• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: s odpocitavanim od dane jsi tu zacal ty ;-)
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: No tak pak mi vysvětli, jak to můžeš nazývat NZP, když já jako zaměstnanec dostanu 2000Kč zatímco člověk na živ. min nepracující dostane 3500 až 20 000 Kč, jak tu popsal Comodor ten extrémní příklad?
    To se asi není ZP, že? :) Navíc se to jmenuje úplně jinak... kdyby to opravdu byla ta SAMÁ částka, měla by se jmenovat stejně. Musíš vyvolat ten psychologickej efekt, že ty peníze máš vždy.
    GORG
    GORG --- ---
    FIONOR: No nevím. Pro eliminaci zátěže by možná bylo potřeba intergrovat (některé) databáze, protože stát informaci, že si zaměstnaný už má. Tohle je člověk povinen sám oznamovat do 8 dnů? Tedy opět vidím znovu použití už existujících nástrojů (pro plnou automatizaci akorát možná potřeba nějaké databáze propojit, pokud nejsou)

    Posílám peníze tam a zpět je myslím špatná cesta... a víc v duchu současného ..duchu :) Nakonec z toho je pak komplexní systém různých propočtů (viz. COMODOR_FALKON niže), a někteří na tom ještě těží.

    Proč by se tomu (přeposílání tam/zpět) nešlo vyhnout?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: takovy NZP (cca 2000/mes) mas uz dnes, prostuduj si zakon o dani z prijmu ;-)
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Právěže neobjevuju. Jen jsem psal, že odečítat od daně. Nemusím být všechny dobré nápady jenom odemně :)

    Takže ty si pro to používat čtverce místo kola? ,) Posílat peníze tam a zpět než to normálně odečíst z daní?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    GORG: Nejsem kdovijakej ucetni
    s tim by se dalo kdovijak souhlasit :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: slevu na dani mas uz dnes, objevujes kolo :-)
    Pak uz to ale nebude platba ze statni kasy kazdemu, zeano...
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Já mám teda problém si představit, že když už jde pouze o to, že musíš ty peníze někomu předat, jsou z toho ohromné (zřejmě jak říkáš ještě vyšší) náklady, než když musí armáda úředníků řešit lidi individuálně, jestli jim je dávka vůbec přiznaná. :)

    ake to plati za predpokladu, ze zbyle ctyri miliony pracujicich disponuji elektronickym podpisem

    Očekáváš 5 milionů nezaměstnaných? :-) Pokud tím myslíš zaměstnance, nebylo by lepší jim ty peníze neposílat, ale prostě odečíst z daní?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: to ze funguji dnes ale jaksi neznamena, ze s pridanim dalsich agend nevzrostou provozni naklady :-)

    Presunem k ZP, tak jak tu je prezentovany i samotne naklady na ("spravedlivejsi") socialni system DOST vzrostou.. proti tomu, co se dnes vydava na ty tve rodiny Skrkavkovych... a jak i sam pises, neni to narozdil od ZP neomezene nafurt...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Prekrucujes... Uz zase...

    1) Ano, presunem k ZP je mozno vyrazne zredukovat souvisejici byrokracii (vlastne temer cely UP) a omezit ji na ty CzechPointy...
    CzechPoiny funguji jiz dnes, neni potreba jim pridavat jakoukoliv dalsi agendu.

    2) Mne nejde o uspory, mne jde o spravedlivejsi system s mensi diskriminaci slusnych lidi (platcu dani), nicmene Tebou uvadena nakladnost je pochybna, zvlast kdyz je komplikovane zjistit naklady aktualni, i ty prime napric kapitolami...

    3) Skrkavkovych je fakt hodne, jen ne vzdy berou davky v plne vysi, existuji cesty, jak je limitovat, pripadne je na cas od davek odstrihnout, takze realne treba pobiraji jen pul roku, coz data zkresluje...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: i kdyby to byl ukon na minutu, u milionu lidi z toho mas ukon na dva roky nepretrzite prace v rezimu 24x7x365 ;-) Ale ono to v realu bude trvat dyl, nebot ono to neni jen o podivani se do obcanky, zeano... Take to plati za predpokladu, ze zbyle ctyri miliony pracujicich disponuji elektronickym podpisem. Realita je bohuzel obracena... staci se podivat na novinky QCA PostSignum (ktera je nejlevnejsi, u zbylych dvou QCA ten certifikat vyjde draz), oslavuji teprv milionty vydany certifikat za deset let... pricemz samozrejme ten certifikat plati... jen rok :D Toliko k penetraci elektronickych podpisu, je videt ze zijes v nejake virtualni realite... :-)
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Jen přemýšlím o nákladech (podívat se na občanku + čas) pro ty, co nemají počítač, resp. počítačové ověření elektronického podpisu, u čehož člověk být nemusí.

    Co si kdo dokáže vyúčtovat je věc jiná :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: a posta to udela zadarmo... no tak to jiste :-) a vubec ty prace nebude mit posta vic, takze urcite nebude chtit ze statni kasy jeste vic penez, nez dostava... ehm... uz dnes ;-) Ve skutecnosti jenom presouvas naklady nekam jinam a snazis se tvarit, ze to zadne naklady navic generovat nebude...
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Ty bys dokazal vymyslet jak ten soucasny system prevezt na drazsi? :-)

    Nejsem kdovijakej ucetni, ale kdyz odpada kontrola lidi a totoznost overuje posta uz ted jak u davek tak zasilek, jak se to muze jeste prodrazit?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: jednim z argumentu zavedeni NZP je uspora statnich nakladu diky eliminaci byrokracie... :) Gratuluji, prave jsi tento argument sam vyvratil, tebou popsany mechanismus stat uz dnes neco stoji - a pridanim dalsich agend ta cena sluzby logicky pujde nahoru... neboli popisujes klasickou usporu, kterou tu predvedl pred tebou uz kdekdo - propustis lidi, ale cinnost outsourcujes jinde, abys mohl vykazovat usporu na personalnich vydajich - ale to, ze jinde utratis vic uz zamlcis, proste jen ten vydaj presunes do jine rozpoctove kapitoly :-)

    Tvuj argument "je jich pomerne hodne" vyvraci data o statnim rozpoctu ;-) Mel by sis jej konecne poradne nastudovat a eventuelne i provest vypocet, kolik tech tvych modelovych Skrkavkovych tu muze byt. Data jsou verejna, takze nemusis tu stale dokola opakovat sve nojmy. Zbezne srovnani nakladu na NZP a soucasneho systemu jsem tu ostatne jiz provedl. Jen na vyplatu NZP pro vsechny prace schopne potrebujes 270 miliard, coz je vyrazne vice, nez to co se vyplaci prace schopnym dnes na vsech podporach :) Na vypoctech neni nic sloziteho - vystacis se znalostmi matematiky ze zakladni skoly ;-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: A jak si jako myslíš, že funguje autorizační mechanismus nyní..?
    Nějaké srovnávačky DNA...? Biometrika...?
    NE. Má občanku...? Souhlasí data...? OK, tak je to on. Na POště takhle proplácí složenky běžně...
    A tohle může klidně proběhnout i na CzechPointu včetně vydání elektronického podpisu...
    Tam to může být klidně zjednodušeno na přečtení strojového kódu na občance/pasu...

    A Škrkavkových je poměrně hodně - tohle byl ale spíš model, reálně jde spíše buď o jednotlivce, nebo vícečetné rodiny...
    Další věcí je, že současní příjemci ZP jsou rozepsaní napříč kapitolami..
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PHAILO: stovky miliard rocne na vydajich to fakt nedela...
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    DANYSEK: No zase tak málo to nebude. Koukni se jen kolik máme v ČR invalidů.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: jenze takovych "Skrkavkovych" bude... ehm.. par... v pomeru k milionum prijemcum NZP. Neveris? Otevri si statni rozpocet, da se to z nej vycist :-)
    COMODOR_FALKON: ale ano, souvisi - zatim jste tu nikdo neosvetlil autorizacni mechanismus, kterym by prijemce NZP udaval cislo sveho uctu, na ktery se mu NZP posle - a jediny, na cem jste se tu zatim zvladli otocit je unikatnost + tajnost rodneho cisla ;-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: To ano, ale pořád to nijak nevysvětluje, jak s tím souvisí veřejná znalost RČ...?
    To s tím přeci nesouvisí vůbec, bez ohledu na to, zda to bude vyplácet člověk, nebo aplikace...

    Až budu mít chvíli, tak ta data projdu a nahážu do tabulky - každopádně uvítám linky na zdroje, v případě že je máš. Ušetřilo by mi to dost času a sjednotilo naši diskuzi. Ať už jde o náklady na dávky, nebo náklady na daňové slevy.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    Protože je zřejmé, minimálně z blábolů, které tu píše Fionor - např.: Pokud se aktivně nesnaží a jen pobírají dávky, jsou to nemakačenka a nemají na ně nárok.(sic!) - že povědomí o reálném fungování sociální sítě je tu hodně nízké, zkusím tu pro vás sepsat takový fofr kurz...

    Dávky od státu se dělí na - pojistné a nepojistné a dále na testované/netestované
    Pojistné dávky jsou druhem plnění z pojistného plnění, které odvádíme z našich platů - podpora v nezaměstnanosti, nemocenská, podpora v mateřství, důchody
    Nepojistné dávky oproti tomu žádnou dobu pojistného nevyžadují, jsou pro všechny kdo splní podmínky - hmotná nouze, příspěvek na péči (PnP), příspěvek na kompenzační pomůcku, rodičovský příspěvek, porodné, příspěvek na bydlení, přídavek na dítě
    Nepojistné dávky mohou být NEtestované, kdy se pro samotný nárok (až na výjimky u kompenzaček) nezjišťuje majetek ani příjmy - PnP, rodičák, kompenzačky
    Nepojistné dávky mohou být testované, kdy o nároku na dávku (a její výši) rozhoduje majetek, příjem, případně i něco dalšího.

    Dávky hmotné nouze jsou nepojistné dávky, které jsou testované na majetek, příjmy a blbě popsatelný "stav osoby v hmotné nouzi"
    Zjednodušeně napsáno - na dávky hmotné nouze má nárok každý, kdo má nedostatečný příjem (rozvinu dále), nemá žádný (oficiálně dohledatelný) fyzický/finanční majetek a jednou za měsíc (vesnice) či jednou za cca 5 měsíců (Praha) se dostaví na ÚP-zaměstnanost.

    Na úřad nemusí, pokud je dotyčnému přes 68 let, je starobní důchodce, Invalidní důchodce ve 3. stupni, je mu vyplácen vyšší stupeň příspěvku na péči, pobírá rodičovský příspěvek, je v pracovní neschopnosti nebo zaměstnanec s dílčím úvazkem.

    Hmotná nouze má 2 dávky - Příspěvek na živobytí (PnŽ) určený na jídlo, šaty, hygienické potřeby a Doplatek na bydlení (DnB) určený na bydlení.
    (S trochou nadsázky sem bývá řazeno i porodné, které mělo donedávna testovací hranici 2,4násobku životního minima, což se nyní zvedlo na 2,7násobek, tj. cca 21k čistého/měsíčně u prvního dítěte a cca 26k čistého/měsíčně u druhého dítěte.)

    Halvní dávkou je PnŽ, kde je klíčový příjem.
    Příjem osoby (a společně posuzovaných osob - SPO) se počítá tak, že se sečtou všechny příjmy podle kategorií a vynásobí příslušným koeficientem:
    70% (tj. koef. 0,7 ) - příjem ze závislé činnosti
    80% (tj. koef. 0,8 ) - příjem z nemocenské, důchodů
    100% (tj. koef. 1 ) - výživné, rodičák, přídavky
    PnP, pěstounské dávky, legionářské důchody ani kompenzačky se nezapočítávají vůbec, příspěvek na bydlení se počítá do DnB.

    Od příjmu se pro potřeby PnŽ odečítají ještě tzv. "Přiměřené náklady na bydlení" - Praha 35% příjmu, jinde 30% příjmu.

    Částky živobytí jsou takovéto:
    3.410,- Kč - Single
    U více osob:
    3.140,- Kč - Nejstarší dospělý
    2.830,- Kč - Další dospělý
    2.450,- Kč - Nezaopatřené dítě 15-26 let
    2.140,- Kč - Nezaopatřené dítě 6-15 let
    1.740,- Kč - Nezaopatřené dítě do 6 let

    Představme si tedy modelovou rodinu Škrkavkových:

    Pepa Škrkavka - 52 let, základní vzdělání, od roku 1990 (oficiálně) nezaměstnaný
    Mařena Škrkavková - 35 let, základní vzdělání, od roku 1996 (oficiálně) nezaměstnaná, toho času na rodičáku
    Škrkavková jr. - 12 let, v důsledku těžkého FAS (fetální alkoholový syndrom) a dalších potíží je hodnocena ve 4 stupni závislosti (úplná) navštěvuje speciální základní školu.
    Škrkavka jr. - 2 roky, dejme tomu, že je zdráv...

    Žijí v Praze v bytě 3+1 (90m2) s měsíčními náklady na bydlení 25.000,- Kč (18k nájem, 4k služby, 3k energie)

    Jak jsou na tom z pohledu ZP...eh...pardon...vlastně HMN...?

    Mařena pobírá rodičák ve výši 3.800,- Kč + za děti přídavky ve výši 500+610Kč (dle věku dětí)
    Pepa musí cca 3x do roka navštívit zaměstnanost, kde srdceryvně vylíčí, jak si už 25 let intenzivně hledá práci. Občas na to tedy zapomene, takže ho na 6 měsíců sankčně vyloučí - ale než to zapíprujou, tak to tak 4 měsíce trvá, takže než to nabyde právní moc, tak už zase zbývá jen 1 měsíc do konce sankčního vyloučení... A na těch 6 měsíců mu místní doktor za flašku ferneta napíše neschopenku ("zdravotní stav, který by u zaměstnance odpovídal stavu zdravotní neschopnosti"). Už zkoušel i invaliditu na "bolest zad", ale nějak to neprošlo...
    Škrkavková jr. má navíc ještě PnP 4. stupně, tj. 12.000,- Kč + 2.000,- navýšení ze sociálních důvodů, ale to se v HMN ignoruje... Teoreticky by si za to měli pro ni kupovat spešl služby..
    Celkový příjem je tedy 4.910,- Kč započtený ve 100%. Ten je však nutné ještě ponížit o 35%, tj. přiměřené náklady na bydlení v Praze - částku 1.719,- Kč. Započtené příjmy tedy činí částku 3.191,- Kč

    Do výpočtu tedy vstupují s těmito měsíčními daty:
    3.191,-Kč - příjem (z dávek)
    9.850,-Kč - částka životního minima
    25.000,-Kč - náklady na bydlení


    PnŽ doplácí rozdíl mezi částkou příjmu a částkou životního minima, tj.:
    (9850-3191)=6.659,- Kč
    DnB doplácí rozdíl mezi odůvodněnými náklady na bydlení poníženými o přiměřené náklady na bydlení, příjmem + PnŽ a částkou živobytí, tj.:
    [(25000-1719-3191-6659)+9850]=23.281,- Kč

    Škrkavkovi tedy ve výsledku měsíčně obdrží:
    4.910,- Kč - Rodičák + přídavky
    6.659,- Kč PnŽ
    23.281,- Kč DnB
    ------------
    34.850,- Kč / měsíčně

    + 14.000,- Kč PnP "díky" tomu, že Škrkavková v těhotenství skoro uchlastala játra...
    (48.850,- Kč celkem)

    Kdo z vás má takový ZP ? ...eh...sorry...vlastně "drobnou záruku těm, kteří se, ne vlastní vinou, dostanou do životních obtíží, aby se dokázali opět postavit na vlastní nohy"

    P.S.: Při ZP dle mých představ by měsíčně měli příjem nikoliv 34.850,- Kč, ale "pouze" 12.000,- Kč (+ těch 14.000,- Kč PnP). No co, holt by se odstěhovali do Litvínova nebo Teplic.


    Pro zjednodušení jsem neuvažoval, že by Škrkavkovi měli v pěstounské péči svoji neteř, Natálii Perníkovou.

    Jinak teoreticky, ale fakt jen teoreticky, lze náklady na bydlení mírně seškrtat, ale jakmile jsou v rodině děti, tak to není úplně reálné, protože v případě odvolání k MPSV to bude shozeno. Resp. ještě uvidíme... Tak nějak v květnu/červnu se na to chystám, jsem zvědav po kolika měsících mne ukřižujou v televizi...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam