• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    ENKIE: Být zaměstnancem samo o sobě není ani odporné, ani ponižující.
    Být zaměstnancem firmy/instituce se špatně nastaveným fungováním a strukturou už ano.
    A kolik je dobře nastavených firem/institucí ve státní správě...
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    GORG: Proc by mel prumerny clovek chtit byt statnim zamestnancem? Bejt zamestnancem je odporny a ponizujici, ale bejt statnim zamestnancem v systemu socialistickych regulaci a jinych sracek, ktere brani soukrome iniciative, je jeste mnohem horsi, protoze tvi sefove si pak k tobe muzou dovolit uplne cokoliv, jelikoz uz pak nemas na vyber z vice zamestnavatelu. Moje znama je zrovna zdravotni sestra, a ve statnim zdravotnictvi ji ti zmrdi nahore sikanovali a vykoristovali vic nez soukromy lekar, pro ktereho pracuje ted. Prumerny clovek, ktery zazil komunismus, ma uplne stejnou zkusenost.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: jestli by se nemel divit spis v haagu
    GORG
    GORG --- ---
    Mezitím snaha TTIP dále pokřivit systém směrem k vychýlení pravomocí korporací vs jedinec resp. stát

    Ano, dosud měla Británie štěstí, daleko větší štěstí než jiné země v Evropě, které už podle ustanovení o ochraně investorů byly žalovány 127krát. Česká republika, Slovensko a Polsko musely zaplatit na odškodném korporacím tolik peněz, že by za to bývaly mohly zaměstnat na rok 380 000 zdravotních sester.
    Počty případů, kdy korporace žalují státy, rychle rostou. Jak si korporace uvědomí, jakou obrovskou moc dostaly, přestanou žalovat jen slabé státy a začnou žalovat i státy silné.
    Jsem přesvědčen, že tuto smlouvu porazíme. Už se nám to jednou podařilo, když smlouva, které nyní říkají TTIP, se jmenovala Multilaterální dohoda o investicích. Po obrovské záporné reakci veřejnosti byla poražena r. 1998. Nyní se snaží znovu, pod jiným jménem.


    Dohoda TTIP zotročí evropské státy | 14. 1. 2015 | Britské listy
    http://www.blisty.cz/art/76126.html
    GORG
    GORG --- ---
    ZARREMGREGARROK: njn, ale řešilo se tu - předvídej a buď připraven, tak imho dělám právě to :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: to se ale divis na spatnem miste :)
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Tak ono je s podivem, proc skutecne se dosud neresi valecny zlociny, a je to jakoby beztrestne, jak pises
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: Takže ve třiceti máš pocit, že střední věk už je blízko.
    To je brutální pesimismus.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: zeptam se blbe, ale tomuhle ve svym veku versis... :P

    ja jen mam pocit, ze si se z kategorie idealista presunul do kategorie idiot...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: na silnicich rozhodne nikoho nezabijes beztrestne.
    GORG
    GORG --- ---
    ZARREMGREGARROK: No tak rozhodne. Ty to chces resit, kdyz uz bude pozde?

    za 20 let mi bude 53... to neni zadne scifi za dlouha staleti. tohle je zrejme i za nasich zivotu.
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Tak na silnicich taky :)
    A tebe killer robots neznepokojuji? Kdyz si odmyslis "bitevni pole" jako Irak, ale predstavis i zde ve mestech?

    Kdyz pominu, ze tim teda prijdou o praci vojaci, tak se zda byt opravdu ta "sci-fi" doba, kdy si vcas a v klidu ohlidat tu roboti etiku i pozastavit, kam to zrejme smeruje celkove.

    Trochu mi prijde, ze je nejen tu bran soucasny techno i politicky stav za jakysi konec dejin. Pritom jeste pred priblizne 200 lety tu byla monarchie a jezdilo se na konich, vznikala prvni zeleznice.
    Ted tu mame nejaky cas demokracii a kapitalismus, ale co se tady snazis rict - ze takhle bude vypadat cele 21. stoleti? Vicemene to same - hloupi ridici, lidi pracujici za pasem, stale stejne ekonomicky i politicky system, ktery je jakoby nejlepsi, co mame?
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: Tobě přijde "za dvacet let" jako blízká budoucnost?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: no, problem valecneho stavu v obecne je, ze civilni ztraty se tak nejak... predpokladaji... a v konecnem dusledku je nikdo neresi :)
    GORG
    GORG --- ---
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Tyjo ty pochyby kolem autoaut mi přijdou dost bezpředmětné. Do budoucnosti už jsem tu vítal :-)
    Záhy po samořídících autech už asi roboti nahradí i chodce. Technologická singularita myslím není buzzword jen. Takže řešit současný letošní stav, že to (ještě) není dokonalé?

    Mezitím se na bojištích už dle armády používají ozbrojení roboti resp. UAV, kteří si sami volí cíle, na který útočí (i takhle z vejšky např. pozná, že jde o zlého teroristu, či jaký to má filtr) resp. celá ta oblast je asi blízká budoucnost zahraničních a vnitrostátních válek (urban/policing). Jako tyhle roboti jsou přímo určení na zabíjení, ale koho znepokojuje možnost chyby?

    http://www.theverge.com/2014/1/28/5339246/war-machines-ethics-of-robots-on-the-battlefield

    Denise Garcia | The Case Against Killer Robots | Foreign Affairs
    http://www.foreignaffairs.com/articles/141407/denise-garcia/the-case-against-killer-robots

    This debate goes well beyond drones, as they are yesterday’s news. Existing armed unmanned aerial vehicles are precursors to lethal autonomous robotics -- that is, killer robots -- that could choose targets without further human intervention once they are programmed and activated. The Pentagon is already planning for them, envisioning a gradual reduction by 2036 of the degree of human control over such unmanned weapons and systems, until humans are completely out of the loop. But just because the Department of Defense wants it doesn’t mean the United States should allow it. Instead, Washington should take the lead in drafting a new, international agreement to ban killer robots and regulate other kinds of autonomous systems. There is no better time to push for such a prohibition than next week, on May 13, when 117 countries will meet in Geneva for the first multilateral UN talks on killer robots at the United Nations. There, the United States should stand up and tell the world that people must remain in complete control when it comes to war and peace.


    ALMAD: Zajímavý. Ale teda obrázek útesu by asi zmátl i normálního řidiče :) Podobný problém je i u reklam u silnic a dálnic, jak odvádí pozornost.
    Jinak zřejmě rapidní zdokonalení umělé inteligence přijde s kompletní simulací mozku než když u těch aut jsou to dnes behaviour patterny, které mohou mít své nedostatky.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ALMAD: spousta lidi si kdeco... mysli :-) Vstupni premisa je, ze lidi se nevenuji rizeni. Ano, to je v mnohych pripadech pravda, na druhou stranu se v IT bezne setkavame se situacemi, kdy i pocitace se zrovna venuji jine cinnosti nez se venovat maji... software je plny chyb, a co vic - jeho autori se vesmes zrikaji jakekoliv odpovednosti za skody softwarem zpusobenymi. Clovek v provozu muze vznikle chyby resit, kdyz bude moct zasahnout - a hlavne bude sledovat, co se kolem nej deje... coz asi nebude, kdyz se to prece bude ridit samo ;-) Priklad ze zivota muze byt ABS/ESP a dalsi asistenti v autech, diky kterym nekteri lide za volantem ziskavaji pocit neohrozenosti... a i kdyz tyhle systemy v mnoha kritickych situacich pomuzou, taky nejsou vsespasitelne - ale rikej to lidem, co se chovaji jak hovada :)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    //OT
    DANYSEK: Husty provoz s "myskujicimi" ridici bude take zajimavou vyzvou. Vybihajici male deti zpoza aut ve meste taky.

    Aniz bych si myslel ze to je tak ruzovi, tak lidi co to testil si mysli, ze tohle naopak zvladaj lip (viz priklad z cyklistou).

    Akorat pak teda pude nekdo po ulici s vhodnym obrazkem a vsechna auta okolo si budou myslet, ze sjizdej z utesu, no ;)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VYHULENY_UFO: Aby to nedopadlo jako při rozvoji solárních elektráren a nad solárnim letadlem neletěl hulící dvojplošník s několika reflektory, aby solární ekolet fungoval i za tmy.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: je mi to jasny,davno vime, ze nejvetsi hlavy piratske strany programuji openource aplikaci "otevreny stat". pobezi to na LAMPu a konektivitu statnim sluzbam bude zajistovat czfreenet, protoze je to levnejsi a ideologicky spravne.
    navic predpokladam rozmach vesmirnych letu a rozvoj solarnich letadel....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam