• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    LUBOB: ad lidska prava - to bude zajimavy stret... v kontextu argumentu "zdroje jsou" :-) Protoze podle LZPS (cl.11, odst 1) nemuzes zasahnout jen do majetku tech "bohatych"... :D
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    LUBOB: No právě :-D
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    DANYSEK:
    Na otazku, z ceho chteji mistni zastanci NZP celou tu srandu realne ufinancovat dosud kloudna odpoved nepadla

    padla. & ne jedna.
    1) to je naprosto podruzne.
    2) zdroje jsou!
    3) od spravce spolecnosti
    4) NZP je zakladni lidske pravo [,takze bod 1)]
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    PHAILO: zvysi se NZP :-)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    Už jsem sem dlouho nepsal, ale víceméně to tady čtu průběžně. Proto vím, že jsou tu nějací nově příchozí. Tedy bych se chtěl znovu zeptat podpotovatelů NZP: Co uděláte s inflací po zavedení NZP?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NEKROMANT: nikoliv, citujes spatne. pouze podvedome reagujes na minuska a ty minuska te utvrzujou v tom, ze mas pravdu/.

    zadnej orwel, ale normalni chovani. dobre je videt naprilkad v politickych tematech. ;0)

    Osm nesmyslů, kterým věříte. Klamou vás politici, média i vlastní mozek - iDNES.cz
    http://technet.idnes.cz/osm-nesmyslu-kterym-verite-dfy-/veda.aspx?c=A131023_131808_veda_pka

    Potvrzující omyl: věřím těm, kdo se mnou souhlasí

    ..
    Potvrzovací zkreslení (anglicky confirmation bias) je jedním z nejlépe zdokumentovaných kognitivních jevů, které vedou ke zkreslenému vnímání reality. Jednoduše řečeno máme tendenci více důvěřovat těm informacím, které potvrzují to, co už si myslíme. Naopak informace, které jsou s naším přesvědčením v rozporu, podrobujeme skeptičtějšímu zkoumání, nebo je rovnou ignorujeme. Náš mozek je zkrátka tak trochu líný a měnit názor (byť na základě pádných argumentů) je velmi náročné psychologicky, emočně i kvůli nutnosti uznat svou chybu.

    V kontextu politického rozhodování to třeba znamená, že stejnou větu slyšíte různě, podle toho, kdo ji říká. "Snížíme daně! " tak od své oblíbené strany vnímáte jako projev sociální solidarity. Tu stejnou větu, jenže z úst strany, které nefandíte, však cítíte jako ukázkovou fiskální nezodpovědnost a populismus. A vůbec vám to nepřijde divné.

    Potvrzovací omyl působí postupně, dlouhodobě a přispívá mimo jiné i k názorové polarizaci (jak ukázal například tento průzkum). Je velmi těžké se tomu bránit a vyžaduje to cílevědomou analýzu vlastních rozhodnutí, úmyslné vystavování se názorům, se kterými nesouhlasíte a zdravou skepsi ke svému vlastnímu úsudku.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    WILD_A: a kde jinde mas NZP, kde jinde to jde? :) Padla tu zminka akorat o Aljasce - na ktere ale mas sotva osminu obyvatel oproti CR, kde ekonomika je propojena s velmi bohatymi prirodnimi zdroji (ropa, plyn...), o kterych si CR muze nechat jen zdat. Tedy trosku jine vychozi podminky - u nas toho nerostneho bohatstvi az tak moc neni (uhli? dnes uz se blbe prodava... atd).
    Mas tu nejake zbytky prumyslu, ale v dnesni globalizovane ekonomice neni az takova veda vyrobu presunout jinam - nekam, kde jsou podminky lepsi. V mnoha pripadech se tak uz davno stalo a jen horkotezko se uz dnes nahani nekdo, kdo by tu nejakou fabriku vubec postavil - vesmes za cenu danovych ulev... je velmi naivni si myslet, ze v tomhle bananistane bude nekdo dobrovolne platit v porovnani s okolnimi staty enormne vysoke dane, nektere podniky, co se na ulevy nalakaly uz stacily i zaniknout - pote, co ulevy skoncily :-)
    Stejny problem mas i u zdaneni spotreby - zvlast v prihranici se muze stat, ze namisto utraty v tuzemskych obchodech lide sve penize pri vysokem zdaneni utrati za hranicemo - takze i z neprimych dani (DPH atd) budes mit nakonec taky min :) Mame tu schengensky system, volny evropsky trh... chces snad znovu oplotit hranice a z EU vystupovat, abys tomu zamezil? :)

    Na otazku, z ceho chteji mistni zastanci NZP celou tu srandu realne ufinancovat dosud kloudna odpoved nepadla. Pouze se tu sermuje s tim, ze prece se na davkach hromada penez vyplaci uz dnes, na vydajich za uredniky - ale kdyz se porovnaji surova cisla, tak naopak spousta penez na NZP porad jaksi chybi. O naruseni existujiciho systemu skutecne socialni podpory, nemocenskych a duchodu (ktere tvori jeho nejvetsi polozku systemu) nemluve - kde se bud uplne vsecko zrusi, nebo... ehm... zustane, a logicky zustane i vetsina uredniku, ktera ty "anomalie" (doplatky k NZP dle zivotnich situaci) bude resit :-)
    WILD_A
    WILD_A --- ---
    DANYSEK: v tom pripade nechapu, ze to jinde jde. pokud ovsem myslis, ze to jak je to dneska je to jediny mozny nebo nejlepsi, tak je diskuze o nzp zbytecna, protoze se rozchazime uz v tomhle.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Reaguji na mínuska které tu po zásluze dostávám.
    "Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet."
    George Orwell
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Lidé pera (03.03.2015 20:10)
    Přiblížíme eseje mnichovského arcibiskupa Reinharda Marxe. Zamyslíme se nad fenoménem dneška, nad pracující chudobou a nad jejím umělým vytvářením ve jménu zisku. Připravil Ivan Štern.
    flash: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3329283
    mp3: http://media.rozhlas.cz/_download/3329283.mp3
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DANYSEK: tak jim to zakazeme a je to
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    WILD_A: aha, jasne... a kdo ze ty dane bude platit? :-) ...jestli ono pak treba pro firmy nebude snazsi ty jejich zbyvajici fabriky zde pozavirat a presunout i ten zbytek nekam jinam...
    WILD_A
    WILD_A --- ---
    DANYSEK: Tvuj propocet predpoklada soucasny system zdanovani, ale to prece nemusi vubec takhle bejt a muze narust i prijmova strana nebo ne?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    furt resit nejake dane, dane, dane (ostatne kdo vi co to vlastne je? ve skole je po nas nechteli a u rodicu se bydli zadara, takze o cem je rec?), pojdme spis resit jak spravne ocenit evropske internetove mazanky, to je cesta pro nasi civilizaci!
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: o smerovani sveho duchodu rozhoduje starecek :) to neni prijem rodiny, to nej prijem konkretni osoby...

    Jak prosim souvisi mozne duplicity RC s faktem, ze ta (validni) cisla jsou ziskatelna z ruznych databazi okolo...? Za chvili prijdes na to, ze ten system by musel byt slozity, aby nemohlo dojit k podvodum.

    Aha, takze ne 270mld, ale jeste vic... pulka statniho rozpoctu na NZP? Well done... :) Ted jeste aby tu nekdo platil taky ty dane, zejo (jako treba vypadek vyberu DPFO, ke kteremu se NZP logicky dojde... nebo NZP zdanis? :) ).
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Tak je to vetsinou rodina, ktera se snazi starecky nacpat nekam, kde budou jen za PnP a jim zbyde duchod...

    S rodnymi cisly se podvadi dost spatne, existuje jen minimum (asi 6) duplicit (+ interne ma beztak kazdy v ramci MPSV sve unikatni IK, ale nechtel jsem to komplikovat).

    Tak ty vydaje jsou relativne nizke, protoze hmotkaru neni absolutne zase tolik a ZP pro zamestnance se coby danovy bonus vyskytuje na jinem ministerstvu...

    Jo a koukal jsem na duchody a tam je ZP skryte taky - zakladni vymera, ke ktere se pricita procentni vymera dle prijmu v dobe prace. Tzn. zamestnanci a duchodci by si cca o 2k polepsili
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: Rodiny si obvykle nestezuji :-) Malinko ti nedochazi, ze diky systemu duchodu vznikl u cele rady lidi pocit, ze o jejich rodice se prece postara stat... tak proc by se starali rodinni prislusnici.

    S rodnymi cisly se vubec nebude podvadet :-) Uz ted litaji po internetu databaze, kde tenhle udaj o casti lidi do ruky dostanes... A je ve spouste databazich, ktere zatim jeste nikoho nezajimaly ten udaj lezi - ale to se muze rychle zmenit. Centralni databaze RC je uz dnes elektronicky pomerne pocetne skupine lidi pristupna ...no to je skutecne neprekonatelna ochrana... ;-)

    Plosnych 4000 na hlavu, to je od boku 240 miliard rocne... :) Petina statniho rozpoctu, co padne na prace-schopne lidi. Polovina rozpoctu MPSV... kdy jeho 72% vydaju jsou... ehm, duchody. Na zbytek zustava nejakych 137 mld. Takze to vsem ostatnim (kteri ty dalsi vyplacene podpory realne muzou potrebovat, a patri sem treba i nemocenska, nebo ten prispevek na bydleni...) seberes, abys mel na NZP a jeste ukradnes penize na dalsich resortech, abys dorovnal rozdil? :-) A zadna hodnota nevznikne (a o to min zbyde na vystavbu infrastruktury, ktera je v teto zemi po komunistickem experimentu dost podinvestovana...). Na samotnou podporu v nezamestnanosti + hmotnou nouzi jde cca 1/15 toho, co bys ty potreboval na NZP... No, asi to s tou "diskriminaci pracujicich" tak horke nebude, nemyslis? ;-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Tak pak ovsem at si rodina nestezuje, ze je malo volnych mist (v zarizenich pro socialne slabe).

    To prerozdelovani uz ale existuje. Mne jde vyhradne o urcite narovnani podminek - tak aby je vsichni meli shodne, kdy dnes jsou na tom nemakacenka rozhodne lepe. Co se formy vyplaty tyce, u zamestnanych muze mit i nadale formu danovych bonusu, tj. jim to zustane rovnou..

    Pokud by to bylo vazane napr. na rodne cislo, tak se s tim bude podvadet dost obtizne...

    Castku potrebnou k preziti lze odvodit ze stavajici praxe v agende Hmotne nouze. Tam je ta castka 2200, resp. az 3410 + moznost navyseni o dietu - celiakie 2800, fenylketonurie 2220, nizkobilkovina 1380, ostatni 1000-1100.

    Tzn. aktualne to je castka 2200 az cca 4500
    + se prispiva na bydleni
    Kdyz si vsak neco vydelaji, davka se snizuje...

    Ja navrhuji 4000, coz je pro vetsinu lidi mirne vic a s tim, ze co si vydelaji navic, nikoho nebude zajimat, ALE zaroven bez nakladu na bydleni.

    Kdyz nebudou mit na zivot v Praze a nebudou chtit pracovat, at se odstehuji treba do Usti, nebo nekam na vesnici, kde bude cena za m2 pod 50,- Kc ne okolo 200,- Kc.

    Soucasny system, kdy ZP sice existuje, ale skryte a diskriminuje pracujici, je IMHO spatne...
    Solidarita ano, ale vocamcad pocamcad...
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT:
    nevís jaký rozdíl je mezi oceněním a zásluhami
    oceneni ceho, clovece bozi? :-)

    ja mluvil o spravedlivosti, ty do toho motas cestu ke stesti.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NEKROMANT: jo, pro tyhle stranky je typicky, ze maji design ala orgonet ci novarepublika..

    NEKROMANT: aha, takze ne orgonety a ac24, ale praveted sranda stranky..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam