• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: prvni rozumna myslenka, ale evergreen.


    FIONOR: ja se obavam, ze asi malokdo v tyhle zemi zna realnej stav financi cr.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: v ČR je nejdřív potřeba udělat pořádek ve veřejných financích (to by přesahovalo rámec tohohle klubu - nejde nutně o škrty, ale o ukončení systémového rozkrádání)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUBOB: Idiot is a word derived from the Greek ἰδιώτης, idiōtēs ("person lacking professional skill", "a private citizen", "individual"), from ἴδιος, idios ("private", "one's own").
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: jiste. ja davam prednost nazyvani pravym jmenem.

    & nezlob se na me, zkouset neco s tak velkym potencialem katastrofickeho dopadu na uplne vsechno jenom proto, aby se videlo, co to udela, to jinak nez idiocii nazvat nelze.

    pragmaticky pristup by byl, ze pokud nevime, co to udela, tak to radsi nebudeme zkouset.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUBOB: nazývat si to samozřejmě můžeš jak chceš.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: já jsem pragmatik, prostě to jen chci vyzkoušet, jestli pozitiva náhodou nepřeváží negativa

    tomu rikas pragmatismus? ja bych to nazval idiocii.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ...jo, ale norove tu ropu maji... coz teda pripad CR fakt neni (ty mikro-naleziste jsou statisticka chyba...) :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: mno, takhle to dopadá, když se vedou spory o peníze za ropu (pěstouni jsou tam totiž placený, takže je to dobrej kšeft) ... kdyby místo toho radši zavedli NZ :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: cece, taky jsem byl letos na dovolene v Norsku, a prijde mi to jako strasne fajn zeme :) Jen media jsou tu ted jineho nazoru, zvlaste s ohledem na Barnevern :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: hele, jezdil jsem v Indii na hlavních tratích, rezervovaným sleeperem (mají vždy turistickou kvótu) a občas i 4.třídou bez rezervace... a přežili jsme to, nějak. ano, s prací to maj trochu jinak: v zimě (většinou, jinde než na severu) nezmrzneš, když nevynechá monzum, nají se opravdu všichni, tím že jsou vegetariáni, tak stejné množství půdy uživí větší lidí.. je to min. zajímavý zážitek (ale rozhodně pro ně pro všechny nemají práci: min.je tam obrovská negramotnost, aspoň v některých státech, apod. .. paradoxně, indická křesťansko-komunistická - prostě demokraticky si tam volej komunisty, na rozdíl od zbytku Indie - Kérala patří k těm gramotnějším regionům, taky makají v tom jejich kosmickým výzkumu... není prostě celý svět stejný, zrovna v Indii bylo progresivní náboženství islám, protože nižší kasty už hinduismus sral, taky v 60tých letech vojensky obsadili Goa - tak trochu Krym... ale referendum chtěli Portugalci...)

    Ovčáčka bych dělal leda sám sobě.. to není tak, že by jeden xChaos vysvětloval, co tím myslel 2.xChaos, ne? prostě to s debatou nesouvisí.. mluvím většinu času sám za sebe.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tak Indie je znama velkymi rozdili napric jednotlivymi spolkovymi staty tvoricimi Indii.. a ze se neco nedeje jen proto, ze to je zakazane... ehm, hranici s naivitou, ani zakazy u nas neimplikuji eliminaci jevu... :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: se mi nechce verit, ze by indove meli nejakej polo NZP...

    spis bych to videl tak, ze v indii maj treadici nabozenstvia a podpora lidi, kteri nechteji pracovat. staci se prohlasit za svatyho muze zejo...

    jinak k tem jejich zeleznicim (rok 2012)
    Jízda vlakem je v Indii boj o přežití. Na železnicích zemře 10 lidí denně - National Geographic
    http://www.national-geographic.cz/...e-v-indii-boj-o-preziti-na-zeleznicich-zemre-10-lidi-denne.html

    a co se tyce narazky na Ovcacka, obavam se, ze si budto nechtel pochopit a nebo proste nepochopil...

    Pátrání po Peroutkově textu, den 34. Ovčáček stále hledá, ale našel něco jiného | Domov | Lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/...k-clanek-dale-dohledava-pvl-/zpravy-domov.aspx?c=A150301_140716_ln_domov_sk

    ale narazel jsem na jedinecnou schopnost pana Ovcacka neodpovedet na jednoduchou otazku odpovedi, ale dalsi otazkou nebo uplne necim zcela jinym a mimo...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: tohle je asi hodně retro fotka... já ještě v roce 2000 viděl lidi na střeše autobusu, ale v roce tuším 2008 (?) to už bylo zakázaný a nebylo to k vidění. na vlacích taky ne. (teď posílají sondy k Marsu :-) za zlomek peněz, co stojej jejich, ehm, letadlový lodě). (jo, taky je tam až 50% obyvatelstva vegetariánů .. holt alternativci, no :-)

    hele, já musím dnes fakt z NYXu. podstatná linie, abych se vrátil k tématu, že ZP jako náhrada za minimální mzdu + dnešní sociální systém nejsou žádné chemtrails: je to politický koncept s hodně dlouhou historií, souvisí s určitým pojetím majetku (které bylo v Evropě převážně ve středověku nahrazeno pojetím silovým, a od té doby se z toho nikdy plně nevzpamatovalo) a jeho výhody vysvětlovali i někteří nositelé Nobelovy ceny za ekonomii.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: v Indii je spousta veci... ehm... jinak :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: to je fakt nepřesné: Peroutka to neřekl, zatímco v Indii mají skutečně tradici "fair price shopů" s rýží, jakýsi polo-přídělový systém. Právě že je to neefektivní (viz ta kritika), a tak se (světe div se) i tam vedou debaty o ZP (to se dá dohledat jinde).

    hele, já na tohle nemám čas. ZP není nějaké moje hlavní téma. navíc je pondělí, kua.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: zapominas, ze pravym duvodem onoho "panem et circenses" (anglicky "Bread and circuses") - jak uz naznacil VYHULENY_UFO - bylo zavreni huby obcanum (ktere spojovalo jejich volicske pravo a nizky zajem o politiku, kteri se po krachu jejich polnosti stahovali do Rima) - das jim najist, das jim zabavu a oni te pak neotravuji... :-) Hlasy obycejnych lidi si tim zakonem kupovali politici stejne, jako si sveho casu CSSD kupovala hlasy vymenou za odbourani regulacnich poplatku u lekare a v lekarnach...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: to mi prijde jako vykrouceni hradniho mluvciho Ovcacka proc jeste nenasel clanek od peroutky, ze hitler je gentleman...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: dej mi odkaz na starorismsky zakon o chlebu zdarma. jinak je to jen kec, ktery se ti nejak urodil v palici...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    není to přímo ZP, ale splňuje to jistá kritéria evropského starověku i třeba Thomase Paineho pojetí vlastnictví půdy (a ne - fakt to tam nevede k rovnosti...)
    Public distribution system - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Public_distribution_system
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: mno, peníze v původním babylonském pojetí prý byly fakt "kryté" úrodou v sýpce - byly to poukázky. Indie je do značné míry archaická společnost, ze které se můžeme mnohé naučit o tom, jak asi vypadala řecká nebo římská antická pohanská společnost (mj. mají pořád nabarvené chrámy, které u nás v Evropě zub času už dávno odbarvil... ta tradice je podobná, ale nikdy nepřerušená ... to jen tak na okraj)

    odkázat se na to, že v rámci římského práva (ze kterého dodnes evropské právo hodně vychází) měl občan právo na chleba (původně teda právě přímo na obilí, tuším, ale to se právě v dekadentní fázi změnilo na právo na chléb - tedy i právo na práci toho, kdo vyrobí mouku a upeče chleba, což byl právě asi symbol úpadku sám o sobě, natož pak v podobě "chléb a hry"), podle mě ukazuje, že debata o ZP nemusí být povrchní, ale je to debata o tom, jak se vyvíjela kultura, ve které žijeme (nemůžeš se odkazovat na anticko-křesťansko-židovskou civilizaci jen když potřebuješ nějak trollovat proti Putinovi jako typickému asijskému satrapovi/autokratovi - ale musíš se trochu konzistentně zamyslet, co to znamená)

    hele, je pondělí prvního. já fakt musím postrčit ve firmě věci, co s tím souvisej, a ne tady trollovat. tak zase zítra
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VITEK_ARCANUS: vitej v mem ignore listu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam