• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tak Indie je znama velkymi rozdili napric jednotlivymi spolkovymi staty tvoricimi Indii.. a ze se neco nedeje jen proto, ze to je zakazane... ehm, hranici s naivitou, ani zakazy u nas neimplikuji eliminaci jevu... :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: tohle je asi hodně retro fotka... já ještě v roce 2000 viděl lidi na střeše autobusu, ale v roce tuším 2008 (?) to už bylo zakázaný a nebylo to k vidění. na vlacích taky ne. (teď posílají sondy k Marsu :-) za zlomek peněz, co stojej jejich, ehm, letadlový lodě). (jo, taky je tam až 50% obyvatelstva vegetariánů .. holt alternativci, no :-)

hele, já musím dnes fakt z NYXu. podstatná linie, abych se vrátil k tématu, že ZP jako náhrada za minimální mzdu + dnešní sociální systém nejsou žádné chemtrails: je to politický koncept s hodně dlouhou historií, souvisí s určitým pojetím majetku (které bylo v Evropě převážně ve středověku nahrazeno pojetím silovým, a od té doby se z toho nikdy plně nevzpamatovalo) a jeho výhody vysvětlovali i někteří nositelé Nobelovy ceny za ekonomii.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: v Indii je spousta veci... ehm... jinak :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: to je fakt nepřesné: Peroutka to neřekl, zatímco v Indii mají skutečně tradici "fair price shopů" s rýží, jakýsi polo-přídělový systém. Právě že je to neefektivní (viz ta kritika), a tak se (světe div se) i tam vedou debaty o ZP (to se dá dohledat jinde).

hele, já na tohle nemám čas. ZP není nějaké moje hlavní téma. navíc je pondělí, kua.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: zapominas, ze pravym duvodem onoho "panem et circenses" (anglicky "Bread and circuses") - jak uz naznacil VYHULENY_UFO - bylo zavreni huby obcanum (ktere spojovalo jejich volicske pravo a nizky zajem o politiku, kteri se po krachu jejich polnosti stahovali do Rima) - das jim najist, das jim zabavu a oni te pak neotravuji... :-) Hlasy obycejnych lidi si tim zakonem kupovali politici stejne, jako si sveho casu CSSD kupovala hlasy vymenou za odbourani regulacnich poplatku u lekare a v lekarnach...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    není to přímo ZP, ale splňuje to jistá kritéria evropského starověku i třeba Thomase Paineho pojetí vlastnictví půdy (a ne - fakt to tam nevede k rovnosti...)
    Public distribution system - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Public_distribution_system
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: mno, peníze v původním babylonském pojetí prý byly fakt "kryté" úrodou v sýpce - byly to poukázky. Indie je do značné míry archaická společnost, ze které se můžeme mnohé naučit o tom, jak asi vypadala řecká nebo římská antická pohanská společnost (mj. mají pořád nabarvené chrámy, které u nás v Evropě zub času už dávno odbarvil... ta tradice je podobná, ale nikdy nepřerušená ... to jen tak na okraj)

odkázat se na to, že v rámci římského práva (ze kterého dodnes evropské právo hodně vychází) měl občan právo na chleba (původně teda právě přímo na obilí, tuším, ale to se právě v dekadentní fázi změnilo na právo na chléb - tedy i právo na práci toho, kdo vyrobí mouku a upeče chleba, což byl právě asi symbol úpadku sám o sobě, natož pak v podobě "chléb a hry"), podle mě ukazuje, že debata o ZP nemusí být povrchní, ale je to debata o tom, jak se vyvíjela kultura, ve které žijeme (nemůžeš se odkazovat na anticko-křesťansko-židovskou civilizaci jen když potřebuješ nějak trollovat proti Putinovi jako typickému asijskému satrapovi/autokratovi - ale musíš se trochu konzistentně zamyslet, co to znamená)

