• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FIONOR: imho v cechach se dost tezko chcipa na ulici, pokud se dotycny tedy vylozene nesnazi. vzdycky se da jit najist a vymenit hadry do armady spasy.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: investice do nemovitosti ze neni zatizena DPH? Kupujes-li novy byt nebo dum, tak DPH se odvadi (do tri let od kolaudace). Takze... opet nemas zcela pravdu :-) Nehlede na dalsi danove zatizeni (dan z prevodu u nemovitosti starsich...).
    Samotna dan z (vlastnictvi) nemovitosti rozhodne neni konstantni - jeji vysi ovlivnuji i samospravou stanovene koeficienty - a nekde za jinak tutez nemovitost zaplatis vic, nekde min - jen podle toho, kde zrovna stoji. Aneb chces-li bydlet levne, zmiz z Prahy ;-) Komfort velkomesta holt zadarmo neni.

    Ze nekdo dostane, kdyz si rekne? Jiz stara moudrost rika - lina huba, holy nestesti :) Samozrejme jen rict si nestaci - ono i musis splnit nejaka kriteria, ktera jsou fakticky celou spolecnosti nastavena (at se ti to libi ci nikoliv, zijes v zastupitelske demokracii a co nam tu tvori zakony je projev vetsinove vule naroda...). Opakovane jsme si tu ukazali, ze plosna vyplata NZP vsem je ekonomicky neufinancovatelny nesmysl... naopak se muzeme ptat, na kolik je dnesni socialni system udrzitelny v soucasnem rozsahu, drive ci pozdeji narazi na stejne problemy jako prubezny duchodovy system. Strucne receno budes resit, kde vzit alespon na ty adresne davky pro ty, kteri jsou na tom nejhur...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ZARREMGREGARROK: myslím si, že bude nějaká hladina, pro kterou bude ZP neutrální. samozřejmě to úzce souvisí s tématem daňové progrese.

    problém je, že celková míra zdanění je dnes chápána chybně: spotřeba je zatížena DPH, úspory a investice (např. do nemovitostí, apod.) samozřejmě ne. (tím se samozřejmě vytváří jakási iluze, že peněz vlastně máte více - pokud je nehodláte spotřebovat :-) nicméně člověk, který všechen svůj příjem spotřebuje, je zdaněn daleko více, než někdo, kdo jen vytváří úspory: systém je mlhavý a nepřehledný už dnes, a i ZP je do určité míry trik (dnes kdo vlastní nemovitost, nedosáhne na dávky, ale zase platí mizivou daň z té nemovitosti, takže situace po zavedení ZP by zas nemusela být moc jiná - ze ZP by zřejmě více zůstalo těm, kdo neplatí daň z nemovitosti)

    podstatné je, že dnešní systém je opravdu hodně vstřícný k těm, kdo si umí říkat o víc - a to jak v soukromém, tak i veřejném sektoru. mě tohle unavuje, navíc rád měřím všem stejným metrem... a mám problém s takovým tím, že když dělám pro viditelně bohatého klienta, řeknu si hodně, a když pro kamaráda, dělám to zadarmo, apod.: tyhle odhady jsou dost subjektivní a tak. takže opravdu... proč chodit oklikou a vymýšlet, komu si říct o jaké peníze v dnešním systému - a proč nežádat rovnou ZP? je to stejně nesmyslné, jako cokoliv jiného. je to méně nesmyslné, než minimální mzda, která fakticky likviduje pracovní místa a motivuje k práci načerno. navíc je to téma, o kterém lze mluvit dalších 50 let, aniž by se něco reálně prosadilo: minimálně to kritiky sociálního státu donutí nastudovat si dnešní sociální systém a zamyslet se nad reálnými šancemi těch, kdo jsou na něm zaseknuti a jestli si za to opravdu mohou sami, apod. (když vyhlásím soutěž... mám právo divit se, že v té soutěži nejsou jen samí vítězové, ale i poražení? a máme to řešit tak, že vlastně ze soutěže uděláme pseudosoutěž a každému dáme iluzi, že v něčem vyhrál... a nebo přiznáme, že jsou tu poražení a vyhlásíme, že porážka ale neznamená skončit úplně na nule?)

    pořád věřím (z vlastní praxe :-), že existují aktivity, které jsou méně užitečné, než žádné aktivity (každý s něčím takovým určitě má taky zkušenost). (a přitom nemusí být vůbec ilegální - naopak, navenek se mohou tvářit desně důležitě a vznešeně...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: muzes podat zlepsovaci navrh.. jak ten proces zefektivnit ;-)
    A "cas navic" opravdu nepovazuji za prekazku. To jen nazorne demonstrujes, jak "se nechce"... protoze cas.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Ne, zakopany pes je v tom, ze 100% podle zakona to nejde, takze pokud ma klient byt jen mlhavou predstavu o tom, jak system funguje, tak se nenecha nachytat...
    Vedi i treba to, ze podle Spravniho radu bychom si informace od ostatnich uradu a bank meli dozadovat sami (coz opet znamena cas navic).

    Naopak slusni lide v nahle nouzi se nechaji utahnout na varene nudli...
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    XCHAOS: kde jsi sebral implikaci, že z greed is good vyplývá ZP is good?
    Pro všechny kteří mají aspoň průměrný plat to prostě neplatí, jelikož ZP jim jen vysaje peníze z peněženky a spláchne je do záchodu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: vsak nikdo nikomu nebrani postupovat dle zakona. Samozrejme to je pracne a v tom je ten zakopany pes... kdekdo chce vse snadne, jednoduche pokud mozno bez prace - a kdyz to bezpracne nema, radeji travi hodiny okecavanim, jak to "nejde" a jak je potreba menit system, aby se nekdo neznavil :-) A je fuk, zda se bavime o nahaneni podvodniku nebo rozdavani penez volne kazdemu...

    Cely NZP topic je o bezpracnych penezich. Byrokracie u davek je nutne zlo a samozrejme kdo chce neco dostat, musi pro to taky neco udelat - nevidim na tom nic spatneho :-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Povolene zpusoby jsou popsany v zakone.
    Do urcite miry jde zaridit, aby to vypadalo jako povoleny zpusob, ale pak je lepsi na to moc neupozornovat...
    (a nebyt to socky, dost lidi by rvalo cosi o byrokraticke sikane, Orwellovo statu atp. - celkem opravnene)

    Pokud pouzijes nepovoleny zpusob, tak to z procesnich duvodu spadne automaticky pod stul.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: retorikou pripominas male dite - jakmile neco nemas hned a musis se trosku vic namahat, tak jen vztekle kopes kolem sebe a rves, jak to nejde... :-) Znovu opakuji - jde ledacos, kdyz se chce a hleda se zpusob, jak sledovaneho cile dosahnout - a ne duvod, proc to nejde - jak tu predvadis ty ;-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Takhle jsou na tom tady skoro vsichni... Az na dve kolegyne, po kterych odmitam prebirat jakykoliv spis...

    2-3 pripady jsou ta pomyslna spicka ledovce, kde byly lepsi informace...
    Jak uz jsem opakovane uvedl, pokud se neprokaze umysl, tak to podvod "jakoze neni" a maximalne za to lze naparit (prakticky nevymahatelnou) pokitu...

    Na pripadu Pardubic jsi nedemonstroval vubec nic, 1 pripad bylo CSSZ, jeden UP-PnP a jeden UP-SSP. Vsechno pripady davek netestovanych na majetek a s jasne vymezenym ucelem, kde neni potreba prokazovat umysl...

    Navic u SSP slo primarne o to falsovani dokladu, coz je umysl neoddiskutovatelne...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    LUBOB: nekteri by nejradsi - i kdyz lidove milicionare jsem zatim nepotkal :-)
    Ale uz se zapomelo, ze tenhle experiment minule taky nejlip nedopadnul - kdyz "manazeri" vzesli z lidu za ctyricet let z prumyslu na svetove urovni vybudovali... skanzen :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: ty jses cely urad, ze tu stale dokola omilas, kolik casu mas ty? :-) Eskalace u vas nefunguje? ;-) To je ale smutne, mily Watsone. Dva, tri pripady - aha, takze to je to masivni podvadeni v praxi ve tvem podani. Jak jsem jiz demonstroval na pripadu Pardubic, jinde to jde - takze nebude chyba v systemu, ale spis v konkretnich lidech - na vasem konkretnim urade :-) Neni to nakonec tak, ze jste si mysleli, ze jde o podvod a ono neslo? Vypada to tak... :-)
    COMODOR_FALKON: ano, mam zamestnance... ale je legracni, ze si stezujes na dosle argumenty, kdyz sam je nemas, nebo jak si vykladat tvuj "argument" s matrosem? :D
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    TOP_IDECKO:
    To znamená děsivou nerovnováhu ve tvorbě a v rozdělování národního bohatství
    to je masox! nejenze desiva nerovnovaha (co na tom, ze kdyby se prijmy tech spickove placenych rozdelily mezi ty nespickove, tak ti to ani nepoznaji), ale ono uz je to rovnou bohatstvi narodni?
    to uz se zase znarodnovalo?
    FESTER
    FESTER --- ---
    TOP_IDECKO: jenze ten reditel si to zaslouzi pac ma napriklad zadpovednost aby 3000 a nebo jakekoliv cislo zamestnancu melo praci...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Dosly Ti argumenty, chapu...

    Btw.: Jaky ze to podnik provozujes Ty...?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Neoficialne se resilo vice pripadu - formou konzultace... Tu policajtku to fakt chytlo a snazila se, ale ji zakony svazuji ruce jeste vic nez me...
    A policajti se volali asi ke 2 ci 3 pripadum, nez se zjistilo, ze to je k nicemu...

    Jinak ten jeden pripad predstavoval cca 40 hodin proverovacich praci, jen abych mel dost podkladu pro obtizne prolomitelne zamitnuti zadosti o davku.
    Dalsich 8 hodin predstavovala priprava trestnaku a jeho podani na nedaleke sluzebne... Mno a pak ty dve hodiny svedceni...

    Jenze ja nemam 40 hodin na pripad... Ja mam cca 15 minut...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: prestan nadavat a zacni vytvaret lepsi podminky - treba tim, ze si otevres svuj podnik, zamestnas sve zamestnance... a pak mudruj, ano? :-) Zatim se jen vezes coby statni zamestnanec, ale jinak jsi nic moc nepredvedl... chytraku.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: To chces jako tvrdit, ze v roce 1970 zadna rizika nebyla a tak si vedouci nezaslouzili vic nez 45x vic...? :-D

    V dobe pred masivnim rozvojem sekuritizaci a podobnych ucetnich cachru, ktere umi i ze ztraty udelat zisk...?

    Zajimalo by mne, jaky matros sjizdis...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: z kolika zkusenosti hovoris - co jsem tak pochopil, tak z jedine... :) Ale mluvis o tom, jako kdybys 100x udelal totez a vzdy to selhalo...

    Ale klidne si tu dal mektej, ze s podvody nema cenu bojovat... :-) Doufam, ze taky nezamykas svuj byt, pripadne auto - proc taky, kdyz jej bude nekdo chtit, tak jej prece ukradne. Takze i zamykat je zbytecne :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Aha... Dokolecka dokola...

    1) Jak uz jsem opakovane napsal, ani kdyz to policii naservirujes na stribrnem tace i s prukaznym umyslem, sance na uspech jsou mizive. Tim spis pokud bys jim sdelil jen neco jako: "Ja si myslim, ze tamten chlap asi podvadi na davkach, ale jak, to si zjistete sami, nemam cas to zjistovat"
    A i pokud chytis chlapa s krumpacem a privolas na nej policii, tak co...?
    Chlap rekne, ze se jen opira pri pokecu s kamarady, policie si poznamena zbytecny vyjezd a slusne te posle do riti ted i pro priste...

    2) Urad vetsinou ale sam o sobe zadne podklady nema, tim mene takove, ktere by obstaly pred soudem... O spouste veci se dozvidame stylem "Jedna pani povidala" a kdyz se toho sejde vic - napriklad proto, ze klienti se mezi sebou docela znaji, takze obcas si pri liceni vlastnich potizi neuvedomi, ze vlastne podkopavaji pohadky jinych klientu - tak se treba i klient pri primem dotazu podrekne.. Takze viz bod 2)

    3) Poukazky... Naivko... Super byznys pro jejich vydavatele, ale to je tak vsechno. Standardne to davam singl klientum a sice 2000/1000 v poukazkach a zbytek 1410/1200 slozenkou...
    Funguje to ale tak, ze s nima jdou treba do Alberta, kde jsou domluveni, ze kdyz nakoupi za 500, tak jim tech cca 1500 vyplati hotove... Nebo je rovnou nekomu streli... ceny se pohybuji obvykle mezi 1800-1900 za 2000 v poukazkach...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam