• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: se mi nechce verit, ze by indove meli nejakej polo NZP...

    spis bych to videl tak, ze v indii maj treadici nabozenstvia a podpora lidi, kteri nechteji pracovat. staci se prohlasit za svatyho muze zejo...

    jinak k tem jejich zeleznicim (rok 2012)
    Jízda vlakem je v Indii boj o přežití. Na železnicích zemře 10 lidí denně - National Geographic
    http://www.national-geographic.cz/...e-v-indii-boj-o-preziti-na-zeleznicich-zemre-10-lidi-denne.html

    a co se tyce narazky na Ovcacka, obavam se, ze si budto nechtel pochopit a nebo proste nepochopil...

    Pátrání po Peroutkově textu, den 34. Ovčáček stále hledá, ale našel něco jiného | Domov | Lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/...k-clanek-dale-dohledava-pvl-/zpravy-domov.aspx?c=A150301_140716_ln_domov_sk

    ale narazel jsem na jedinecnou schopnost pana Ovcacka neodpovedet na jednoduchou otazku odpovedi, ale dalsi otazkou nebo uplne necim zcela jinym a mimo...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: tohle je asi hodně retro fotka... já ještě v roce 2000 viděl lidi na střeše autobusu, ale v roce tuším 2008 (?) to už bylo zakázaný a nebylo to k vidění. na vlacích taky ne. (teď posílají sondy k Marsu :-) za zlomek peněz, co stojej jejich, ehm, letadlový lodě). (jo, taky je tam až 50% obyvatelstva vegetariánů .. holt alternativci, no :-)

    hele, já musím dnes fakt z NYXu. podstatná linie, abych se vrátil k tématu, že ZP jako náhrada za minimální mzdu + dnešní sociální systém nejsou žádné chemtrails: je to politický koncept s hodně dlouhou historií, souvisí s určitým pojetím majetku (které bylo v Evropě převážně ve středověku nahrazeno pojetím silovým, a od té doby se z toho nikdy plně nevzpamatovalo) a jeho výhody vysvětlovali i někteří nositelé Nobelovy ceny za ekonomii.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: v Indii je spousta veci... ehm... jinak :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: to je fakt nepřesné: Peroutka to neřekl, zatímco v Indii mají skutečně tradici "fair price shopů" s rýží, jakýsi polo-přídělový systém. Právě že je to neefektivní (viz ta kritika), a tak se (světe div se) i tam vedou debaty o ZP (to se dá dohledat jinde).

    hele, já na tohle nemám čas. ZP není nějaké moje hlavní téma. navíc je pondělí, kua.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: zapominas, ze pravym duvodem onoho "panem et circenses" (anglicky "Bread and circuses") - jak uz naznacil VYHULENY_UFO - bylo zavreni huby obcanum (ktere spojovalo jejich volicske pravo a nizky zajem o politiku, kteri se po krachu jejich polnosti stahovali do Rima) - das jim najist, das jim zabavu a oni te pak neotravuji... :-) Hlasy obycejnych lidi si tim zakonem kupovali politici stejne, jako si sveho casu CSSD kupovala hlasy vymenou za odbourani regulacnich poplatku u lekare a v lekarnach...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: to mi prijde jako vykrouceni hradniho mluvciho Ovcacka proc jeste nenasel clanek od peroutky, ze hitler je gentleman...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: dej mi odkaz na starorismsky zakon o chlebu zdarma. jinak je to jen kec, ktery se ti nejak urodil v palici...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    není to přímo ZP, ale splňuje to jistá kritéria evropského starověku i třeba Thomase Paineho pojetí vlastnictví půdy (a ne - fakt to tam nevede k rovnosti...)
    Public distribution system - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Public_distribution_system
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: mno, peníze v původním babylonském pojetí prý byly fakt "kryté" úrodou v sýpce - byly to poukázky. Indie je do značné míry archaická společnost, ze které se můžeme mnohé naučit o tom, jak asi vypadala řecká nebo římská antická pohanská společnost (mj. mají pořád nabarvené chrámy, které u nás v Evropě zub času už dávno odbarvil... ta tradice je podobná, ale nikdy nepřerušená ... to jen tak na okraj)

    odkázat se na to, že v rámci římského práva (ze kterého dodnes evropské právo hodně vychází) měl občan právo na chleba (původně teda právě přímo na obilí, tuším, ale to se právě v dekadentní fázi změnilo na právo na chléb - tedy i právo na práci toho, kdo vyrobí mouku a upeče chleba, což byl právě asi symbol úpadku sám o sobě, natož pak v podobě "chléb a hry"), podle mě ukazuje, že debata o ZP nemusí být povrchní, ale je to debata o tom, jak se vyvíjela kultura, ve které žijeme (nemůžeš se odkazovat na anticko-křesťansko-židovskou civilizaci jen když potřebuješ nějak trollovat proti Putinovi jako typickému asijskému satrapovi/autokratovi - ale musíš se trochu konzistentně zamyslet, co to znamená)

    hele, je pondělí prvního. já fakt musím postrčit ve firmě věci, co s tím souvisej, a ne tady trollovat. tak zase zítra
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VITEK_ARCANUS: vitej v mem ignore listu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: navic nepocitaje v to to, ze podle me s pravem rimanu na chleb tak trosku lze, prootze sem si to do googla hodil a nejsem si jistej, ze by tomu tak bylo... jo bylo, ale na konci republiky, kdy se zrizeni zhroutilo... takze pokud to ma bejt narazka na funkcnost systemu NZP, tak to se nechtene xchaosovi povedlo..

    ale treba se objevi nejakej wiki historik typu Analus Arcanus a vysvetli nam to jinak a lepe


    Odkud pochází slovní spojení „chléb a hry?“ | Encyklopedie Radiožurnálu
    http://www.rozhlas.cz/...rnal/encyklopedie/_zprava/odkud-pochazi-slovni-spojeni-chleb-a-hry--1410936

    Řím byl ve svém pozdním období už starý a unavený, jeho vládci se místo podstatných věcí zabývali třeba tím, komu postavit sochu. Mnoho zemědělců a rolníků z venkova nebylo schopno konkurovat levným výrobkům dováženým z provincií, a stěhovali se proto do Říma.

    Zde ale práce také mnoho nebylo, jelikož předchozí dlouhodobé mocenské výboje říši zajišťovaly pravidelný příliv otroků, kteří přebírali většinu pracovního zatížení společnosti. Římští občané, po zániku republiky navíc zbaveni svých politických práv, zpohodlněli a většinu času věnovali zábavě, která jim byla dopřávána právě proto, aby svou společenskou aktivitu projevovali jen na místech, která nejsou vládnoucí elitě nebezpečná.

    Skoro každý druhý den mohli příslušníci chudé vrstvy zdarma navštěvovat veřejné koupele, gladiátorské hry, závody válečných vozů, sportovní klání nebo divadelní představení. Mnoho z nich bylo také závislých na obilí, které jim dávala vláda.

    Odtud citát římského satirika Juvenála „panem et circenses“, tedy chléb a hry. Volněji bychom ho mohli přeložit jako jídlo a zábava, za které se podle něj římský lid zaprodal a které nejspíš později vedl i k zániku věhlasné říše.


    Suma Sumarum:
    Pokud Xchaos argumentuje starym Rimem, meli bychom si vzit pouceni a vyhnout se systemu NZP a systemu, kde muzou i chude vrstvy navstevovat koupele, bordely a hry...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VITEK_ARCANUS: smaz se zase.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: co popisujes je ale klasicke vytrhavani jednotlivosti konkretniho systemu a neposuzovani (rimskeho, indickeho) systemu jako celku se vsemi vstupy a vystupy... takze ano, pak muzeme s prehledem tvrdit, ze vnimas problematiku ponekud povrchne a zjednodusene :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VITEK_ARCANUS: nejde ti to, nejde, vopravdu ne. jsi slaby a ubohy. smaz se znova a prijd az budes mit neco k tematu. postaci aspon urazka systemu NZP nebo systemu prave aktivniho...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: to je možné, že mi tak vnímáš, ale současně musíš pochopit, že toto je urážka, kterou bych měl trestat nějakou výzvou na souboj i podle papeže Františka (podle googlení jsem dospěl k tomu, máme společného známého, ale ten to zatím odmítá zprostředkovat)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS:
    ja myslim, ze indove maj hovno a pravo rimskych obcanu mi pripomina pamet milose zemana: Cetl jsem to vlevo dole... :P
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: Římané měli ZP v podobě práva římských občanů na chléb.... a vydrželi s tím 1000 let. Indové mají dnes ZP v podobě práva na rýži za tuším 1 rupii (nebo tak nějak, nevím kolik jí za tu rupii je - prostě dotovaná cena, statkáři zřejmě platí daně v rýži, či co... nechci být zase označen za lháře, mám o tom povrchní informace) (ale tedy: indická rupie je takhle vlastně "krytá" těmito příděly rýže pro chudé, což je BTW blízké starověkému pojetí měny jako poukázky na úrodu, uskladněnou ve společně chráněné sýpce)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VITEK_ARCANUS: uprimne, myslim, ze se mi povedl vtip mnohem lepe nez tobe a smaz se zase, prosim.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS:
    ZP fakt není na úrovni chemtrails. kořeny téhle myšlenky sahají do doby osvícenství a prvních myslitelů liberalismu


    jo, to ja znam.. rika se normalne: Uz stari rimane :P


    boze, tohle je takova komedie tohle nzp...

    a vitek analus se nam nejak smazal zase....
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS: neplet do toho automobilky... to je private sector... zkus public sector jako napr union city workers, teachers union a podobne pijavice...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam