TUILE: to není tak překvapivé... sociální dovednosti jsou ceněny více.
většina programátorů jsou v podstatě "cvičené opice" a používají hotové knihovní funkce, připravené nástroje. není to zas taková věda, ve většině případů. (věda je možná rozdělit dílčí úkoly mezi ty cvičené opice s přihlédnutím k tomu, k čemu byly vycvičeny)
nestačí umět programovat, je potřeba: (umět programovat) + (umět patřit do té správné party) + (držet hubu a krok) ... ostatně jako za každého systému, dobou kamennou počínaje. to by samo o sobě ještě nebylo tak překvapivé, umění projevovat konsensus bylo v lidské historii oceňováno vždy... problém ale je, že je v tom spatřováno něco skutečně potřebného a není to rozklíčováno tak, že stále klesající procento populace se skutečně podílí na uspokojování poptávky většiny populace, a zbytek prostě hraje sociální a mocenské hry.
je fakt, že já v tomhle jsem rozpolcený: abych sám šel a zajímal se o to třeba pomáhat lidem, co jsou na tom fakt špatně (staří, postižení) - to nejdu (zase přijde mi, že když můžou sedět doma u netu stejně, jako někdo zdravý u compu v kanclu, tak že se aspoň podílím na tom správném směru.... takže bych se mohl vymluvit, že jsem bojoval za rozšíření levného internetu i kvůli handicapovaným, ale bylo by to výmluva... dělal jsem to sobecky kvůli sobě, protože Internet mi otevřel komunikační možnosti, na které jsem v reálném světě prostě nemohl dosáhnout). zase nepřijde mi, že by mi takovouto práci někdo nabízel. opravdu, pokud bych si zrušil živnosťák a přihlásil se na úřadě práce (směšná představa, ale po kontaktu s několik manhuntingovými agenturami ne zcela nereálná), neumím si představit, co by mi poslali dělat :-) pravděpodobně by můj názor na to, jestli je to k něčemu dobré, nikoho nezajímal - takže se zuby nehty držím toho podnikání, jak to jde. to je aspoň minimální zpětná vazba.