• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    A určitě se v bibli dá najít lecos.. a argumentovat nebo bojovat pasážemi bible neohdlám. Proto jsme psal to interpretace. Namátkou:
    "Kdo chce být mezi vámi velký, ať je vaším služebníkem. (Mk 10,43)"
    "Cokoliv jste udělali pro jednoho z těch nejposlednějších mých bratří, mně jste udělali (Mt 25,40)."
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    LUBOB: Teď to čtu a napadlo mě, že je možné že nevís jaký rozdíl je mezi oceněním a zásluhami. Ten rozdíl vidím v tom že ocenění je spíš jako ta podpora: dělá mi to dobře, díky.. - spíš pocit vděku a zpětné vazby že se naplňuje nějáká potřeba a dělá nebo dělal to ten druhý dobře :)

    A zásluhy vnímám spíš jako: udělal jsme to a to a chci za to a to a když to nedostanu tak bude zle (i třebas válka, trest atd.) a nezajímá mě jeslti na ta máš nebo nemáš a jestli dokážeš naplnit moje potřeby prostě musíš jinak -nějaká forma trestu, vydírání atp. - prostě násilí :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    LUBOB: Osobně si mylsím že je důležitější se zaměřit na potřeby než řešit zásluhy. Zásluhy jsou ještě více spojeny s kritikou a suběkivním hodnocením a porovnáváním to je ještě bych řekl řád nad potřebami (možná lépe říct že jsou úplně mimo :D).
    Jedna z potřeb může samozřejmě být ocenění: http://praveted.info/seznam_pot%C5%99eb
    Ale ocenění nejsou zásluhy.

    Ale určitě lze chápat potřebu vědět že danou věc si ostatní přejí atp. :) Ale na to není potřeba tolika řešit zásluhy, ale je to lepší přes empatii a soucit.
    Myslím že potřeby někoho jde naplnit, ale snažit se určovat zásluhy s přehlížením potřeb si myslím není cesta ke štěstí.

    Jsem v tomto nejspíš ovlivněný nenásilnou komunikací:
    http://www.zdejsoulvi.cz/#!nensiln-komunikace-2/c87b
    Nenásilná komunikace | Právě teď
    http://praveted.info/nvc
    A věcmi jako je ekonomika daru, anarchistické hnutí, buddhismus a některými interpretacemi křesťasntví atp.
    Ale pokud bys měl pravdu ty a ke štěstí by vedlo spíše oceňování než napňování potřeb, tak doufám že k takovému poznání také dospěji.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT:
    NZP nedokáže být úplně spraveldivý, protože hodnocení kdo co opravu potřebuje je složité a sporné a těžko v tom hledat konsenzus.

    krive chapes spravedlivost. ta nespociva v tom, aby kazdy dostal co potrebuje, ale co si zaslouzil.

    spravedlivost & NZP nejdou dohromady. bud jedno nebo druhe. vyber si.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    VYHULENY_UFO: Ještě článek na SDS k řecku: http://www.sds.cz/view.php?cisloclanku=2015020502 aneb zdroje jsou.. :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    VYHULENY_UFO: Já se v té kauze čecka příliš neorientuji. Ale mám dojem že němci půjčili řekům peníze aby jim pak mohli prodat ponorky :)
    Někde se asi dá dohledat sborník k tomuto semináři "Když jste na mizině, tak prodejte své ostrovy, Řekové!": https://www.youtube.com/watch?v=qOreU4wsqq4&list=PLND0ST281umLsHQI8XfZpGNTJE3qnKDOM
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NEKROMANT: nechci bejt rejpal, ale jenom drobny komentar k
    Takže by chudší země dostali pomoc od těch bohatších.

    takze se asi neshodneme na tom, ze napriklad recko dostalo od eu potazmo nemecka a francie uz dost velkej balik?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    VYHULENY_UFO: Na úrovní státu nepadali návrhy pokud vím. Kdo chce ušetřit může z Prahy jet kam chce (podpora venkova :D ). V Rámci ČR se to neřešilo. NZP nedokáže být úplně spraveldivý, protože hodnocení kdo co opravu potřebuje je složité a sporné a těžko v tom hledat konsenzus. Můj kamarád komunista - jaderný fyzik měl představu (což už nesouvisí s NZP) že by to měla dělat nějaká rada která by určovala potřeby lidí a od toho by se odvijela distribuce zboží a služeb (on nějak vůbec nemusí trh (nechce ani v omezených odvětvých a regulovaný) - já nejsem zas tak úplný odpůrce trhu jako on..). Mě to nepřišlo jako dobrý nápad, ale debatovat o tom samozřejmě můžem.

    Co se VZP v rámci EU týče, tak byly nápady a varianty které počítají s něčím čemu se říká evropská dividenda.. Je to v podstatě o tom aby se snížili rozdíli mezi zeměmi.. Takže by chudší země dostali pomoc od těch bohatších.

    Jinak já sám nevím jestli je dobrý aby stát usměrňoval lidi aby se chovali slušně, a nenechával by občany lidi v něm trpět (nebo alespoň dělali polštář) - pak tu jsou také ti neobčané že.. :)
    Uvažuji i anarchisticky, kulturně, nábožensky atd..
    Je otázka kdo jsou naše autority, kdo určuje naše hodnoty a cíle v životě.. Jeslti to jsou peníze, kněží, víra, společnost, rodiče, úředníci, bankéři nebo něco jiného.

    Věřím že možností jak změnit a měnit svět či sebe je spousta a všichni jsme asi na nějaké cestě a všichni jednou někde skončíme.
    Jen si kladu otázka kdo jsme, kam jdeme a co chceme - často to dělám i v jednotném čísle.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: ...ne, vubec mi to nepripomina to, kterak studenti papirovou zmenou bydliste k co mozna nejvzdalenejsimu pribuznemu usilovali o ziskani mista na VS kolejich :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: navic si predstavim dobre zijici si prazske duchodce s vyplatou NZP na vesnici v jiznich cechach. pronajim byt v praze maly bonus navic.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON:
    DANYSEK:
    Co je ta vyse umoznujici zakladni preziti?

    jo to je otazka ktera me celkem trapi. nikdo z mistnich gorgu ci junipetru a xchaosu mi nebyl schopen odvodete, jak by system NZP resil rozdily v nakladech, ktere potrebuje clovek k ziti. jine to je v praze, jine v plzni a jine nekde v obci s 50lidma, kde sousi stejne zvykly pomahat.

    jak by system NZP resil toto na globalni urovni? jinak bohata je evropa, severni amerika, kus asie, ale co chudy zeme? nebylo by dusledkem nasazeni NZP v bohatych statech jeste vetsi vykoristovani lidi v chudych statech, protoze nekdo by proste musel makat na armadu nemakacenku?
    osobne neverim, ze system NZP by zapricinil, ze by nekdo radosti z tohoto systemu zacal kalhoty a boty pro masu (myslim tim ty vyrobky v hypermarketech, kde se hrabe z krabic) sit napriklad v cechach s timto systeme....
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: no, to jsme ale zpet u toho, ze maloktera rodina chce na sveho starecka jeste neco doplacet :) A u toho, ze i samotni stareckove nechteji byt soupnuti nekam daleko od svych blizkych - cim vetsi vzdalenost od rodiny, tim mensi pravdepodobnost, ze se rodina obcas zjevi...

    Nejak mi unika smysluplnost prerozdelovani v podobe NZP pokryvajici zakladni preziti - nejdriv ty penize vsem seberes na danich (primych i neprimych) a pak jim je zase vsem vratis? :-) Neni jednodussi tu danovou zatez snizit a na prehazovani penez tam a zase zpatky se vykaslat? I s tim prerozdelovanim nejaka administrativni agenda bude - uvazime-li jen fakt, ze cca 5 milionu lidi by melo byt potencialnim prijemcem penez. A samozrejme je od pocatku treba myslet na nejake zabezpeceni proti podvodum... :-) Coz trosku vylucuje "neco jednoducheho".

    Co je ta vyse umoznujici zakladni preziti? Ta castka je u kazdeho cloveka z principu jina - najmy davno nejsou vsude stejne a jejich vyse se odviji od mnoha faktoru, ceny i zakladnich potravin se take lisi podle mista - nemluve o tom, ze jsou lide se specifickymi pozadavky na stravu ze zdravotnich duvodu.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Mno jestli to nebude tim, ze tahle zarizeni jsou predevsim ve vetsich mestech s dobrou infrastrukturou...

    Bezny domov duchodcu muze byt leckde - napr. i v Plasich. Pulku detstvi jsem na nej koukal z okna...
    ...ale zarizeni s vyssim druhem pece, pripadne te prechazejici do hospicove, uz vyzaduji lepsi infrastrukturu, predevsim zdravotnickou... A ta na malomeste ma sve limity...

    Vsak to je prave to, o cem pisu - levna zarizeni jsou oblezena zajemci, resp. jejich rodinami, pokud je ale rodina ochotna vzdat se zabaveni duchodu, nebo dokonce neco doplatit v "lepsim" zarizeni, tak se delka fronty rapidne zkracuje...

    Proto by ZP mel byt tak nizky, aby sam o sobe umoznoval pouze zakladni preziti...
    Pokud se s nim nekdo spokoji celozivotne, jeho volba...
    Vetsina lidi vsak bude chtit mit penize na "hezke veci"...

    Kazdopadne by se tim uvolnilo nekolik stovek uredniku s temer detektivnimi zkusenostmi, kteri by mohli resit mnohem zavaznejsi vec: cernou ekonomiku...
    GORG
    GORG --- ---
    XCHAOS: Já jsem tím "kolektivismem" spolupráce nemyslel zrovna konkrétně nutně ZP, ale spíš obecný společnější paradigma, kam mi ZP spadá.

    Něco ve smyslu dojem, že jsme se dostali do bodu, že buď jako lidstvo začneme spolupracovat (a vnímat i spoluzávislost na těch, kteří žijou na ulici) nebo jako civilizace skončíme. Storek o pádech civilizací je hodně i z nám známé historie. Natož domnělé pády typu Atlantida, které možná znamenaly dramaticky konec rozvinuté civilizace, která dle některých měla i atomové zbraně. Prostě že tohle možná čeká každou civilizaci žijící mimo rovnováhu. A to ta současná civilizace myslím je příkladně.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ale ta dedicnost prece nevylucuje vecnou podstatu - tedy vlastni prislusnost k parte :) Dedicnost se zabyva maximalne zpusobem vzniku one prislusnosti, nikoliv existenci prislusnosti k parte samotne...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUBOB: to nikdo neví, protože se to ještě nevyzkoušelo
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ve většině případů je občanství dědičné, i když věřím, že nakazit se lze i transfúzí
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: ZP je zajímavý tím, že by byl vyplácený jen na základě občanství a ne na základě příslušnosti "k té správné partě".

    dobre vis, ze to tak neni & ani byt nemuze
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: A ono obcanstvi nevyjadruje prislusnost k nejake parte? Zvlast kdyz se bavime o malem rybnicku zvanem Ceska republika? :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam