VITEK_ARCANUS: tak ZP/NZP je koncepce, která v případě vyzkoušení v praxi přinese nové problémy, které nejde naplánovat dopředu (stejně, jako nové neplánované problémy přinesly všechny politické změny v budoucnu).
já jsem pragmatik, prostě to jen chci vyzkoušet, jestli pozitiva náhodou nepřeváží negativa. pro mě je to podobný koncept, jako třeba všeobecná gramotnost, všeobecné hlasovací právo, apod. - samo o sobě to moc neřeší, protože psanou formou si lze sdělovat i idiotské myšlenky, stejně tak ZP jako náhrada minimální mzdy nevyřeší např. problém sociálního přistěhovalectví (spíše ho ještě zdůrazní, apod.)
spíš mě fakt vadí náhrada věcné diskuze dětinskými urážkami, apod. jistě... pokud vezmeme za dané, že každý, kdo leze do politiky, to dělá jen kvůli osobnímu prospěchu, tak proč jsme sakra v roce 1989 vsadili na náhradu totality demokracií? strana aspoň má nějaký program, kterého by se politici měli držet. nezávislí kandidáti si můžou dělat lautr cokoliv. veřejné rozpočty jsou dnes dost divočina, nicméně jestli vezmeme jako axiom, že každý kdo na to upozorňuje, a navrhuje transparentnější a lépe kontrovatelná řešení (ZP je například transparentnější, než přídavky na bydlení, apod.), to dělá jen proto, aby si něco přihrál pro sebe, tak tedy do politiky nemůžeme pustit nikoho... čekal bych, že kdo tohle hlásá, tak navrhuje "osvícenou diktaturu", místo demokracie, či tak něco...