hele, je pondělí prvního. já fakt musím postrčit ve firmě věci, co s tím souvisej, a ne tady trollovat. tak zase zítra
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: co popisujes je ale klasicke vytrhavani jednotlivosti konkretniho systemu a neposuzovani (rimskeho, indickeho) systemu jako celku se vsemi vstupy a vystupy... takze ano, pak muzeme s prehledem tvrdit, ze vnimas problematiku ponekud povrchne a zjednodusene :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: to je možné, že mi tak vnímáš, ale současně musíš pochopit, že toto je urážka, kterou bych měl trestat nějakou výzvou na souboj i podle papeže Františka (podle googlení jsem dospěl k tomu, máme společného známého, ale ten to zatím odmítá zprostředkovat)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: Římané měli ZP v podobě práva římských občanů na chléb.... a vydrželi s tím 1000 let. Indové mají dnes ZP v podobě práva na rýži za tuším 1 rupii (nebo tak nějak, nevím kolik jí za tu rupii je - prostě dotovaná cena, statkáři zřejmě platí daně v rýži, či co... nechci být zase označen za lháře, mám o tom povrchní informace) (ale tedy: indická rupie je takhle vlastně "krytá" těmito příděly rýže pro chudé, což je BTW blízké starověkému pojetí měny jako poukázky na úrodu, uskladněnou ve společně chráněné sýpce)
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS: neplet do toho automobilky... to je private sector... zkus public sector jako napr union city workers, teachers union a podobne pijavice...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: nemusíš mi respektovat - současně ale prostě budu čelit tomu, když mi někdo nazve "zlodějskou kurvou", "zlodějskou sviní" nebo dokonce "zmrdem" (copak tyhle příspěvky vidím jen já a ostatní to mají nějak v ignore?).

ZP fakt není na úrovni chemtrails. kořeny téhle myšlenky sahají do doby osvícenství a prvních myslitelů liberalismu - spolu s Ústavou, všeobecným hlasovacím právem, zrušením otroctví, apod. Ekonomický nesmysl by to byl v ekonomice, kde peníze jsou plně kryté komoditou (např. zlatem - fakticky všechny zlaté standardy byly ale současně systémy částečných rezerv), v ekonomice postavené fiat money to úplná blbost není (zejména ne jako alternativa k systému sociálních dávek, který reálně existuje a který nevím, jestli máš nastudovaný)

hele, já taky občas musím pracovat a tyhle argumenty se pohybují vždy celá léta v kruhu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: právě nechci Pány Chytré nechat se zcela beztrestně trefovat do "alternativních blbečků". kdokoliv si připadá sám moc chytrý a někoho shazuje hloupými argumenty, je mi automaticky podezřelý.
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS: vidim ze malo vis.... zacni vice studovat...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: ZP je ale koncept dost mimoběžný k odborům... jinak jsi asi první, od koho něco podobného slyším (spíš jsem slyšel americké automobilky měly problémy s dlouhodobými smlouvami s odbory, které je právě zavazovaly financovat nějaké důchodové fondy...)

ZP by měl mj. nahradit organizovanost v odborech a stará sociální práva, jako minimální mzdu (která zkresluje náklady a vede jen k offshoringu produkce)
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS: pochopitelne ze nic nevis pac se ti to nehodi do kramu... unions a jejich vyplaceni z verejnych fondu danovych poplatniku... to je hlavni duvod proc tyto mesta krachuji
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: jedinej stát v USA, kterej vyplácí něco vzdáleně příbuzného ZP (fakticky je to ZP "podle mě" - tedy proměnný na základě příjmů státu vyvíjejích se v čase, ne "nepodmíněný"), je Aljaška. O podobném experimentu v Detroitu ani Chicagu nevím.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VITEK_ARCANUS: Prece nic nebrani zastancum NZP si tu studii objednat a zaplatit ze svych kapes...
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS: experiment uz probehl... v USA... jmenuje se Detroit popripade Chicago... jenom si vymen piratskou stranu za demokratickou stranu usa
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: o dotaci pokud vim jeste rozhodnuto neni, ze to spolu se zdenek_dc berete uz jako hotovou vec jeste neznamena, ze tomu tak bude... :) Mylne na zaklade existence blokove vyjimky z 2014/61/EU dovozujete, ze Kellner ty prachy uz ma priklepnute.
    XCHAOS: nemuzes vedet, dokud nevyzkousis - to je rizeni metodou pokus-omyl. Zatimco omyl male firmy muze vest maximalne k bankrotu male firmy, omyl na statni urovni muze mit ponekud fatalnejsi dusledky ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam