročí k taktice S vědků Jehovových a nebudou obcházet domácnosti ve dvou s fotkama kondenznačních stop za letadly, tak je to o ničem :-) a ta písnička od Becka byla moc fajn, náhodou)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam