• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: ale ale.... :) i kdyz ti clovek primo a s dukazem vyvrati ten tvuj blabol o hodnote prace uklizecky, tak ty si porad meles svou. Fascinuje me tvoje schopnost hodnotit chovani zamestnavatele z pozice cloveka, ktery pobira plat... ergo je sam prisavkou na statnim rozpoctu ;-) Jenze panacku, ja narozdil od tebe to nevidim ze strany statniho urednika drepiciho v teplem kanclu, ale z pozice cloveka, ktery se pohybuje na druhe strane - te, ktera pracovni mista vytvari. A v podnikani je obvykle, ze si alokujes nejake zdroje. V aktualnim pojeti tretinu sezere stat - a nastartuje se ne zrovna efektivni masinerie vedouci k prerozdeleni vybranych penez - s tim, ze stat prece vi nejlepe, kam s nimi :-D A to same tu ted rikas o ZP.
    Stejne tak najednou se uchylujes k akademicke debate v duchu co by mohlo byt (i kdyz druhym to vyctes) a ze tve navrhy neco resi. Tak se nech zvolit a zmen to! Predved nam tu tvou vysnenou funkcnost ZP :D Lidi na to urcite uslysi. Zatim zrovnatak jen varis z vody a co tvrdis ze by fungovalo je pouze tva domenka. Na zaklade mikro-"zkusenosti" z jedne kancelare hodnotis celou republiku. Jenze proti tvym tvrzenim jdou surova cisla - celkove vydaje prislusnych kapitol statniho rozpoctu. Z toho pri trose namahy jde dovodit realny stav - ktery neni takovy, jak se tu snazis na zaklade par excesivnich pripadu z vasi kancelare malovat. Strasit bubaky muzes svoje deti... :-) Vzdy se najde par lidi, co s necim vycura - ale podle toho nelze generalizovat.
    Mimochodem, tvuj problem s nadhodnocenou cenou prace vytvari opet zakonna regulace - jen dalsi z produktu socialialistickeho mysleni. Omezeni delky pracovni doby zakonem v realu nikdy nefungovalo - a ten, kdo si chtel vydelat vic se proste vic otacel. Cena prace se beztak odviji od trhu - existuje-li nabidka (ze strany zamestnancu, a klidne nacerno) pracovat za mene, tak s tim nijak nehnes. A opet jsme u globalniho sveta - pokud tu je treba Ukrajinka ochotna makat za min, tak si muzes s minimalni mzdou saskovat jak chces. EU celkem touzi po integraci Ukrajiny, takze drive ci pozdeji se ti sem tamni (levnejsi) pracovni sila nazene legalni cestou :-) Chodilo to tak odjakziva - precti si Cirkus Humberto a spoustu dalsich knih popisujici migraci Cechu za praci - a to nebyla zadna globalni ekonomika jako dnes. Mas mezery v zakladnim vzdelani :-D

    (N)ZP nic neresi. Jen navysuje vydajovou slozku - a nikde nepada odpoved, kde na to chces vzit... jasne, typicky urednik se projevil - ma skvele napady jak utracet - to, to by vam slo - ono z ciziho krev netece, ze... :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: Co to meles za nesmysly? :D Jaky klickovani? Kdyz budes chtit letet na dovolenou do Ameriky, taky si kvuli tomu nepobezis koupit vlastni letadlo. A v byte zrovnatak nezacnes chovat kravu jen proto, ze mas vecer chut na hovezi steak...
    Volicum nic vysvetlovat nemusim - ja nikam nekandiduji :-) Komu neni rady, toho je treba nechat... at si hubu rozbije sam. On na to casem treba prijde. Narod, ktery zapomel svou minulost je odsouzen ji opakovat. A jsou veci, ktere se neprojevi hned za tyden, mesic, rok...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Klickujes a vymyslis specialni podminky pro to, abys tu uklizecku a vratneho zdanlive nepotreboval... :-/

    Tak to volicum vysvetli..! Cast volicu je na davkach plne zavisla a dalsi nevidi dal nez na par stovek Pridavku na dite a duchodce na Prispevku na bydleni...

    Osobne jsem cekal, ze system zacne kolabovat uz na jare - v dusledku zmeny zakona o HMN a vyzadovani zavazneho stanoviska obce... Nakonec z nej udelali nezavazne a jelo se vesele dal...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: uklizecku a casto i vratneho (recepcni) ti dnes cela rada nemovitosti pro podnikani poskytuje jako beznou soucast najemniho vztahu pro vice subjektu v danem objektu sidlicich. Pokud toto nahodou soucasti neni, tak firma si uklid zajisti u specializovane firmy, ktera se zabyva pouze touto cinnosti, nebo se to vyresi nejakou DPC/DPP - vyjde to totiz levneji (uklizecku na fulltime v male firme fakt vesmes nepotrebujes), bez vratneho se vesmes obejdes (pripadne to byva kumulovana funkce). Je videt, ze na urade jste silne odtrzeni od reality bezneho dne - coz me ale neprekvapuje :-) Tva predstava, ze kazda mala firma do desiti lidi potrebuje svou uklizecku a vratneho je legracni - omyl - zrovna vratny je casto zbytna pozice :-)

    Volici muzou byt naveseni na co chteji. Na vyplatu stedrych davek potrebujes take nejake prijmy - to je porad dokola. Presunout vyrobu do danove priznivejsi zeme neni az takove scifi, jak si nekdo muze myslet - zvlast pokud dane teda porostou, aby uspokojili rostouci hlad po davkach - danovy prijem pak konci v kapse jineho statu a budes v prdeli :-) Spousta zamestnavatelu takto uz zaniklo. Vyrobni konkurenci v ramci EU navic nemuzes zatizit clem, spousta podnikani se stehuje jeste snaze (v IT veku, kde nejses vazany na nejakou fabriku v konkretnim miste). Uz dnes jsme ve stavu, kdy se sem tezko lakaji firmy za cenu ruznych pobidek ze statni kasy, ulev na dani na ukor jejich vyberu - a uz jsou zde i pripady, kdy to fabrika po skonceni podpory proste zabalila a sla produkovat nekam jinam. A i kdyz fabrika stoji, ma problem sehnat kvalifikovane lidi - co jsou schopni makat - a neberou zamestnani jako misto, kde se na 8-12 hodin ve dne zasiji a dostanou za to zaplaceno (coz muze podnik taky nutit k zamysleni, zda se nepresunout nekam, kde si pracovni prilezitosti vazi).

    A nebo si to bude stat kompenzovat jeste vice na neprimych danich - ktere v dusledku odskace i ten socialne slaby. Takze dostane o petistovku vic na davkach a vzapeti ji vyplazne treba za DPH. Opravdu systemove reseni ;-)

    Ze socialismus nefunguje tu ukazalo cele obdobi do roku 1989 - kdy uz cely system pred kolapsem byl. A nekteri jedinci se viditelne nepoucili ;-) A suneme se tam postupne znova.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Bez ohledu na danovou zatez bude "bezna" firmicka 9-5 potrebovat prave jeden uvazek vratneho a jeden uvazek uklizecky, jejichz prace ma sotva hodnotu minimalni mzdy i bez zdaneni...

    Neudrzitelnost stedreho socialniho systemu si uvedomuji, nicmene zaroven jsem si vedom i toho, ze jeho redukce neni pruchozi, protoze je na nem tak ci onak naveseno velke mnozstvi volicu...
    Je zcela bezne, ze i kdyz dojde k odhaleni nejakeho zneuzivani davek / podvodu, odvolaci (Kubáňová & Kowalczuková) to zrusi a vrati k novemu pronednani protoze "vse ve prospech klienta"...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: prijmem z provozu na pozemnich komunikacich neni pouze myto, jak se spousta lidi (nejspis vc.tebe) mylne domniva - ale tez spotrebni dan z paliv (a na paliva navazana DPH, kde zaklad dane samotna vyse spotrebni dane primo ovlivnuje).

    Pokud chces sledovat Finsko - tak zajiste jsis vsiml, ze zdaneni prace tam je jeste vetsi nez v CR ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ok, tu formulaci je třeba opravit - zdanění práce hraje výraznou roli v daňových příjmech, které nejsou jediné - ale sám si nakousl nedaňové příjmy. zatím není dálniční síť kompletní, a i po dokončení hodně prostředků sežerou opravy - ale fakticky, celkové negativní externality kamionové dopravy jsou takové, že požadovat pro občany "dividendu" z mýtného za to, že na svém území dálniční síť vůbec trpí, prostě není tak docela nepřiměřené.

    každopádně já bych sledoval to Finsko, s dovolením.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: i po odecteni tech tvych ucelovych odvodu (kde mj. duchody jsou davno v minusu, takze se pumpuji prachy i odjinud) porad nedojdes k tomu, ze hlavni prijem je zdaneni prace. Neni, proste neni. Nedanovym prijmem je treba i dividenda z CEZu (apod). Do prijmu se pochopitelne zapocitava vse - ne jen to, co se ti hodi (a u vydaju to plati obdobne).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: tak podívej, "pojistné na SZ" je cílený odvod na konkrétní účel, takže to de-facto nejde počítat mezi příjem státu jako takový. nevím co jsou "přijaté transfery" - ale není to náhodou prodej státních dluhopisů, tedy zadlužování státu? v tom případě jen menšina tohoto koláče představuje nějaké skutečné příjmy.

    spotřební daň je dejme-tomu diskutabilní - ale kdo chápe fungování DPH v rozpočtu firmy, tak ví, že jediné, z čeho si DPH neodepíšu, jsou právě mzdové výdaje, případně faktury od neplátců (typicky za práci), tak s drobnou výhradou že bez DPH jsou třeba i nájmy, lze daň z příjmů FO (velkou část bude tvořit daň ze mzdy) a DPH dohromady pokládat za "zdanění lidské práce".
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: to jako vazne? :-) Boze, jake ty mas mezery...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ve státě, jehož hlavním zdrojem příjmů je zdanění lidské práce, pravděpodobně ano.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: tak znovu: stedry system dlouhodobe udrzitelny neni. Pokud se vsechny penize vyplati jen na ruznych davkach, ostatni funkce statu zakonite selzou. A samozrejme system pridelovani davek jde natolik zneprijemnit, ze si vetsina to valeni se doma rozmysli a radsi si najde normalni praci. Ty opakovane vychazis ze soucasneho stavu a beres jej jako nemenne dogma.
    Danova zatez druhorada neni - je klickova pro odpoved na otazku, zda pro zamestnavatele ma smysl pracovni misto vubec utvaret a pokud ano, tak kde - u nas se to flikuje ruznymi "pobidkami" pro vybrane namisto systemove zmeny. Prikladu fabrik, co po skonceni "pobidkou zvyhodneneho" obdobi proste zavreli tu uz take par mame.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK:
    Ze ses to Ty, tak Ti to zopakuji jesne jednou, vice polopaticky, treba to konecne pochopis:

    Davkar dostane na ruku cca 11,5 kKc (muze i vic) za valeni se doma - a ma i cas na melouchareni.
    Pokud zamestnanec dostane na ruku MENE, nez tech 11,5 kKc, tak se mu prace nevyplati, i kdyby nemel vubec zadne naklady na cestu do ni...

    Zatez je pritom druhorada, protoze minimalni (zarucena) mzda je definovana jako hruba, tj. bez jeji vetsi casti.

    Navic on o ty davky prijde uz pri prijmu cca 8k cisteho...

    S rostoucim poctem osob pak nevyhodnost prace prudce stoupa...

    Cerna prace pak souvisi s tim, ze pomahaji system obejit a ziskat jak davky, tak odmenu za praci.

    Tak barak uradu uz se rozpada ted... Kazdou chvili neco nefunguje, neco chybi...
    A davky rostou, protoze je vyplaci urednici, kteri (jsou az na par srdcaru) vesmes studenti bez praxe, absolventi bez praxe, "mam 3 roky do duchodu, nejak to doklepu" a tak z 70% skupina "vubec nic neumim, ale kdyz to nikdo delat nechce, tak mne nevyhodi"
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: a jeje, odbornik z uradu pobirajici plat bude podnikajici osobu presvedcovat o tom, co je a neni smesne ve vztahu ke mzdam... :-) Ne, ja se vubec nedivim tomu, ze mnohde voli svarce ci praci v nejake forme na cerno. Ta zatez zamestnavatele je proste enormni.
    O dlouhodobe neudrzitelnosti stedreho socialniho systemu jsem psal. Problemy, ktere jsou dnes s duchody drive ci pozdeji dojdou i sem. Pokud vetsina prijmu statu skonci v konzumu/spotrebe - a ne v investicich, tak drive ci pozdeji se vse kolem tebe rozpadne. I ten barak, ve kterem drepis. Ono uz to tu jednou bylo - za komunistu, kde vznikle dluhy se zalepuji jeste dnes, po dvaceti peti letech....
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Je uplne jedno, kolik a proc zamestnavatel vyplaci. Dokud to je mene, nez davky, tak se to proste nevyplati...

    ( Nehlede k tomu, ze Tvuj predpoklad o zvyseni mzdy je smesny... )
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Neexistuje zadna "oficialni" definice, ruzni autori s tim nakladaji ruzne. Asi nejvic se pise o NIT (Negativni dan - tj. sleva na poplatnika), ELR (pravo na praci - neco jako dobrovolna verejna sluzba) a BIG (NZP v absurdne velke vysi, zjevne predstava Tva a Vyhulencova)

    Z mobilu nejsem uplne schopny linkovat, max to, co mam zrovna otevreno:
    1) http://www.economonitor.com/...s-big-enough-would-the-basic-income-guarantee-satisfy-the-unemployed/

    2) Tohle je fakt paradne napsano.. Skoro se mi chce rict, ze je treba to zavest s okamzitou platnosti...
    reddit: the front page of the internet
    https://m.reddit.com/r/Futurology/comments/20q0b0/conditional_basic_income_idea_xpost_basicincome/

    3) tohle jsem zatim blize necetl, ale zda se to byt o podminenem ZP
    https://www.google.cz/...KHSPPATA&usg=AFQjCNF63fxFdgTItya0P6A53oQyaoCVfw&sig2=ObyrcanbrN7kxcHiMzz6iQ
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: no to ja nevim, kde na to chteji priznivci vziti, ja jsem se jim snazil jenom naznacit, ze je mozna cas zkusit pilotni projekt a ti uprchlici mi prijdou prihodni. vzdyt podle vsech mistnich teorii, ktery zde probehly by meli mit do 4mesicu diky NZP svoji praci se svymi vlastnimi roboty... :P

    //ja vim ze zadnej prijemce NZP by na praci nehmatl, maximalne nacerno a jeste by bylo asi tezky ho donutit...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: muzes me prosim odkazat na literaturu, ze ktere ten rozdil v definici mezi ZP a NZP cerpas? Nebo jde jen o nejakou tvou soukromou definici? Zatim jsem ve vsech pramenech nenasel mezi ZP a NZP zadny rozdil (presneji NZP je casto na ZP zkracovano; napriklad i film "Zakladni prijem" explicitne pojednava o NZP). Pouzivani jednotne terminologie (a nezavadeni "svych" soukromych definic) je zakladem kazde pricetne debaty.

    Jestli nechapes onu souvislost - ze by mohl zamestnavatel vyplacet na ciste mzde treba i vice - kdyby byval nemusel odvadet na zamestnance tolik do statni kasy, jaky ma smysl tvoje hykani o tom, ze se pracovat nevyplati. O srovnani OECD jsem zde mluvil opakovane - a treba v sousednim Polsku je ta zatez vyrazne mensi nez u nas (a na Slovensku koneckoncu tez). Coz je na malou CR pomerne odvazne - kdyz v Evrope hranice vicemene nemas a i v celosvetovem meritku tez moc ne. Tezko pak muzou vznikat rozumne ohodnocena pracovni mista - resp. vznikaji prave tam, kde je zamestnat lidi jednodussi. Dlouhodobe je ten system beztak celkove neudrzitelny - ze jsou i duchody v prdeli se vi uz par let, a stedry system podpor na to drive nebo pozdeji dojede podobne take. A cim vic se to bude odkladat, tim vic to bude bolet.

    Samozrejme vysoke zdaneni prace je take jednou z pricin, proc jsou jine metody "zamestnavani" (svarc, na cerno) - je obecne prokazatelne, ze s roustouci vysi dani roste motivace hledat zpusoby, jak system obchazet a neplatit. Jako dobry priklad opacneho pristupu muze poslouzit Novy Zeland, kde nejen ze je danova zatez hodne mala, ale i dalsi "mrsici" trh techniky jsou omezeny na minimum - napr. podpory zemedelcum byly v polovine osmdesatych let utnuty - a dnes (samozrejme s urcitymi problemy) je jejich zemedelstvi vysoce konkurence schopne i bez vselijakych dotaci a regulaci, jak tomu je v nasem regionu.

    A lidi, co nemaji problem s dojizdenim uz dnes jezdi treba do Nemecka - protoze tam ty podle tebe "nadhodnocene" prace jsou placene stale lepe nez u nas (i pres vyssi danovou zatez). Takze se nelze divit, ze uprchlici miri zrovna tam - ono to neni jen o tech socialnich podporach, ale i o pracovnim prostredi obecne. Muzeme se ptat, co nase slavne Urady prace pro zlepseni systemove vlastne delaji - v ramci te platby, ktera je formalne oznacena jako podpora zamestnanosti :-)

    VYHULENY_UFO: A kde na to chces vzit? :-) Ono realnou motivaci pro NZP je naopak do prace nechodit. A vis jak to je s tim podanym prstem... reakce v podobe utrzene ruky i s ramenem bude zakonite nasledovat :-) V momente, kdy clovicek neni zamestnan (at uz na pracovisti, nebo litanim po uradech), tak bude drepet doma a vymyslet chobotiny - jak NZP jeste zvysit atd :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: by me zajimalo cim to je, zvyky ze starejch casu, kdy bydliste bylo v miste fabriky?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Neochota dojíždět za prací či se dokonce kvůli zaměstnání stěhovat je u českých uchazečů vyšší, než je běžné v jiných zemích
    Češi nejsou ochotni se za prací stěhovat ani dlouho dojíždět
    http://zpravy.e15.cz/...onomika/cesi-nejsou-ochotni-se-za-praci-stehovat-ani-dlouho-dojizdet-1239424
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: v souvislosti se soucasnou uprchlickou krizi jsem v jinem auditku jiz navrhnul, jestli neni cas na uprchlicich vyzkouset NZP. Dal bych kazdymu 18k kc a sledoval bych, jestli se radosti pozenou do prace.... kdyz nzp zafunguje u uprchliku, musi fungovat i u nasincu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam