• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    ENKIE: Mno prave ten "tridni boj" by to resilo...
    Protoze ZP existuje skryte jiz nyni, ale pro nepracujici (hmotna nouze) je vyssi, nez pro pracujici (slevy na poplatnika, dite), kteri ten system ale financuji..
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: jojo, vlaky, metro, tramvaje, autobusy, auta, kola, kolobezky, chodce... :-)
    To uz muzeme rovnou...
    Dalibor Janda - Všechno na Mars
    https://www.youtube.com/watch?v=rmgp64uCQcs

    :D
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: pak tu mame dav ufnukanych, co si stezuje na prasnost (zrovna) z aut

    Tohle si tu myslím řešil jen ty :-) Možná bysme měli zakázat všechno, co se hýbe,)
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    XCHAOS: Minimalni zakladni prijem skutecne narusuje trh min nez ruzne jine tzv. "verejne zajmy" (centralni planovani ekonomiky, statni podnikani, statni regulace te ci one ekonomicke aktivity, statni dotace atd.), ale to jeste neznamena, ze ten zakladni prijem je dobry pro vsechny. Stat jednomu ukradne nejakou hodnotu, aby ji druhemu mohl predat. Pro nekoho to bude vzdy nevyhodne, a tak se opet dostavame k tomu, ze i tohle neni nic jineho nez klasicky marxisticky tridni boj, kdy ta chudsi vetsina okrada prostrednictvim statu bohatou mensinu, ktera pak nema motivaci ty hodnoty produkovat a jeste se u toho nechat fizlovat a omezovat za ucelem efektivniho zdanovani. Nic ti nebrani to podporovat, ale alespon nazyvej veci pravymi jmeny, aby bylo vzdy jasne, kdo ma jake zajmy a kde je ten stret zajmu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MANFRED: Pozemek je fajn, ale potrebujes take kapital, ktery ti tam tu fabriku postavi. Realita je jina - v republice mame spoustu podobnych brownfieldu, do kterych se nikdo nehrne - zatimco na drivejsich polich se buduji nove (vesmes jen skladove, malokdy vyrobni) haly :-)
    XCHAOS: Stav na severu je mozna lepsi nez v osmdesatych letech, ale do idealu to ma fakt jeste hodne daleko. Jak uz jsem psal, ono to neni jen o kouri z komina (ktery kazdy zdalky vidi), ale i o dalsich aspektech.
    XCHAOS: prace je dost - veskerou praci stroje nezastanou (navic zadarmo stroj taky neni, zamestnat manualniho delnika muze byt efektivnejsi) :) Jisteze, vsichni nemuzou delat jeden druh prace. Ale tady se bavime zcela konkretne o stavu verejnych prostor (ktery je tristni), a o tom ze zde je pomerne pocetna skupina lidi, ktera stoji s natazenou rukou, ale hnout prstem nechce, i kdyz proto neni zadny objektivni duvod... a tedy nevidim zadny racionalni duvod, proc takovym lidem cpat penize do chrtanu jen tak :-) Vazne nevim o zadnem duvodu, proc jakkoliv podporovat lidi, kteri makat nechteji nebo jsou vybiravi pokud jde o praci, kterou jsou ochotni delat. Argumenty typu "prece patnact let nestudoval proto, aby zametal ulici" neberu ;-) Chces prachy? Makej :-)
    XCHAOS: Automatizace byrokracie je zajimava uvaha - ale podle ceho budes automatizovat? Podle nedokonaleho zakona (pravidel, ktera nikdy nebudou dokonala), kde jeho strojovy vyklad muze vest jeste k horsim situacim, nez kdyz urednik rozhodne a privre oko? Jak takovy ten "lidsky" pristup chces zalgoritmizovat jsem vazne zvedavy :-) Software sam o sobe je plny chyb a programatori casto dobytci, kteri k poctivemu remeslu maji daleko... o nejake odpovednosti nemluve :-)
    XCHAOS: To je o narocich, ktere mas - bud je mas vysoke a trvas na jejich splneni - pak se obvykle zadluzis... nebo ze svych naroku polevis tak, abys na jejich realizaci disponoval vlastnim kapitalem a pak dluhy nemas ;-) Je to tvoje volba... jinak samozrejme na samotnem (rozumnem) zadluzeni se z podstaty nic spatneho neni. Kazdopadne to neni zadna nutnost se zadluzovat.

    alespoň určité minimum vykonané práce šlo opravdu ve prospěch všech - jako i tech, co se na vysledcich nikterak ryze ze sveho rozhodnuti nepodili a podilet nechteji? ..proc jako? :-) Proc zivit darmozrouta? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: spousta bohatých je bohatých díky korporacím (které jsou formou regulace, chrání před vznikem závazků, max. se můžeš dostat do nulu, ne do záporu, když s nima "táhneš za jeden provaz"...) a/nebo veřejným zakázkám (zbrojní průmysl, mimo jiné... ať už v USA nebo Rusku, to máš prašť jak uhoď...).

    bohatství fyzických osob v dnešním systému často zaniká a transformuje se do nějaké iluze bohatství (např. bydlíš zdánlivě ve vlastním, ale jsi zadlužený). stejně tak to, že někoho vidíš pracovat, není záruka, že tu práci někdo potřebuje (sám připouštíš, že o skutečnou práci je rvačka, tzn. min. část lidí, která předstírá práci, dělá něco zbytečného, co je nakonec čirá ztráta...)

    ZP je koncepce, která má zaručit, aby alespoň určité minimum vykonané práce šlo opravdu ve prospěch všech: dnes se za tímto účelem přerozděluje skrze státní úředníky, ale ti v důsledku vždy háj svoje vlastní zájmy a svojí nepostradatelnost (opět: dle Misese) a tudíž na existenci nějakého veřejného zájmu buď zcela rezignuješ (to dělají hardcore libertariáni) a nebo se rozhodneš, že veřejný zájem musí být zcela transparentní (výhodou ZP oproti adresným důchodům je možnost jeho transparentnosti: vždy víš, že ostatní dostávají stejný ZP, jako ty)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jo po svem... zakazy a prikazy a urcovani ktera prace je dulezita, ktera ne, urcovani, kdo a jak ma byt v jake vysi bohaty a hlavne rozdame si vsechno, protoze preci stat jsme my a je to nase...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: aha, ja zapomnel.. byrokracii budou vykonavat roboty... jdu se zahrabat a priznavam porazku...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no... mě se třeba nelíbilo, jak fungoval internet (drahý a pomalý), tak jsem před cca 13 lety šel, a začal jsem ho dělat po svém :-) svým způsobem, se státem je to podobné: je drahý a pomalý, nelíbí se mi to, tak jsem se dal k lidem, kteří ho taky chtějí dělat po svém :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no vidíš.. já jsem dost odpůrce byrokracie... velká část jí lze zautomatizovat, a pokud ta automatizace bude transparentní, může pak chod téhle transparentní byrokracie kontrolovat většina občanů (protože máme internet, otevřené datové formáty a takové věci)

    jenže v tomhle mi překáží právě ochrana soukromých dat občanů - a proti chci nějaký díl veřejných rozpočtů, který nenarušuje ničí soukromí a můžou jen všichni občané jako celek rozhodovat např. o výši ZP jako celku, a nemusí se to svěřovat obtížně kontrolovatelných úředníkům, pracujícím se soukromými daty...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    tady v tom auditku se pinda co je vsechno spatne, ale opravdu jit neco delat, to tady je schopen asi malokdo...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS:
    práce není dost... ne pokud všechny nepošleš ručně uklízet a leštit svět centrálně řízený umělými inteligencemi. ten nával řemeslníků, o kterém mluvíš, je důkaz, že práce není dost, že konkurence je už dnes dost velká.

    ja nevim a je nejakej problem se sebrat a jet jinam. chapou to ukrajinci, chapou to indove, chape to i ma zena, ktera jezdi makat do nemecka, protoze tady si nevydela to co si chce vydelat...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ...mám chuť napsat tldr, ale nesnáším to, tak si tvůj dlouhý příspěvek přečtu celý, na první odstavec jsem už reagoval (ruce a nohy spočítáš relativně snadno, ale jsou i další parametry, bez zásahu do soukromí špatně měřitelné... viz snahy dávat na nějaké kriplkarty podobné osobní údaje postižených, které by pak byly veřejně přístupné.. tudy cesta nevede, transparentní má být stát, ne postižení...)

    opakuji: práce není dost... ne pokud všechny nepošleš ručně uklízet a leštit svět centrálně řízený umělými inteligencemi. ten nával řemeslníků, o kterém mluvíš, je důkaz, že práce není dost, že konkurence je už dnes dost velká.

    můj přístup k ZP není NZP, ale prostě ZP (proměnný, v závislosti na výsledcích ekonomiky v daném období), a má být náhradou sociálního systému a záplatou na sytém důchodů, který se sám o sobě hroutí (tedy, důchodce bude průběžně financovaný důchod brát na přilepšenou k ZP, který dostanou všichni). opakovaně jsem tu zmiňoval, že jako náhrada zdravotních důchodů je to problematické: nicméně, tyto důchody by se o ZP snížily, a tím by se snížila částka, o které rozhodují úředníci - tzn. "mezní případy" (ne úplně slepí, ale těžce krátkozrací, ne úplně nemobilní, ale částečně chromí, apod.) by měly něco jisté, i pokud úředník rozhodne proti nim (nemluvě o tom, jaký přínos by to znamenalo pro lidi trpící nějakou psychickou chorobou - už jen možnost vyhnout se v nějaké přechodné době než se dokáží zaměstnat farmakologické léčbě a zbavit se strachu, který sám o sobě je příčinou řady těchto chorob!)

    lze si ake představit spoustu variant - např. jestli má ZP nahradit hroutící se důchodový system v Evropě, mohl by se ZP postupně valorizovat s roustoucím věkem občana (např. v průběhu produktivního věku by se valorizoval a plné výše by dosáhl v 60ti letech.. to by kompenzovalo stav, kdy vzhledem k inovacím tržní hodnota znalostí člověka v průběhu produktivního věku klesá - viz např. u mě jako programátora... moje znalosti týkající se původních PC jsou v éře smartphonů a cloudů fakt už nanic :-))
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ne, byrokracie tu bude vzdycky, a bude i za nzp. snad nekdo nemysli, ze nzp odstrani i byrokracii... :P

    navic predpokladam, ze v systemu nzp budete slibovat lidem praci lekaru zdarma, takze nevidim duvod, proc by nemelu lekarske komise existovat...

    otazka je, jestli nekdo bude chtit bejt lekarem v systemu nzp... :P
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    DANYSEK: Ekologickou zátěží to místo bejt může, zase naopak je to cenný pozemek, protože okolí je zvyklé na to, že se tam nepěstujou karafiáty, takže nezačne nepříčetně řvát když se tam postaví jiná fabrika.
    Jo, z tý biomasy ze tvořily pestrobarevné úsady, takže tam asi taky bude ledaccos, co se pak v kotli nakoncentruje, stejně jako radioaktivita z uhlí.
    Ono nejvíc se mi na tom dycky líbí, jak se zajásá jak už se vynalezlo, jak vyrábět levně, ba zadarmo a ekologicky..a tudíž je třeba rvát do toho dotace horem dolem a zdražit, aby to vůbec mohlo fungovat :-) a bleskově nekrachlo.
    A speciálně u elektriky-e když zavře elektrárnu, což je zároveň v drtivý většině i teplárna, tak mu buďto zmrzne okolí které topila, případně se mu složí místní distribuční síť na elektrootopy, nebo si může postavit místní výtopnu (pokud možno bez odpopílkování a odsíření:-)
    XCHAOS: To ignorantství byla nutnost, bez toho by se plánované hospodářství složilo dávno před před 89 tym, ono amíci na tohle jedou, stejně jako čína a spol., dodneška.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MANFRED: já jsem popravdě ten čmoud zažil. některým dnešním ekofobům by prospělo zažít, co šlo z komínů hnědouhelných elektráren předtím, než byly odsířené (a pochopit, že motivy pádu předlistopadového systému byly min. z části enviromentální... v podstatě v 70.letech když se to ještě budovalo, tak lidi ještě drželi hubu, protože aspoň v soukromí se šlo ztratit někam do lesů v bývalých Sudetech na chalupu.. v 80.letech to už vše jelo naplno, a dopravní zácpy složené z trabantů v kombinaci s čoudícíma elektrárnama prostě fakt nebyly k životu ani pro jinak apolitickou šedou většinou... tolik ke kombinaci různých faktorů, které vedly k pádu toho systému - většinou se zmiňuje jen ekonomika a osobní nesvobda, faktor ekologického ignoranství byl pozdější rétorikou potlačen)

    (brr, tyhle snahy napsat z-nyx-hlediska-dlouhý příspěvek co nejrychleji :-) ...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: posudkový komise? ale, ale.. nechceš se poučit u těch libertariánských guruů (typu Mises) v čí prospěch že vlastně nakonec vždy koná byrokracie? :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MANFRED: odsirene nebylo zdaleka vsechno - u nekterych elektraren se to "vyresilo" prostym ukoncenim vyroby... Samozrejme i misto "po elektrarne" je ekologickou zatezi, stejne tak samotna velko-tezba uhli rozhodne neni zrovna pratelska k prirode. Jenom kolik prachu se vyprodukuje pri tezbe a preprave uhli z dolu do elektraren (o vapencich nemluve; hromada energie se pouzije jen na jeho prepravu)... ne, to opravdu neni jen o tech kominech :-)

    Spalovanim cehokoliv (vc. biomasy) vznika CO2, ktere ve vyssich koncentracich take skodi... :) O vedlejsich produktech nemluve. Ano, existuji i jine zpusoby vyuziti biomasy - ktere ale energii nejen vytvari, ale take spotrebovavaji. Aby to casem nedopadlo jako s biopalivy, kdy az po case onoho "eko"primichavani vyplavalo na povrch, ze vlastne spalovanim biopaliv vznikaji nebezpecne karcinogeny a dusledky jsou horsi nez pri paleni obycejne ropy...
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PETER_PAN: Ono lidem už ty čudící komíny případně oxidy síry z kebule nedostaneš (říkali to v televizi, jenže před xy lety) :-)

    Jinak ten princip ala elektřina-to jest panel vyrobíme v číně, kde na ekologii se..ou, stejně jako konečně všechno ostatní, tam oko euroekologa nevidí, a pak se budem bušit v prsa jak jsme ekologický, fajn a bezva (a teda mít třeba tu elektriku drahou jako nikde jinde spolu s efektem že tim pádem máme dražší všechno a moc teda nerosteme), je docela oblíbenej. Na druhý straně faktem je, že elektrárna sice nečudí a nesíří, vyrábí z toho energoprodukty, jenže zase žere vápno a vápenec, který jsou taky neobnovitelnej zdroj a naopak nežere biomasu, neb jak byly prachy nutný pro solární barony a spol, zrušila se na ní dotace.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS:

    problém je, že si mi pořád neřekl, koho pošleš na veřejně prospěšné práce, a komu dáš invalidní důchod.

    ja nevim, ale na tohle jsou posudkovy komise slozeny s lekaru, kteri urci, jestli clovek bez nohou (napriklad po cukrovce) ma narok na invalidni duchod a nebo jestli je uplne zdravej a muze bejt na davkach, jejichz prijem je podminen verejne prospesnou praci formou napriklad zametani ulice.
    predpokladam, ze se schodneme na tom, ze clovek bez nohou asi by mohl mit narok na invalidni duchod, zejo...

    mam chut napsat OMG LOL

    jinak prace je dost, ale lidi delat nechtej. tohle celkem dobre vim, protoze obcas nejakou praci zadavam a tudiz poptavam napriklad remeslniky.

    Ja kdyz si vzpomenu, jakej byl u nas naval remeslniku, kdyz jsem vyhlasil, ze chci rekonstruovat sklepy. Kdyz si vzpomenu, jak sme predelavali v panelaku vytah. Za matkou, coby predsedkyni svj, tenkrat chodilo nemalo podnikatelu v oblasti vytahove techniky a predhaneli se s nabidkami co nam vsechno udelaji ci zaridi v pripade, ze vyhraji (od 40k pro kazdyho z nas az po dovoleny ve spanu, recku ci italii dle vlastniho vyberu do teze hodnotuy).


    a to jeste nebudu komentovat a premejslet, jak by si ten slavnej system NZP poradil prave s lidmi hendikepovanymi, invalidnimi.... predpokladam, ze odpoved by byla, ze NZP jim prospeje a budou se mit jeste lip nez ted...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam