• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jenze ZP rika:
    - dejme X tisic naprosto vsem z verejnych rozpoctu za nic
    zatimco minimalni mzda:
    - dejte alespon X tisic tomu, kdo pro vas pracuje vymenou za neco
    ...to vazne nevidis ten rozdil? :-)

    Mimimalni mzda ma realny vliv pouze u mene kvalifikovanych praci. Mas zcela pomyleny dojem, ze za minimalni mzdu pracuji vsichni - to prokazatelne vyvraci statistika i samotna uroven vyberu dani z prijmu (ze ktereho jde odvodit ledacos). Myslenka narizovani minimalni mzdy na municipalni urovni by mela jediny dopad - jen dalsi odliv zamestnavatelu a presun do mist, kde jsou podminky pro zamestnavani priznivejsi. Tvoji teorii o masivnim outsourcingu neodpovidaji jiz nize naznacene pocty zamestnancu v pomeru k zivnostnikum. Kdyz to shrnu - soustavne jedes na vlne, ze stokrat opakovana lez se stane pravdou ;-)

    XCHAOS: drive tuhle praci bezne vykonavali studenti - dnes se tam tolik nehrnou. Radeji pari nejake onlajnovky, nez aby si zamazali rucicky praci ;-) Dneska tyhle mista zaplacavaji spise dospeli cizich narodnosti...
    Nevim, na zaklade ceho implikujes, ze pri vyplaceni ZP se pohrnou davy pracovat... a jeste zrovna do zemedelstvi :-) Empiricky dukaz existuje - v momente, kdy prijemce davek tu nekdo pracovat nutil to skoncilo rychle u (ustavniho) soudu... vsichni chtej jen prachy, ne makat ;-)
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS: prave.. a jenom ukazuji jak to funguje pokud se to dela nasilne par blbcu odhlasuje ze se to musi platit takove minimum a jakmile jde o jejich vlastni kuzi tak najednou zavirali pac si to nemuzou dovolit...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: fajn, a víš že ZP je o tom, že tuhle všechnu (veřejně viditelnou) práci budou moc vykonávat sezónní brigádníci na přilepšenou k ZP? (tedy i lidi, co dnes pracují výhradně načerno, aby nepřišli o svoje podmíněné dávky?)

    (kolik lidí myslíš, že se doopravdy bude snažit vyžít ze ZP a nic si k němu nepřivydělat? to přece vůbec není cíl... cíl je, aby každý den přivýdělek byl legální a nebylo ho třeba tajit před úřady, jako dnes...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    COMODOR_FALKON: naprosto chápu každého, komu se nechce podávat trestní oznámení... (já právě doufal, že v soukromém sektoru se vyhnu té záplavě byrokracie... ale vytvořili jsme si spoustu vlastních procedur a lejster, a když navíc klient požaduje asistenci s výpovědí ADSL u O2... :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: mno, tenhle klube je o ZP a ZP je právě _alternativa_ k minimální mzdě. snaha přenést sociální odpovědnost na zaměstnavatele vede k outsourcingu a offshoringu a právě k zániku klasických pracovních míst (jak asi bude předražený komiksový obchod konkurovat delivery dronům Amazonu?)

    jinak pro nás v Evropě je překvapivá asi hlavně skutečnost, že by nějaké město vůbec mohlo nařídit minimální mzdu - u nás města a obce a jejich vyhlášky rozhodně nemají ani vzdáleně srovnatelnou právní sílu, podobné zásahy do businessu lze AFAIK regulovat pouze celostátním zákony.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: To nas jako ma dojmout...? Chudak urednicek, on toho ma tolik... :) Ale spise pujde o individualni extrem nez plosny jev. Navic, na prescasy jsi musel pristoupit dobrovolne - to je nad slunce jasny z tech tvych vykazanych hodin (takovy rozsah nelze naridit). Odhaduju to na nejaky vymenny obchod - ono zvysovani kvalifikace neni automaticky narokovatelnou samozrejmosti. Tak si ted nestezuj - sam sis vybral :) Obrana proti excesum v podobe zneuzivani existuje - urad neni jeden urednik. Navic jako jediny ma data o tom, co komu rozdava. A kvuli tomu, ze urad neni schopen (chce vubec?) cinit kroky, ktere by cinit mel opravdu neni duvod zavadet nejakou plosnou davku pro vsechny - tak aby to ten urad mel bez prace ;-)
    FESTER
    FESTER --- ---
    dalsi bust :)

    When Minimum-Wage Hikes Hit a San Francisco Comic-Book Store | National Review Online
    http://www.nationalreview.com/...en-minimum-wage-hikes-hit-san-francisco-comic-book-store-ian-tuttle

    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Sorry, ale ja uz jsem takhle zcela bezne v praci 8-20, nekdy dele... Jeden den chodim do skoly, behem zbyvajicich 4 dnu tam stravim 50 hodin - z toho cca 18 hodin primeho jednani s klienty, kdy nelze cokoliv jineho delat...

    Muj osobni zivot se omezuje prakticky jen na vikendy... Mam cca 180 hodin prescasu z lonska, ale nemam, kdy si je vybrat...
    (ostatni z agendy na tom nejsou o moc lip - prestoze jsou ve svych spisech mnohem mene dusledne)

    Podat tr. oznameni neni jen tak. Je nutne k tomu sestavit separatni spis, shromazdit relevantni dokumenty a jejich propojeni vysvetlit v pruvodnim dopisu...
    (A v nejhorsim pripade pak jit svedcit)
    To stoji cas, ktery nemam...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: vsadil bych se klidne ze to kolo bylo stejne vyrobeny v cine.

    ale jo, libi se mi ty dohady o par stovek, kdyz jsou preci zeme, kde se zije jen za dolar denne. tam je potreba se ucit jak se to dela.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: zemedelstvi je industrializovane... muzes mi objasnit, co teda minuly vikend delali borci na plosine uprostred chmelnice? :) A jaktoze se ty traktory, co bezne na polich vidam neridi samy? Vubec, kolik statku jsi v posledni dobe navstivil, ze delas takove zavery? :D Sedni na sve solarni kolo (at te fyzicka zatez tolik neznavi) a vyraz na venkov, mas velke mezery...
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: ty mas genialni diskusni taktiku. na namitku ohledne jedne blbosti odpovis blbostma dvema, pokud mozno ne zrovna souvisejicima.
    zkratka nejsi schopen nebo zamerne nechces udrzet linii myslenky. hlavne se nedostat ke korenu veci.
    vystupujes jako vizionar, ale v podstate jsi tmar.
    sorry, uz me to prestava bavit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak upozorňuju, že mi tahle debata moc nebaví a že mi dost štve, že jsem skoro jediný, kdo jí za ZP vede. (Rád bych se tomu věnoval max. jeden v týdnu, pojďme se dohodnout :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: lidi, kteří mají činžák, mají často i některé nájemníky, kteří pobírají státní příspěvek na bydlení, mimochodem - fakticky se tedy peníze, co zaplatí na daních, stěží u státu ohřejou, a stejně jdou zpátky k nim v podobě tohoto přídavku.

    nenapsal jsem, že by se daň z nemovitosti automaticky zvedla - ale současný stav je takový, že sociální dávky stejně fungují jako negativní daň z nemovitosti - musíš prokázat, že žádný nemovitý majetek nemáš, dřív než dosáhneš na dávky v hmotné nouzi. tzn. u většiny lidí by ZP tyhle dávky offsetoval tak, jako se tomu děje dnes - cílem by bylo najít rovnovážný stav méně náročný na administrativu, méně zneužitelný, apod.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: aha, takze na muj dotaz ohledne toho co jsi uz vyresil mi nasledne napises, ze jsi to neresil do hloubky.
    chapu, poznamenavam si do prekladoveho slovniku z xchaostiny 'vyresit = placnout'
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUBOB: ne, mě to opravdu neštve - zemědělství je dávno industrializované, nekrmí ho konkrétní lidé, ale v rostoucí míře "systém", jako takový. zavedení ZP by tento systém činilo méně odlidštěný, to je celé.

    ve skutečnosti mi více trápí, že někdo někde umírá hlady (když by nemuysel - společnost zdroji dost plýtvá, jak se může přesvědčit), než to, že je krmený a nepracuje: samozřejmě každému přeju, aby uplatnění našel, ale nutit někoho do práce násilím je kontraproduktivní.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: štve mi to apriori popření, kdy práceschopný _nemajetný_ občan má za každou cenu makat, i kdyby třeba ta práce byla naprosto k ničemu a pouze plýtvala zdroji

    to je zase konstrukce. 'za kazdou cenu', 'plytvala zdroji' sis tam proste pridal.
    mimochodem, to ze by nekdo MUSEL praceschopneho krmit, to ti nestve? ty jsi divnej ... :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: To stale neresi problem spousty profesi, ktere praci musis na konkretnim miste vykonavat... a vazne nejde byt kdekoliv :)
    Zdravotni sestra muze jit do prace s anginou? To asi nebude dobry napad, vid? :-)
    A takovych profesi mas spoustu - hospodsti, prodavaci, ridici, strojvedouci, vypravci, piloti... ne, nebavi me psat dalsi... :) Vazne nevim, jak na ne chces ten anywhere-working napasovat.

    - bydleni pro nemajetne - co zachrani absence dane z nemovitosti, kdyz dotycny zadnou nemovitost nema? :-)
    - podpora v nezamestnanosti - ten, kdo vic vydelava take do systemu vice odvadi - vyssi podpora ma svou logiku...
    - OSVC velka cast populace? OSVC realne ubyva, a zamestnancu je vyrazne vic nez OSVC (pro zjednoduseni vynechame situace, kdy ma nekdo zamestnani i zivnostak) - takze tech, co se jen zivi jen jako OSVC je cca 600 tisic, k tomu cca 550 tisic nezamestnanych - a nejake 4 miliony zamestnancu. O jake velke casti populace mluvis? ;-) Nebo ze ktereho vesmiru mas ty svoje data? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUBOB: viz předchozí tři body, ve kterých současný systém nefunguje nijak rozumně. (navíc jsem to vůbec neřešil do hloubky... štve mi to apriori popření, kdy práceschopný _nemajetný_ občan má za každou cenu makat, i kdyby třeba ta práce byla naprosto k ničemu a pouze plýtvala zdroji... a zdrojů dnes přebytek rozhodně nemáme, tzn. ZP je pro mě dohoda o tom, že lidi nebudou nuceni do zbytečné práce)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: právě naopak: přechází se od homeworkingu (dostupnost na PC z domova) spíš k "anywhereworkingu" (pracuješ tam, kde jsi dostupný na mobilu). pokud by nějaká kontrola měla na nemocenské hlídat, jestli mám vypnutý mobil, tak je to pro mě nepřijatelné (tohle dilema řešit nechci, takže si jako živnostník nemocenské připojištění dnes neplatím)

    tvůj strach, že zmizí cílené dávky, popravdě nechápu: ukázal jsem, že opravdu neoddiskutovatelné cílené dávky (zdravotní důchody) tvoří pouhé 2 miliardy a do ZP tedy nijak nezasahují (o ZP by je pravda bylo možné aspoň částečně snížit, ale ani to nehraje velkou roli). u toho ostatního jde prostě o to, jak velké části populace dnešní cílené dávky vyhovují a jaké ne:

    - velká část dávek jsou dnes cílené na nemajetné, bez vlastní nemovitosti (bydlení): tito lidé by ale dostatečně měli být zvýhodněni tím, že přece také neplatí žádnou daň z nemovitosti (dnes celkem malá, a dávky dnes fungují v podstatě jako "negativní daň z nemovitého majetku")

    - podpora v nezaměstnanosti dnes krátkodobě zvýhodňuje lidi, kteří byli propuštěni z velmi dobře placeného změstnání. takový lidí ale není zas tolik (medián mzdy je nižší, než průměrná mzda), podpora v nezaměstnosti dnes tedy zvýhodňuje spíše střední třídy, které měly současně možnost vytvořit si pro případ ztráty zaměstnání úspory

    - nemocenské dávky se dnes netýkají velké části populace, která podniká nebo funguje jako OSVČ, tzn. jejich nahrazení "stokorunovým" ZP by pomohlo dost lidem (a případně krátkodobým invalidním důchodem, pokud doba nemoci přesáhne nějaký limit - neumím říct, jestli je to měsíc nebo dva...). z důvodů zneužívání dávek byla dokonce nemocenská zrušená nějaký tuším jedne či více dnů na začátku, a to bez náhrady (já to ovšem nechci zrušit bez náhrady, ale nahradit právě tím ZP.. tedy má jít i o prostředky, které dnes krátkodobě nemocným chybí a jsou přerozděleny ve prospěch "střednědobě nemocných")
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: vzdyť jsem to vyřešil: i ZP ve výši stokorun měsíčně by byl pořád ZP

    & k cemuze by to vlastne bylo dobre?
    myslis, ze bys taky dokazal vyresit, jake by to neslo naklady?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam