• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: muzu ja za lidskej faktor? vlastni logika pronajmu zeleza ci sw je celkem bezna.
    GORG
    GORG --- ---
    VYHULENY_UFO: Tak pronajem hotoveho reseni se s Opencard osvedcil?
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    FIONOR: Tak jednoduché to samozřejmě není. Musíš udělat nějaké přechodné období. Ale jinak v zásadě ano - pokud se změna neuskuteční, tak jednou bude důchod v tak směšné výši, že nebude mít smysl o něm vůbec mluvit. To je nevyhnutelné a chápe to (snad) už dnes téměř každý.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: jak by rekl radek hulan.. well done
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    vyvoj seriozni opensource systemu pro spravu NZP bude minimalne 3x drazsi nez porizeni a nebo pronajem hotoveho reseni.
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Aplikace spichnuta v garazi? Opet smesovani opensource s dobrovolniky z "garaze"? Opensource neni linux ani GNU.

    Urcite nejaky seriozni system spichnuty fulltime profiky. Ale opensource. Uz zadne Opencard ani podobne closed source licencne i kvalitativne pochybne zakazky.

    Nikdo tu nepsal, ze ten system ma byt nejaka indie tvorba. Drzel bych se toho, co ty lidi pisou.

    COMODOR ti tu evidentne popisuje, jak se mu nelibi, aby tzv. nemakacenka brala vetsi penize na davkach nez pracujici.

    Pises, zre "pokud byl splnene zakonne podminky" tak ti to prijde v cajku? :-) Tak hlavne kdyz se zakon nazere;).

    Kde teda vyvozovat, ze Comodor zavidi. Situaci zneuzivani davek by ZP zjevne opravdu skoro zlepsilo. Pracujici chudoba je vazny problem.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    FIONOR: Pokud systém zjednodušíš a ořežeš, tak je přinutíš změnit chování. Jak psal už Comodor - buď půjdou pracovat, nebo do vězení.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    DANYSEK: Jestli ti řádově 100 mld. ročně na soc. dávky přijde jako přiměřený soc. systém, tak to se asi neshodneme.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PHAILO: prebujely neni jen socialni system... zrovna co se nekonformich sousedu tyce mas problem i v dalsich pravnich upravach, ze? :)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    DANYSEK: Však já nejsem zastánce NZP, ani stávajícího přebujelého soc. systému.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PHAILO: Problem s nekonformnimi sousedy se obavam ale ZP vubec nijak nevyresi :-) Muzes totalne rozbit dnesni rozvrstveny system a kvuli podobnym jedincum v dusledku nechas padnout na hubu i ty slusne co pomoc realne potrebuji, protoze samotne ZP na preziti stacit rozhodne nebude - a jeste ta legrace bude stat podstatne vic, protoze ZP kazdemu proste znamena o dost vetsi naklady proti dnesnimu stavu, kdy s tim par lidi sikovne vyjebe...
    Pritom i vystehovani neplaticiho (nekonformniho) najemnika z baraku neni trivialni vec. A nez se ho zbavis, tak mas par mesicu o peklo postarano rozhodne take. Kdyz mu seberes davky, najem a prislusenstvi prestane platit jako jednu z prvnich veci tak jako tak - takze si do baraku sam jen vneses dalsi problemy a vsichni kolem budou na ty problemove doplacet :)

    COMODOR_FALKON: pokud je zakon tak blbe (slozite) napsany, ze umoznuje ruzne
    "klickovani", neni se cemu divit. Ale urednik je placen za to, ze obcanovi poskytuje sluzbu a mel by mu pomahat... takze na tom nevidim nic zavadneho - naopak, dela svou praci poradne - pro radoveho cloveka muze byt velky problem se vubec v nasi pravni dzungli zorientovat. Pokud zakon nejaky narok dava, tak narok proste je, smir se s tim - a muzes se hodiny vztekat nad tim, ze se ti neco nezda - bud ziska vse v souladu s platnym pravem (a pak nejde o dojeni), nebo nikoliv (a pak jde o podvod)... overit se da ledacost, muzes polemizovat o pracnosti (ale chapu, ze idealni by byla nulova pracnost, aby v praci bylo dost casu na cigarka, klaboseni a obecnou prokastrinaci :D)

    Pokud to poroste porad jak ty rikas o desitky procent, tak... u 10% to bude trvat pres 30 let, u 20% rustu pak pres 15 let, nez se s vydajema dostanes na uroven plosneho ZP (po tech 4000/mes) vsem :-) Celkem dost casu prislusnou legislativu eventuelne zmenit a kriteria zprisnit - protoze vsem jiste velmi rychle dojde, ze na to proste prachy nejsou... navic si dovolim tve desitky procent zpochybnit - ono to mozna plati pro vas lokalni urad, ale rozhodne ne v celorepublikovem meritku (ja vim, ze se opakuju - ale ocividne jsi ten statni rozpocet doted neotevrel... lokalni anomalie jsou v globalnim pohledu nezajimave).
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Dokud Ti k tomu neposkytnu i prave jmeno, nebo jiny identifikator, je to v pohode...

    Jedna vec je pomahat s integraci, druhou veci je pomahat s klickovanim zakony a dojenim statu...

    Pokud tam nenapises "zkuste to taky" je to OK... Jak myslis, ze funguji tzv. "hackerske" konference...?

    Incidenty vyplyvaji z komplikovanosti zakona a nutnosti testovat situaci klienta, casto pres neoveritelna / spatne overitelna data od klienta.

    Ja prave vidim ty mezictvrtletni narusty, mnohdy v radu desitek procent...

    Mam momentalne 180 hodin prescasu, cti "nahradniho volna", a protoze je utery, tak ho cerpam pobytem ve skole...
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    VYHULENY_UFO: Ne, tahle byla velmi vstřícná. Až moc.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PHAILO: ona je otazka, jestli taky nahodou socialni pracovnice takto neradila jen aby mela hlavne klid. ono staci, aby cikanka vzala svych pet deti a sla za pracovnici do kancelare a sam dobre vis, ze ty cikanky byvaji horke hlavy a ku sprostemu slovo ci drobnym vyhruzkam nasilim nemaji daleko :P
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    DANYSEK: Nešlo o to, že to byli cikáni. Ona byla celkem v pohodě, ačkoli ve výchově poněkud laxní (ano, nechat své roční dítě samotné řvát tři hodiny v kuse a odejít si kamsi je poněkud podivné). Větší problém byly s ním. Přeci jen demolovat pravidelně společné prostory ve 2 hod ráno a vykrádat auta v podzemních garážích není úplně soužití prospívající.

    Co se týče soc. pracovnice tak to nebylo o pomáhání, ale o radách jakým způsobem systém podvést (ne obejít). Tedy konkrétně jak dosáhnout právního stavu, který sice nemá žádnou oporu ve stavu faktickém (ale blbě se kontroluje) a tím systém podojit nad standardní mez.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PHAILO: no, jestli jako urednik takto zverejnuje informace o skutecnostech, ktere behem sve prace zjistil, tak to hranici s vlastni sebevrazdou (minimalne profesni) :-)

    To je zajimavy - kdyz jsou urednici neochotni a obcanum nepomahaji, tak lidi nadavaj na neochotne uredniky. Kdyz socialni urednice obcanum pomaha (co si budeme nalhavat, nase pravo neni zrovna snadne a lehce pochopitelne ctivo), opet je tercem kriitiky :) Nicmene opet - obvineni, ze z toho ma nejaky desatek je hodne odvazne... i kdyz chapu, ze cikanska rodina v dome ledacskoho negativne naladi :) Ale to jsme zas te xenofobie.

    COMODOR_FALKON: konkretni navod by mohl byt oznaceno jako navadeni k trestnemu cinu a to doufam pochopis, ze nebudu riskovat. Pokud jses pravnik jak pise PHAILO, mel bys tenhle detail z trestniho zakoniku taky znat ;-) A zjevne mas opakovane problem pochopit, ze system "pro kazdeho" bude castejsim cilem incidentu, nez system vyuzivany jen zlomkem lidi.

    COMODOR_FALKON: jenze to je reseni socialni system smysluplne seskrtat - a ne vymyslet davku pro kazdeho, ktera bude fakticky znamenat mnohem vetsi naklady nez to, co vam tam projde rukama dnes... :-) A uprimne, divim se, ze ty cisla neznas - o stovky miliard (jako v pripade ZP) fakt nejde. A doufam, ze jako statni urednik se zde poflakujes nikoliv v dobe, kterou ti z dani platime za skutecnou praci :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    PHAILO: Je to sice obsahove dost podobne, ale ofiko to je "referent useku nepojistnych davek - agendy hmotne nouze"

    A ano, jde o fotky z mnou (a kolegyni) provadeneho socialniho setreni u zadatelky, ktera pred casem z davek vypadla, ted je tu zase, za zady ma hafo neziskovek (uz orodoval Clovek v tisni)

    Jo, desive pribyva 2X-letych bilych decek, at uz "poulicnich bojovniku" nebo lidi po navratu z odvykacek.

    Ja mam v behu cikanskych asi 6 pripadu (z aktualne cca 200) a ve 2 pripadech budu odjimat, protoze vysoka mzda...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Chci KONKRETNI priklad toho, jak by mel takovy podvod probehnout, v cem by mel spocivat a v cem by mel byt specificky pro ZP.

    Phising neni odpoved - ani si nedovedu moc predstavit model, ve kterem by konkretne pro ZP mohl predstavovat specifickou hrozbu.
    (Pricemz ani phising jako takovy neutoci na system, ale na koncoveho uzivatele, takze kvality systemu s tim nijak nesouvisi...

    Ty "jasne omezujici pravidla hry" maji podobu navstevy 3x rocne na UP-zamestnanosti a v lepsim pripade 1x mesicne na UP-agende HMN (ale tam uz je vymahatelnost sporna)
    To je vsechno...

    Zbytek je blaboleni, ze ktereho je zrejme, ze moje prispevky resis stylem "tl:dr"...
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    DANYSEK: Jestli se nepletu, tak Comodor tu psal, že dělá právníka na sociálce. Takže předpokládám, že na tom místním šetření byl osobně.

    Ať už jakkoli, to podstatné je, že systém lze zneužívat poměrně jednoduchými kličkami a za cenu velmi malého nepohodlí dosáhnout bezpracného živobytí na velmi slušné úrovni. A ne, nejde o jednotky případů. Sám jsem třeba zažil, když sociálka "experimentálně" v rámci soužití do nejlepšího činžáku v okresním městě nastěhovala mladou cikánskou rodinu. Překvapilo mě, že servilní sociální pracovnice za nimi každý týden docházela s již předvyplněnými formuláři a zároveň je upozorňovala jak to udělat, aby vytěžili co nejvíc (dítě nechat osvojit babičku, atd.). Zřejmě z toho brala nějaký desátek. Skončilo to až tím, že otec rodiny šel do krimu, takže už tabulkově nedosáhli na luxusní bydlení. A takových případů nejsou jednotky, fakt ne. A bohužel ani zdaleka nejde jen o cikány, ale i o bílé.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: zkus namisto zabijeni casu na internetu... neco delat, nebo se teda zorientuj v tom systemu davek a pobirej je... a budes mit taky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam