FIONOR: ano, u států se předpokládá, že mají monopol, mj. mocenský. což se bere, že je ok, pokud podléhají "demokratické kontrole", ať už je to cokoliv. (jinak já jsem neřekl, že každý monopol je chyba - pouze lidi jsou tak zvyklí, že to slovo má negativní obsah, takže automaticky "obhajují" instituce, které někdo za monopol označí)
každopádně, letiště většinou provozuje soukromý sektor, nikoliv veřejný, takže je na místě si povšimnout, že jsou příkladem (regionálního) ekonomického monopolu. což může být ok - proč ne - viz příklad s autobusovou zastávkou (ještě navíc kdyby je provozovaly různé firmy a neplatilo tam přestupné jízdné... uff... ). otázka ale byla, jestli můžeme mluvit o tom, že pracovní místo portýra na stanici metra Nádraží Vokovice vytvořil trh- já mám za to, že to místo vytvořil úředník (pracující v soukromé firmě), který měl pocit, jak je hrozně "kreativní", ale fakticky ani neví, jaká tam bude opravdu poptávka (na stanici metra je mj výtah, jak bylo zmíněno)
ale podstatný je, že když o tom s někým mluvím, tak - přesně dle očekávání - debata skončí u toho "aspoň to sníží nezaměstnanost". což je právě ta absurdita - podobné úřední vytvoření pracovního místa monopolní organizací není skutečné nezaměstnanosti (tak, jak ekonomiku a trh vidím já)