• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    VYHULENY_UFO: Na úrovní státu nepadali návrhy pokud vím. Kdo chce ušetřit může z Prahy jet kam chce (podpora venkova :D ). V Rámci ČR se to neřešilo. NZP nedokáže být úplně spraveldivý, protože hodnocení kdo co opravu potřebuje je složité a sporné a těžko v tom hledat konsenzus. Můj kamarád komunista - jaderný fyzik měl představu (což už nesouvisí s NZP) že by to měla dělat nějaká rada která by určovala potřeby lidí a od toho by se odvijela distribuce zboží a služeb (on nějak vůbec nemusí trh (nechce ani v omezených odvětvých a regulovaný) - já nejsem zas tak úplný odpůrce trhu jako on..). Mě to nepřišlo jako dobrý nápad, ale debatovat o tom samozřejmě můžem.

    Co se VZP v rámci EU týče, tak byly nápady a varianty které počítají s něčím čemu se říká evropská dividenda.. Je to v podstatě o tom aby se snížili rozdíli mezi zeměmi.. Takže by chudší země dostali pomoc od těch bohatších.

    Jinak já sám nevím jestli je dobrý aby stát usměrňoval lidi aby se chovali slušně, a nenechával by občany lidi v něm trpět (nebo alespoň dělali polštář) - pak tu jsou také ti neobčané že.. :)
    Uvažuji i anarchisticky, kulturně, nábožensky atd..
    Je otázka kdo jsou naše autority, kdo určuje naše hodnoty a cíle v životě.. Jeslti to jsou peníze, kněží, víra, společnost, rodiče, úředníci, bankéři nebo něco jiného.

    Věřím že možností jak změnit a měnit svět či sebe je spousta a všichni jsme asi na nějaké cestě a všichni jednou někde skončíme.
    Jen si kladu otázka kdo jsme, kam jdeme a co chceme - často to dělám i v jednotném čísle.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: ...ne, vubec mi to nepripomina to, kterak studenti papirovou zmenou bydliste k co mozna nejvzdalenejsimu pribuznemu usilovali o ziskani mista na VS kolejich :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: navic si predstavim dobre zijici si prazske duchodce s vyplatou NZP na vesnici v jiznich cechach. pronajim byt v praze maly bonus navic.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON:
    DANYSEK:
    Co je ta vyse umoznujici zakladni preziti?

    jo to je otazka ktera me celkem trapi. nikdo z mistnich gorgu ci junipetru a xchaosu mi nebyl schopen odvodete, jak by system NZP resil rozdily v nakladech, ktere potrebuje clovek k ziti. jine to je v praze, jine v plzni a jine nekde v obci s 50lidma, kde sousi stejne zvykly pomahat.

    jak by system NZP resil toto na globalni urovni? jinak bohata je evropa, severni amerika, kus asie, ale co chudy zeme? nebylo by dusledkem nasazeni NZP v bohatych statech jeste vetsi vykoristovani lidi v chudych statech, protoze nekdo by proste musel makat na armadu nemakacenku?
    osobne neverim, ze system NZP by zapricinil, ze by nekdo radosti z tohoto systemu zacal kalhoty a boty pro masu (myslim tim ty vyrobky v hypermarketech, kde se hrabe z krabic) sit napriklad v cechach s timto systeme....
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: no, to jsme ale zpet u toho, ze maloktera rodina chce na sveho starecka jeste neco doplacet :) A u toho, ze i samotni stareckove nechteji byt soupnuti nekam daleko od svych blizkych - cim vetsi vzdalenost od rodiny, tim mensi pravdepodobnost, ze se rodina obcas zjevi...

    Nejak mi unika smysluplnost prerozdelovani v podobe NZP pokryvajici zakladni preziti - nejdriv ty penize vsem seberes na danich (primych i neprimych) a pak jim je zase vsem vratis? :-) Neni jednodussi tu danovou zatez snizit a na prehazovani penez tam a zase zpatky se vykaslat? I s tim prerozdelovanim nejaka administrativni agenda bude - uvazime-li jen fakt, ze cca 5 milionu lidi by melo byt potencialnim prijemcem penez. A samozrejme je od pocatku treba myslet na nejake zabezpeceni proti podvodum... :-) Coz trosku vylucuje "neco jednoducheho".

    Co je ta vyse umoznujici zakladni preziti? Ta castka je u kazdeho cloveka z principu jina - najmy davno nejsou vsude stejne a jejich vyse se odviji od mnoha faktoru, ceny i zakladnich potravin se take lisi podle mista - nemluve o tom, ze jsou lide se specifickymi pozadavky na stravu ze zdravotnich duvodu.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Mno jestli to nebude tim, ze tahle zarizeni jsou predevsim ve vetsich mestech s dobrou infrastrukturou...

    Bezny domov duchodcu muze byt leckde - napr. i v Plasich. Pulku detstvi jsem na nej koukal z okna...
    ...ale zarizeni s vyssim druhem pece, pripadne te prechazejici do hospicove, uz vyzaduji lepsi infrastrukturu, predevsim zdravotnickou... A ta na malomeste ma sve limity...

    Vsak to je prave to, o cem pisu - levna zarizeni jsou oblezena zajemci, resp. jejich rodinami, pokud je ale rodina ochotna vzdat se zabaveni duchodu, nebo dokonce neco doplatit v "lepsim" zarizeni, tak se delka fronty rapidne zkracuje...

    Proto by ZP mel byt tak nizky, aby sam o sobe umoznoval pouze zakladni preziti...
    Pokud se s nim nekdo spokoji celozivotne, jeho volba...
    Vetsina lidi vsak bude chtit mit penize na "hezke veci"...

    Kazdopadne by se tim uvolnilo nekolik stovek uredniku s temer detektivnimi zkusenostmi, kteri by mohli resit mnohem zavaznejsi vec: cernou ekonomiku...
    GORG
    GORG --- ---
    XCHAOS: Já jsem tím "kolektivismem" spolupráce nemyslel zrovna konkrétně nutně ZP, ale spíš obecný společnější paradigma, kam mi ZP spadá.

    Něco ve smyslu dojem, že jsme se dostali do bodu, že buď jako lidstvo začneme spolupracovat (a vnímat i spoluzávislost na těch, kteří žijou na ulici) nebo jako civilizace skončíme. Storek o pádech civilizací je hodně i z nám známé historie. Natož domnělé pády typu Atlantida, které možná znamenaly dramaticky konec rozvinuté civilizace, která dle některých měla i atomové zbraně. Prostě že tohle možná čeká každou civilizaci žijící mimo rovnováhu. A to ta současná civilizace myslím je příkladně.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ale ta dedicnost prece nevylucuje vecnou podstatu - tedy vlastni prislusnost k parte :) Dedicnost se zabyva maximalne zpusobem vzniku one prislusnosti, nikoliv existenci prislusnosti k parte samotne...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUBOB: to nikdo neví, protože se to ještě nevyzkoušelo
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ve většině případů je občanství dědičné, i když věřím, že nakazit se lze i transfúzí
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: ZP je zajímavý tím, že by byl vyplácený jen na základě občanství a ne na základě příslušnosti "k té správné partě".

    dobre vis, ze to tak neni & ani byt nemuze
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: A ono obcanstvi nevyjadruje prislusnost k nejake parte? Zvlast kdyz se bavime o malem rybnicku zvanem Ceska republika? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GORG: já si nemyslím,že ZP je až tak kolektivistický.

    kolektivisti vždy potřebujou mít kontrolu nad tím, koho příjímají do svého kolektivu, resp. koho z něj naopak vylučují: dobře, navíc je tam ještě podřízení jedince kolektivu, ale to nemusí být vždy až tak drsné - naopak můžou být skupiny nabízející pocit výlučnosti a to podřízení probíhá jen na úrovni nějakého formálního, vnějšího rysu.

    ZP je zajímavý tím, že by byl vyplácený jen na základě občanství a ne na základě příslušnosti "k té správné partě".
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: to je zajimava implikace... ale ono to jde obratit - to ze mame v trestnim zakoniku definovano spoustu trestu a jejich postihu jeste neznamena, ze lidi popsane trestne ciny nepachaji :-)
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS: a z ceho to hradi ? no preci z danovych poplatniku... a NZP by se hradilo z ceho ? no preci z danovych poplatniku... takze to mas prast jak uhod...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: eh? četl jsi návrh, že po dobu trestu odnětí svobody by byl ZP pozastaven (prostě stát hradí věznění, to už je výdaj až až). byl by naopak prevencí kriminality
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    dnešní systém (pravda, jde o zdravotní důchod, ne o sociální dávku, tzn. mělo by to být ZP neutrální)
    Slepý muž z Dubí se po městě proháněl v autě. Úřady řeší jeho slepotu i řidičák - Deník.cz
    http://www.denik.cz/...po-meste-prohanel-v-aute-urady-resi-jeho-slepotu-i-ridicak-20150305-iyt2.html

    využívání dnešního systému je každopádně uměním, ve kterém se lze libovolně zdokonalovat, zdá se.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: tak mozna jeste par vetsich nejvetsich mest... Ale libi se mi, jak na zaklade zkusenosti z jednoho mesta rikas, ze obecne staci popojit par bloku :)
    Druhe co do toho vstupuje jsou ekonomicke moznosti samotneho duchodce - neb stylem "ma prece svuj duchod" se deti k rodicum dnes chovaji casto tak... ze jim na "lepsi" duchodak ze sveho casto neprispeji... taky proc, kdyz prece stat se postara :)

    Coz bude mimochodem samo o sobe zajimavy aspekt - co s duchodci :) Take jim budes vyplacet NZP? Jak znamo, prave duchodci jsou nejnakladnejsi polozkou celeho socialniho systemu jiz dnes - a soucasny prubezny system (do ktereho prispivaji vsichni pobirajici plat/mzdu) jaksi nezvlada uspokojit potreby :) A vede se o tom debata dlouhe roky.
    S NZP se rychle muze stat, ze ty nizko-prijmove skupiny (ktere do prubezne duchodoveho systemu porad nejakou korunu odvadi) zustanou doma a nebudou delat vubec nic - taky proc, kdyz nebudou muset, nic nedelat a dostavat prachy je prece pohodlnejsi :-) A nekomu staci ke stesti pak korun... Nebo si dotycni najdou praci, co jen dorovna nejaky financni rozdil, nebude prece potreba nekam dochazet na full-time. Tedy logicky nastane dalsi vypadek na strane prijmu v uz tak nasponovanem systemu...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Jak to je v Praze netusim, moje zkusenost je z Plzne...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: to mozna tak v Praze... ale ona Ceska republika neni jen Praha, zeano - byt prazaci si obcas mysli, ze jo a podle stavu ve velkomeste radi hodnoti stav ve zbytku zeme... :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam