PHAILO:
To se bezpochyby podílí. Ale motorem růstu je, byl a vždy bude právě kapitál.
Jejda, kam se nam podela ta oslavovana prace?
Jinak souhlas, jde o to, komu ten kapital patri, v jake mire, a jak se s nim zachazi.
Miliarda, co mi lezi na konte, je motorem rustu?
Proc bych mel jako podnikatel, ktery sleduje jedinou hodnotu, a to stale vetsi zisk, jak nas uci klasicke ekonomicke prirucky, nekam investovat kdyz, mi penize na uctu prinaseji bezpecny a vetsi zisk, nez rizikove investice? Tyhle uvahy najdem taky v klasickych priruckach. To se pak hovori o neduvere trhu.
A pak jsou jeste pojmy jako nasyceni trhu, coz je fenomen, ktery se cyklycky opakuje, a nasleduje pak faze zvana recese. To podnikatel - kapitalista, ktery neni hlupak a neustale pocita co mu prinese vetsi zisk, necha radsi lezet, jak uz jsem psal, penize na uctu, nebo nakoupi zlato, nez aby treba postavil blok novych domu, ktere nema kdo koupit, tim by totiz vykazal ztratu(majetku).
Takze ono z klasickych poucek lze tez vydedukovat, ale nejen vydedukovat, je to zrejme z pozorovani reality, ze motorem rustu, je kupni sila obyvatel, kapital obyvatel.
Otazka tedy je, kdo je zdrojem kapitalu - penez? A kdo muze byt.
Proc kdyz uz je tolik kapitalu na svete, si lide porad znova a znova musi pujcovat penize?
A proc jsou temer veskere penize dluhem?