• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    ZARREMGREGARROK: No tak rozhodne. Ty to chces resit, kdyz uz bude pozde?

    za 20 let mi bude 53... to neni zadne scifi za dlouha staleti. tohle je zrejme i za nasich zivotu.
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Tak na silnicich taky :)
    A tebe killer robots neznepokojuji? Kdyz si odmyslis "bitevni pole" jako Irak, ale predstavis i zde ve mestech?

    Kdyz pominu, ze tim teda prijdou o praci vojaci, tak se zda byt opravdu ta "sci-fi" doba, kdy si vcas a v klidu ohlidat tu roboti etiku i pozastavit, kam to zrejme smeruje celkove.

    Trochu mi prijde, ze je nejen tu bran soucasny techno i politicky stav za jakysi konec dejin. Pritom jeste pred priblizne 200 lety tu byla monarchie a jezdilo se na konich, vznikala prvni zeleznice.
    Ted tu mame nejaky cas demokracii a kapitalismus, ale co se tady snazis rict - ze takhle bude vypadat cele 21. stoleti? Vicemene to same - hloupi ridici, lidi pracujici za pasem, stale stejne ekonomicky i politicky system, ktery je jakoby nejlepsi, co mame?
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: Tobě přijde "za dvacet let" jako blízká budoucnost?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: no, problem valecneho stavu v obecne je, ze civilni ztraty se tak nejak... predpokladaji... a v konecnem dusledku je nikdo neresi :)
    GORG
    GORG --- ---
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Tyjo ty pochyby kolem autoaut mi přijdou dost bezpředmětné. Do budoucnosti už jsem tu vítal :-)
    Záhy po samořídících autech už asi roboti nahradí i chodce. Technologická singularita myslím není buzzword jen. Takže řešit současný letošní stav, že to (ještě) není dokonalé?

    Mezitím se na bojištích už dle armády používají ozbrojení roboti resp. UAV, kteří si sami volí cíle, na který útočí (i takhle z vejšky např. pozná, že jde o zlého teroristu, či jaký to má filtr) resp. celá ta oblast je asi blízká budoucnost zahraničních a vnitrostátních válek (urban/policing). Jako tyhle roboti jsou přímo určení na zabíjení, ale koho znepokojuje možnost chyby?

    http://www.theverge.com/2014/1/28/5339246/war-machines-ethics-of-robots-on-the-battlefield

    Denise Garcia | The Case Against Killer Robots | Foreign Affairs
    http://www.foreignaffairs.com/articles/141407/denise-garcia/the-case-against-killer-robots

    This debate goes well beyond drones, as they are yesterday’s news. Existing armed unmanned aerial vehicles are precursors to lethal autonomous robotics -- that is, killer robots -- that could choose targets without further human intervention once they are programmed and activated. The Pentagon is already planning for them, envisioning a gradual reduction by 2036 of the degree of human control over such unmanned weapons and systems, until humans are completely out of the loop. But just because the Department of Defense wants it doesn’t mean the United States should allow it. Instead, Washington should take the lead in drafting a new, international agreement to ban killer robots and regulate other kinds of autonomous systems. There is no better time to push for such a prohibition than next week, on May 13, when 117 countries will meet in Geneva for the first multilateral UN talks on killer robots at the United Nations. There, the United States should stand up and tell the world that people must remain in complete control when it comes to war and peace.


    ALMAD: Zajímavý. Ale teda obrázek útesu by asi zmátl i normálního řidiče :) Podobný problém je i u reklam u silnic a dálnic, jak odvádí pozornost.
    Jinak zřejmě rapidní zdokonalení umělé inteligence přijde s kompletní simulací mozku než když u těch aut jsou to dnes behaviour patterny, které mohou mít své nedostatky.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ALMAD: spousta lidi si kdeco... mysli :-) Vstupni premisa je, ze lidi se nevenuji rizeni. Ano, to je v mnohych pripadech pravda, na druhou stranu se v IT bezne setkavame se situacemi, kdy i pocitace se zrovna venuji jine cinnosti nez se venovat maji... software je plny chyb, a co vic - jeho autori se vesmes zrikaji jakekoliv odpovednosti za skody softwarem zpusobenymi. Clovek v provozu muze vznikle chyby resit, kdyz bude moct zasahnout - a hlavne bude sledovat, co se kolem nej deje... coz asi nebude, kdyz se to prece bude ridit samo ;-) Priklad ze zivota muze byt ABS/ESP a dalsi asistenti v autech, diky kterym nekteri lide za volantem ziskavaji pocit neohrozenosti... a i kdyz tyhle systemy v mnoha kritickych situacich pomuzou, taky nejsou vsespasitelne - ale rikej to lidem, co se chovaji jak hovada :)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    //OT
    DANYSEK: Husty provoz s "myskujicimi" ridici bude take zajimavou vyzvou. Vybihajici male deti zpoza aut ve meste taky.

    Aniz bych si myslel ze to je tak ruzovi, tak lidi co to testil si mysli, ze tohle naopak zvladaj lip (viz priklad z cyklistou).

    Akorat pak teda pude nekdo po ulici s vhodnym obrazkem a vsechna auta okolo si budou myslet, ze sjizdej z utesu, no ;)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VYHULENY_UFO: Aby to nedopadlo jako při rozvoji solárních elektráren a nad solárnim letadlem neletěl hulící dvojplošník s několika reflektory, aby solární ekolet fungoval i za tmy.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: je mi to jasny,davno vime, ze nejvetsi hlavy piratske strany programuji openource aplikaci "otevreny stat". pobezi to na LAMPu a konektivitu statnim sluzbam bude zajistovat czfreenet, protoze je to levnejsi a ideologicky spravne.
    navic predpokladam rozmach vesmirnych letu a rozvoj solarnich letadel....
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KANG_KEK: no, tem moc pomahat nemusis... naopak, zrusis tamni regulaci a deti bude dost :)
    KANG_KEK
    KANG_KEK --- ---
    DANYSEK: A děti v Číně vyrobí!
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: vybirat budou prece pocitace... XCHAOS to naprogramuje :)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: schvalne jestli prijdes na to, proc se duchodovy system hrouti :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: respektive, pokud bys chtel kazdej rok vyhlasovat vyberka na uklid ulic, proc ne, ale musel bys najmout cloveka, kterej by celej rok nedelal nic jinyho nez administroval vyberko na uklizeni ulic.

    nevim, podle me by tato logika mela za dusledek opetovne zvyseni byrokracie, ba navic si nejsem jist, jestli by se v systemu NZP nasel nejakej blazen, kterej by sel delat na urad administratora vyberoveho rizeni na uklid ulic...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS:
    ale klidně každý rok to vyhraje jiná firma

    obavam se clovece, ze naprosto vubec nic netusis o vyberovych rizenich a jak to ma stat nastaveny, protoze je demokracie. kazdy rok vyhlasovat vyberko na uklid ulic je nesmysl, protoze priprava vyberka neco trva, musi nejakou dobu viset na vyvesce, taky trva zpracovani a vyhodnoceni vyberka, navic maji ucastnici pravo se odvolat, proto nektera vyberka trvaji i tri a vice let, protoze se furt nekdo odvolava.

    proto si myslim, ze uklid ulic by mel stale spadat pod technicky sluzby, ktery si sami zajisti sluzby budto formou vlasntnich zamestnancu/externich uklizecu ci lidmi ve vykonu trestu ci v ramci obecne prospesnych praci...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: stejne tak je zvlastnim konickem ocekavani, ze i bez prace muzou byt kolace.. copak ocekavani, ale aktivni podpora :-)

    Roomba by si na nasem tankodromu 100% vylamala zuby a vubec bych se nedivil tomu, kdyby stroje "nahodne mizely" z ulic pri vykonu prace. Viz nize. V zeleznicnich svodkach se o ukradenych sdelovacich kabelech pise... vicemene obden. Navic ti pitomci ani nepoznaji, ze kabel neni medenej, ale optickej... :-)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    DANYSEK: Maj jednu chybu, že stojej za ho...málo:-) Budoucnost nedokážou předpovědět, minulost blbě interpretujou, současnost neuměj.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: popravdě: nemyslím, že úkolem státu je shánět tak dlouho někoho na nucené práce, dokud se ti ulice nebudou zdát nějak "dočista čisté". možná, že s úklidem je to s jakoukoliv jinou prací: když to někdo dělá z donucení, bude to dělat naoko. když o tu zakázku bude soutěžit několik firem, a bude skutečně jasné, že ne až po volbách, ale klidně každý rok to vyhraje jiná firma - a třeba ne na základě nejlepší nabídky ale na základě místního referenda - tak ty firmy už najdou způsob, jak to udělat efektivně.

    a že pro ně bude pracovat někdo za méně, než je dnešní minimální mzda? inu, je to substituovatelná práce, někdo, kdo si bude chtít přivydělat k ZP se určitě najde. a hlavně ta firma si sama rozhodne, zda je výhodnější na to najmout nějaké znuděné metaře, nebo třeba nakoupit flotilu nějakých roomba robůtků (dobíjených solárním panelem na zádech :-)), ve verzi určené pro městské použití... třeba to bude dražší, ale třeba se občané rozhodnou, že jim takový úklid a jeho kvalita vyhovuje víc, než za každou cenu někoho vidět makat, kdo ví. (u těžby hnědého uhlí a tím i elektřiny jsme toto už udělali, taky tam posíláme rypadla místo lopat s krumpáči, tedy pardon, místo substituovatlené pracovní síly s krumpáši..a lopadlami)

    opravdu něčí potřeba někoho za každou cenu vidět makat je zvláštní koníček. já se přiznám, že radši vydím práci zautomatizovanou, než abych viděl, že jí dělá někdo, kdo je do toho nucen. to je zase moje prerence....
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MANFRED: ano, ekonomu tu mame tri prdele :) ale to je problem tech lidi, co si zvolili... opet neni duvod je zivit formou nejakeho NZP jen proto, ze dotycnym je kravata blizsi nez lopata :)

    Zeleznice tam obvykle je, s tema prijezdovkama to byva uz slabsi (obvykle protinaji obytne zony) - je obecny problem silnicni i zeleznicni infrastruktury, ze desitky let chybejicich investic se na nich podepsaly. U zeleznice mas problem i s tim, ze nejen nalozit staci... na druhe strane potrebujes i vylozit a casto neni kde. Ovsem nejvetsi majstrstych se povedl u Zatce - kde letiste s velkou pristavaci drahou bylo zlikvidovane a udelala se z toho dnes vlastne poloprazdna prumyslova zona. Poradna silnice tam vede jen od Chomutova, ale ku Praze se ta desitky let budovana R7 porad nejak nedari dotahnout :) A k letisti vedla vlecka, co uz davno neni pouzitelna.

    Pritom stavba Amazonu vedle Dobrovize je typicka polni novostavba :) Jako by kolem Prahy nebylo brownfieldu uz ted dost ;-) (viz areal Poldovky na Kladne.... nemusime jezdit ani daleko).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam