• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: V cem treba u ZP nebo zruseni GFŘ chybi jasne nastaveni pravidel?

    Co je ta otazka? Jak overovat plneni pravidel?
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Tak pristehovalci muzou byt problem to jo. Ne neresitelny. Kazda zeme ma sva odlisna pravidla. Kupr. do USA se dostanes jen s obtizemi, do SA pouze, pokud mas tam rodinny prislusniky apod. pouze na svoleni. U NZP bys tohle musel nejak uvazit.

    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: duchod je jen protiplneni proti drivejsimu odvodu statu prave za ucelem, ze ve stari nejake penize dostanes... na duchod si cilene predplacis ;-) Spatny priklad. A tedy NZP budes davat automaticky naprosto komukoliv? :-) Do roka tu mame 5x... ne 10x tolik pristehovalcu... byrokracii, ktera by tomu branila prece zrusis :D

    Ano, byrokracie na jedne strane treba zvysuje riziko vzniku korupce - na druhou stranu bez byrokracie ti nastoupi jine patologicke jevy :-) Automaticka implikace, ze byrokracie = korupce je nesmysl. Korupce dostava prostor tam, kde nejsou jasne nastavene pravidla. Coz samo o sobe neni chyba byrokracie - ale pouze chyba jeji implementace. To mas stejne jako se software v pocitaci - ten ma take spoustu chyb :D

    Stale cekam na tvou odpoved, sice toho moc napises - ale ocividne se to snazis zahrat do autu :)
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Ne zruseni byrokracie omezuje moznost korupce. Prostymi slovy lze rict, ze cim vic byrokracie tim vic lidi musis uplatit. Bez nadsazky.

    Ok trolluj si s definici slova dotace, jak je libo :) NZB ma ale blize k duchodu. Tak nebo tak je to vydaj. Od beznych dotaci zcela zasadne odlisny. Bezne dotace jsou protekcionusmus davani jen vybranym kamaradum dle pravidel mafie.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: OK - omezime tu otravnou byrokracii - zrusime zbytecne financni urady a lidi zacnou s nadsenim sami a dobrovolne platit dane? :-) Statni pokladnu - jasne, otevreme vsemu lidu - on si z ni kazdy vezme jen to minimum, co skutecne potrebuje pro zivot a zbytek necha pro ostatni :-) Porad neodpovidas na klicovou otazku, jak si to predstavujes.

    Jakekoliv financni plneni ze statni kasy do soukrome kapsy je dotaci, pokud vymenou za finacni plneni neni nejaka reciprocni sluzba pro stat. Ze poskytnes dotaci plosne (aka NZP) jeste neznamena, ze jde o opak ;) A nevim, nakolik vnimas ekonomickou realitu, ale zijeme v globalizovanem svete... toliko k tvemu nadavani do internacionalistu ;-)

    Vystoupit z vicemene socialisticke EU znamena predevsim zacit makat na vlastni sobestacnosti, ale to tobe a spouste dalsich moc nevoni - ty bys radeji nejakou bezpracnou socialistickou davku, dotaci, pobidku, sponzorsky dar... rikej si tomu jak chces ;-)
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: politici jsou normalni lidi s pravomocema.
    jak bojovat proti podvodum jsem vysvetlil - jinak nez ty, tj.omezenim byrokracie naopak.

    NZP je opak dotaci spis - nejbliz k dotacim ma soucasny system adresnych davek.
    "konkurence zivotnich podminek mezi staty" ? :-) i ty internacionalisto . ale je fakt, ze vystoupit kupr. z EU dotaci znamena se dostat do nevyhody.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: ja zas nesdilim tvoji duveru v masovy lid, ktery s nadsenim bude odvadet dane, tak aby bylo z ceho vyplacet ty tve plosne davky :-) Porad jsi neosvetlil, jak bez byrokracie chces docilit toho, aby dane nebyly kraceny, jak chces omezit rizika vzniku podvodu. Politikum neveris, ale normalni lidi podle tebe podvadet nebudou? :-) Naivko :D

    Ano, dotacni tituly jde take odbourat - snizit vydaje statu a pak muzes vesele snizovat dane ;-) Jenze tvoje logika je jina - jen krecovite hledas, ktery vydaj skrtnout, abys obhajil vznik vydaje noveho. Defacto NZP je jen... jinou formou dotacniho programu, o jehoz vznik usilujes :-) Takze se muzeme bavit o tom, ze NZP taky pokrivi "trh" zivotnich podminek (kde si ruzne staty vzajemne konkuruji) :D
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: Tak pokud dotační programy v zemědělství zruší celej mordor a zabrání se vstupu produktů ze zemî mimo jde to klidně zrušit:-)
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: ok, proste je pro tebe byrokracie svata krava, kde prevazuji vyhody. EU jsou v tomhle mistri, takze nutnost s nimi harmonizovat z leckterych veci dela i povinnost.

    Ze stejneho duvodu nejde zrusit ten zemedelsky intervencni fond za 16,9 mld. Kc. Ten se tyka EU dotaci, ktere zcasti spolufinancuje. Sice to krivi trh, ale je to "potreba".

    Ja tuhle duveru v politiky nesdilim. A co jsem slysel i od par lidi, co se tu v politice pohybuji... ti maji spis obavy, ze to tu smeruje k nove totalite. Korupce na dennim poradku. Ja spis byvam ten optimista, ze se ten system precejen pozvolna reformuje. Pirati ve vlade kupr. myslim i dost hmatatelne ujazuji cerstvy vzduch..
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: nektere veci se resi (logicky) centralne, nektere dokonce maji mezinarodni presah - treba posledni zmeny spojene s vyberem DPH na pude EU, treba i elektronicka podani - nebo si snad ma kazdy urad ten formular delat sam...? :D Ocividne mas problem s pochopenim nejake hiearchicke struktury a rovnou ji kritizujes - aniz by ses ji vubec zajimal, co ze vlastne dela a jaky ma smysl.

    Vetsina podvodu u dani vznika prostym nepriznanim zakladu dane. A cim vyssi dan, tim vetsi motivace se k dani nepriznat. Z cehoz je mozne snadno implikovat, ze vzroste-li DPH coby kompenzace vypadku prijmu DPFO, pak zakonite vzroste pocet odvodu. Navic podle rozpoctoveho urceni dani z DPFO tvori cast vyberu prijem obci a kraju, jsou to propojene nadoby - takze oberes nejen stat, ale i sve mesto ;-)

    Nemam nic proti stihlemu statu - ale ten implikuje predevsim snizeni mandatornich vydaju. Fantasmagorie v podobe NZP jdou presne opacnym smerem - zavadi novy mandatorni vydaj ;-) Takhle ten stihly stat nikdy nevznikne. A ne, naklady na statni spravu nejsou to, co by nas vytrhlo, ty skutecne podstatne penize mizi jinde - a v drtive vetsine prave v tech mandatornich vydajich.

    Co je sloziteho na Jednotnem registracnim formulari, kde na jednom dvoustrankovem papire vyresis vsechny dotcene instituce? :D Tohle davaj i lidi z uciliste bez maturity... :-) No, jses komik - ohlaseni zivnosti ti prijde jako tezka vec, ale pritom tu chces ridit financni toky statu s deseti miliony obyvatel... a ohanis se jakymsi pochybnym korporatem, ktery ti dava pocit nezmerneho know-how :D
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Hehe i vedení naší pražské pobočky se smálo tomu našemu vedení z USA. Takhle to tam viděli asi všichni. Prostě u korporací jsou k vedení takové absurdity, že zůstává rozum stát. Normální firma nebýt dcerou, by zbankrotovala.
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: ja je nestridam svevolne, to si vyrid se zakonodarci :-)
    To si mi to vysvětlil :) No jak jsem přelinkoval přímo z .gov stránky, tak POD GFŘ spadají FŘ, takže jsou to dvě zcela odlišné věci. Jestli v tom maá stát i zákonodárci zmatek, tak je to přesně to, očem mluvím,. Chaos. Nelze to vysvětlit ani lidskými slovy :-)

    coze...? :D :D A tohle je podle tebe co...?
    Jesus. Bavím se o dani z příjmu a ty na mě vytáhneš formulář potřebný pouze pro PLÁTCE DPH.

    naopak prace pribude, nebot vzroste pocet problemovych pripadu s neplatici k reseni.... presunout problem jinam a tvarit se, jak se "nekde" usetrilo

    Nepřesouvám problém jinam, ale chci ho zjenodušit. Budu siteď zařizovat živnost, a když už jsem jen viděl ten formulář, jsem se zděsil. Tak snad mi tam poradí, jak to vyplnit. Každopádně zjednoduš daně, a jak jejich přiznání (těch, co zbydou :)) by mělo být jednoduší a horší tam dělat podvody (často ukryté v té komplexnosti, které lze využít buď k legálnímu krácení daně nebo ilegálnímu)

    Hele nikde není psáno, že koncept štíhlého státu je jediný správný, ale teda je fakt, že ten se zatím ještě nezkusil. Snad nikdy (alespoň od revoluce). Ty holt tomu nevěříš, tak jsme si to asi vyjasnili, že tenhle typ úspory zavrhuješ, a líbí se ti současný způsob vládnutí. Mně to přijde komické, ale vysvětlovat jak mi současné vládnutí přijde špatně a k smíchu, asi nemá smysl. Asi jsem ještě takhle "nepotkal" někoho, kdo fakt souhlasí s vládou. Zatím teda v každém bodě čtu obhajobu status quo.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: aha, jo tak... ja soustruznik nejlepe vim, jak se ridi firma... tohle tu uz jednou bylo, v roce 1948... a dalsich 50 let to tu podobni odbornici na podnikove rizeni stahli do pekne prdele :D
    GORG
    GORG --- ---
    Totiž jak někdo neustále používá útoky ad hominem, tak to je klasický znak demagogů. Tzv. red flag.

    Já si taky o tvém pohledu můžu myslet, že je naivní, ale tak proč nadávat lidem s jiným názorem? Ne nemyslím, že potřebuješ kontroly kontrol, a myslím, že přehnaná mega přemagenmentovaná korporace ztrácí na efektivitě tratí taktéž. V jedné obrovské jsem dělal, tak vím, jak to (ne)fungovalo. Na druhou stranu měli tolik peněz, že si to mohli dovolit se tak chovat. (V menších firmách vidíš, že si tolik na demence nepotrpí, protože si to nemůžou dovolit)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: ja je nestridam svevolne, to si vyrid se zakonodarci :-) Mimochodem, pojem do zakona neprisel za Kalouska, ale za Eduarda Janoty...

    GORG: coze...? :D :D A tohle je podle tebe co...? :D Tiskopis na housky v pekarne? ;-)
    Ano, zrusenim DPFO financaku na jedne strane prace ubude, ale se zvysenim DPH naopak prace pribude, nebot vzroste pocet problemovych pripadu s neplatici k reseni :) Ale to je pro tebe typicke - presunout problem jinam a tvarit se, jak se "nekde" usetrilo :D
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: S DPH se dá taky podvádět, ale na Daňovém přiznání se neřeší. Snad kromě odečtu z daní, pokud se to týká podnikatelské činnosti. Možná bys úplně berňák zrušit nemohl, ale zkus, prosím tě, přestat neustále své oponenty zesměšňovat. Jestli sis nevšiml, tak jsem tu větu napsal jako otázku. Pane vševěd. Rozhodně berňáku usnadníš kontrolu (eliminací celé té kontroly daní z příjmu), ano/ne?
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Ale jak můžeš takhle svévolně střídat pojmy "Finanční ředitelství" a "Generální finanční ředitelství"?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: Tak schvalne, pod koho spadaji financni urady "odjakziva" (budeme-li se bavit o zakonu platnem od roku 1991)? Ze by pod ministerstvo zahranicnich veci? :D Ty jses fakt mimon :-)

    Financni reditelstvi (pod ktere jednotlive financni urady spadaly) byla definovana jiz od pocatku platnosti prvne odkazovaneho zakona - tedy od roku 1991 a odjakziva spadala pod ministerstvo financi. Reditele financniho reditelstvi jmenoval... jo, aha... odjakziva ministr financi... :D Mnozne cislo neni uzito samoucelne, financnich reditelstvi bylo nekolik a jejich pocet definovalo ministerstvo financi vyhlaskou.. takze ani nepotrebovalo behat do snemovny, kdyz chtelo vytvorit dalsiho reditele ;-)

    Prekvapive jakoukoliv skupinu lidi vykonavajici nejakou cinnost musis nejak ridit. Zkus zacit sam podnikat, zamestnej par lidi - a zkus jejich praci neridit a nekontrolovat. Schvalne, jak dlouho ti to podnikani vydrzi :-) Pak se vrat a diskutuj o tom, zda je nejake rizeni zbytecne. Zatim jen meles nesmysly :D

    Pockej, a jako ze agenda DPH a ostatni dane se vazne spravuji samy? Financaky mame jen kvuli DPFO? :D To je mi nejaka novina - kolik ruznych danovych si v zivote podal? ;-) A ne, vubec se lidi odvod jakekoliv dane nesnazi kratit (a ze tech kauz kolem DPH uz bylo) a ze ten potreba kraceni spise roste - navyseni procentni sazby nutne neznamena navyseni, pokud jde o absolutni castku vyberu :-)

    Zatim jsi nepredvedl nic, co by realne kdekoliv fungovalo - narozdil od systemu, ktery je a ktery nejake vysledky ma - a je vcelku pochopitelne, ze pri necem tak velkem, jako je stat to nezvladne jeden clovek. Ty jen sermujes cisly, ktere si cucas z prstu a ucelove prekrucujes :-)
    GORG
    GORG --- ---
    Policie prověřuje bývalého šéfa Generální finanční ředitelství | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/...overuje-byvaleho-sefa-generalni-financni-reditelstvi_325027.html#.VM5X_53F_7Y

    // samozřejmě nepřekvapivě kauzy pak následují... ale tak teoreticky by třeba pomohl úřad, co bude dohlížet na všechny ty další nadúřady..aby už fakt neproklozla ani rybka.)
    GORG
    GORG --- ---
    Janeček byl jmenován šéfem Generálního finančního ředitelství - ČeskéNoviny.cz
    http://www.ceskenoviny.cz/...y/janecek-byl-jmenovan-sefem-generalniho-financniho-reditelstvi/1140315

    Generální finanční ředitelství, které vzniklo v souvislosti s reformou daňové správy v roce 2011, je jedním z nejvyšších orgánů finanční správy. Na starost má především správu daní. Vedle GFŘ ji tvoří ještě Odvolací finanční ředitelství a finanční úřady.

    // ještě na doplnění
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam