• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    dobre vygradovana diskuse. citim kvality absurdniho dramatu jako od pana Havla :P
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: v neochote se postarat sam o sebe :-)
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Ok, zeptám se znovu ... v čem je problém?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: mylis se - adresu muzes mit na obecnim urade... :)
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Takže.. v čem je problém?

    Jo.. už vím takže bezdomovci nemají adresu, tak jim banka nemá kam poslat kartu? Ouu.. to je nemilé :) Jestli systém padá na takovýhle věcech, tak možná líp, pokud vymřememe fakt :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: sKarta byla nejaka nova karta? :) Jo jasne, mozna v potisku, ale rozhodne ne technologicky... :-)
    GORG: ano, taky mam ucet, kde neplatim "nic"... jen treba uroceni tam stoji za prd... ;)
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    ZARREMGREGARROK: A to ani nemluvím o tom, že zbavením svéprávnosti zachránili nějaké stařence barák.
    Soud řekl ženě, že je nesvéprávná. Tím jí zachránil střechu nad hlavou - iDNES.cz
    http://praha.idnes.cz/...-zachranil-ji-dum-f99-/praha-zpravy.aspx?c=A131205_2008118_praha-zpravy_bur
    GORG
    GORG --- ---
    A ten účet je zadarmo... normálně jeden takový mám a neplatím nic.

    (Samozřejmě, že nesmíš si vybírat peníze třeba u ČSOB, ČB na pobočce, to stojí asi 70-90 Kč, že ti dají tvoje peníze. Imho by za tohle svého času ti bankéři vyseli.)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: debaty o ZP mi pripominaji debaty komunistu pred tim nez urvali moc.
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: A ty bys na to vytvářel novou kartu? Tak to právě dělaj ti "truhlíci" ve vládě, že se snaží ten rozpočet rozkrást, jak jen to jde (později rozprodají i nás), takže u sKarty bylo jasný už před jejím vznikem, že to bude katastrofa.

    Ve skutečnosti samotná existence sKarty postrádala smysl.

    V tomhle případě stačí zajít do banky a říct "Jeden účet prosím". Máš ho za 10 minut.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    XCHAOS: Nikdo od dávky odstřižený není. Spravuje to za něj osoba, která není uznána neschopnou za sebe provádět právní úkony. (Například proto, že je magor.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: řada těch pravidel byla vymýšlena pro jinou dobu (dalo by se říci jiný kraj, jiný mrav). (je to trochu podobné, jako když se za totality tak nějak zatajovala existence vozíčkářů - žádný bezbariérový přístup se nebudoval, protože by to narušovalo obraz socialistického člověka, radostně cvičícího na spartakiádě - co se do obrazu nehodilo, sice v zásadě existovat mohlo, ale raději ne na očích veřejnosti). no nic, dostáváme offtopic.

    podstatné je, že diskuze se např. od bodu [ COMODOR_FALKON @ Nepodmíněný Základní Příjem ] posunuje k tomu, že to není spor "žádný sociální systém" vs. "ZP", ale že žijeme v nějakém reálném systému, kde určitá část pomoci "prosákne" k těm potřebným, ale přitom ještě živí rozsáhlý systém, který buď pokládá sám sebe (AFAIK ani ne) nebo je pobecně pokládán za neprostradelný, coby zprostředkovatele té pomoci.

    můj oblíbený příklad je, že by nám nemělo vadit, pokud postavíme bezbariérové rampy pro dejme-tomu vozíčkáře, že ty rampy použijí taky matky s kočárky, segwaye, cestovatelé s kufry na kolečkách, a nebo dokonce, světe div se - zhulení skejťáci (pokud ještě někde nějací existují a nejsou v důchodu.. no dobře, tak longboardistky, pokud se to zase vrátí do mody). je to metafora: nejde jen o ty rampy, ale jde o vše, co je s tím spojené: buď si někdo udělá neziskovku, OPS (či jak se tomu dnes říká) za účelem charity v nějakém směru a je to vyjímečný režim, který mu zajišťuje spoustu vyjímek z pravidel platných pro jiné a mravní převahu a kdesicosi - a nebo rovnou základní level společnosti nastavíme tak, že ty mantinely (v případě vozíčkářů ty schody, v případě jiných lidí neschopnost pracovat či aspoň úspěšně předstírat práci) nastavíme přímo od začátku tak, aby byly tak nějaké přijatelné pro širší míru "odchylek od normálu", ve všech směrech.

    já si myslím, že debaty o ZP jsou dnes něco podobného, jako by byly debaty o volebním právu žen kolem roku 1789 (či u nás 1848) - bylo už tehdy jasné, že během dalších staletí k tomu vývoj bude směřovat, ale současně šlo jen o sci-fi pro pár osvícených intelektuálů: v praxi se tehdy řešila spíš gilotina a jakobínská diktatura (a zrovna to volební právo žen zavedla Francie později, než zbytek Evropy). stejně tak i když u nás podmínky pro zavedení ZP zatím nejsou a spíš řešíme, jak to udělat, aby se demokracie nestala jen potěmkinovou vesnicí.

    dlouhodobým výsledkem koexistence demokracie a volného trhu bude časem ZP (a ekonomové, kteří na to poukazují, jsou často ti, kdo pak dostávají nobelovy cenu a tak). jsou možné asi jiné kombinace (volný trh + diktatura, demokracie + nějaká forma netržní, přídělové, centrálně plánované nebo jinak alternativní ekonomiky), ale stěží si lze představit že skutečná demokracie a skutečný trh povedou k něčemu jinému než k zavedení ZP.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: co mi to jen pripomina... aha, sKartu :) Zadarmo samozrejme nic neni - jen jsou tu jine... inovativnejsi a mene napadne zpusoby, kterak to ufinancovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ZARREMGREGARROK: že by nemělo jít takhle snadno někoho odstřihnout od ZP, s poukázáním na svéprávnost. nějaké limity asi existovat musí, ale jak je to nastaveno dnes, je to očividně zneužitelné.

    hele, já nejsem expert, ale každá vyjímka musí být ověřitelná a přezkoumatelná, krátkodobému zneužití nezabráníš, ale dlouhodobé zneužívání je už selhání systému.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON: predpokladam, ze je to slozitejsi proces, ktery nespociva v tom, ze prepocitas obalku a podle vysledku nasazis razitka a nebo ne... :P
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: O tom, kdo je "osoba v hmotne nouzi" do jiste miry (dane zakonem a vnitrnimi smernicemi) rozhoduji na zaklade spravniho uvazeni ja... :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: ale to vis, ze obvykle penize na obcanku maji, vzdyt nova stoji 100kc ( http://www.mvcr.cz/clanek/osobni-doklady-642319.aspx ), ale spis tu obcanku k nicemu nepotrebujou, ba navic pro ne muze bejt i zbytecna komplikace, prootze jak mas obcanku, tak vo tobe system vi :P
    GORG
    GORG --- ---
    TRISSIE: V tomhle směru je největší problém ta občanka, ale asi spíš v tom, že na občanku nemají peníze. A pak v papírování. V principu jsou to vše fixní náklady.

    Bankovní účet je zdarma u některých bank (konečně).. stejně tak platební karta.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    XCHAOS: Jak to myslíš s utrácení do výše ZP nebude považováno za "právní úkon"?
    Jako, že obchodní styk občas nebude právně závazný?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: nevyresi, protoze jak myslis, ze posilal stat davky tomu nesvepravnymu, kteryho okradla jeho matka... :P

    holt, kdyz ma nekoho ve sverenecke peci, mas i jeho prava a pristupy k uctum...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam