• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Hm a aky presne suvis ma pocet obeznych ludi s tym, ze iny ludia hladuju? Obezita sa vyskytuje bezne aj u ludi s nizkym prijmom, prave koli tomu ze sa stravuju nekvalitne (co zas paradoxne nemusi vobec znamenat, ze ten problem nemozu riesit).

    Proste si spojil len 2 cisla, ktore maju dokopy nejaky emocny naboj. Podobne ako ked sa v reklamach snazia argumetovat tym, ze mame setrit vodu lebo na inych miestach jej maju malo. Logiku to nema, ale daju sa z toho robit super dojemne reklamy..
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    XCHAOS: Aby som tu ideu chapal spravne - ZP na takej urovni, ktora pokryje dan z pozemku, ktory by zabezpecoval sebestacnost poberatelovi ZP. Je super, ale platit niekoho aby udrzoval cistotu pre nas vsetkych v meste - to je fuj hej?

    Len tak uplne nechapem, ako a s cim bude ten poberatel ten pozemok obrabat, ked na najom da cely prijem. A aj keby mal nejaky prvotne vyrobne prostriedky, tak ten pozemok ma uzivit jeho - tj. priestor na barder produktov je minimalny a tym padom si neviem ako je to realne dlhodobo udrzatelne. A uz ani nehovorim o tom, ze niektore roky sa proste nezadari - to potom co? Dostane extra ZP aby nemusel zrat zem? A to ani nespominam, aka fasa jednoducha robota to je a vobec nevyzaduje ziadne vedomosti a schopnosti..

    Ja ti neviem, ale nejako mi ta logika tvojho planu unika..
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MANFRED: navic sem se jeste asi blbe dival, ale nenasel sem tam nic o 29% obeznich lidi...

    asi drobny rozdil v pouzitem translatoru...
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: No moc tomu rozporování těch čísel nerozumím ... "zdravý aktivní život" mi přijde jako takový juppie termín od člověka, který nikdy nehladověl :-) Ale vypadá to, že je víc těch, kteří se přejídají až skoro doslava k prasknutí v některých případech, než těch, kteří naopak nemají ani pořádně co jíst
    ¨
    Jinak mám trochu problém sledovat tok tvého příspěvku (i teda problém tomu tak úplně věřit nebo ho brát vážně přes ty nánosy cynismu .)), ale tu tezi myslím už nějakou dobu kontrují studie ukazující, že množství dětí souvisí s životními podmínkami. Čím horší jsou, tím více si ty lidi dělají dětí.

    Ze statistik to vypadá, že i víc lidí umírá na nadváhu než na podvýživu. :)

    Jako tady ani tak mi nešlo o to, co je čí vina, ale čistě takový globální pohled na celkový stav pro nezaujatého pozorovatele.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG:
    Já tam teda čtu že 805000000 lidí na světě nemmá dostatek jídla vést zdravý aktivní život, což mi jako statistickej dvojnásobek lidí s nadváhou nepřipadá.
    I kdyby, on ten člověk s nadváhou přemejšlel, nepořídil si 10 dětí aby mohl koukat jak mají hlad, tudíž je on i jeho případný potomstvo tlustý. Pokud tom s 10 dětmi, co sleduje napínavej seriál kolik jich přežije někdo doručí jídlo, aby on a jeho 10 dětí nehladovělo, vrhne se na věc, pořídí s jich 20, načež je nutný poslat dvojnásobek pomoci, ty až dorostou pořídí si to zase po dvaceti a bác ho rázem je možno podporovat přes 200 lidí, až se situace dostane do bodu, kdy budou mít zase hlad, akorát jich bude hladovejch mnohonásobně víc.
    Přičemž teda ne že by nebylo žrádla tolik že se neví kam s nim, lejem ho do nádrže, pálíme a vyhazujem tempem jak ho stačíme vyrábět, vyrábíme z něj nesmysly (a aby ho bylo ještě víc, tak to pěkně dotujem), takže tlustej nesežral jídlo hladovýmu (ač to odporuje rozšířenýmu bludu, že má-li se někdo dobře, je to tím že obral toho co se má blbě), ale jen prostě pomáhá likvidovat tu záplavu žrádla nehledíce na svuj zevnějšek.
    GORG: Až nastoupí roboti, nebudem muset tak maximálně importovat tolik lidí ochotnejch ještě poklesle pracovat.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: bydlim sam, a platim najem.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: libi se mi tam ten tag:

    Čtěte více o: socialismus | práce | EU
    GORG
    GORG --- ---
    Až nastoupí roboti, nebude prý na výběr. Práci bude muset zajišťovat stát | Ekonom.iHNed.cz -
    http://ekonom.ihned.cz/...10-az-nastoupi-roboti-nebude-pry-na-vyber-praci-bude-muset-zajistovat-stat

    "Práci bude muset zajišťovat stát" to je jakoby pohled řešení z té druhé strany.

    "A z čeho se to ZP bude asi tak platit, když budou všichni pobírat?" - to myslím ukazuje na fail perspektivy, že ideál je 100% zaměstnanost, ačkoliv automatizace právěže ten život ulehčuje, tak by nás naopak neměla dostávat do patové situace.

    "Cestu vpřed tak jednou bude muset nejspíš otevřít kompromis, jehož podoba zatím moc jasná není, ale bude zřejmě založena na nějaké dohodě státu a soukromého byznysu."

    Tahle věta zní spíš teda děsivě, co tak tak i může znamenat. Nezapomínejme, že korporace a fašismus vznikaly na stejných kořenech. Ale může to být dohoda i pozitivním směrem.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jako ze NZP zvedne sebevedomi a nauci lidi rikat si vic za svou praci? :-) To mas z jakeho zdroje? :D
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    kdyz ten zivot kdyz se musi pracovat je táák tezkej, fňááák!
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ano, za b) mas pravdu, spousta lidi ma nizku sebevedomi a neni schopna odhadnout svoji cenu... ale umet si rici o penize za praci a navic se umet zorientovat v cenach za praci, vyzaduje trosku prace, casu a zkusenosti, ktere ziskavas zase.. hadej cim.. praci :P
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS:
    GORG: panove, bejt obezni je pravo. kazdej ma pravo bejt tlustej, akorat proto musis neco udelat... nekomu staci se dobre narodit do bohaty zeme, nekdo musi makat a nekdo ceka opet s natazenou dlani, protoze by rad byl tlustej bez prace :P

    ale neni to tak, ze nejaka zla zeme vrahu z wolstrytu, nuti lidu aby byli tlusti....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: víceméně - já sám pozoruji, že nejúspěšnější v dnešním systému nejsou lidi, kteří jsou fakt ochotní pracovat, ale spíš lidi, kteří se nestydí říct si o trochu víc peněz za stejnou práci, než ostatní (samozřejmě je tu skupina lidí s opravdu nenahraditelnými znalostmi, které mají fakt velkou tržní hodnotu, ale těch je prostě malé procento populace)

    ZP není o napřažené dlani, protože ho mají dostávat všichni. má tedy pomoci těm, kteří právě tu dlaň neumí nastavit tak dobře, jako jiní.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GORG: tak pravděpodobně je snadné přeprogramovat lidi, aby se v jídle řídili reklamou a ne svými přirozenými potřebami - ať už jde o přímou masáž reklamou, nebo prostě o to, že nedokáží náhražky potravin rozeznat od potravin, nevím. na druhou stranu - jestliže jsou lidi snadno zmanipulovatelní k obezitě, proč by nemohli být zmanipulováni i k tomu, aby se smířili s tím, že vyzkoušíme zavedení ZP? :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: v cem vidim problem? potkavam pravidelne pri svych prochazkach se psem spoustu lidi, kteri se zivi sberem a nikdo je nenuti pracovat.

    to je xchaosi stav mysli. budto jdes neco delat sam a nebo cekas s natazenou dlani a jsi nasrany, ze ti do nikdo nic nedava...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: tak ses pekne pochvalil a muzes jit teda predstirat neco, co se nekomu jinemu jevi jako prace ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: půjde vydělávat jako _někteří_ (nebo půjde předstírat něco, co se někomu jinému bude jevit jako práce).

    hele, já nemám čas tuhle debatu vést donekonečna - musím taky pracovat, že. podstatné je, že nechci ze svých daní platit člověka, který bude pro id JUNIPETRUS vymýšlet, jak před někým dalším předstírat, že dělá něco užitečného. připouštím jeho právo na existenci, i když nic užitečného dělat nebude. nemůže samozřejmě čekat extra velký luxus, ani nějaké extra společenské uznání - ale v zásadě tak vznikne menší škoda, než kdyby se, co já vím - zaměstnal v továrně na zbraně. jsem v podstatě ochoten ze svých daní platit jakési "odškodné" každému, kdo se nezaměstná v továrně na zbraně (samozřejmě jsou zde určité hranice) - prostě si nehledím svého a využívám mozek k tomu, abych přemýšlel, jaké důsledky bude mít různé počínání jiných lidí. (v tomhle jsem radikální egoismus prostě vzdal - i když individualistou v řadě ohledů zůstávám - například zdaleka nejradši dělám něco co mi baví když jsem sám v místnosti a nemám moc rád společnost jiných, apod. - takže jeden ze smyslů ZP vidím i v tom, že lidi nebudou nuceni do kolektivní interakce kvůli pouhému vydělání si na živobytí)
    GORG
    GORG --- ---
    XCHAOS: Proč by si chtěl měnit dokonalý systém?

    Přes 2 miliardy lidí (29% populace) má nadváhu nebo jsou přímo obézní. To je statisticky dvojnásobek těch, kteří nemají, co jíst ( http://www.wfp.org/hunger/stats )

    Co měnit na tak dokonale nevyváženém systému , co tu chceme s tím ZP zlepšovat? :-)

    Kdo chce, práci si najde. Na každé zrušené místo nahrazené roboty přibyde stejný počet nových typů pracovních míst. Korporace se starají o blaho planety Země a ekosystému, pečlivě sledují stav planety, a sledují ekologické postupy
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: popravdě - pro jiného děláš z donucení v situaci, kdy nemáš možnost uživit sám sebe přímo (např. lov, sběračství, zemědělství). jaká část lidí by dobrovolně kooperovala, to se odhaduje špatně, já jsem třeba liberál a soudím, že velká - ale to nic nemění na tom, že pokud se někdo v téhle společnosti narodí aniž by např. vlastnil pozemek, kde může farmařit či lovit a uživit sám sebe, tak se prostě do dělby práce nezapojuje dobrovolně).

    ať už má jakékoliv další vady, tak nevidím např. důvod se id JUNIPETRUS vysmívat, že nezdědil (na rozdíl od cca třetiny české populace) nějakou nemovitost, ve které by mohl bydlet bez placení nájmu (a pokud by byl ve výhradním vlastnictví, nemusel by platit ani do fondu oprav, kdyby opravy zvládal svépomocí). není to tak, že bych ho automaticky chtěl nechat bydlet ve svém a byl ochoten vystěhovat se na ulici: pouze konstatuju, že výchozí podmínky nejsou pro všechny stejné (a ani po zavedení ZP tedy právě nebudou - ZP je o přežití, ne o pohodlí)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: no a jeste lepsi reseni je, ze nedostane nic a pujde si na sve potreby vydelat stejne jako vsichni ostatni co maji zdrave ruce a nohy, nez abych mu ja musel cokoliv platit. a s argumentem, ze uz ted neco platim, takze mi to muze byt jedno, za mnou nechod, to bych zminimalizoval anebo uplne zrusil ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam