VYHULENY_UFO: tak to právě na BTC je zajímavý... nejdřív se redukoval počet minerů (protože soutěž o výkon), teď se redukuje i počet nodů (sice co je dnes 38GB... nic... ale za jak dlouho se to asi zdvojnásobí? BTW, já od reinstalace noťasu ani neměl trpělivost počkat, až se blockchain syncne :-)) fakticky, pokud se BTC fakt prosadí (což už dávno nevidím jako něco utopického - spíš jako poněkud šílenou možnost, na kterou nechci zůstat nepřipraven), tak počet těch, kdo budou skutečně schopni zprostředkovat BTC transakce, nemusí být větší, než dneš počet všech bank ve světě (vč. menších regionálních)
jinak už vidím, že NEKROMANT je vlastně k P2P skeptický a dožaduje se skrze ZP vstup na trh komerčních služeb (ale znám ho léta i offnyx, a v podstatě tuším, že mu hlavně imponuje všechno, co je "zadarmo"). a ty paradoxně obhajuješ, že komerce dnes stojí na P2P (což je pravda v celé ekonomice: čistě symbolická směna/manipulace je pouze nějaký nejvyšší level organizace, na úrovni každodenního fungování lidi směňovali poměrně reálné zboží a služby a je to v určitém smyslu taky P2P, nebo resp. definice volného trhu předpokládá možnost P2P vztahů: tedy že se lidi domluví přímo a obejdou jakéhokoliv prostředníka, který pro ně není v dané situaci výhodný)
NEKROMANT: problém je, že repozitáři linuxové distribuce musíš trochu věřit. (dobře, balíčky jsou podepsané... ale kdo dnes vlastně může říct, že věří zdroji, ze kterého má instalátor své distribuce? a tuší něco o tom, kdo balíčky podepisuje?)
jinak uznávám, že já svojí P2P sociální síť promýšlím už snad 10 let a pořád jsem z toho nenapsal víc, než jen návrh pár SQL tabulek.... (sice poslední dobou mám i nějaké jednoduché úderné nápady na věci, na kterých jsem byl léta zaseklý... ale není to nic závratného)