• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    COMODOR_FALKON: Ne, práce nemusí být nutně vykonávána v rámci zaměstnání - může jít i o podnikání, veřejnou službu, dobrovolnictví ve veřejné sféře + pak máš i sezónní profese, kde je práce realizovatelná třeba jen od jara do podzimu (pokrývači třeba)

    Opakuji, kdo bude brat NZP, bude jist, nemusi k tomu pracovat, a neni povinen vykovanat zadnou praci.
    Takze musim te zklamat, NZP zpusobi to, ze jist bude i ten kdo nepracuje. A v tom vidim nejvyssi prinos.

    Mimochodem, ty by jsi skutecne chtel byt fizlem, ktery kontroluje jestli nejaky jedinec za rok odpracoval x hodin(tezko rict jake tva hranice, kdy si nekdou zaslouzi jist) ??
    A pokud by si jedince nacapal, ze za rok neodpracoval x hodin, naridili by jsi mu, ze nesmi jist?
    Jak by si to chtel udelat? Potreboval by jsi nejaky komando, ktere by zabavilo potravany, a treba naridilo domaci vezeni?
    Fuj, ohavne predstavy se vynoruji z tve fasistickeho vyroku.

    Některé práce možná nejsou úplně důstojné, ale často jde o práce, které někdo dělat musí
    Mozna ve fasismu nebo totalitnim state. Proc je delat nekdo musi?
    Ve spolecnosti svobodnych a rovnopravnych jedincu,, nikdo nemusi delat co nechce.
    - a zvláště u nízce kvalifikovaných pozic a jedinců by nemělo existovat, že řekne "nechci, nepřijde mi to důstojné"...
    Neexistuje nizce kvalifikovana pozice. Na uklizecku musis mit znalosti uklizecky a schopnost uklizet. Jeli tomu tak je to plna kvalifikace. A pokud reklamni manager nedokaze vyvest zumpu, je nekvalifikovany pro vyvazeni zumpy.
    Proc svobodny jedinec nemuze rict "nechci to delat" ?

    Holt debil s nedokončenou základkou bude kopáčem a ne raketovým inženýrem...
    Debil byt kopacem nemusi, muze byt nadavkach, nebo muze byt vekslak, nebo mohl zdedit dum, ktery prodal.
    Dokonce ani nemusi debil, jen proto, ze nedokoncil zakladku. Btw, kolik znas lidi kteri nedokoncili zakladku? Skutecni debilove v medicinskem smyslu samozrejme nepracuji, a maj invalidni duchod.
    Ale Raketovy inzenyr dnes muze byt propusten a skoncit jako kopac.

    Ale jako na druhou stranu nejsem proti tomu, kdyz nekdo, pokud chce vydelavat jako kopac, obzvlaste tehdy pokud skutecne nic jineho neumi.

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: je to trochu složitější. nějak automaticky předpokládáš, že se zde bavíš zásadně s lidmi, kteří si "nevydělali na to, co chtějí", nebo to aspoň někdy nezkusili, a že nikdo jiný mezi stoupence ZP nepatří. případně, že všichni obhájci ZP chtějí tenhle ZP především sobecky (tedy sobectví je v nějakém smyslu ok, pokud ovšem nejde o sobecku snahu zdanit "úspěšnější" a svést se na jejich úspěchu, což tedy dnes většinou nemá podobu nějakého individuálního parazitismu - ale spíš využívání komplexních systémů automatizace a dělby práce, které vznikaly po generace a nejsou zásluhou jednoho konkrétního člověka)

    mno stručné výhrady

    - ZP nebude nejspíš o tom, "co kdo chce", ale je to (z mého hlediska) spíš backup s cílem prostého přežití. dá se říct, že pokud si někdo vybere extrémně nízkonákladové prostředí k životu (nějaké to spolubydlení na venkově, apod.), tak že si možná ze ZP našetří na něco, co chce. častěji ale bude muset vyvinout nějaké úsilí. ZP je pouze korekce, nahrazující dnešní korekci ve formě minimální mzdy: je šitá na míru situaci, kdy reálná tržní cena něčí práce nepokryje něčí životní náklady, to je celé.

    - spousta lidí ZP vidí jako řešení spíše pro jiné, než pro sebe. já chci samozřejmě vlastnit, podnikat, obchodovat, apod. současně ale nechci být nikdy nucen bránit svůj majetek silou a nemyslím si,že vhodné řešení je i outsourcovat to (policie, armáda). jednoduše stojím o sociální smír, konsensus. v prostředí, kdy rostoucí část populace nemá šanci sama dosáhnout na nějaké významnější vlastnictví, jsou podle mě dvě možnosti: buď vynucování pravidel silou, nebo tvorba konsensu de-facto "uplácením". je to ale regulérní, transparentní obchod, ne úplatek: zde jsou transparentní pravidla, stejná pro všechny, dodržuj je, dostaneš občanskou mzdu. nic víc. čím jednodušší pravidla, tím nižší potřeba takové odměny, souhlas.ale taky jde o to, zda lidé mají nějaké šance. a tyto podle mě budou postupně mizet...
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    JUNIPETRUS: PHAILO: To se bezpochyby podílí. Ale motorem růstu je, byl a vždy bude právě kapitál.
    Jejda, kam se nam podela ta oslavovana prace?
    Jinak souhlas, jde o to, komu ten kapital patri, v jake mire, a jak se s nim zachazi.


    Měl jsem za to, že už jsme si tady vysvětlili, že peníze jsou pouze prostředkem směny. Tedy peníze a práce spolu souvisí tak, že se jedno dá směnit za to druhé.

    Miliarda, co mi lezi na konte, je motorem rustu?

    Proc bych mel jako podnikatel, ktery sleduje jedinou hodnotu, a to stale vetsi zisk, jak nas uci klasicke ekonomicke prirucky, nekam investovat kdyz, mi penize na uctu prinaseji bezpecny a vetsi zisk, nez rizikove investice? Tyhle uvahy najdem taky v klasickych priruckach. To se pak hovori o neduvere trhu.
    A pak jsou jeste pojmy jako nasyceni trhu, coz je fenomen, ktery se cyklycky opakuje, a nasleduje pak faze zvana recese. To podnikatel - kapitalista, ktery neni hlupak a neustale pocita co mu prinese vetsi zisk, necha radsi lezet, jak uz jsem psal, penize na uctu, nebo nakoupi zlato, nez aby treba postavil blok novych domu, ktere nema kdo koupit, tim by totiz vykazal ztratu(majetku).


    Pokud víš o účtu, který dokáže zhodnotit peníze víc než riziková investice, pak mi prosím pošli okamžitě další informace do pošty. Velmi bohatě se ti odměním, to se spolehni.

    Na okraj nemohu nedodat, že by mě opravdu zajímalo v jaké realitě žiješ, protože tyhle tvoje úvahy už překračují meze obvyklé bizarnosti.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JUNIPETRUS: tak co bys rad? zakazal vsechnu reklamu a nebo si sednul a zacal resit, kde reklamu povolit ano a kde ne? napriklad ve verejnym prostoru ji omezit velikosti, aby aspon majitel obchodu na sebe mohl upozornit, v soukromych podnicich, v privatnich mediich, at si ji maji kde chtej a poustej kdy chtej. ne? nebo by system nzp reklamu nejak resil jinak?


    COMODOR_FALKON: ok :P
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    NEKROMANT: Ne, práce nemusí být nutně vykonávána v rámci zaměstnání - může jít i o podnikání, veřejnou službu, dobrovolnictví ve veřejné sféře + pak máš i sezónní profese, kde je práce realizovatelná třeba jen od jara do podzimu (pokrývači třeba)

    Některé práce možná nejsou úplně důstojné, ale často jde o práce, které někdo dělat musí - a zvláště u nízce kvalifikovaných pozic a jedinců by nemělo existovat, že řekne "nechci, nepřijde mi to důstojné"...
    Holt debil s nedokončenou základkou bude kopáčem a ne raketovým inženýrem...

    JUNIPETRUS: Zrovna podporu v nezaměstnanosti bych v nějaké formě zachovat chtěl, přinejmenším coby stabilizační nástroj (aby se náhle nepropadli o třeba deset tisíc z měsíce na měsíc. To by mohlo mít drastické následky.
    A pak tu je opět to, že kdo pracuje a podílí se na rozvoji společnosti, by se měl mít lépe než flákač a to způsobem reflektujícím jeho společenské zásluhy (vyjádřené mzdou).

    S hodnocením chudoby je to komplikované. Záleží podle jakých tabulek. Podle EU se chudoba odvíjí od mediánu, resp. jeho 60%. V ČR je medián přibližně 21 tisíc, tj. hranice chudoby je příjem nižší než cca 13 tisíc.
    Nicméně se shodneme na tom, že to je dost málo... Já mám cca 15 tisíc čistého + cca 1500 stravenky a protože nechci bydlet někde ve sklepě, tak i se spolubydlícími se mé náklady na bydlení točí okolo 12K měsíčně...

    Dustojny zivot by mel byt dusledkem vyspele spolecnosti, ktera si jak diky technologickemu rozvoji tak moralnimu postoji muze dustojny zivot dovolit.
    Takový technický rozvoj v podstatě není možný, protože v každé společnosti je určité procento parazitů, důstojného života ani nejsou schopni a přesto by chtěli brát, aniž by dávali a čím více se jim to daří, tím více se společnost vlivem rostoucí sociální nespravedlnosti rozpadá...

    Je zenska, ktera pracoval 30let ve sklarne a pak byla propustene, pricemz, ji nikdo nechce uz zamestnat, flakac?
    Odpověděl jsi si sám - pracovala 30 let ve sklárně, to ji z flákačské kategorie vylučuje. A zrovna v takovém případě dost pochybuji, že by byla schopna psychicky uspokojivě snášet absenci zaměstnání. Myslím, že tohle by byl zrovna ten případ, kde by mělo intervenovat město a nabídnout nějakou veřejnou službu, třeba vedení kroužku práce se sklem pro děti v místní škole...

    Je zenska, ktera se stara o deti a domacnost flakac?
    To dost záleží na okolnostech, především na její motivaci a na výsledcích.
    Znal jsem ženy v domácnosti (z početných rodin) které vychovaly třeba 3, 4,... technické inženýry, nebo špičkové řemeslníky (jejichž platy jsou dnes běžně i nad dvojnásobkem průměru)
    Na druhou stranu znám pracovně i řadu žen, co si děti pořizuje jen ve snaze vyhnout se práci (nepřetržitý rodičák) a zajistit si vyšší příjem (minimálně cca + 2200 - proto jsem NZP skrouhnul na 2k) při relativně nízkých nákladech. Občas pak sice zasáhne OSPOD a děti kvůli zanedbání odebere, ale k tomu většinou dochází až během zápisů do 1. tříd, případně v lepším případě skončí o něco dříve v Klokánku, kde jsou schopni s těmi dětmi dohnat ztracený čas a vytáhnout je na level dostatečný pro základní, nikoliv "zvláštní", školu...

    Je nekdo kdo studuje ve svem volnem case vsechno mozne, zajima se o filosofii ci politiku, kulture nebo umeni flakac?
    A využívá to k nějakému rozvoji komunity...? Vyučuje, dělá posudky, vytváří něco...?

    JUNIPETRUS: Důchodci už mají odpracováno a výsledkem je odpovídající důchod

    Ale je chvalyhodne, ze jsi pro NZP, ale s NZP budou jist i ti, kteri pracovat umyslne nechteji. Opravdu to chces?
    Nechci, ale o riziku nárůstu kriminality a mrtvolných infekcí na ulici, jsem již psal.
    NZP ale srovná podmínky - teď je jedno, jestli člověk pracuje za minimální mzdu, nebo je na dávkách. Ve chvíli, kdy se většina dávek zredukuje na NZP, kterou dostanou oba, tak na tom ten pracující bude lépe - o svoji výplatu.

    PHAILO: Je fakt, že těch lidí je aktuálně méně, ale zase berou často o dost větší sumy peněz, než jsou navrhované 4k/2k...

    NEKROMANT: Tak i kdybyd byl breatharián bez zaměstnání, tak buď bys byl v evidenci a zdravotní za Tebe platil stát ve výši cca 1,15 $ za den, nebo nebyl a v takovém případě by sis musel platit cca 1,5 $ za den...

    VYHULENY_UFO: Dovolil bych si protestovat proti tomu, že to bylo "dávno" a volil bych spíše přívětivější "před nějakým tím rokem"... ;)

    JUNIPETRUS: K tomu slouží inflace, která Ti z peněz na účtu, úročených maximálně pár procenty, každý rok ukousne kus reálné hodnoty.

    Jinak mýlíš se s tou výstavbou bloku nových domů - to je totiž dost nákladný projekt, který vyžaduje silný kapitál a značné úvěrování, takže je to spíše projekt pro velkou korporaci a tam právě hraje roli nejen inflace, ale i potřeba nějakého cashflow, tj. provozní ztráta není až tak důležitá, důležité je, že firma vyvíjí aktivitu...
    V nejhorším se přileje víc peněz do marketingu v okolí potenciálních klientů... :-D
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    NEKROMANT: pro phaila jsou vsudypritomne reklamy samozrejme produkt, ktery rad konzumuje, dodava do nudneho verejneho prostotredi tolik barev a lesku, ukazuji mu krasne veci, dodava informace, jsou mu radcem, pruvodcem zivota, diky nim vi, jak ziska sebevedomi, muznost, pozna chut okamziku, nauci ho zdrave jist, rekne jak sbalit tu nejvic sexy holku. A to vsechno zadarmo!
    GORG
    GORG --- ---
    teda jedinou společnou vlastnosti Vrtulníkového Bena s nápadem M. Friedmana je natisknutí nových peněz, ale jinak udělal spíš opak.
    GORG
    GORG --- ---
    TOP_IDECKO: Nedávno jsem s překvapením zjistil, že Ben Barnakemu se říká "Vrtulníkový Ben", protože kvantitativní uvolňování (QE) zavedl v 2002 s odkazem na Miltona Friedmana a jeho nápadem vyhazovat peníze z vrtulníků na lidi, aby se tím stimulovala ekonomika.

    Ben: "The U.S. government has a technology, called a printing press (or today, its electronic equivalent), that allows it to produce as many U.S. dollars as it wishes at no cost."

    Imho je "Vrtulníkový Ben" nějaký podivný masový omyl - on nenatisknul peníze pro lidi ale bankám (Friedman mluvil o dávání peněz přímo lidem). Ti z toho nedostali nic, a naopak hodnota jejich peněz poklesla. Jaktože si toho skoro žádný ekonom nevšiml? Zběžně jsem procházel články renomovaných ekonomických a jiných novin a magazínů, a našel jen jednoho pisatele, který na to poukázal.

    Po letech pak Ben zavedl permanentní QE oproti předchozím QE, které bylo jednorázové, je to současné časově neomezené sypání peněz soukromým firmám.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    PHAILO: To se bezpochyby podílí. Ale motorem růstu je, byl a vždy bude právě kapitál.
    Jejda, kam se nam podela ta oslavovana prace?
    Jinak souhlas, jde o to, komu ten kapital patri, v jake mire, a jak se s nim zachazi.

    Miliarda, co mi lezi na konte, je motorem rustu?

    Proc bych mel jako podnikatel, ktery sleduje jedinou hodnotu, a to stale vetsi zisk, jak nas uci klasicke ekonomicke prirucky, nekam investovat kdyz, mi penize na uctu prinaseji bezpecny a vetsi zisk, nez rizikove investice? Tyhle uvahy najdem taky v klasickych priruckach. To se pak hovori o neduvere trhu.
    A pak jsou jeste pojmy jako nasyceni trhu, coz je fenomen, ktery se cyklycky opakuje, a nasleduje pak faze zvana recese. To podnikatel - kapitalista, ktery neni hlupak a neustale pocita co mu prinese vetsi zisk, necha radsi lezet, jak uz jsem psal, penize na uctu, nebo nakoupi zlato, nez aby treba postavil blok novych domu, ktere nema kdo koupit, tim by totiz vykazal ztratu(majetku).

    Takze ono z klasickych poucek lze tez vydedukovat, ale nejen vydedukovat, je to zrejme z pozorovani reality, ze motorem rustu, je kupni sila obyvatel, kapital obyvatel.

    Otazka tedy je, kdo je zdrojem kapitalu - penez? A kdo muze byt.
    Proc kdyz uz je tolik kapitalu na svete, si lide porad znova a znova musi pujcovat penize?

    A proc jsou temer veskere penize dluhem?
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    Dej si to video a používej kritické myšlení, ať más jakékoli životní hodnoty. :) Já to tady nesleduju, zavítam sem občas, když mě něco zaujme v novejch.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    TOP_IDECKO: Švihlíková dělá dlouhodobě čest svému jménu. Ale proč ji sem zase taháš?
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    Hezkej ten další rok všem! .)
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    Přednáška docentky Ilony Švihlíkové pro příznivce Nové republiky - 30.10.2014
    https://www.youtube.com/watch?v=cdfE5cO8RB8


    NEKROMANT: To o čem píšeš už je imho na papíře - MMT (Moderní monetární teorie). Zmiňujeuje se o ní i docetnka Švihlíková. Sleduj Fionora, ktery mě posílá spát od tatínkova PC (u Švihlíkové to samý, když dochází argumety, je tu maminka a tatínek, že u nich docentka ve svém věku stále žije :)) Kvantitativním uvolňováním (vytváření peněz z čirého vzduchu) se do reálné ekonomiky nedostane téméř nic. Nakonec vše končí u toho jednoho procenta nejbohatších. Nejsem si úplně jistej, ale jsou to myslím samotní autoři MMT, kteří tvrdí, že vytvářet peníze by vůbec neměly komerční banky (částečný rezervy). V našem Kotlíčku to nabývá ještě pikatnějších rozměrů tím, že banky u nás jsou čistě zahraniční. Takže podle mě NZP přímo souvisí s MMT. NZP a výběr daní na něj je podle mě naprostej nesmysl :). Prostě, chci-li oživit ekonomiku, dej peníze přimo lidem, ne bankám, to je podle mě základní myšlenka NZP. Imho potřebujeme novou Národní banku, v jejímž čele potřebujeme nějakého pravicového ekonoma a levicového ekonoma, zdatného matematika a jednoho probuzenýho, kterej to bude všechno korigovat. :o)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    PHAILO: Já jmenoval odvětví.. Jistě nevím jeslti armáda vyvyjí vlastní zbraně které jde označit za produkt :) nebo jestli PR nabízí něco co třeba označuje za produkt třeba nějaký prostor v TV reklamě nebo prostor v nějakých nezávislých novinách nebo reklamní plochu v metru.. :)
    Ztohoven - Znásilněný Podvědomí
    http://vimeo.com/1050620
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    NEKROMANT: Já myslím že by se na společnosti měli podílet všichni a né pouze ti u kterých se hromadí kapitál.

    To se bezpochyby podílí. Ale motorem růstu je, byl a vždy bude právě kapitál.

    Koho považuješ za opravdu bohatého? A koho bohatého znáš ty?

    Opravdu bohatý je pro mě člověk vlastnící majetek v hodnotě $ 50M+ (nebo ekvivalent). Znám jich osobně několik, identifikovat je určitě nebudu.

    NEKROMANT: Armáda je zcela jistě služba. PR, marketing a reklama i právní služby jsou překvapivě služby. U binárních opcí je to složitější, ale rozhodně mají blíž k produktu.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    VYHULENY_UFO: Obsah tam tvoří sám a já jsme také podivný, takže bys asi raději neměl číst co tu píšu :) Jinak webnode je brněnská firma který se přesídlila sídlo do Švýcarska.. důvody jsou uvedené v mnou odkazovaném článku ..
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NEKROMANT: takze sme tam kde sme byli na zacatku... podivny hostovany stranky na nejaky freehostingu... :P
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    VYHULENY_UFO: Jo tak.. ne webnode.cz nevlastním, nemám ani akcie ani nejsem družstevníkem :) Využívám bezplatné nabídky hostingu.. je to obchodní model freemium. http://www.lupa.cz/clanky/vit-vrba-webnode-pristi-rok-spustime-novou-verzi-webnode-2-0/
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NEKROMANT: no ja nevim, vzdycky sem zil nejak v predstave, ze k provozovani freehostingu potrebujes par zamestnacu aspon na hotline.. to vi i radovan kaluza z bananu :P
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NEKROMANT: ja te nechci rozesmat, ale tyhle rychlosti si pomatuju z dob, kdy sem byl v puberte... coz uz je kurva davno :P
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam