• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    WILD_A: aha, jasne... a kdo ze ty dane bude platit? :-) ...jestli ono pak treba pro firmy nebude snazsi ty jejich zbyvajici fabriky zde pozavirat a presunout i ten zbytek nekam jinam...
    WILD_A
    WILD_A --- ---
    DANYSEK: Tvuj propocet predpoklada soucasny system zdanovani, ale to prece nemusi vubec takhle bejt a muze narust i prijmova strana nebo ne?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    furt resit nejake dane, dane, dane (ostatne kdo vi co to vlastne je? ve skole je po nas nechteli a u rodicu se bydli zadara, takze o cem je rec?), pojdme spis resit jak spravne ocenit evropske internetove mazanky, to je cesta pro nasi civilizaci!
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: o smerovani sveho duchodu rozhoduje starecek :) to neni prijem rodiny, to nej prijem konkretni osoby...

    Jak prosim souvisi mozne duplicity RC s faktem, ze ta (validni) cisla jsou ziskatelna z ruznych databazi okolo...? Za chvili prijdes na to, ze ten system by musel byt slozity, aby nemohlo dojit k podvodum.

    Aha, takze ne 270mld, ale jeste vic... pulka statniho rozpoctu na NZP? Well done... :) Ted jeste aby tu nekdo platil taky ty dane, zejo (jako treba vypadek vyberu DPFO, ke kteremu se NZP logicky dojde... nebo NZP zdanis? :) ).
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Tak je to vetsinou rodina, ktera se snazi starecky nacpat nekam, kde budou jen za PnP a jim zbyde duchod...

    S rodnymi cisly se podvadi dost spatne, existuje jen minimum (asi 6) duplicit (+ interne ma beztak kazdy v ramci MPSV sve unikatni IK, ale nechtel jsem to komplikovat).

    Tak ty vydaje jsou relativne nizke, protoze hmotkaru neni absolutne zase tolik a ZP pro zamestnance se coby danovy bonus vyskytuje na jinem ministerstvu...

    Jo a koukal jsem na duchody a tam je ZP skryte taky - zakladni vymera, ke ktere se pricita procentni vymera dle prijmu v dobe prace. Tzn. zamestnanci a duchodci by si cca o 2k polepsili
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: Rodiny si obvykle nestezuji :-) Malinko ti nedochazi, ze diky systemu duchodu vznikl u cele rady lidi pocit, ze o jejich rodice se prece postara stat... tak proc by se starali rodinni prislusnici.

    S rodnymi cisly se vubec nebude podvadet :-) Uz ted litaji po internetu databaze, kde tenhle udaj o casti lidi do ruky dostanes... A je ve spouste databazich, ktere zatim jeste nikoho nezajimaly ten udaj lezi - ale to se muze rychle zmenit. Centralni databaze RC je uz dnes elektronicky pomerne pocetne skupine lidi pristupna ...no to je skutecne neprekonatelna ochrana... ;-)

    Plosnych 4000 na hlavu, to je od boku 240 miliard rocne... :) Petina statniho rozpoctu, co padne na prace-schopne lidi. Polovina rozpoctu MPSV... kdy jeho 72% vydaju jsou... ehm, duchody. Na zbytek zustava nejakych 137 mld. Takze to vsem ostatnim (kteri ty dalsi vyplacene podpory realne muzou potrebovat, a patri sem treba i nemocenska, nebo ten prispevek na bydleni...) seberes, abys mel na NZP a jeste ukradnes penize na dalsich resortech, abys dorovnal rozdil? :-) A zadna hodnota nevznikne (a o to min zbyde na vystavbu infrastruktury, ktera je v teto zemi po komunistickem experimentu dost podinvestovana...). Na samotnou podporu v nezamestnanosti + hmotnou nouzi jde cca 1/15 toho, co bys ty potreboval na NZP... No, asi to s tou "diskriminaci pracujicich" tak horke nebude, nemyslis? ;-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Tak pak ovsem at si rodina nestezuje, ze je malo volnych mist (v zarizenich pro socialne slabe).

    To prerozdelovani uz ale existuje. Mne jde vyhradne o urcite narovnani podminek - tak aby je vsichni meli shodne, kdy dnes jsou na tom nemakacenka rozhodne lepe. Co se formy vyplaty tyce, u zamestnanych muze mit i nadale formu danovych bonusu, tj. jim to zustane rovnou..

    Pokud by to bylo vazane napr. na rodne cislo, tak se s tim bude podvadet dost obtizne...

    Castku potrebnou k preziti lze odvodit ze stavajici praxe v agende Hmotne nouze. Tam je ta castka 2200, resp. az 3410 + moznost navyseni o dietu - celiakie 2800, fenylketonurie 2220, nizkobilkovina 1380, ostatni 1000-1100.

    Tzn. aktualne to je castka 2200 az cca 4500
    + se prispiva na bydleni
    Kdyz si vsak neco vydelaji, davka se snizuje...

    Ja navrhuji 4000, coz je pro vetsinu lidi mirne vic a s tim, ze co si vydelaji navic, nikoho nebude zajimat, ALE zaroven bez nakladu na bydleni.

    Kdyz nebudou mit na zivot v Praze a nebudou chtit pracovat, at se odstehuji treba do Usti, nebo nekam na vesnici, kde bude cena za m2 pod 50,- Kc ne okolo 200,- Kc.

    Soucasny system, kdy ZP sice existuje, ale skryte a diskriminuje pracujici, je IMHO spatne...
    Solidarita ano, ale vocamcad pocamcad...
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT:
    nevís jaký rozdíl je mezi oceněním a zásluhami
    oceneni ceho, clovece bozi? :-)

    ja mluvil o spravedlivosti, ty do toho motas cestu ke stesti.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NEKROMANT: jo, pro tyhle stranky je typicky, ze maji design ala orgonet ci novarepublika..

    NEKROMANT: aha, takze ne orgonety a ac24, ale praveted sranda stranky..
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NEKROMANT: Myslím že potřeby někoho jde naplnit ....tak samozrejme, je tu cela rada rozvojovych zemi - kde se lidi maji mnohem hur, nez na evropskem kontinente, potazmo u nas... :-) A zatimco zde resime, jak cpat penize lidem jen tak do chrtanu bez prace a palime tu kilowatty elektricke energie v ramci vymeny nazoru, jinde nemaji co do huby a o elektrine si muzou nechat taky jen zdat :-) To jsou lidi, kteri skutecne resi jak resi - a nikoliv z pohodlnosti. Casto take tvori imigranty - kteri zastanou praci, kterou lecktery zpohodlnely evropan delat jednoduse nechce (a pak ten evropan fnuka, jak nema na jidlo).
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    A určitě se v bibli dá najít lecos.. a argumentovat nebo bojovat pasážemi bible neohdlám. Proto jsme psal to interpretace. Namátkou:
    "Kdo chce být mezi vámi velký, ať je vaším služebníkem. (Mk 10,43)"
    "Cokoliv jste udělali pro jednoho z těch nejposlednějších mých bratří, mně jste udělali (Mt 25,40)."
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    LUBOB: Teď to čtu a napadlo mě, že je možné že nevís jaký rozdíl je mezi oceněním a zásluhami. Ten rozdíl vidím v tom že ocenění je spíš jako ta podpora: dělá mi to dobře, díky.. - spíš pocit vděku a zpětné vazby že se naplňuje nějáká potřeba a dělá nebo dělal to ten druhý dobře :)

    A zásluhy vnímám spíš jako: udělal jsme to a to a chci za to a to a když to nedostanu tak bude zle (i třebas válka, trest atd.) a nezajímá mě jeslti na ta máš nebo nemáš a jestli dokážeš naplnit moje potřeby prostě musíš jinak -nějaká forma trestu, vydírání atp. - prostě násilí :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    LUBOB: Osobně si mylsím že je důležitější se zaměřit na potřeby než řešit zásluhy. Zásluhy jsou ještě více spojeny s kritikou a suběkivním hodnocením a porovnáváním to je ještě bych řekl řád nad potřebami (možná lépe říct že jsou úplně mimo :D).
    Jedna z potřeb může samozřejmě být ocenění: http://praveted.info/seznam_pot%C5%99eb
    Ale ocenění nejsou zásluhy.

    Ale určitě lze chápat potřebu vědět že danou věc si ostatní přejí atp. :) Ale na to není potřeba tolika řešit zásluhy, ale je to lepší přes empatii a soucit.
    Myslím že potřeby někoho jde naplnit, ale snažit se určovat zásluhy s přehlížením potřeb si myslím není cesta ke štěstí.

    Jsem v tomto nejspíš ovlivněný nenásilnou komunikací:
    http://www.zdejsoulvi.cz/#!nensiln-komunikace-2/c87b
    Nenásilná komunikace | Právě teď
    http://praveted.info/nvc
    A věcmi jako je ekonomika daru, anarchistické hnutí, buddhismus a některými interpretacemi křesťasntví atp.
    Ale pokud bys měl pravdu ty a ke štěstí by vedlo spíše oceňování než napňování potřeb, tak doufám že k takovému poznání také dospěji.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT:
    NZP nedokáže být úplně spraveldivý, protože hodnocení kdo co opravu potřebuje je složité a sporné a těžko v tom hledat konsenzus.

    krive chapes spravedlivost. ta nespociva v tom, aby kazdy dostal co potrebuje, ale co si zaslouzil.

    spravedlivost & NZP nejdou dohromady. bud jedno nebo druhe. vyber si.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    VYHULENY_UFO: Ještě článek na SDS k řecku: http://www.sds.cz/view.php?cisloclanku=2015020502 aneb zdroje jsou.. :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    VYHULENY_UFO: Já se v té kauze čecka příliš neorientuji. Ale mám dojem že němci půjčili řekům peníze aby jim pak mohli prodat ponorky :)
    Někde se asi dá dohledat sborník k tomuto semináři "Když jste na mizině, tak prodejte své ostrovy, Řekové!": https://www.youtube.com/watch?v=qOreU4wsqq4&list=PLND0ST281umLsHQI8XfZpGNTJE3qnKDOM
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NEKROMANT: nechci bejt rejpal, ale jenom drobny komentar k
    Takže by chudší země dostali pomoc od těch bohatších.

    takze se asi neshodneme na tom, ze napriklad recko dostalo od eu potazmo nemecka a francie uz dost velkej balik?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    VYHULENY_UFO: Na úrovní státu nepadali návrhy pokud vím. Kdo chce ušetřit může z Prahy jet kam chce (podpora venkova :D ). V Rámci ČR se to neřešilo. NZP nedokáže být úplně spraveldivý, protože hodnocení kdo co opravu potřebuje je složité a sporné a těžko v tom hledat konsenzus. Můj kamarád komunista - jaderný fyzik měl představu (což už nesouvisí s NZP) že by to měla dělat nějaká rada která by určovala potřeby lidí a od toho by se odvijela distribuce zboží a služeb (on nějak vůbec nemusí trh (nechce ani v omezených odvětvých a regulovaný) - já nejsem zas tak úplný odpůrce trhu jako on..). Mě to nepřišlo jako dobrý nápad, ale debatovat o tom samozřejmě můžem.

    Co se VZP v rámci EU týče, tak byly nápady a varianty které počítají s něčím čemu se říká evropská dividenda.. Je to v podstatě o tom aby se snížili rozdíli mezi zeměmi.. Takže by chudší země dostali pomoc od těch bohatších.

    Jinak já sám nevím jestli je dobrý aby stát usměrňoval lidi aby se chovali slušně, a nenechával by občany lidi v něm trpět (nebo alespoň dělali polštář) - pak tu jsou také ti neobčané že.. :)
    Uvažuji i anarchisticky, kulturně, nábožensky atd..
    Je otázka kdo jsou naše autority, kdo určuje naše hodnoty a cíle v životě.. Jeslti to jsou peníze, kněží, víra, společnost, rodiče, úředníci, bankéři nebo něco jiného.

    Věřím že možností jak změnit a měnit svět či sebe je spousta a všichni jsme asi na nějaké cestě a všichni jednou někde skončíme.
    Jen si kladu otázka kdo jsme, kam jdeme a co chceme - často to dělám i v jednotném čísle.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: ...ne, vubec mi to nepripomina to, kterak studenti papirovou zmenou bydliste k co mozna nejvzdalenejsimu pribuznemu usilovali o ziskani mista na VS kolejich :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: navic si predstavim dobre zijici si prazske duchodce s vyplatou NZP na vesnici v jiznich cechach. pronajim byt v praze maly bonus navic.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam