• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS: neplet do toho automobilky... to je private sector... zkus public sector jako napr union city workers, teachers union a podobne pijavice...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: nemusíš mi respektovat - současně ale prostě budu čelit tomu, když mi někdo nazve "zlodějskou kurvou", "zlodějskou sviní" nebo dokonce "zmrdem" (copak tyhle příspěvky vidím jen já a ostatní to mají nějak v ignore?).

    ZP fakt není na úrovni chemtrails. kořeny téhle myšlenky sahají do doby osvícenství a prvních myslitelů liberalismu - spolu s Ústavou, všeobecným hlasovacím právem, zrušením otroctví, apod. Ekonomický nesmysl by to byl v ekonomice, kde peníze jsou plně kryté komoditou (např. zlatem - fakticky všechny zlaté standardy byly ale současně systémy částečných rezerv), v ekonomice postavené fiat money to úplná blbost není (zejména ne jako alternativa k systému sociálních dávek, který reálně existuje a který nevím, jestli máš nastudovaný)

    hele, já taky občas musím pracovat a tyhle argumenty se pohybují vždy celá léta v kruhu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: právě nechci Pány Chytré nechat se zcela beztrestně trefovat do "alternativních blbečků". kdokoliv si připadá sám moc chytrý a někoho shazuje hloupými argumenty, je mi automaticky podezřelý.
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS: vidim ze malo vis.... zacni vice studovat...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: ZP je ale koncept dost mimoběžný k odborům... jinak jsi asi první, od koho něco podobného slyším (spíš jsem slyšel americké automobilky měly problémy s dlouhodobými smlouvami s odbory, které je právě zavazovaly financovat nějaké důchodové fondy...)

    ZP by měl mj. nahradit organizovanost v odborech a stará sociální práva, jako minimální mzdu (která zkresluje náklady a vede jen k offshoringu produkce)
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS: pochopitelne ze nic nevis pac se ti to nehodi do kramu... unions a jejich vyplaceni z verejnych fondu danovych poplatniku... to je hlavni duvod proc tyto mesta krachuji
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: jedinej stát v USA, kterej vyplácí něco vzdáleně příbuzného ZP (fakticky je to ZP "podle mě" - tedy proměnný na základě příjmů státu vyvíjejích se v čase, ne "nepodmíněný"), je Aljaška. O podobném experimentu v Detroitu ani Chicagu nevím.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VITEK_ARCANUS: Prece nic nebrani zastancum NZP si tu studii objednat a zaplatit ze svych kapes...
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS: experiment uz probehl... v USA... jmenuje se Detroit popripade Chicago... jenom si vymen piratskou stranu za demokratickou stranu usa
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: o dotaci pokud vim jeste rozhodnuto neni, ze to spolu se zdenek_dc berete uz jako hotovou vec jeste neznamena, ze tomu tak bude... :) Mylne na zaklade existence blokove vyjimky z 2014/61/EU dovozujete, ze Kellner ty prachy uz ma priklepnute.
    XCHAOS: nemuzes vedet, dokud nevyzkousis - to je rizeni metodou pokus-omyl. Zatimco omyl male firmy muze vest maximalne k bankrotu male firmy, omyl na statni urovni muze mit ponekud fatalnejsi dusledky ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: nemůžeš to vědět, dokud to nevyzkoušíš.

    možná to netušíš, ale dost paradoxně se chytáš do pasti, do které se chytla levice např. v 60tých letech v Německu, v debatách "antifašistů" (např. Adorno) s liberály (Karel Popper - jen za zmínku o jeho interpretaxi Marxi jsem tady na NYXu dostal v konferenci Marxismus ban :-). Levice tehdy tvrdila, že díky "historické zkušenosti" (Osvětim a tak) nebotřebuje svoje ideologické názory nijak verifikovat v praxi, že je prostě možné je hlásat jako zjevené pravdy, že "prostě ví". Popper jako teoretik vědy tvrdil, že to tak není, a že teorie, i sociální, je nutné doložit nějakým experimentem.

    Já jen tvrdím, že experiment se ZP stojí za to provést - že to té doby nikdo nemá patent na pravdu. A že pokud se to dobře pohlídá a nebude to spojené se zrušením demokracie a nastolením totality, tak by to fungovat mělo (radikální levice má naproti tomu vždy znovu ten problém, že doopravdy demokracii a volbám nevěří a často tak či onak hlásá buď silové převzetí moci a diktaturu proletariátu, nebo zrušení státu směrem k anarchii... "demokratický socialismus" je na levici velmi menšinový směr, který se většinou neúspěšně snaží infiltrovat "silová" hnutí, a když jsme u toho - Piráti nejsou další ze stran "demokratického socialismu", ani trockisti, ani nic podobného... )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VITEK_ARCANUS: tak ZP/NZP je koncepce, která v případě vyzkoušení v praxi přinese nové problémy, které nejde naplánovat dopředu (stejně, jako nové neplánované problémy přinesly všechny politické změny v budoucnu).

    já jsem pragmatik, prostě to jen chci vyzkoušet, jestli pozitiva náhodou nepřeváží negativa. pro mě je to podobný koncept, jako třeba všeobecná gramotnost, všeobecné hlasovací právo, apod. - samo o sobě to moc neřeší, protože psanou formou si lze sdělovat i idiotské myšlenky, stejně tak ZP jako náhrada minimální mzdy nevyřeší např. problém sociálního přistěhovalectví (spíše ho ještě zdůrazní, apod.)

    spíš mě fakt vadí náhrada věcné diskuze dětinskými urážkami, apod. jistě... pokud vezmeme za dané, že každý, kdo leze do politiky, to dělá jen kvůli osobnímu prospěchu, tak proč jsme sakra v roce 1989 vsadili na náhradu totality demokracií? strana aspoň má nějaký program, kterého by se politici měli držet. nezávislí kandidáti si můžou dělat lautr cokoliv. veřejné rozpočty jsou dnes dost divočina, nicméně jestli vezmeme jako axiom, že každý kdo na to upozorňuje, a navrhuje transparentnější a lépe kontrovatelná řešení (ZP je například transparentnější, než přídavky na bydlení, apod.), to dělá jen proto, aby si něco přihrál pro sebe, tak tedy do politiky nemůžeme pustit nikoho... čekal bych, že kdo tohle hlásá, tak navrhuje "osvícenou diktaturu", místo demokracie, či tak něco...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VITEK_ARCANUS: ale, panacek zase sedi na wikipedii a dela se chytrym.

    tady nikdo nevnima nzp jako blbost a nerealnost, tady to vetsina pracujicich totiz vi ;0)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: podívej, pokud slova "účelový lhář, podvodnik a podrazák" nejsi schopen doložit, tak je to prostě jen urážka (účelová).

    NZP není nic, na co se dá "věřit". je to prostě konstrukt liberálního myšlení, v moderní historii s ním jako první vážně operoval http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Paine#Agrarian_Justice - moje zdejší argumentace (která díky tvému trollování a flejmování odrolovala), že ZP je offsetováním daně z nemovitosti pro ty, kteří jsou občané, ale žádnou nemovitost nevlastní, byla velmi podobná Paineho argumentaci (akorát, že když jsem to psal, tak jsem to nevěděl - bylo to z mé hlavy :-) ale to je holt moje hloupost, že nejsem dost sečtělej a (velmi doslova) "objevuju Ameriku".

    BTW historie ČSR (první republky) se točila i kolem pozemkové reformy, která samozřejmě nezapře ovlivnění americkou revolucí - naše společnost v té době byla stále ještě silně feudální a aristokratická, takže to tu aktuální bylo (bolševikům z kominterny to tehdy bylo málo, ale to neznamená, že "liberalismus společenské smlouvy", či jak to pojmenovat, nebyl ve své době také revoluční směr)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: vlézt do strany, která toto chce hlídat přísněji, než jiné, a má na to i nějaké nápady? (zveřejňování veřejných smluv, přebíjející obchodní tajemství, běžné v soukromém sektoru, apod.)

    obecně chci otevřít dveře k veřejným zakázkám všem, kdo nabízí open source řešení, to je pravda. ale fakticky není těžké si zjistit, že já toho času ani žádné open source řešení dodat schopen nejsem.. jako programátorovi mi ujel vlak. je to až tak trapné, že pokud se někdo necpe do politiky od 20ti a nechce v tom udělat kariéru, tak tam jdou lidi, kteří ve svém oboru až tak docela nestíhají. prostě rád diskutuju - třeba tady s tebou. Třeba ten ZP má podporu asi 10% populace, není to zvlášť populistické téma, většinový postoj je spíš "kdo nepracuje, ať nejí".. toto mi cestu k veřejným zakázkám fakt neotevře (navíc, pokud stát bude utrácet ZP, zbyde mu míň peněz na veřejné zakázky)

    podívej nemáš žádná fakta, kterými bys podložil, že "lžu". je to jen tvrzení proti tvrzení. pochopitelně, chodit po online fórech a označovat lidi, které člověk osobně nezná, za "zlodějské svině", to už vyžaduje, hmm... určitou zvláštní povahu... uvidíme, kolik lidí tady ti to bude žrát. (všimni si, že já prostě mám problém urážet lidi, i když by šlo o uplácení... kdo mě zná osobně, ví že s tím mám problém i v reálu...)

    (BTW: tohle není TV, abys z věcí, které píšu, mohl vystřihnout jen to, co se ti hodí, a nějak pracovat s výroky vytrženými z kontextu)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THOMASMORTA: no nevím... nevede to k jednoznačným výsledkům
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: je to tu offtopic, ale jinak: nejde o moje podnikání, ale o ty, kteří všude po ČR udělali to samé (a teda, obvykle si líp podchytili to placení daní, v tomhle jsem byl fakt looser). dohromady tyto subjekty v ČR ovládli kolem 40% trhu. to už UPC a O2 dohromady myslím trápit může (proto si taky Kellner vyloboval tu dotaci 14 mld, kterou jako v jediné zemi v EU dostane v ČR národní operátor)

    pokud skutečně někoho zajímá, proč jsem lezl do politiky, tak určitý výstup je zde:
    Štěpánek, Polák (Piráti): 14 miliard do podpory Internetu, nebo pro jeho likvidaci? | ParlamentniListy.cz – politika ze všech stran
    http://www.parlamentnilisty.cz/...ati-14-miliard-do-podpory-Internetu-nebo-pro-jeho-likvidaci-363691

    ale jako jo... pokud bych získal nějakou placenou stranickou funkci a v rámci té mohl např. trollovat ve prospěch ZP, tak by mě to asi okrajově bavilo. (ale zase kdo zná rozpočet Pirátů, tak ví, že bych za to stěží pobíral víc, než ten ZP :-)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    XCHAOS: zase abych byl spravedlivý, tak o tom anonymovi taky zjistíš trochou googlení, co je zač.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VITEK_ARCANUS: prasátko také nebylo špatné:
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ja myslim, ze tvoje podnikani o2 ci upc vubec netrapi, to jsou zcela jiny segmenty nez tahat internet do doupad ruznych levicovych ci anarchistickych jedincu ... :P
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam